Latte art voor beginners: hoe maak je het met melkschuim

Facebook
Twitter
LinkedIn

Om latte art te maken moet je beseffen dat het niet alleen gaat om de voorstelling die je in de melkschuim kan maken. Het gaat om de totale beleving van een perfecte espresso met melkschuim op precies de juiste temperatuur en op het goede moment geschonken. Een espresso verliest al binnen een minuut nadat deze gemaakt is die bijzondere smaak. Dat is de reden dat kenners een espresso snel drinken als deze nog op de juiste temperatuur is en niet bitter begint te worden. Door de espresso af te dekken met melkschuim bewaar je de smaak beter en krijgt de koffie ook een zachtere smaak. De latte art is een kers op een heerlijke taart. Niet iedereen is het eens met het volgende, maar de echte liefhebbers vinden dat latte art alleen mogelijk is met echte espresso en volle melk.


Latte art

De perfecte espresso

De basis van een latte product is uiteraard de espresso. Soms denken koffieliefhebbers die hun eerste schreden zetten op het pad dat een espresso een van de koffieproducten is uit Italië. Maar espresso is gewoon de basis voor iedere koffiesoort in dat land. Sinds de uitvinding van de espressomachine begint in Italië alles met dat heerlijke geurige kopje espresso. Espresso wordt gemaakt door heet water onder grote druk door gemalen koffie te persen. Die koffie bevat in het algemeen veel Arabica bonen wat zorgt voor een milde, kruidige smaak en relatief minder cafeïne dan een kop filterkoffie. Voor latte art oefen je eerst in het maken van een espresso die perfect op smaak is voor jou. Met een kop filterkoffie of een lungo gaat het niet lukken.


Het opschuimen van de melk

De meeste espressomachines hebben een aparte melkopschuimer. Met behulp van stoom kan je hiermee de melk op precies de goede structuur maken. Hieronder volgt een stappenplan hoe je dat moet doen. Hou bij het opschuimen van melk altijd rekening met het risico dat stoom met zich meebrengt. Doe je gezicht nooit te dicht met het opschuimen. Om de opschuimer hygiënisch te houden moet je die goed reinigen. Dat kan meestal met stoom. Doe dit iedere keer nadat de opschuimer is gebruikt.


Stappenplan melk opschuimen


opschuimen melk

  • Vul een kannetje volle melk tot ongeveer de tuit.
  • Plaats het stoompijpje in de melk.
  • Haal het stoompijpje omhoog totdat je een paar sissen hoort. Als het stoompijpje te ondiep in de melk zit, krijg je grote bellen en dat is niet de bedoeling.
  • De melk hoort nu gelijkmatig rond te draaien. Kantel de kan voorzichtig naar je toe om dit te controleren.
  • Wacht tot de melk de juiste temperatuur heeft bereikt. Dit is tussen de 60° en 80° C. Experts zeggen dat ze kunnen voelen wanneer de melk op de perfecte temperatuur is of dat kunnen horen aan de toonhoogte van de stoompijp. Een geschikte keukenthermometer kan je daarbij echter ook gewoon gebruiken.
  • Zet het kannetje voorzichtig, maar met een lichte tik op een gladde oppervlakte, bijvoorbeeld een aanrecht. Hiermee verwijder je eventuele grote bellen in het schuim.


Welk kopje moet je gebruiken?

In principe is latte art mogelijk in iedere kop, als het melkschuim maar de juiste structuur heeft. De beste resultaten krijg je echter in een ronde komvormige beker. Hierin krijg je een groter oppervlakte voor je kunstuitingen. Let op dat je nadat de espresso in de juiste kop is gegoten niet te lang wacht met het melkschuim. Het opschenken van het schuim wordt moeilijker naar gelang de espresso afkoelt. De kwaliteit van het eindproduct hangt ook af van de temperatuur bij het aanbrengen van het schuim.


Alles draait om het opschenken van het schuim

On latte art te kunnen maken moet het melkschuim precies op de juiste manier worden opgeschonken. Als je dat niet doet vermengt de melkschuim zich met het crema-laagje op de espresso of met de koffie zelf. Dan is er geen mogelijkheid meer om latte art toe te passen en smaakt de koffie ook gewoon minder.


Stappenplan voor het opschenken van het melkschuim


1. Wals de espresso.


Voordat je de melkschuim gaat opschenken, wals je de espresso even. Dat zorgt ervoor dat de melkschuim beter op de espresso blijft liggen.


2. Neem de koffie in de ene hand en de kan met melkschuim in de andere.

Door ook het kopje in de hand te nemen bereik je een beter resultaat bij het opschenken dan dat je deze op een tafel laat staan.


3. Hou het kopje schuin in de hand.

Een kopje schuin zetten op tafel is niet zo eenvoudig en daarom kan je het beter in de hand doen. Uiteraard hou je de kop licht schuin zodat er niet geknoeid gaat worden


4. Begin met schenken op een hoogte van ongeveer 5 centimeter.

Dit is een van de cruciale stappen. Als je begint met het opschenken van de melkschuim moet je dat in een handeling doen en niet in stappen.



latte art maken

5. Breng de kan richting het kopje.

Meteen na het beginnen van het opschenken breng je de kan met een soepele beweging naar het kopje. De tuit moet precies boven het kopje blijven.


6. Wachten tot het melkschuim doorbreekt.

Zodra je een witte vlek ziet verschijnen in de crema-laag, hou je het kopje recht en vul je de kop verder aan met de gewenste hoeveelheid melkschuim.


7. De latte is gereed voor art

Nu is de latte klaar om er een kunstwerk van te maken. Leef je uit!


Latte art free pour

Ben jij een natuurtalent op het gebied van latte art? Dan is latte art free pour misschien wel iets voor jou. Hierbij moet namelijk de art al klaar zijn op het moment dat je ophoudt met schenken van de melkschuim. Het draait allemaal om soepele bewegingen van de pols en de melkkan is het enige gereedschap dat is toegestaan. Er zijn video’s waarin de meesters van de free pour aanwijzingen geven hoe zij hun kunst maken. Uiteraard kan je ook zelf gaan proberen en op die manier een eigen stijl ontwikkelen.


Latte art etching

Ook dit gaat verder dan slechts een hartje of een blaadje in het melkschuim te maken. Overigens is dat op zich ook de basis van de latte art. Bij etching maakt de kunstenaar net als bij de free pour a een begin met de afbeelding met de melkkan. Daarna wordt deze verder afgewerkt met een inox pen. Het is dus handmatig tekenen van latte art en de afbeeldingen zijn vaak fantastisch.


Probleemoplossing

Latte art lukt niet zomaar en er kunnen zich een aantal problemen voordoen.


1. Er is te weinig contrast.

Dit is een teken dat de tuit bij het opschenken van de melk niet dicht genoeg bij de kop is geweest. Er zit niets anders op dan het de volgende keer beter te doen.


2. De melk is te dik of te dun.

Als je niet het juiste melkschuim hebt, zal het ook niet mogelijk zijn om de art te realiseren. Kijk nog eens naar het stappenplan voor het opschuimen van de melk. Meestal is de temperatuur het probleem maar ook de kwaliteit van de melk is belangrijk.


3. Er wordt alleen melk in de kop geschonken.

Als je te voorzichtig giet, zal alleen vloeibare melk in de espresso terechtkomen en blijft het schuim achter in de kan. Het is een kwestie van routine opdoen hoe je moet schenken.


Tips voor latte art

Juiste melkkan

Omdat het opschenken van het melkschuim zo belangrijk is, maakt de keuze daarvan veel verschil. Kies een melkkan met de juiste inhoud die voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • De onderkant is breder dan de bovenkant.
  • Er is een stevig handvat waardoor je controle houdt.
  • De tuit is groot genoeg zodat ook het schuim wordt geschonken.



Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen