Slow coffee: hoe maak je het en welke soorten zijn er

Facebook
Twitter
LinkedIn


slow coffee

De snelle gids voor slow coffee!

Een goede espresso is een van de kleine lekkernijen van het leven. Maar er zijn momenten dat de gedachte aan zo’n sterke koffie niet erg aantrekkelijk is. Of het nu ‘s ochtends of ‘s middags is, soms is het lekker om een mildere koffie te drinken.

Daarom kies ik vaak voor de slow coffee brouwmethode…

De afgelopen jaren heeft slow coffee een grote comeback gemaakt. Ooit dacht men dat het een zwakke, smaakloze koffie was, maar nu wordt het gerespecteerd als een mildere, aromatische en meer cafeïnehoudende koffieoptie dan een espresso. Een goed gemaakt kopje slow coffee barst van de smaken en helpt u bij het herontdekken van de koffie!

Voor elke vorm van slow coffee is het altijd cruciaal om de juiste verhouding te krijgen tussen het watervolume, de hoeveelheid koffie en de infusietijd.

U kunt slow coffee op veel verschillende manieren zetten. En elke methode heeft zijn eigen bijzonderheden, elke methode levert andere resultaten op. Voor de ene methode zijn meer vaardigheden en/of apparatuur nodig dan voor de andere. Hoe dan ook, het is een zetmethode die iedereen kan proberen!

Laten we de verschillende manieren om slow coffee te zetten eens doornemen, en dan kijken welke het beste bij je past!


Espresso vs. slow coffee

Een espresso is een cafeïnevrije koffie. Hij wordt gemaakt via een pomp die water door fijngemalen gecomprimeerde koffie duwt. Hierdoor ontstaat een hoge druk, wat resulteert in een rijke aromatische koffie met een romige textuur bovenop (bekend als “crema“).

Aan de andere kant wordt er geen druk gebruikt om slow coffee te maken. In plaats daarvan gaat het water langzaam door de ongecomprimeerde gemalen koffie. Voor deze methode is een grovere maling nodig. Het eindresultaat is een veel mildere koffie, maar net zo rijk aan aroma’s.

Omdat water veel, veel langer in contactkoffie staat als het doordruppelt, zal uw koffie meer cafeïne bevatten dan een espresso.


Slow coffee met een cafetière


Slow coffee met een cafetière

Het cafetière koffiezetapparaat is een oude manier van brouwen die na vele cameo-optredens in Amerikaanse tv-series een grote vlucht heeft genomen.

Het is ook bekend als een koffieplunjer of cafetière. Het is een heel eenvoudige manier om een heerlijk kopje koffie te zetten.

Waarom een cafetière?


 • Het levert een volle koffie op met een intens aroma.
 • Het is een eenvoudige kennismaking met slow coffee
 • U kunt 3 tot 12 kopjes tegelijk maken (afhankelijk van de grootte van uw cafetière)
 • Naast het zetten van koffie is het ook een mooi retro object om in huis te laten zien!


U zult het nodig hebben: Grof gemalen koffie (idealiter zelf vers gezet met een basis koffiemolen), weegschaal om uw koffie te wegen en een basis waterkoker.

U kunt onze blog lezen op “Hoe koffie maken met een cafetière” en als u in de verleiding komt, bekijk dan onze selectie van prachtige cafetières van grote merken zoals Bodum, Bialetti, Judge…


Slow coffee met een kleine filter koffiemachine


kleine filter koffiemachine

Er zijn veel verschillende kleine druppelaars beschikbaar, ideaal om rechtstreeks koffie in uw kopje te zetten en ze nemen geen enkele ruimte in beslag! Het is de stap omhoog op het gebied van slow coffee als druppelaar vereist een zeker niveau van technische kennis.

Waarom een kleine filter koffiemachine?

 • Een grote keuze aan materialen (keramiek, glas, plastic, porselein, roestvrij staal), kleuren en dessins.
 • Ideaal voor mensen die slechts kleine hoeveelheden slow coffee willen zetten.
 • Levendige en zeer smakelijke koffie met een lange afdronk
 • Prijzen voor alle budgetten

U hebt nodig: gemalen koffie, een koffiemolen, weegschaal, een waterkoker, filters voor uw druppelaar (indien nodig).


slow coffee met een karaf filter


karaf filter

Een andere methode die recentelijk een comeback heeft gemaakt, is de schenktuit in de vorm van een glazen karaf. Het bekendste voorbeeld is de stijlvolle Chemex. Deze maakt gebruik van vergelijkbare bereidingstechnieken als de kleine druppelaar. Het gebruikte filter is in wezen anders (het is dikker en verwijdert dus meer van het eventueel aanwezige sediment). Het resultaat is een zeer aromatische koffie-infusie zonder enige bitterheid.

Waarom een glazen karaf?

 • Voor een milde koffie die barst van de smaken
 • Maakt 3 tot 12 koppen koffie
 • De beste methode om te genieten van Specialty Coffees
 • Het koffieritueel

U heeft nodig: medium gemalen koffie, een goede molen, barista schalen (voor precisie), een zwanenhals / zwanenhals ketel, filters die compatibel zijn met uw karaf.

Chemex is de bekendste van alle overgietbare glazen karaffen. Het is echter de moeite waard om ook andere merken te ontdekken, zoals Bodum of D-Kanta.

De Aeropress: slow coffee voor globetrotters


Aeropress slow coffee

De Aeropress, die voor het eerst werd gecreëerd in 2005, is een van de nieuwste methoden voor het maken van langzame koffie. Het is vooral het koffiezetapparaat bij uitstek voor mensen die veel reizen, omdat het overal mee naartoe kan worden genomen. Het resultaat is een drankje dat zo dicht mogelijk bij een kruising tussen een espresso en een filterkoffie komt. Dus als de infusie-achtige koffie van een Chemex uw boot niet laat drijven, dan zou de Aeropress dat wel eens kunnen doen!

Waarom een Aeropress?

 • Voor een lekkere koffie, waar je ook gaat…
 • Vereist niet veel apparatuur
 • Maakt 250ml koffie (ter waarde van een mok)
 • Niet te moeilijk om te beheersen

U heeft nodig: fijngemalen koffie (fijner dan voor een Chemex, maar grover dan voor een espresso), Aeropress papierfilters (of een permanent filter), heet water (uit een fles als u onderweg bent of de weegschaal/zwanenhals combinatie als u thuis bent).

U kunt een blog voorlezen voor een snel en eenvoudig Aeropress recept of het hele Aeropress assortiment ontdekken.

Het vacuum koffiezetapparaat: slow coffee voor tovenaars!


vacuum koffiezetapparaat

Vacuüm koffiemachines (ook bekend als sifon- of syphoonkoffiemachines), zijn perfect voor al uw ontluikende alchemisten en wetenschapslui die er zijn! Laat ik het zo zeggen, als Walter White van Breaking Bad ooit een koffieshop zou oprichten, dan zou dit zijn koffie-extractie naar keuze zijn. Het vacuüm koffiezetapparaat is niet alleen een elegant object, het produceert ook een lichte, infusie-achtige koffie met heerlijke aroma’s.

Waarom een vacuüm koffiemachine?

 • De perfecte methode voor het zetten van koffie na het eten om uw gast te verwennen!
 • Omdat het er niet alleen goed uitziet, maar ook geweldig smaakt!
 • Moeten we u nog veel meer vertellen?!

U heeft nodig: middelgrote koffie, een molen, de juiste filters, weegschalen, een waterkoker, de gasbranderopstelling…

Bekijk onze blog voor een video en een uitleg over “Hoe maak je koffie met een vacuüm koffiezetapparaat”. En als u klaar bent om wat magie te produceren, neem dan een kijkje op onze speciale sectie voor Vacuüm Koffiezetapparaten.

Conclussie


slow coffee maken

Het enige wat overblijft is dat u de slow coffee methode kiest die het beste bij u past.

Voor de apparatuur hebben we een selectie van handmatige koffiemolens voor u samengesteld om de perfecte maling te krijgen, alle andere slow coffee-accessoires die u nodig kunt hebben en specifieke papierfilters.

Daarna hoeft u alleen nog maar verschillende koffies te proeven tot u verliefd wordt op een bepaalde koffie! We hebben ook een klein blogartikel over het kiezen van de juiste koffie!

Zie je, het was toch niet zo ingewikkeld!

Nu is het aan u: wat is uw favoriete manier om slow coffee te maken?Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen