Hoe melk opschuimen zonder melkopschuimer maar met de hand?

Facebook
Twitter
LinkedIn


Melk schuimen zonder machine

Tijdens uw laatste vakantie in Italië hebt u genoten van latte machiatto en andere cappuccino’s en omdat u heimwee hebt naar deze smaken, wilt u er thuis ook een paar maken!

Het enige probleem is dat u niet beschikt over een espressomachine of een melkopschuimer zoals uw favoriete barista, die gespecialiseerd is in het maken van koffie. Hoe kan je melk opschuimen zonder machine?

Wees gerust, er zijn manieren om een mooi melkschuim te krijgen met gewone apparatuur die in elke keuken te vinden is.

Hier zijn 4 eenvoudige technieken om melkschuim te maken zonder machine!

Maar eerst, welke melk moet je gebruiken?


Welke melk moet je gebruiken om het beste schuim te krijgen?

Goede melk maakt goed schuim! Gebruik kwaliteitsmelk. De baristi zijn het er allemaal over eens: hoe vetter de melk (rijk aan proteïnen), hoe gladder en lekkerder de mousse zal zijn.

Idealiter zou ik u aanraden te opteren voor volle melk: u zult uitstekende resultaten krijgen wat smaak en consistentie betreft.

Maar wat als je op je figuur let? Geen paniek, je kunt nog steeds een mooi schuim krijgen door halfvolle of magere melk te gebruiken!

Laatste aanbeveling: zet de fles of het karton melk in de koelkast.

Je moet ervoor zorgen dat je begint met koude melk. De eiwitten in melk zijn veel stabieler wanneer ze koud zijn, waardoor een betere schuimvorming mogelijk is.

Pak een steelpan en een klopper, de eerste methode die ik je ga laten zien is degene die het minste materiaal vereist.


Oplossing 1: Melk opschuimen zonder machine met de klopper techniekMelk schuimen zonder machine klopper

Voor deze eerste techniek is heel weinig materiaal nodig: een steelpan en een klopper. Maar het vergt wel de meeste inspanning, tenzij je een elektrische klopper hebt.

Giet de koude melk in de pan. Er is ongeveer 120 ml melk per koffie nodig. Zet uw pan op een laag tot middelhoog vuur (of op uw kookplaat op een laag tot middelhoog vermogen).

Het doel van het spel is de pan van het vuur te halen wanneer de temperatuur ongeveer 60°C bereikt, voordat de melk kookt.

Als u geen keukenthermometer hebt, wees dan voorzichtig en zet het vuur uit zodra zich stoom begint te vormen, zonder te wachten tot de eerste belletjes verschijnen.

Voor de tweede stap, wees niet bang om elleboog vet te gebruiken! Om het schuim te verkrijgen, moet u nu uw hete melk krachtig opkloppen. Kantel de pan lichtjes om de melk efficiënt op te kloppen.

Laat tien minuten staan. Hoe meer tijd je aan deze stap besteedt, hoe meer schuim je zult krijgen.

Laatste stap: giet het schuim over uw favoriete koffie. Het met deze methode verkregen schuim moet snel worden gebruikt, zodat het niet uiteenvalt.

Een tip om het schuim op zijn plaats te houden: gebruik een theelepel om het schuim op zijn plaats te houden terwijl u de hete melk inschenkt en leg het schuim er dan bovenop.


Oplossing 2: De microgolfoven techniekMelk schuimen zonder machine microgolfoven

Voor deze methode hebben we een luchtdichte pot nodig (zoals een jampot) en een microgolfoven. Giet eerst je koude melk in het potje.

Ik adviseer u het tot de helft te vullen, zodat er genoeg volume overblijft voor de schuimvorming.

Zorg ervoor dat de pot goed gesloten is om lekken te voorkomen, en schud dan krachtig op en neer gedurende 30-60 seconden.

Schroef vervolgens het deksel van het potje: de melk moet in volume toegenomen zijn, maar is nog niet klaar.

Plaats nu je potje zonder deksel in de magnetron op vol vermogen gedurende ongeveer 40 seconden. Er komt stoom vrij en het schuim stijgt geleidelijk naar de bovenkant van de pot en wordt vaster.

Rest ons nog onze koffiemousse toe te voegen om de bereiding af te maken!


Oplossing 3: De blender methode

U hebt waarschijnlijk een staafmixer of keukenrobot in uw keukenkastje staan: goed nieuws, het zal uw leven gemakkelijker maken om uw melk op te schuimen.

Laten we beginnen met het verwarmen van de koude melk in een steelpan of magnetron zoals in oplossing 2.

Als je een staafmixer gebruikt, doe de hete melk dan in een diepe bak zodat je je keuken niet met schuim beschildert! Als u een keukenmachine gebruikt, giet u de hete melk in de kom van de machine.

Zet tot slot uw blender of keukenmachine aan: u zult snel een stevig schuim voor uw koffies hebben.

Meer te weten komen: Wat is de beste melkopschuimer?


Oplossing 4: gebruik een koffiezetapparaat om melkschuim te maken zonder machineMelk schuimen zonder machine koffiezetapparaat

Als je een koffiezetapparaat met zuiger hebt, goed nieuws! U kunt gemakkelijk een zeer goed schuim krijgen met uw machine.

Begin met het reinigen van het koffiezetapparaat om koffieresten te verwijderen die uw brouwsel een bittere smaak zouden geven.

Verwarm vervolgens uw koude melk met een steelpan zoals in oplossing 1: zet uw steelpan op een laag tot middelhoog vuur en haal de pan van het vuur wanneer de temperatuur ongeveer 60°C heeft bereikt, voordat de eerste belletjes verschijnen.

Giet vervolgens de melk in de kom van het koffiezetapparaat.

Druk de plunjer van uw koffiezetapparaat gelijkmatig naar beneden. Een minuutje en je hebt een mooi schuim voor je koffie.

En daar heb je het, je weet nu 4 manieren om gemakkelijk melkschuim te maken zonder melkopschuimer. Zo kunt u lekkere koffies maken die u aan uw vakantie doen denken en al uw vrienden versteld doen staan!

Om samen te vatten:


  • U krijgt een glad schuim door kwaliteitsmelk te gebruiken, bij voorkeur volle melk.
  • Uw keuken moet uitgerust zijn met een microgolfoven, een gasfornuis of een kookplaat om de melk op te warmen, maar niet boven 60°C.
  • Neem een klopper of een luchtdichte pot uit uw kast. En voor de snelheid geeft een blender of een koffiezetapparaat met een piston uitstekende resultaten.
Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen