Cortado vs Latte: Wat is het verschil?

Facebook
Twitter
LinkedIn


Cortado vs Latte

Heb je een cortado op een koffieshopmenu gezien en je afgevraagd wat het was? Deze Spaanse drank heeft de koffiewereld veroverd en verschijnt op de menu’s van kust tot kust – naast de vertrouwde latte, natuurlijk. Dus wat scheidt een latte van een cortado, en welke heeft uw voorkeur?

Lees verder om alles te weten te komen over lattes en cortado’s.


Wat is een Caffè latte?

Laten we beginnen met de basis. Lattes zijn een Italiaanse koffiecreatie gemaakt van espresso shots en royale hoeveelheden gestoomde melk. De gestoomde melk is licht opgeschuimd, waardoor er een microschuimlaagje ontstaat dat bovenin het kopje zit. De grootte van de drank varieert van 6 tot 20 ons. U kunt een latte bestellen met één tot drie shots espresso, afhankelijk van de hoeveelheid cafeïne die u zoekt.


wat is een latte

Lattes zijn populair omdat ze de intense espressosmaak combineren met veel zachte, romige melk om een zachte espressosmaak te creëren. Om je te helpen precies datgene te creëren waar je naar verlangt, kun je ook een reeks siropen met een smaakje toevoegen.


Voordelen

 • Intense espresso en smeuïge, romige melk
 • Kan een reeks van gearomatiseerde siropen toevoegen
 • Bevredigende microschuimlaag
 • Kan latte kunst maken


Nadelen

 • Espressosmaak is niet zo sterk
 • Kan te melkachtig zijn


Wat is een Cortado?

Deze espressodrank werd in Spanje gemaakt en is nu over de hele wereld populair. “Cortado” betekent “gesneden” in het Spaans, en deze drank is een espresso shot gesneden door gestoomde melk. Het is in wezen gelijke delen espresso en gestoomde melk zonder toegevoegde smaken of suiker. Dit betekent dat een shot espresso wordt gekoppeld aan gelijke delen melk, waardoor de drank ongeveer drie of vier ons in totaal. Deze drank heeft een krachtige espressosmaak, maar heeft toch een melkachtige balans.


cortado koffie

De cortado kan worden gemaakt zonder schuim of met een klein laagje microschuim. In tegenstelling tot de Italianen geven de Spanjaarden de voorkeur aan minder schuim in hun koffiedrank. Deze minder gesmolten melk geeft de drank een zijdeachtige textuur en een mooi evenwicht tussen de espresso en de melk.


Voordelen

 • Benadrukt de gewaagde, rijke smaak van espresso
 • Licht gladgestreken door geschuimde melk
 • Een mooie balans van smaak en textuur


Nadelen

 • Kan te intens zijn
 • Geen grote drank
 • Kan moeilijker te vinden zijn

Benadrukken van de verschillen

Het belangrijkste verschil tussen lattes en cortados is de grootte van de drank en de verhouding tussen espresso en melk. Laten we het snel even doornemen:

Cortado’s worden gemaakt met gelijke delen gestoomde melk en espresso, en ze mogen geen schuim of een kleine hoeveelheid microschuim bevatten. Lattes hebben nogal wat meer gestoomde melk en zijn bijna altijd bedekt met een vaste laag microschuim. Cortado’s zijn espresso-forward, terwijl lattes melkzwaar zijn en gemaakt kunnen worden met karamel of pepermuntstroop.Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen