Wat is een cappuccino?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Wat is cappuccinoWil je je koffieroutine creatief houden? Een heerlijke, schuimige cappuccino kan je nieuwe favoriete go-to worden.Als u zich afvraagt wat een cappuccino precies is, of zelfs hoe u er een moet maken, lees dan verder om alles te ontdekken wat u moet weten over deze romige drank.

Ontmoet de cappuccino

koffie cappuccino

De cappuccino is een van de meest populaire Italiaanse dranken in de koffiegemeenschap en is een door velen geliefde en geliefde warme drank. Het is op basis van espresso en heeft een reputatie opgebouwd uit een dikke laag melkschuim. De cappuccino is ongeveer 6 oz in volume en wordt gemaakt met één shot espresso, gestoomde melk en melkschuim. In verhouding heeft hij dus 1/3 espresso, 1/3 gestoomde melk en 1/3 melkschuim, en hij is kleiner dan een caffe latte.

Veel fans van de cappuccino genieten ervan vanwege de flexibiliteit van de volumegrootte en de ingrediënten. Als een barista meerdere formaten van de cappuccino aanbiedt, blijft de verhouding tussen espresso, gestoomde melk en melkschuim hetzelfde. Daarnaast kan de cappuccino ook worden aangepast door gebruik te maken van room in plaats van melk, maar ook van extra smaakstoffen zoals siropen of kruiden.

Lees ook: beste melk voor cappuccino

Terug in de tijd…

cappuccino melk

De geschiedenis van de cappuccino is interessant. De naam van de drank komt eigenlijk van de bruine kleur van de drank die vergelijkbaar is met de kleur van de gewoontes die kapucijner broeders dragen. De lichtere bruine kleur ontstaat wanneer de melk in stappen wordt toegevoegd aan de donkere espresso, waardoor een aangenaam cremagehalte ontstaat.

In de jaren 1700 is de naam “Kapuziner” een andere naam voor de drank die door de Weense bevolking werd gecreëerd en bestaat uit slagroom en kruiden. Het was echter pas in de jaren dertig van de vorige eeuw dat de cappuccino zich een weg baant naar buiten, buiten zijn Italiaanse oorsprong. Langzaam aan verspreidde de cappuccino zich naar Oostenrijkse cafés, en uiteindelijk over de hele wereld, en sindsdien is de cappuccino steeds populairder geworden.

Drank gelijkenissen

cappuccino

Hoewel de cappuccino op zichzelf al opvalt, heeft de cappuccino een aantal koffieneven en -neven waarmee hij vaak wordt verward. Enkele van de meest voorkomende dranken waarmee de cappuccino wordt verward zijn macchiatos, cortado’s en Flat Whites. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen tussen deze dranken.

Macchiato

Macchiato

Een andere populaire espressodrank, de macchiato bestaat uit één shot espresso en melkschuim. Het is kleiner in volume dan de cappuccino, maar er zit geen gestoomde melk in. En wat betreft het cafeïnegehalte is de macchiato geconcentreerder omdat er geen gestoomde melk in zit om de sterkte van de espresso te verdunnen.

Cortado

Cortado

De cortado is vergelijkbaar met de cappuccino omdat deze bestaat uit espresso en gestoomde melk. De cortado bestaat echter uit ongeveer 1/2 espresso en 1/2 gestoomde melk en heeft een volume van ongeveer 4 ons (dus ongeveer 2 ons espresso, 2 ons gestoomde melk). In tegenstelling tot de cappuccino heeft de cortado geen melkschuim, dus is hij iets krachtiger in robuuste espressosmaak.

Flat White

Flat White

Het Flat White is een andere heerlijke espressodrank die bestaat uit stevige espresso en gestoomde melk. Deze drank heeft een hogere verhouding van koffie tot melk en heeft ongeveer twee shots espresso en ongeveer 2-3 ons gestoomde melk, met een dun laagje microschuim op de bovenkant.

Het Flat White is wat betreft de ingrediënten vergelijkbaar met de cortado, maar verschilt in de melkstructuur. Het bestaat uit een meer fluweelachtige textuur door de microschuimbellen. Het Flat White verschilt echter ook aanzienlijk van de cappuccino omdat het minder schuim heeft en een andere schuimtextuur.

Een cappuccino maken

hoe maak je een cappuccino

Nu je alles weet over de cappuccino, is het tijd om hem zelf te gaan maken! Als u thuis een espressomachine hebt, kunt u gemakkelijk beginnen met het maken van een cappuccino in het comfort van uw eigen keuken. Om een visuele manier te vinden om de cappuccino te brouwen, kunt u hieronder onze video bekijken of samen met onze stapsgewijze instructies lezen.

Hier vindt u de ingrediënten die u nodig heeft voordat u kunt beginnen met het brouwen:

 • Espressomachine
 • Melkstomer (optioneel)
 • Melkkan
 • 180ml cappuccinobeker
 • 16,5 gram gemalen espressokoffie
 • 90-120ml melk

Stap één: voorbereiding

Nu, het eerste wat je moet doen is al je brouwingrediënten verzamelen. Als je nog geen gemalen espressokoffie hebt, dan moet je genoeg espressobonen malen om ongeveer 15,6 gram koffie te produceren. Na het bereiden van je espresso, ga je gang en giet je ongeveer 3-4 ons melk in je melkkan.

Stap twee: espresso zetten

Nu, als je klaar bent met de voorbereiding, kun je beginnen met het extraheren van je espresso. Plaats uw 16,5 gram gemalen espresso direct in uw portafilter en plaats deze vervolgens in uw espressomachine om twee shots espresso te extraheren. Om een stap te besparen, kunt u uw espresso direct in uw 6-ounce cappuccinokopje zetten.

Stap drie: Stomen van melk

Terwijl uw espresso wordt afgezogen, kunt u beginnen met het stomen van uw melk! Het belangrijkste onderdeel van het stomen van melk is de techniek. Bij het stomen moet deze ongeveer 160°F bereiken en u moet de kan in een snelle, verticale beweging bewegen om de hete stoom de melk goed te laten opwarmen.

Aangezien de cappuccino een goede hoeveelheid schuim nodig heeft, moet u de punt van de stoomstaaf dichter bij het oppervlak van de melk houden om dat mooie schuimlaagje boven op de cappuccino te krijgen. Wees echter voorzichtig, want door het stomen aan het oppervlak neemt het volume van de melk in de kan snel toe. Vergeet niet dat je nog steeds wat gestoomde melk nodig hebt om in de drank te doen, dus je melk kan niet alleen maar schuim zijn.

Stap vier: Melk inschenken

Zodra uw espresso klaar is met de extractie en uw melk klaar is met het stomen, kunt u de twee samen gieten! Wanneer u de melk inschenkt, houdt u uw melkkan ongeveer 3 centimeter boven het cappuccinokopje en giet u deze in een licht cirkelvormige, verticale beweging. De stroom van de melk zal helpen om de melk te verwarmen en te mengen met de espresso. Het melkschuim wordt als laatste in het kopje gegoten, maar het vult de cappuccino aan met een pluizige, heerlijke hoeveelheid schuim.

Bij een cappuccino schenkt u eerst de espresso in en dan de opgestoomde melk.

Ingrediënten

 • 180ml cappuccinobeker
 • 16,5 gram gemalen espressokoffie
 • 90-120ml melk

Hoe maak je een cappuccino: instructies

 1. Verzamel de ingrediënten. Maal 16,5 gram espressokoffie en giet 90-120m melk in een melkkan.
 2. Met behulp van espresso grond, haal 2 shots van de espresso in 180ml cappuccino kopje.
 3. Stoom de melk. Verwarm de melk tot ongeveer 160°F. Zorg ervoor dat de melk een behoorlijke hoeveelheid schuim heeft.
 4. Giet melk en melkschuim op de espresso. Geniet ervan!

Lees ook: beste cappuccino koffiemachines kopen en review

Conclussie

Daar heb je het! Nu kun je je eigen cappuccino maken als je eigen huisbarista! Omdat het stomen van melk in dit drankje iets gecompliceerder is, kan het een paar pogingen kosten om het stomen te oefenen. Met wat tijd en oefening zult u echter in staat zijn om in een mum van tijd feilloos cappuccino’s te maken.

Gelukkig caffeïneren!

 

Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen