Wat is een latte?

Facebook
Twitter
LinkedIn


coffee latte

De Latte. De Classic. De Koning van de koffie. Geliefd bij velen, maar echt bekend bij weinigen.

Als mensen aan koffie denken, is dit drankje een van de eerste dingen die in gedachten komen. Dikke, romige melk en rijke, robuuste espresso komen samen in een heerlijke combinatie die elke koffieliefhebber het water in de mond doet lopen.


Wat is een Latte?


wat is een latte

Een latte is een klassieke koffie die is opgebouwd uit de twee pijlers: espresso en gestoomde melk. Het woord “latte” komt van het Italiaanse woord “caffè e latte” (andere varianten zijn “caffeelatte” en “caffellatte”), wat gewoon “koffie & melk” betekent.

Hoeveel melk er in een latte zit


hoeveel melk er in een latte zit

De standaard combinatie voor een latte is 1/3 espresso, 2/3 gestoomde melk en een klein, dun laagje microschuim op het oppervlak. Met deze verhouding kunnen barista’s de grootte van de latte gemakkelijk aanpassen wanneer u deze bestelt, hoewel de traditionele grootte van de latte tussen 10-12 ons ligt.


Waarom verliefd worden op de latte?


Echter, een grote factor over lattes is dat ze zeer aanpasbaar zijn. Ze kunnen gemakkelijk worden versierd met smaakstoffen zoals mokka, karamel, vanille of andere siropen, maar ook met verschillende melksoorten zoals soja, amandel, kokosnoot of haver. Bovendien kunt u de koffie ook volledig vervangen door een aanvulling op de thee! Enkele van de meer populaire theesupplementen zijn masala chai, matcha, rooibos en meer.

Het mooie van de latte is dat het een geweldige espressodrank is voor diegenen die niets supersterks willen. Hoewel er espresso is, die zeer robuust en sterk is in cafeïnegehalte, zal het aandeel van melk de strengheid van de cafeïne in de koffie sterk verdunnen.


Latte Art: Een meesterwerk maken?


Veel barista’s hebben de neiging om te genieten van het maken van lattes door de gedistingeerde praktijk van het maken van latte art. Deze kunstvorm bestaat uit het methodisch gieten van gestoomde melk in espresso om complexe ontwerpen zoals bladeren, bloemen, hartvormen en meer te creëren. Er is zelfs een internationale wedstrijd voor latte kunst die jaarlijks plaatsvindt, en het is een evenement dat in hoog aanzien staat in de koffiegemeenschap.


De legende van de latte


latte koffie

Dus, waar komt deze klassieke koffiedrank vandaan? Mensen genieten al sinds de jaren 1600 van de koffie + melk combinatie, en naarmate de tijd verstreek is de naam en de referentie van de drank combinatie geëvolueerd. Eind jaren 1700 begonnen koffiehuizen in Oostenrijk met het aanbieden van een drank met de naam Kapuziner, die bestond uit koffie met room, suiker en kruiden. Dit was het begin van de klassieke Italiaanse cappuccino.

De term “caffè e latte” verscheen voor het eerst in de Engelse taal in 1867 door William Dean Howells in een essay met de titel “Italian Journeys”. Hoewel koffie in Europese huishoudens jarenlang vaak als onderdeel van het ontbijt werd geconsumeerd, is de latte een Amerikaanse uitvinding. In de loop van de geschiedenis, zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog, was de “latte” niet te vinden op Italiaanse of Franse cafémenu’s.

De belangrijkste reden voor de aanpassing van het woord “latte” is omdat het een eenvoudige steno is voor “caffe latte,” AKA-koffie en melk. Na verloop van tijd begon de steno term “latte” te verwijzen naar een espressodrank die meestal uit melk bestaat. De rest is geschiedenis!


Vergelijking van dranken


De latte is al super flexibel in ingrediënten, maar kan ook gemakkelijk worden verward met andere gangbare espressodranken. Hier zijn enkele van de meest voorkomende koffiedranken die gemakkelijk verward kunnen worden met de lieftallige latte.


Café Au Lait


Café Au Lait

De voorouder van de latte, het café au lait, is vergelijkbaar met de make-up van de latte voor zover het gaat om het koppelen van koffie en melk. Het belangrijkste verschil tussen deze twee koffiedranken is echter het soort koffie dat erin wordt gebruikt. Omdat bij het zetten van filterkoffie een hogere verhouding water/koffie wordt gebruikt, heeft druppelkoffie wel een behoorlijke hoeveelheid cafeïne, al is die niet zo erg als de hoeveelheid cafeïne in de espresso.

Wat betreft de make-up heeft het café au lait meestal ongeveer 1/2 druppelkoffie tot 1/2 gestoomde melk. In tegenstelling tot de latte gebruikt het café au lait gewone druppelkoffie in plaats van shotjes espresso. In tegenstelling tot de café au lait bestaat de latte uit ongeveer 1/3 espresso en 2/3 melk.


Latte Macchiato


De koelere neef van de latte en de macchiato, de latte macchiato is een blend tussen deze twee dranken. Bij het maken van een latte wordt meestal eerst de espresso in het glas gegoten en daarna de gestoomde melk. De latte macchiato is echter het omgekeerde van dit proces. De melk wordt gestoomd tot een fluweelachtige microschuimconsistentie, die vervolgens in een kopje wordt gegoten. Nadat de melk is ingeschonken, wordt er voorzichtig een halve portie espresso overheen gegoten. Zo ontstaat een gelaagde drank met een vlekje espresso erop, een “macchia” genaamd.

Het belangrijkste verschil tussen de latte en de latte macchiato is de volgorde van de ingrediënten en de hoeveelheid espresso. Door de kleinere hoeveelheid espresso is de latte macchiato aanzienlijk zwakker in cafeïnegehalte dan de latte.


Cappuccino


Hoewel beide dranken 1-2 shots espresso gebruiken, zijn er veel verschillen tussen deze twee dranken, van het volume, tot de verhouding van de ingrediënten, tot de potentie. Espresso met gestoomde melk, bedekt met een diepe laag pluizig, schuimend schuim. De cappuccino heeft veel meer melkschuim dan de latte, hoewel beide dranken gestoomde melk bevatten.

De cappuccino is een kleinere drank, ongeveer 6 ons in totaal met 3 ons espresso en 3 ons melk, evenals een behoorlijke hoeveelheid melkschuim. Het overschot aan melkschuim is een grote reden waarom veel diepe L-liefhebbers de voorkeur geven aan de cappuccino. Door het aandeel van de ingrediënten is de cappuccino meer cafeïnehoudend dan de latte vanwege de kleinere hoeveelheid melk.


Hoe maak je een latte?


Wat is een latte

De latte is een van de meest voorkomende koffiedranken in de koffiegemeenschap van vandaag, en elke professionele barista in elke coffeeshop zou moeten weten hoe hij moet brouwen. Als u thuis een espressomachine heeft, heeft u alleen wat melk nodig om een latte te kunnen zetten in het comfort van uw eigen huis! U kunt onze handige videotutorial hieronder bekijken of onze stapsgewijze instructies voor het maken van een latte lezen.

Om te beginnen met het brouwen van uw latte heeft u de volgende ingrediënten nodig:Denk je dat Normale Lattes saai zijn?


Hou je niet van de gebruikelijke latte? Het grote nieuws is dat aangezien de latte zo flexibel en aanpasbaar is, u de ingrediënten naar wens kunt aanpassen.


Hoe zit het met thee?


Geen fan van espresso? Laat dat je niet tegenhouden! U kunt uw latte ook zetten met een thee naar keuze! In plaats van het gebruik van espresso, kunt u eenvoudig een thee naar keuze toevoegen. Het enige wat u hoeft te doen is dezelfde hoeveelheid thee te laten trekken om de espresso voldoende aan te vullen en vervolgens uw gestoomde melk in te schenken. Voila!


Maak het ijskoud


Wil je iets om je af te koelen op een warme zomerochtend? Je kunt in plaats daarvan een ijslaté maken! Het maken van een ijslatte is vergelijkbaar met het proces van het maken van een warme latte. U haalt nog steeds uw espresso (of thee) zoals gewoonlijk, maar in plaats van uw melk te stomen, giet u in plaats daarvan koude melk in uw latte. En om het koud te houden, hoeft u alleen maar een paar ijsblokjes in uw kopje te pletten, zodat u langer van uw ijslatte kunt genieten!


Conclussie


Daar heb je het! Nu kun je een latte maken, waar en wanneer je maar wilt! Als je nieuw bent met koffie en je wilt experimenteren of je palet wilt laten groeien, dan is de latte een eenvoudige beginnersmethode in de wereld van het koffiezetten. Dus, geniet van het maken van uw latte, en zoals altijd:

Gelukkig caffeïneren!Hoe maak je een latte


hoe een latte maken

Een van de meest bekende dranken in de wereld van vandaag, een latte is een heerlijke, romige koffiedrank op basis van espresso. Het is rijk aan smaak en is rustgevend om te drinken op elk moment van de dag. Nu kunt u er een maken in het comfort van uw eigen keuken!

Ingrediënten

  • 200-250ml melk van uw voorkeur
  • 16,5 gram gemalen espressobonen
  • Een 300-350ml lattebeker


Instructies

  1. Maal 16,5 gram espressokoffie.
  2. Extracteer de espresso met de espressomachine in het kopje van 300-350ml.
  3. Giet 200-250ml melk in de melkkan.
  4. Stoom tot 70° C.
  5. Wanneer de espresso klaar is met het brouwen, giet de gestoomde melk in een hoek van ongeveer 20° boven het kopje.
  6. Geniet ervan!Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen