Cafe Au Lait Vs Latte: Wat is het verschil?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Er is niets erger dan je uit te geven aan een drankje in een chique koffiehuis en er dan achter te komen dat het niet is wat je ervan verwacht had. Wij zijn hier om je te redden van dat lot!

 

Cafe au lait en caffe latte hebben dezelfde ingrediënten: koffie en melk, maar ze zijn toch heel verschillend. Laten we de twee eens bekijken, zodat je met een gerust hart je favoriet kunt bestellen.

Cafe Au Lait Vs Latte

Wat is latte?

 

Latte is een verkorte versie van caffé latte, wat Italiaans is voor “koffie met melk”. In Europa bestaat een latte traditioneel uit 8 ons, waarvan ⅙ espresso, ⅔ gestoomde melk, en de resterende ⅙ een dun laagje schuim bovenop.

 

Lattes worden vaak geserveerd in hoge en smalle glazen, zodat de verschillende lagen koffie, melk en schuim zichtbaar zijn.

 

Ze worden vaak getopt met latte art, gestileerde afbeeldingen op het bovenste oppervlak. Bekwame (thuis)barista’s maken latte art door de gestoomde melk en het schuim erin te gieten.

 

Lattes zijn een van de melkachtigste espressodranken. Verrassing, verrassing: ze hebben een milde en romige smaak. Je zou ze de “gateway drug” naar sterke koffiedranken kunnen noemen.

 

Wil je proberen er zelf een te maken? Gebruik een goede latte machine en bekijk onze gids over hoe je een latte maakt.

 

De laatste tijd zijn er veel gearomatiseerde latte’s populair geworden in cafés en winkels, waarvan sommige niet eens koffie bevatten! Er zijn bijvoorbeeld kurkuma-, pompoen-kruiden-, chai en matcha-lattes.

 

Gerelateerd: Wat is Breve Coffee?

 

Wat is een Café Au Lait?

 

Hoewel café au lait ook “koffie met melk” betekent, verschilt deze Franse drank nogal van zijn Italiaanse tegenhanger. En het is verwarrend dat het over de hele wereld kan verschillen. In feite noemen veel Noord-Amerikaanse cafés, waaronder Starbucks, het café au lait de Caffe Misto. Geen idee waarom.

 

In zijn geboorteland Frankrijk maken ze café au lait in koffiehuizen met een één-op-één-mix van espresso en gestoomde melk. In tegenstelling tot een café latte, heeft de café au lait geen melkschuim. Het wordt traditioneel geserveerd in een kleine, brede glazen kom, waardoor het gemakkelijk is om gebakjes in je koffiedrank te dopen. Yum!

 

Elders wordt het vaker gemaakt met sterk gezette koffie in plaats van een scheut espresso en geserveerd in een cappuccinokopje om de warmte beter vast te houden. French press koffie, met zijn vette mondgevoel en zware body, is een populaire keuze.

 

De café au lait is waarschijnlijk de meest democratische en toegankelijke koffie op basis van melk die er is.

 

Dit maakt van de café au lait een ideale drank om thuis van te genieten omdat je geen latte machine nodig hebt.

 

De beroemdste regionale variant van het café au lait is te vinden in New Orleans. Het is een combinatie van cichoreikoffie en gebrande melk. De cichorei maakt hem lichtjes bitter, en vaak serveren ze hem met de zeer zoete, met suiker bedekte donuts die beignets worden genoemd.

 

FAQs

 

Wat is het verschil tussen een mokka en een latte?

 

Het verschil tussen een latte en een mokka is dat een mokka chocolade, gestoomde melk en espresso bevat. De gebruikelijke verhouding is gelijke delen pure chocolade en espresso, aangevuld met gestoomde melk.

 

Wat is het verschil tussen een latte, een cappuccino en een macchiato?

 

Het verschil tussen een latte, een cappuccino en een macchiato wordt bepaald door de verhouding tussen de drie ingrediënten: een scheut espresso, gestoomde melk en opgeschuimde melk. Een latte heeft de meeste melk van het trio, een cappuccino de schuimigste, en een macchiato is gewoon espresso met een scheutje melk.

 

Wat is het verschil tussen een latte en een flat white?

 

Het verschil tussen een latte en een flat white is heel klein. Over het algemeen zijn flat whites iets kleiner dan lattes en iets sterker, met een iets hogere verhouding tussen espresso en melk.

 

Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen