Wat is een Cortado?

Facebook
Twitter
LinkedIn


Cortado

Als je een koffiejunkie bent zoals wij, dan consumeer je waarschijnlijk elke dag een flinke hoeveelheid cafeïne. Het is echter wel leuk om even te pauzeren van het herhaaldelijk terugkrabbelen van de cafeïne, en de verschillen tussen deze heerlijke drankjes te leren kennen.

De cortado: je hebt ze waarschijnlijk gezien op het menu van je favoriete coffeeshop. Je hebt misschien zelfs overwogen om er een keer een te bestellen. En je hebt je waarschijnlijk afgevraagd: wat is een cortado?

Lees verder om meer te weten te komen over waarom dit pittige drankje zo populair is geworden over de hele wereld.


Maak kennis met de Cortado


Cortado koffie

Een cortado is een populaire warme koffiedrank met espresso en warme melk. De balans tussen de espresso en melk is 1:1, (ongeveer de helft van de espresso, de helft van de melk). Deze hoeveelheid melk dient vooral om de zuurgraad van de espresso te verminderen. Het is ook belangrijk om op te merken dat de warme melk in de cortado gestoomd is, maar niet zoveel schuim of melkschuim bevat als andere Italiaanse koffiedranken.

Veel koffiefanaten zijn steeds meer geobsedeerd geraakt door de cortado vanwege de eenvoudige structuur en de internationale bekendheid. Door zijn permanent kleinere formaat is het veranderen of aanpassen van de grootte van de drank vaak een niet-onderhandelbare factor. Zelfs bij grote ketens zoals Starbucks, zullen de meesten de cortado alleen in deze vooraf bepaalde cupmaat serveren.


starbucks Cortado

Traditioneel worden ze geserveerd in kleine glazen van metaal of glas. Het is meestal niet versierd met schuimkunst of iets dergelijks, en dit is omdat de cortado niet noodzakelijkerwijs over presentatie of flair gaat, maar over harmonie tussen de smaken.


Het Cortado Oorsprongsverhaal


espresso cortado

Het woord “cortado” komt van het woord “cortar”, wat het Spaanse werkwoord “snijden” betekent. De cortado wordt terecht zo genoemd omdat de melk bedoeld is om door de espresso te snijden.

Bovendien is “cortado” het vroegere deelwoord van “cortar” en verwijst het naar zowel de verdunning van koffie als van espressodranken. Na zijn oprichting in het Baskenland van Spanje begon de drank zich in populariteit te verspreiden in de regio Galicië in het noorden van Portugal, en zelfs in Cuba.

De cortado bevat weinig tot geen schuim, wat het belangrijkste kenmerk is van de meeste Spaanse dranken. Als je een fan bent van schuim, maak je dan geen zorgen. Het feit dat de cortado niet veel schuim bevat, maakt het mogelijk om de melk door de espresso te snijden en deze zo soepel mogelijk te mengen. Het resultaat? Een heerlijke combinatie van krachtige, robuuste espresso met romige, lichte melk.


Hoe maak je een Cortado


cortado maken

Om een cortado te brouwen is het belangrijkste apparaat dat je nodig hebt een espresso machine. Omdat espresso de basis van de drank is, heeft u toegang nodig tot een machine om de koffie goed te kunnen zetten. Daarnaast heeft u de melk van uw keuze nodig om deze aan de drank toe te voegen. Hier is een snelle manier om dit te doen:


 • Begin met het malen, meten en tamperen van uw espressomateriaal.
 • Plaats het portafilter met het espressomateriaal in de espressomachine.
 • Haal twee shots espresso uit het apparaat.
 • Na het extraheren van de espresso stoomt u de door u gewenste melk (onze go-to is volle melk, maar u kunt ook amandel, kokosnoot, eik enz. gebruiken).
 • Giet uw gestoomde melk langzaam over uw espresso. Zorg ervoor dat de verhouding tussen espresso en melk 1:1 is, en voila!


Als je geen vreemde bent om met espresso te brouwen, of misschien zelfs als je thuis een espressomachine hebt, is de cortado een zeer simplistische en toch hartige drank om onder de knie te krijgen. Wat de presentatie betreft, kunt u hem serveren in de traditionele 5-7oz of gewoon in een koffiemok naar keuze.

En aangezien de belangrijkste basis van de cortado de verhouding tussen espresso en melk is, kunt u ook een beetje creatief met uw cortado omgaan door het toevoegen van smaakstoffen. Zolang je de hoeveelheid espresso en melk houdt, ben je klaar om te gaan.

Sommigen kiezen er zelfs voor om melk te vervangen door een andere optie, namelijk om van een cortado een cortado condensada of bombon (dat is espresso en gecondenseerde melk) of een leche y leche (dat is gecondenseerde melk en room erbovenop) te maken.


cortado coffee

Ingrediënten

 • 120ml Gibraltar-glas
 • 2 shots van espresso
 • 60-90ml gestoomde melk
 • 16,5 gram gemalen espresso


cortado coffee

Hoe maak je een cortado: instructies

 1. Verzamel ongeveer 5000ml espressokoffie. Malen.
 2. Giet 60-90ml melk in de melkkan.
 3. Extraheer twee shots espresso in het glas van Gibraltar.
 4. Terwijl de espresso wordt onttrokken, stoom je de melk. Zorg ervoor dat er geen schuim is. De melk moet alleen een beetje warm aanvoelen.
 5. Giet langzaam melk in de espresso. Geniet ervan!


koffie cortado

Hoe drink je een cortado?


Cortado’s zijn bedoeld om langzaam te drinken. Ze worden normaal gesproken geserveerd in een 5-7 fl oz beker en zijn bedoeld om te drinken omdat het cafeïnegehalte sterk is. Op bepaalde plaatsen wordt het zelfs geserveerd met een gratis glas water waarmee u na elke slok uw gehemelte kunt reinigen.


Verschillen tussen de dranken


wat is een cortado koffie

Het is belangrijk om op te merken dat door de cortado een koffiedrank is, deze is niet uitwisselbaar met zomaar een andere koffiedrank. We begrijpen dat er veel verschillende koffiedranken zijn om uit te kiezen, maar er is geen enkele andere drank die zo pittig is als de cortado.


Cortado vs Macchiato/Cappuccino


Wat betreft de generieke espressodrank is een cortado vergelijkbaar met en valt tussen een macchiato en cappuccino. Deze dranken hebben allemaal dezelfde hoeveelheid espresso, wat meestal ongeveer één espressoschot is.

Het belangrijkste verschil tussen deze verschillende dranken is de hoeveelheid melk die gebruikt wordt. De macchiato heeft iets minder melk, waardoor hij iets minder volume heeft. De macchiato heeft daardoor ook iets meer pit. Aan de andere kant heeft de cappuccino meer melk en meer schuim. Hij is ook iets groter in volume en is iets zachter voor de cafeïne.


Cortado vs plat wit


Een ander drankje dat de cortado vaak wordt vergeleken met de flat white. Hoewel ze dezelfde hoeveelheid espresso hebben, varieert de hoeveelheid melk licht. In vergelijking met de cortado lijkt het platte wit meer op de latte. Beide dranken hebben dezelfde hoeveelheid espresso, maar het platte wit heeft meer melk en is dikker dan de cortado. Bovendien hebben platte witten de neiging om iets meer flair te hebben in termen van presentatie, omdat het voornamelijk latte-artistiek is.


Cortado vs Latte


Deze drank kan ook gemakkelijk verward worden met een latte. Maar hoewel deze koffiedrank dezelfde hoeveelheid espresso bevat, heeft hij veel meer melk. Omdat de grotere hoeveelheid gestoomde melk de espresso verder verdunt, zijn de lattes niet zo krachtig in cafeïnegehalte als de cortado.


Cortado vs. Gibraltar


Hier is een beetje een plotwending. De cortado en de Gibraltar zijn eigenlijk hetzelfde drankje, de “Gibraltar” is er slechts een ondergrondse naam voor. De naam “Gibraltar” is eigenlijk afkomstig uit San Francisco, Californië, en is gemaakt door Blue Bottle Coffee Company. In tegenstelling tot de cortado wordt de Gibraltar zo genoemd vanwege de beker waarin het geserveerd wordt, namelijk de 4.5 oz Libbey “Gibraltar” Glass.

Gemaakt door de Libbey Glass Company, zijn de onderdelen en verhoudingen van de Gibraltar identiek aan de cortado, het gaat gewoon door een andere tijd. De tweede naam is eenvoudigweg ontstaan uit het glas waarin de Gibraltar wordt geserveerd. In de loop van de tijd hebben veel derdegolffeeshops deze trend opgevangen en de naam heeft zich vooral verspreid langs de westkust van de Verenigde Staten.


De lekkerste bonen voor uw cortado

Aan de basis van de cortado espresso liggen krachtige bonen. Dit is onze keuze:Conclussie


Voila! Nu heb je alles wat je moet weten over deze heerlijke en eigenzinnige koffiedrank! Of je nu gewoon nieuwsgierig bent of oprecht geïnteresseerd in het maken van een van deze in het comfort van je eigen huis, zorg ervoor dat je dit artikel te bezoeken, zodat je niet missen een beat.

Geniet van uw cortado, en zoals altijd, vrolijke caffeïnering!Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen