Flat White vs Cappuccino: Een overzicht van het debat op basis van melk

Facebook
Twitter
LinkedIn


Iedereen kan van tijd tot tijd een heerlijke, melkachtige koffie waarderen. Maar als deze fluweelzachte lekkernijen je ooit hebben aangetrokken, heb je waarschijnlijk ook gemerkt dat er veel meer variaties van de drank zijn dan je had verwacht. Vrees niet, wij zijn hier om je te helpen een paar van die opties te sorteren, zodat je een melksnor kunt krijgen van het drankje van je dromen.


Flat White vs Cappuccino

Lees verder voor een overzicht van twee koffiedranken op basis van melk: de flat white en de cappuccino.


Heb je (gestoomde) melk?


Zowel de flat white als de cappuccino zijn op melk en espresso gebaseerde dranken, zoals de meeste koffies. Bij beide dranken wordt gestoomde of getextureerde melk gemengd met een of twee espressoshots. De manier waarop de melk wordt bereid, verschilt voor elke drank, maar de espresso blijft dezelfde.

Als u deze dranken thuis wilt maken, hebt u waarschijnlijk een espresso machine nodig, zowel voor de espresso als voor het stoompijpje dat nodig is voor de melkbestanddelen. Maar als u niet bereid bent om een aardige duit uit te geven om deze drankjes thuis te maken, geven de onderstaande punten u toch een idee van welke u het beste bij uw plaatselijke koffieshop kunt bestellen.


Een Flat White, precies goed


Over de oorsprong van de flat white wordt tussen Australië en Nieuw-Zeeland verhit gediscussieerd. Fraser McInnes van Café Bodega in Wellington staat in de Australische hoek tegenover de Nieuw-Zeelandse Derek Townsend van DKF Café. Terwijl McInnes de term “flat white” in 1989 bedacht, zou Townsend de drank in 1984 hebben uitgevonden. Hoe dan ook, het drankje bestaat nog niet zo lang als zijn andere verwanten op melkbasis.

Hoewel de samenstelling van een flat white varieert afhankelijk van waar je hem bestelt, heeft hij een paar basiscomponenten. De flat white is meestal minder dik dan een cappuccino of een latte omdat er geen schuim op zit en er een uniek microschuim wordt gebruikt dat verschilt van gewone gestoomde melk.

Flat whites worden gemaakt door puur gestructureerde melk (microschuim) over een koffiecomponent (meestal 1-2 espressoshots) te gieten. Ze worden geserveerd in kleinere kopjes dan cappuccino’s, meestal een tulpbeker van ongeveer 5 oz. Wanneer u deze drank bestelt, kunt u een zijdeachtige textuur zonder schuim verwachten. De smaak van de espresso komt sterk naar voren omdat de smaak van het melkschuim eerder aanvullend is dan overheersend.


Oh cappuccino, mijn cappuccino

De cappuccino ontstond in Italië met de opkomst van de espressomachine en werd traditioneel geserveerd in “Weense stijl”, met slagroom en chocoladepoeder of -schaafsel bovenop. Na de Tweede Wereldoorlog evolueerde de drank tot wat we vandaag kennen als de cappuccino, en rond 1980 verspreidde hij zich van Europa naar Amerika.

Dankzij hun karakteristieke schuimhoedjes behoren cappuccino’s wellicht tot de meest herkenbare koffiedranken die caffeïneverslaafden kunnen vinden. Ze worden meestal geserveerd in glazen kopjes van 6 oz, iets groter dan de kopjes van 5 1/12oz die voor flat whites worden gebruikt (maar kleiner dan een latte).

Cappuccino’s staan bekend om hun definitieve structuur: 1/3 luchtig schuim aan de bovenkant en 1/3 gestoomde melk met 1/3 espresso aan de onderkant. De resulterende drank staat bekend om zijn lage zuurgraad en dikke, romige textuur.


Voelt u zich een beetje schuimerig?


De bereiding van het melkbestanddeel van deze dranken is echt wat hen onderscheidt. De flat white is een gladde, fluweelzachte melk die met espresso wordt gemengd tot een zijdezachte afwerking, en een cappuccino bevat een dikke, schuimige bovenlaag van schuim over een kopje espresso en gestoomde melk.


Team microschuim: Flat Whites

Als je een flat white bestelt, krijg je microschuim. Dit aparte schuim wordt gemaakt met een stoomstaafje, dat de melk op een constante, gelijkmatig verdeelde temperatuur stoomt, zodat de melk wordt opgeschuimd met minuscule belletjes. Het belangrijkste bij dit proces is dat het schuim gedurende het hele proces in de melk gemengd blijft, in plaats van het bovenin te laten zitten.

Jammer genoeg kiezen sommige grootschalige winkels ervoor om het schuim achterwege te laten, door het niet in de gestoomde melk te mengen en het achter te houden bij het inschenken van de drank. Dit resulteert in een flat white die eigenlijk een kleine latte is zonder schuim bovenop.

Bij een juiste bereiding wordt het microschuim echter vrij over de espresso gegoten, waardoor een delicate, zijdeachtige textuur ontstaat wanneer de twee vloeistoffen zich met elkaar vermengen. Het resultaat van dit proces moet een donkere draaikolk bovenop de espresso zijn, die ontstaat wanneer de melk zich met de gekarameliseerde koffie vermengt.


Team luchtig schuim: Cappuccino’s


Cappuccino’s hebben daarentegen een duidelijk luchtig schuim bovenop. Ze hebben een gelijke verhouding van espresso, gestoomde melk en opgeschuimde melk. De melk wordt gestoomd tot een temperatuur van 65 graden, dan samengeperst en bij de espresso gegoten. Het schuim wordt tot het einde tegengehouden en er dan bovenop gegoten.

Dit schuim wordt niet in de drank gemengd en moet ongeveer 1/3 van het kopje vullen. Net als bij de flat white mag de melk de smaak van de espresso eronder niet overheersen. Als deze drank correct wordt bereid, krijgt u een drank met een duidelijke structuur met een droge, zoete schuimtop en een rijke, melkachtige espressobodem.


Welke moet u bestellen?


Beide dranken hebben een duidelijke espresso smaak en zijn goed te combineren met toegevoegde zoet- of smaakstoffen, waardoor ze goed aan te passen zijn aan persoonlijke smaak. De vraag komt dus neer op de textuur. Als je in de stemming bent voor iets diks en rijks of als je in een koffiebar met grote volumes bent, ga dan voor een cappuccino. Als je op zoek bent naar iets lichters en zijdezachters of als je het brouwtalent van een barista wilt leren kennen, bestel dan een flat white.
Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen