Hoe maak je melkschuim

Facebook
Twitter
LinkedIn


In dit artikel bespreken we een proces dat welbekend is bij barista’s, maar niet noodzakelijk wordt beheerst door het grote publiek of koffiekenners: melkschuim. Deze techniek, die essentieel is voor het maken van een cappuccino die deze naam waardig is, kan op verschillende manieren worden uitgevoerd.hoe maak je melkschuim

Even ter herinnering: voor een cappuccino met melkschuim:


 • Vul een kopje tot de helft met espresso
 • Vul de andere helft met hete vloeistof
 • Werk af met het melkschuim, eventueel versierd met cacao


Hoe maak je melkschuim met een machine

De eenvoudigste techniek is uiteraard het gebruik van een machine om de melk op te schuimen: een melkopschuimer, ook wel melkschuimer genoemd. Dit is gewoon een elektrisch apparaat dat de melk verwarmt en opschuimt.

Voor occasioneel gebruik raden wij het gebruik van deze toestellen niet aan: de investering zou niet noodzakelijk erg rendabel zijn.


Hoe maak je melkschuim in de magnetron

Ja, een simpele magnetron is alles wat je nodig hebt om een fatsoenlijk schuim te maken. Aangezien de meeste huishoudens er een hebben, nemen we aan dat jij er ook een hebt.


Het proces is heel eenvoudig:


 1. Giet de melk in een magnetron-veilige beker. De aanbevolen hoeveelheid is ongeveer een half kopje per cappuccino.
 2. Verwarm de melk ongeveer 30 seconden – 1 minuut in de magnetron. Let op de temperatuur van de container als je hem eruit haalt.
 3. Maak vervolgens schuim met een garde: Klop de melk niet op de traditionele manier op, maar plaats de garde tussen uw handen en draai hem rond (een beetje zoals wanneer u uw handen wilt opwarmen).


Een variatie op deze techniek is het gebruik van een pot met een deksel:


 1. Vul de pot tot de helft met melk.
 2. Sluit het en roer gedurende 1 minuut.
 3. Verwijder het deksel en verwarm het mengsel gedurende 30 seconden tot 1 minuut tot het schuimt.


Hoe maak je melkschuim met een espressomachine

Voor de professionelen onder u die op zoek zijn naar de perfecte techniek voor uw espressomachine, adviseren wij u de volgende procedure met uw machine te volgen:


 • Giet de melk, die altijd koud is en/of indien nodig vooraf in de koelkast is gekoeld, in de kan (meestal een kan) die u gewoonlijk gebruikt. De temperatuur van de melk maakt het gemakkelijker om een stabiel en romig melkschuim te maken. Wij raden ook aan volle of halfvolle melk te gebruiken.
 • Steek het mondstuk onder het oppervlak van de melk en zorg ervoor dat het niet in het midden van de container wordt geduwd. Als het mondstuk te hoog staat, zal de melk uit de container spuiten. Als het te laag is, zal het niet genoeg schuim produceren. De truc is om de juiste hoogte te vinden, wat een beetje oefening vergt.


Een paar klassieke fouten in dit stadium:


 1. Draai de kraan niet helemaal open, want dan kan de melk verbranden als het te lang duurt om te “koken”.
 2. Dompel het mondstuk onmiddellijk onder.


Na een paar seconden, steek je het mondstuk er steeds dieper in. Er begint zich schuim te vormen vanaf het oppervlak en contact met het pijpje kan onverwachte spatten tot gevolg hebben.

Tip: zodra het schuim is ontstaan, is het aan te bevelen een beetje cacao toe te voegen, dat afgezien van het voor de hand liggende esthetische aspect, de vorming van huid voorkomt.

moa melkopschuimer review


Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen