Als je een koffiefanaat bent zoals wij en op zoek bent naar een klein, pittig drankje om je koffiespel te veranderen, kijk dan niet verder dan het flat white!
Maar wat is een flat white precies? Als je dit heerlijke drankje nog niet hebt ontmoet, hebben we alles wat je moet weten hier.
Ontmoet de Flat White
Een flat white is een koffiedrankje op basis van espresso dat bestaat uit twee shots rijke, robuuste espresso met een laagje schuimige microschuim van gestoomde melk. Het is een kleiner volume drankje, en hoewel sommigen het graag vergelijken met een latte of een cappuccino, heeft het een behoorlijke hoeveelheid melk maar slechts een kleine hoeveelheid schuim, technisch gezien microschuim.
Door de constructie van de drank genieten veel diepe L-liefhebbers van het flat white, omdat het een hogere verhouding van koffie tot melk heeft, en wat voor melk er ook is, er is een lichte, prettige consistentie.
Hoe wordt het geserveerd?
Gewoonlijk wordt een flat white geserveerd in een keramische kop met een schotel. De crème van de espresso wordt op natuurlijke wijze gemengd in de 20mm/1 inch microschuim, vaak aangeduid als een meniscus. Het belangrijkste kenmerk dat het flat white zo aangenaam maakt, is het mengen van de espresso met het microschuim. Hierdoor ontstaat een donkerbruine karamelkleur op het oppervlak van de drank.
Waar komt het flat white vandaan?
Het flat white heeft wortels die teruggaan tot zowel Australië als Nieuw-Zeeland. Koffiejunkies uit Australië claimen vaak het eigendom voor de creatie van het flat white, de oorspronkelijke drank die teruggaat tot het midden van de jaren tachtig. Recensies van verschillende coffeeshops in tijdschriften en kranten in het begin van de jaren ’80 bespraken eigenlijk het uiterlijk van de nieuwe drank.
In feite was er zelfs een coffeeshop genaamd Moors Espresso Bar in Sydney die de drank officieel aan hun vaste menukaart toevoegde in 1985. De eigenaar van de winkel, Alan Preston, beweerde dat hij de inspiratie voor de drank vond in zijn huis in Queensland, waar cafés in de jaren ’60 en ’70 een “witte koffievlek” aanboden.
De oorsprong van de flat white koffie wordt echter ook geclaimd door het buurland Nieuw-Zeeland. Deze claim komt uit Auckland, Nieuw-Zeeland, waar Derek Townsend en Darrell Ahlers van Cafe DKD verklaarden de flat white koffie te hebben gecreëerd terwijl ze probeerden een alternatief voor de Italiaanse latte te creëren. Bovendien beweerde Bar Bodega in 1989 ook de flat white latte te hebben gecreëerd als gevolg van een mislukte poging om een cappuccino te maken.
Er zijn veel claims op de oorspronkelijke maker van de flat white latte, en we zullen misschien nooit echt weten wie de eerste was om het te maken en hoe het is gedaan. Echter, de trend voor de “witte koffie” is sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw enorm toegenomen en groeit in populariteit onder de koffiegemeenschap over de hele wereld.
Wat betekent de naam?
Waarom is een flat white precies een flat white? Vroeger, vóór de coffeeshops of lattes, noemden de meeste koffiedrinkers in Australië en Nieuw-Zeeland zwarte koffie als “zwarte koffie” en koffie met melk erin als “witte koffie”. Dit was een kortere manier om onderscheid te maken tussen deze twee vage koffie categorieën, en het verstrijken van de tijd en de toename van de immigratie en culturele verschuivingen begon de deur te openen voor een verscheidenheid aan verschillende koffie bereidingswijzen.
De legende vertelt dat na de immigratiegolf van na de Tweede Wereldoorlog vanuit Europa, die voornamelijk bestond uit Italianen, Grieken en Nederlanders, de koffiecultuur begon te verschuiven. Vaak dachten in een sociale omgeving veel luidruchtige individuen dat zwarte koffie een sterkere, meer “mannelijke” drank was, wat impliceert dat degenen die niet in staat waren om met de kracht en robuustheid van zwarte koffie om te gaan, eigenlijk geen “echte koffie”-drinkers waren.
Als gevolg van dit domme stigma hebben veel mensen een compromis gesloten: een sterke hoeveelheid espresso met een klein beetje melk om de kracht van de koffie te verminderen, waardoor deze gemakkelijker te consumeren is. Dit sprak degenen aan die niet elke keer een sterk kopje koffie wilden, maar toch een semi-sterke, robuuste, romige, rustgevende koffiedrank wilden.
Verschillen/Drink Vergelijkingen
Er zijn een heleboel koffiedrankmogelijkheden, maar laat je daar niet door misleiden. Het flat white is in staat om zich staande te houden in het midden van de koffiegemeenschap, hoewel het door sommigen gemakkelijk verward kan worden met andere dranken. Dus, laten we even een moment nemen om wat verwarring op te ruimen tussen het flat white en deze schijnbaar gelijkaardige drankjes.
Flat white versus Cortado
Net als een flat white cortado is de cortado gemaakt van espresso en melk, maar is ongeveer half espresso, half gestoomde melk. Hoewel de melk in een cortado gestoomd is, zit er geen schuimende of schuimende textuur in de melk. Omdat de cortado alleen uit gestoomde melk bestaat, is hij zijdezachter en gladder dan een flat white. Omdat het flat white microschuim heeft, is het ook fluweelzachter van textuur.
flat white vs. cappuccino
Een andere drank die lijkt op het flat white, de cappuccino is gemaakt van espresso en melkschuim, hoewel er een grotere hoeveelheid melkschuim is in vergelijking met het flat white. Veel diepe koffie liefhebbers genieten van de cappuccino omdat het zorgt voor een schuimige, flinke hoeveelheid pluizig, rijk schuim om van te genieten tijdens het drinken. Het flat white heeft meer melk dan een cappuccino, maar veel minder schuim. In feite lijkt het flat white vandaag de dag meer op een Italiaanse cappuccino, die bestaat uit één shot espresso en een dun laagje microschuim.
Flat White vs Cappuccino: Een overzicht van het debat op basis van melk
Hoe maak je een flat white cappuccino?
Als u naar uw plaatselijke coffeeshop gaat, weet uw getrainde, ervaren barista al hoe hij een vlak wit voor u moet klaarmaken. Als u echter uw hand met koffie in uw eigen keuken wilt uitproberen, kunt u deze eenvoudige stappen hieronder volgen.
Om een flat white koffie te maken, heb je het volgende nodig:
- Espressomachine
- Melkopschuimer (als u er geen aan uw espressomachine heeft hangen)
- Melkstomer of een andere beker naar keuze
- Een molen voor het zetten van espresso (tenzij u al gemalen espressokoffie ontvangt)
- Melk van uw voorkeur
- Een 6-ounce kopje om je koffie in te zetten…
Het opkloppen
Nu je al je ingrediënten hebt verzameld, kunnen we gaan brouwen! Hier is een snelle stap-voor-stap methode om je in een mum van tijd te laten nippen aan je eigen flat white.
Stap één: Voorbereiding
Als je nog geen voorgemalen koffie hebt, dan moet je je hele espressobonen vermalen, wat genoeg oplevert voor ongeveer 16,5 gram gemalen koffie. Schenk ongeveer 4 ons melk in voor het stomen.
Stap twee: espresso zetten
Nu kunt u uw koffie direct in uw portafilter malen en het extractieproces beginnen. Je zet ongeveer twee shots espresso, maar je kunt je 6-ounce kopje onder de filterkop plaatsen, zodat de espresso direct in je kopje kan brouwen.
Tip: Een manier om uw kopje warm te houden zodat uw koffie langer warm kan blijven, is door het uit te spoelen met heet water voordat u gaat brouwen. Dit geeft uw kopje een mooie spoeling en zorgt voor een warm oppervlak om de warmte van de espresso beter te behouden.
Stap drie: Het stomen van uw melk
Nu, terwijl uw espresso langzaam in uw kopje giet, kunt u beginnen met het stomen van uw melk. Met behulp van een stoomkruik of een ander kopje naar keuze kunt u beginnen met het stomen van uw vier ons melk. Zorg ervoor dat u uw melk op en neer stoomt, met ronddraaiende bewegingen, tot waar de kan net iets te heet is om aan te raken, meestal zo’n 140° F.
Stap vier: De drank schenken
Woohoo! Zodra uw espresso klaar is met brouwen, kunt u uw gestoomde melk in uw kopje gieten. Zorg ervoor dat u uw melk langzaam schenkt, zodat er een mooie mix ontstaat tussen het oppervlak van de koffie en het microschuim in de melk. Zodra u uw kopje heeft gevuld, kunt u achterover leunen, ontspannen en genieten van uw heerlijke flat white kopje!
Tot slot
Het flat white is een perfecte keuze voor wie graag melk bij de koffie drinkt, maar geen grote fan is van het extra schuim dat bij gestoomde melk hoort. Dus als je op zoek bent naar een nieuw, rustgevend drankje om ‘s ochtends aan te nippen om je dag te beginnen, kan het flat white gemakkelijk je nieuwe favoriet worden.
Gelukkig cafeïnevrij!
flat white Recept
Het flat white is een romige espressodrank die bestaat uit robuuste espresso, romige gestoomde melk en weinig tot bijna geen schuim. Smakelijk, romig en vol met heerlijke smaak, je kunt nu een flat white espressodrank maken in het comfort van je eigen keuken!
Ingrediënten
- 2 shots van espresso
- 120ml melk
- 180ml keramische beker
Hoe maak je een flat white: Instructies
- Plaats 16,5 gram espressokoffie in het portafilter van de espressomachine. Extracteer twee shots espresso in een kopje van 180ml.
- Terwijl de espresso wordt gezet, stoomt u 4 ruggen van melk tot 60°C.
- Wanneer de espresso klaar is met het zetten, giet u de melk in het kopje.
- Geniet ervan!
Gerelateerd
Inhoudsopgave
Toggle