Top 12 verschillende soorten koffie

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eén ding is zeker en dat kan je zeker van ons verwachten. Wij zijn meer dan dol op koffie. In alle soorten en maten. In kopjes en in glazen. Met melk of zonder melk. Met Arabica koffiebonen of Robusta koffiebonen. Slow coffee of cold brew. En onze liefde voor koffie hebben we hier uiteengezet. Door elk espresso drankje te beschrijven in onze top 12. Zie op deze pagina 12 koffiesoorten op basis van espresso uitgelegd en bewonderd.


soorten koffie

Koffiesoorten op basis van espresso

Hier vind je dus onze top 12 koffiesoorten die gemaakt zijn met espresso. Wat onderscheidt nou om koffiesoort gaan maken met espresso? De espresso is natuurlijk gezet met een koffiemachine. En de variaties hierop hebben wij uitgezet in een top 12 van koffiesoorten gemaakt met een beetje meer of een beetje minder melk. Een beetje melk dat gestoomd is of een beetje melk dat is opgeschuimd. Zie hieronder onze favorieten lijst.


1. Espresso (short black)


Espresso (short black)

Dit drankje is kenmerkend in zijn simpliciteit. De espresso kan op zichzelf worden gedronken. Dit drankje heeft ook de naam short black. Er is geen verschil tussen de espresso en de short black behalve dat de benaming anders is. Espresso wordt gemaakt door heet water door een filter met versgemalen koffiebonen te laten lopen in een speciale espressomachine waarbij het water onder druk wordt gezet. Espresso wordt vaak in een klein kopje gedronken. Vaak heeft een espresso ook een kleine schuimlaag bovenop. Dit wordt ook “crema” genoemd. En vaak wordt dit door de koffie liefhebbers gezien als een shot. Espresso wordt regelmatig als basis gebruikt voor andere koffie dranken en ook in desserts.


2. Dubbele espresso (doppio)


dubbele espresso (doppio)

Net wanneer je denkt dat een espresso niet beter kan worden, presenteren we hier de dubbele espresso. Door geheel Europa, maar als oorsprong Italië wordt dit drankje ook wel de doppio genoemd. En dit drankje is eigenlijk al wat de naam zegt. Een dubbele espresso in een kopje. Dit is vooral handig na een nachtje doorhalen .Even wakker worden? Drink een Doppio. In tegenstelling tot de enkelvoudige espresso wordt een doppio vaak geserveerd in een cappuccino kopje.


3. Korte macchiato


Korte macchiato

De korte macchiato is kenmerkend door zijn 3 lagen. Ook wel de Espresso macchiato genoemd. In principe begint dit drankje met een laagje aan espresso. Daarboven komt een laag met gestoomde melk. En de bovenste laag is melkschuim. Hierdoor zie je in een kopje 3 verschillende kleurlagen. De onderste laag is donkerbruin van de espresso.de middelste laag is lichtbruin door de combinatie van espresso en gestoomde melk. En de bovenste laag is wit door het melkschuim.


4. Lange macchiato


Lange macchiato

Vergelijkbaar met de korte macchiato is de lange macchiato ook een drankje dat bestaat uit drie verschillende lagen met espresso melk en melkschuim. De lange macchiato is niet te verwarren met de latte macchiato. Het enige verschil tussen de lange en de korte macchiato is dat de lange macchiato twee shotjes espresso heeft. Vandaar dat de lange macchiato ook wel doppio macchiato wordt genoemd. In verhouding heb je bij de lange macchiato iets meer espresso en dan ook meer cafeïne. Deze koffiedrank is kenmerkend door het gebruik van veel melk en de verschillende laagjes. Vergeet hierbij niet een heerlijke roestvrijstalen lange lepel te gebruiken.


5. Ristretto


Ristretto

Waarbij je dacht dat er espresso een geconcentreerde vorm was van koffie in zijn puurste vorm. Hebben we hier de ristretto. De ristretto is eigenlijk een espresso. Alleen bij een ristretto wordt er minder water gebruikt.


6. Long Black (Americano)


Long Black (Americano)

Long black wordt ook wel vaak een Americano genoemd. Het kenmerkende aan deze drank is dat het een espresso is met extra water. Bij een Americano komt geen melk te pas. Een Americano bestaat uit twee simpele ingrediënten. Espresso en heet water. De long black Is een vrij populaire drank om in de ochtend te drinken. De Americano is niet te vergelijken met onze “gewone koffie”. Het hete water dat gebruikt wordt om de espresso te maken, wordt onder druk gezet. En dan wordt het water uit zeer fijn gemalen en aangedrukte koffiebonen geperst.


7. Caffé latte


Caffé latte

Caffé latte wordt in Nederland of België ook vaak koffie verkeerd genoemd. Echter is dit niet hetzelfde drankje. Bij een Caffé latte wordt er expliciet gebruikt gemaakt van espresso. En niet van normale filterkoffie. Deze drank is espresso met melk. Veel melk. Hierdoor smaakt deze drank wat zoeter, milder en romiger dan een espresso. De Caffé latte bereid je door twee espresso’s en gestoomde en geschuimde melk. Op deze drank zijn veel variaties te maken in de verhoudingen melk en koffie. Er kan eventueel ook suiker of zoetstof worden toegevoegd. Dit wordt puur op persoonlijke voorkeur afgestemd.


8. Cappuccino


Cappuccino

Bij een cappuccino denken wij uiteraard aan een groot kopje met een oortje. En heel veel melkschuim. Dit zijn twee eigenschappen die kenmerkend zijn voor een cappuccino. Vaak ligt er op het laagje schuim nog een klein beetje cacaopoeder. Door het gebruik van melkschuim krijgt cappuccino een romige textuur en smaak. In cappuccino wordt vaak gemaakt met een shot espresso. En naar voorkeur van de klant kan daar eventueel een dubbele shot espresso in de cappuccino worden verwerkt.


9. Flat white


Flat white

Een flat white is een gemixte espresso koffie drank dat net zo simplistisch is als de naam. En populair onder barista’s door de smaak dat uitgebalanceerd is. Het is een koffiedrank dat bestaat uit espresso en gestoomde melk. Deze drank vindt zijn oorsprong in Australië. Er zijn twee ingrediënten die je nodig hebt een shotje ristretto of twee shotjes espresso en gestoomde melk. Wat definieert de flat white ten opzichte cappuccino? De dunnere schuimlaag. De drank heeft een uitgebalanceerde smaak van koffie en melk. En de schuimlaag van de flat white is minder dik dan bij een cappuccino.


10. Piccolo latte


Piccolo latte

De piccolo latte is qua vorm vergelijkbaar met de espresso. Deze koffie drank wordt in een klein kopje geserveerd dat vergelijkbaar is met een espressokopje. Het verschil hierin is dat bij een piccolo latte een kleine hoeveelheid gestoomde melk en melkschuim wordt toegevoegd aan espresso. Deze drank is ook kenmerkend door de sterke en bittere koffiesmaak. Ook al wordt er melk toegevoegd aan dit drankje is de verhouding melk kleiner dan bij bijvoorbeeld een café latté.


11. Mokka


Mokka

Mokka is een espresso drank die wij vaak allen kennen. De smaak mokka is ook in vele desserts te vinden. Dit is een erg geliefd drankje bij veel personen. Mokka is vooral geliefd door zijn zoete en romige en de aanwezigheid van chocolade. Mokka is ook kenmerkend door het lage cafeïne gehalte. Mokka wordt gemaakt door een shot espresso te mixen met cacaopoeder, gestoomde melk en melkschuim. Vaak wordt nog op de bovenkant een klein beetje chocolade of cacaopoeder gestrooid. Een andere mogelijkheid is een shot espresso te mengen met warme chocolademelk en daarbovenop melkschuim. Op mokka zijn ook een aantal variaties. Mokka wordt ook graag door velen ijskoud gedronken. Iced mokka is vooral geliefd op een zomerdag.


12. Affogato


Affogato

Een affogato is een variatie op een espresso drank dat graag als dessert wordt genuttigd. Deze dessert drank wordt heel simpel gemaakt. Twee ingrediënten zijn er nodig. Een bolletje vanille ijs en een shotje espresso. De espresso wordt dan gegoten over het bolletje vanille ijs.
Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen