Wat is het veschil tussen een Latte, Cappuccino, Flat White, Macchiato, Espresso en Mokka

Facebook
Twitter
LinkedIn

De tijd dat de gemiddelde mens genoegen nam met een kopje filterkoffie ligt vele jaren achter ons. Dat hoeft ook geen verbazing te wekken, omdat je niet meer op vakantie hoeft te gaan om te kunnen kiezen uit diverse verschillende soorten. Ook in de horeca is er inmiddels in het binnenland een grote keuze in koffie en er komen ook steeds meer gespecialiseerde koffiebars. Op het werk of thuis staat er al vaak een espressomachine of een ander koffiezetapparaat met diverse keuzes. Maar ken jij het verschil tussen een cappuccino en een flat white? Hieronder staat een beschrijving van de meest voorkomende soorten koffie. Daarmee hoef je niet meer te twijfelen over je bestelling.

  • Espresso
  • Latte
  • Cappuccino
  • Flat white
  • Macchiato
  • Mokka

1. Espresso


espresso shot

Italiaanse koffie heeft de wereld veroverd dankzij de uitvinding van de espressomachine, het is een koffie die wereldwijd gedronken wordt, vergelijkbaar met filterkoffie. Het systeem van een espresso berust erop dat heet water door een ruimte wordt geperst waar gemalen koffie inzit. De druk waaronder dat plaatsvindt, zorgt ervoor dat de smaak en de aroma zoveel mogelijk aan de koffie wordt onttrokken. Een van de redenen dat een espresso zo in de smaak valt, zal ongetwijfeld te maken hebben met de kwaliteit koffie die daarvoor wordt gebruikt. Koffiebonen voor espresso zijn van een mengsel waarin meer Arabica zit dat in filterkoffie. Een kopje espresso bevat om die reden ook minder cafeïne dan een kop filterkoffie van standaard kwaliteit. Een espresso kan je ook nog in andere variëteiten krijgen.

Een doppio is een dubbele espresso en derhalve gemaakt van twee maal zoveel koffie en water. De ristretto is een pittige variant van de espresso. Hierbij wordt minder water met hogere druk door de koffie geperst. Het is voldoende voor een slok zeer sterke koffie. Bij een lungo is de druk minder en de doorlooptijd langer. Een lungo is vergelijkbaar met een filter koffie. Als je een espresso verdunt met heet water heb je een Americano. Maar waarom zou je dat doen als je geen Amerikaan bent?


2. Latte


coffee latte

Latte betekent melk en bij latte heb je het dus over een combinatie van koffie en melk. Het heet officieel cafè latte, maar wordt zelfs in Italië wel eens café au lait genoemd.. In ons land spreken we vaak over koffie verkeerd, al is de bereidingswijze dan anders. De standaard latte in Italië is een of twee shots espresso in een grote beker of een glas. Dit wordt dan afgevuld met melkschuim. Professionele espressomachines hebben vrijwel allemaal een ruimte om melkschuim te maken. Thuis moet je het melkschuim vaak maken met een melkschuimer in een kannetje. De smaak van de latte wordt in belangrijke mate bepaald door de melk die je gebruikt. Volle melk zorgt daarbij voor een romige drank. In de meeste koffiebars kan je ook nog een laagje micro schuim op de latte laten aanbrengen. Hiermee kan je oefenen voor een latte art.


3. Cappuccino


cappuccino

De cappuccino is een van de meest gedronken Italiaanse koffies door niet-Italianen. Als je een cappuccino bestelt in Italië, kijk dan eerst even op je horloge. Een dergelijk drankje bestellen voor 11 uur in de ochtend is niet beschaafd. Dan weet iedere Italiaan dat je een toerist bent en geen koffiekenner. Een cappuccino is een espresso die wordt voorzien van een laag melkschuim. Tegenwoordig wordt eerst de espresso in een grote kom gedaan en dan wordt er melkschuim opgelepeld. De echte kenner prefereert eerst een laagje melkschuim o de espresso voordat het lepelen begint. Met een snufje kaneel en of cacao is de cappuccino helemaal af. Deze koffie is overigens genoemd naar de kapucijner-monniken. De kleur van hun pijen was gelijk aan de kleur van de koffie, het is maar een weetje.


4. Flat white


flat white koffie

De flat white heeft een zekere overeenkomst met de cappuccino maar hierbij wordt gebruik gemaakt van een espresso met een dun laagje micro-schuim. Dat dunne witte laagje heeft deze koffie de naam bezorgd. De kenners zeggen dat de smaak van de espresso beter bewaard blijft door het dunne laagje micro-schuim. Het verschil met een cappuccino zit dus in de soort melkschuim en de dikte ervan. De naam van deze koffie maakt al duidelijk dat Italië niet het thuisland is van de flat white. In hoeverre dat Australië of Nieuw-Zeeland is geweest, staat nog te bezien. Voorlopig lijkt Nieuw-Zeeland de beste papieren te hebben. In Wellington zou in 1980 de eerste flat white zijn gezet.


5. Macchiato

Een macchiato is wellicht de meest verwarrende Italiaanse koffie en het is dus even opletten als je een van de versies gaat bestellen. De standaard macchiato is een dubbele espresso met slechts een vlekje melk erop. Dit is meestal een extra sterke espresso en het vlekje (macchiato) is bedoeld om het verschil te kunnen zien met een gewone espresso. Maar uiteraard is het niet alles simpel want waarschijnlijk klinkt de latte macchiato jou veel bekender in de oren. Dat klopt ook wel omdat deze melk-versie in ons land bekender is.

De latte macchiato is bekend van de laagjes die zo duidelijk zijn te zien in het glas waarin dit drankje wordt geserveerd. Dat patroon ontstaat door het glas eerst te vullen met melkschuim. Daarna wordt de espresso voorzichtig precies midden in het glas gegoten. Als dat op de goede manier gebeurt, ontstaat na een korte tijd het patroon van laagjes. De derde macchiato is de karamel latte macchiato. Nu zou het te eenvoudig zijn om te verwachten dat dit een versje is met een beetje karamel. De basis is inderdaad een latte macchiato met een vleugje karamel. Maar eigenlijk zou in de naam beter vanille dan karamel kunnen staan. In de koffie gaat namelijk een flinke scheut vanillesiroop. Dat maakt het een extra zoet drankje.


6. Mokka

Een mokka, ook wel mocaccino genoemd, is ook een drankje dat op verschillende manieren kan worden bereid. In de basis is het een latte met daaraan chocolade toegevoegd. Dat kan op diverse manieren. In het verleden werd vaak zoete cacao gebruikt. Vandaag de dag is chocolade ook heel gebruikelijk. Afhankelijk van de voorkeur kan er dan pure, melk of witte chocolade worden gebruikt. Ook koffiesiroop of zelfs een koffielikeur kunnen aan het drankje worden toegevoegd. Het gaat tenslotte om de smaak van de liefhebber. Een andere methode om mokka te maken is om te beginnen met zoete chocolademelk. Hier wordt dan een espresso op gegoten. Een mokka kan je ook verder op smaak maken met kaneel of wellicht een beetje slagroom.


Ken je nu alle koffiesoorten?

Als je van koffie houdt, zal je inmiddels wel weten dat er nog veel meer combinaties mogelijk zijn. Toch kan je met de bovenstaande informatie overal wel de soort koffie krijgen die jij zal willen. Dus als je een extra pittige espresso wilt, vraag je om een cafè macchiato en niet om een latte macchiato. Het verschil tussen een cappuccino en een flat white kan jou nu niet meer verrassen. Misschien dat je thuis wat aan het experimenteren wilt met de bovengenoemde verschillende soorten. Besef dan dat de lekkerste koffie alleen wordt bepaald door jou, De basis voor iedere koffie die je hierboven ziet, is de espresso. Wil jij een koffieliefhebber worden, probeer dan eerst de espresso te ontdekken die jou het meeste aanspreekt. Er zijn vele soorten koffie geschikt voor het espressoapparaat. Het is aan jou om er eentje te vinden die in alle opzichten bij jou past.Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen