Clever Coffee Dripper: Waarom je het moet kopen en waarom niet.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Bij handmatige koffie is er een harde manier, en een makkelijke manier. De Clever Dripper is die easy way.

In deze Clever Coffee Dripper review ga ik alles uit elkaar halen om je te helpen beslissen of de Clever Coffee maker de handmatige koffie introductie is waar je op hebt gewacht.

Lijst

De Clever Coffee Dripper ‘In A Nutshell’

Clever Drip Coffee Maker op een witte achtergrond

SEE ON AMAZON

 

De Clever Dripper is het koffiezetapparaat dat is gemaakt om handmatig koffie zetten makkelijk en gezellig te maken. Spoiler alert: het werkte. Om die reden is het een van onze favoriete pour over brewers; het is gemakkelijk te gebruiken en maakt toch een geweldig kopje pour over koffie. Hij heeft de vorm van een standaard pour over brewer, maar dankzij een ventiel aan de onderkant kun je heet water in de brouwkegel houden. Hierdoor wordt de Clever beschouwd als een dompelbrouwer, wat betekent dat je zoiets als Franse perskoffie kunt maken, maar dan zonder het modderige laagje fijn koffiedik op de bodem van het kopje. Slim, inderdaad.

Het is een ongecompliceerd apparaat waarmee zelfs een beginner met minimale inspanning koffie kan zetten. Het werkt goed met donkere brandingen en zorgt voor een vol kopje dat sterk aanvoelt en rijke, chocoladeachtige smaken benadrukt.

PROS

 • Makkelijk in gebruik
 • Maakt koffie vergelijkbaar met een Franse pers, maar zonder de rommel.
 • Het doet niet alleen aan immersiezetten.

CONS

 • Niet de beste om de oliën uit uw koffiebonen te halen.
 • De volledig plastic behuizing kan na verloop van tijd slijten en barsten.

Things To Consider Before Buying An Immersion Style Coffee Maker

Hoewel je de naam misschien niet herkent, heb je bijna zeker al eens een koffiezetapparaat met dompelmotief geprobeerd. Er zijn een aantal van dergelijke koffiezetapparaten, waarvan de populairste de Franse pers is.

Immersion style koffie draait om volledig contact. In tegenstelling tot druppelkoffie zijn bij dompelkoffie het hete water en de gemalen koffie gedurende het hele brouwproces volledig met elkaar in contact. Het filteren komt helemaal aan het eind, nadat je brouwsel voldoende tijd heeft gehad om te trekken.

Het is niet altijd even efficiënt (1) om alle oplosmiddelen uit je bonen te halen als bij druppelen, maar het geeft een veel voller aanvoelende, sterker smakende kop koffie. Als je graag geniet van de delicate koffieoliën in je bonen (vaak de fruitigere en zuurdere smaken), dan is immersie niet de beste manier om koffie te zetten.

Dompelen is meer een soort baden in je bonen, terwijl druppelkoffie is als wassen, waardoor de oliën er beter uitgehaald worden.

Als u echter de voorkeur geeft aan koffiebonen die rijkere, meer chocoladeachtige smaken opleveren, dan is deze stijl precies in uw straatje. Door je koffiedik te laten trekken kan het zich vermengen met het water, waardoor een voller kopje koffie ontstaat.

Een paar dingen die je in gedachten moet houden voordat je een dompelzetapparaat koopt zijn:

  • Verplicht het gebruik veel vaardigheid?
 • Hoe goed filtert hij de droesem (aka “fines”)?

The Clever Pour Over Coffee Dripper Review

De slimme druppelaar
 • Esthetische aantrekkingskracht
 • Gebruiksgemak
 • Brew Control Ability
 • Draagbaarheid
 • Prijs

Clever Dripper

Het gebruik van de Clever is een van de gemakkelijkste, meest probleemloze manieren om handmatig koffie te zetten. Hij maakt gebruik van een speciale vergrendeling waarmee u moeiteloos de trektijd en het filteren van de koffie kunt regelen.

Als je alle details wilt weten over hoe je met deze dripper brouwt, laat Steven je dat stap voor stap zien in deze video:

(embed)https://www.youtube.com/watch?v=GZvwJlrkqME(/embed)
Dit koffiezetapparaat is volledig gemaakt van doorzichtig plastic; niet het meest duurzame materiaal, maar het breekt tenminste niet als je het laat vallen. Hij wordt geleverd met een plaat om hem op te laten rusten en een deksel om de warmte tijdens het trekken vast te houden.

Omdat hij zo gemakkelijk te gebruiken is, is de Clever een goed begin voor iemand die het handmatig brouwen wil uitproberen. Het is een vergevingsgezinde brouwer waarmee u zo nauwgezet (of lui) kunt zijn als u zelf wilt.

Als u op zoek bent naar een handmatig koffiezetapparaat dat u veel flexibiliteit biedt, dan kunt u beter ergens anders zoeken. Hoewel dit apparaat de liefhebber van overgieten tevreden kan stellen (waarover later meer), staat het niet zo open voor experimenten als de Hario V60.

Aesthetische aantrekkingskracht: 3/5

Laten we eerlijk zijn: er is een reden dat de Clever Dripper niet in de permanente collectie van het Museum of Modern Art staat. De hendels, veren, kleppen en schoepen geven hem een visueel onduidelijk uiterlijk dat niet te vergelijken is met de strakke lijnen van iets als de Chemex of een keramische Hario V60. En hij is niet funky genoeg om een industriële uitstraling te hebben. Als design statement is de Clever Dripper als een comfortabele stoel – het gaat allemaal om het nut, baby.

Heeft dat invloed op de smaak van uw koffie? Alleen in die zin dat het helpt al die weelderige, volle smaken uit het dompelgedeelte van de koffiezetcyclus te halen, waarna het filter de fijne deeltjes en het gruis eruit filtert. Maar als het u evenveel gaat om het tijdloze visuele effect als om de geweldige extractie, dan is de Clever Dripper qua ontwerp geen topper.

Gebruiksgemak: 4,5/5

Het was niet overdreven toen ik zei dat brouwen met de Clever zo gemakkelijk is als het maar kan. U kunt verschillende technieken proberen, maar het enige wat u hoeft te doen om met de Clever lekkere koffie te zetten, is de gemalen koffie erin doen, de kegel met water vullen, de trektijd in de gaten houden en de koffie laten uitlekken.

U kunt uw bodem zo lang laten trekken als u wilt. Als je klaar bent, is het filteren van de droesem net zo eenvoudig als het op je kopje zetten.

Zodra u het ventiel loslaat, stroomt er onmiddellijk verse koffie door. Deze unieke functie maakt de Clever tot een dompelzetapparaat.

We hebben een half punt in mindering gebracht omdat het gewoon nauwelijks mogelijk is dat het ventiel opengaat als u onzorgvuldig bent met waar en hoe u de Clever Dripper plaatst terwijl hij in dompelmodus staat. Ja, er is slechts een zeer kleine kans dat u eindigt met koffie over het hele aanrecht en de vloer… maar sommigen van ons dragen nog steeds de emotionele littekens van het verkeerd plaatsen van de karaf in de druppelpan. (De gevaren van koffie moeten zetten voordat u er een hebt gedronken).

Brouwcontrole: 5/5

Er is een stukje techniek dat deze koffiedruppelaar slim maakt. Het ziet er misschien uit als de standaard Melitta et al. schenkkegel, maar aan de onderkant van de Clever zit een vergrendelingsmechanisme dat je brouwsel binnen de kegel houdt totdat je het loslaat. Dit geeft u een extra mate van controle doordat u zelf bepaalt hoe lang uw koffie in het hete water blijft staan.

Zoals bij elk koffiezetapparaat kun je supernauwkeurig te werk gaan door elke stap af te wegen en te meten, maar dat is bij deze brouwer niet zo nodig als bij een zeer bepaald koffiezetapparaat, zoals de Hario V60. Oogbollen en “dat is ongeveer goed” werkt net zo goed. Evenzo geeft de Clever Dripper u wat speelruimte met uw braammaler: hij zal niet zo gevoelig zijn voor de maalfijnheid als het zetten van koffie in een filterdruppelaar.

Wat het dompelgedeelte betreft: hoe langer u de maling in het hete water laat voordat u het brouwsel loslaat, hoe meer smaak u aan het eindproduct onttrekt. In de handleiding van de Clever Dripper wordt drie minuten aanbevolen, en dat is zeker een goed uitgangspunt.

Clever dripper

Bron

Deze nadruk op perfectionisme maakt de Clever tot een toegankelijk koffiezetapparaat. Het kost net zo weinig moeite om hem op te zetten als om ermee te zetten, dus u kunt uw ontbijt taco’s bereiden of nog een hoofdstuk uit uw boek doornemen zonder met de ketel in de hand te hoeven rondhangen.

Door de manier waarop het aflaatventiel werkt, kun je met de Clever brewer ookdruppelkoffie zetten. Laat de bodemklep open en de Clever wordt een pour over- of filterdruppelaar (2).

Dripbrouwen leent zich goed voor het benadrukken van de complexiteit van een koffie. Het accentueert delicate smaken en aroma’s.

Een korte opmerking over het overschakelen van dit koffiezetapparaat op handmatig druppelen: let goed op de maling en de schenktechniek. U zult langzaam moeten schenken, uw koffiedrab moeten laten bloeien en uw maalgraad moeten bijstellen zoals bij andere pour over brouwers. Maar dit draagt bij tot de volledige controle over het brouwen.

Ten slotte kunt u met de onderdompeling de intensiteit van de smaak regelen, wat betekent dat de Clever Dripper en gemakkelijk een brouwsel produceren dat werkt als ijskoffie.

Draagbaarheid: 4,5/5

Als u veel reist, is de Clever Dripper om verschillende redenen een goede keuze. Ten eerste is hij gemaakt van lichtgewicht BPA-vrij plastic (geen keramiek of metaal), dus hij zal je niet in de steek laten als je hem in je koffer of rugzak moet meeslepen op een vliegveld of tijdens een wandeling. Hij is ook beter bestand tegen breken dan een glazen overgietmachine.

We hebben een half punt in mindering gebracht omdat het mogelijk is de kleine beker/houder waarop de filterkegel zit te verliezen tijdens het brouwen. (We hebben allemaal die ene vriend die op elke reis iets achterlaat, toch?) En je moet er wel papieren filters voor meenemen, in tegenstelling tot een Franse pers of Moka-pot (hoewel dat natuurlijk geen schenkkoffiezetapparaten zijn).

Prijs: 4/5

Qua prijs valt de Clever Dripper in de middenmoot van onze groep schenkkoffiezetapparaten, ongetwijfeld vanwege de complexiteit van de fabricage van het ventiel en het afgiftemechanisme. En omdat zelfs het grotere formaat slechts 16 oz. koffie per keer zet, is het in wezen een éénpersoonszetapparaat. (Ja, het grotere formaat is geschat op 18 oz, maar kijk goed – dat is het volume van de koffie EN het water in de filterkegel. De opbrengst van de gezette koffie is 16 oz.)

De Clever Dripper past echter prima op de meeste reisbekers, en verschillende eigenaren noemen onze keuze voor de beste geïsoleerde reisbeker, de Contigo West Loop (met een inhoud van 16 oz.). Als uw ochtend begint met het zetten van koffie voor uw woon-werkverkeer, kunnen de Clever Dripper en de Contigo het begin zijn van een mooie vriendschap.

Met het oog op de gebruikskosten past de Clever Dripper op een standaard #4 papieren filter. Deze papieren filters zijn goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar. U hoeft geen speciale filters uit Japan te laten verschepen.

Een laatste opmerking: misschien ziet u een van de verschillende merken roestvrijstalen filterkegels met het woord “slim” in hun naam. Dit zijn niet de Clever Dripper waar we het hier over hebben – het zijn eenvoudige filterkegels zonder het vergrendelingsmechanisme dat ze tot een hybride dompel-/overloopkoffiezetapparaat maakt.

Koop de Clever Dripper niet als…

Je wilt een 2-in-1 dripper – Hario heeft onlangs zijn eigen immersiebrouwer uitgebracht, genaamd de Switch. Deze dompelbrouwer doet ook dienst als percolatiebrouwer en gebruikt dezelfde glazen kegel als die van de Hario V60. Lees onze Hario Switch review voor meer informatie.

U wilt meerdere kopjes tegelijk zetten – De Clever Dripper is verkrijgbaar in twee maten, waarvan de grootste 16 ounces oplevert. Als u meerdere kopjes wilt drinken zonder telkens te moeten stoppen en brouwen, overweeg dan een koffiezetapparaat met meer volume, zoals de Chemex.

U wilt iets dat dichter bij een espresso ligt – De Clever Dripper geeft een sterker brouwsel dan een typische pour over. Maar voor een geconcentreerd brouwsel dat meer op een espresso lijkt, is er de AeroPress, een mix tussen dompel- en pompkoffie.

U wilt een vollere koffie – Als het gaat om dompelbrouwers, zullen de meeste mensen denken aan de Franse pers. Deze is net zo eenvoudig te gebruiken als de Clever Dripper, maar omdat er geen papieren filter nodig is, geeft hij een veel vollere koffie.

Het oordeel

Als u klaar bent om uw eerste stappen te zetten in de heerlijke wereld van handmatige koffie, dan is de Clever Dripper een van de beste koffiezetapparaten die u kunt kiezen.

Het nieuwe ontwerp zorgt voor gemakkelijk brouwen zonder al te veel nadruk te leggen op techniek.

U kunt de Clever Coffee maker gebruiken als een dompelbrouwer voor een kopje zonder gedoe, of als een pour over om te oefenen en te experimenteren.

Als deze Clever Coffee Dripper review u heeft overtuigd, klik dan hier om hem te bekijken.

Clever Dripper koffiezetapparaat

Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen