Flair Espresso Review: De volle Flair zonder de poespas

Facebook
Twitter
LinkedIn


Espressomachines kunnen prijzig zijn, maar wat als je gewoon een heerlijk kopje zwart goud wilt zonder het gedoe en de complexiteit van een elektrische espressomachine? De Flair is een manueel koffiezetapparaat dat de perfecte hoeveelheid druk creëert door zijn uniek ontworpen ontwerp.

Een typische espressomachine met handmatige hendel kost al gauw een paar honderd of zelfs € 1.000. De Flair is veel betaalbaarder en levert nog steeds een kopje espresso van hoge kwaliteit.


Flair Espresso toestel Pro 2 White


Flair Espresso toestel Pro 2 White

Bekijk de dagprijs


Met behoud van alle prestaties van de originele PRO, beschikt de PRO 2 over vier belangrijke upgrades, waaronder:

 • Een verbeterde bodemloze portafilter voor betere stromingsdynamiek
 • Een uitneembare roestvrijstalen uitloop
 • Een siliconen handgreep voor het brouwen van ergonomie
 • Een siliconen beschermfolie om de duurzaamheid van de meter te verbeteren

Deze upgrades zijn standaard op alle PRO 2 en bouwen voort op de beste eigenschappen van de originele PRO, zoals een geïntegreerde manometer voor verbeterde drukprofilering, uitbreiding van de capaciteit voor brouwverhoudingen en een verbeterde roestvrijstalen ervaring met een volledig roestvrijstalen brouwkop en onze flitsende tweedelige lekbak. De PRO 2 beschikt nog steeds over onze verkoperde portafilterbasis en wordt aangeboden in ons premium matzwart of ons geborsteld chroom. Brouw vandaag als een PRO en ervaar handgemaakte espresso.


Flair Espresso Maker


Flair Espresso Maker

Bekijk de dagprijs

Voor een normale (standaard) koffie druk je op een knop, voor een bijzondere koffie heb je de Flair Espressomaker nodig!

 • Uniek design
 • Geen stroom nodig
 • Ideaal om mee te nemen
 • De perfecte espresso

Geen electronica nodig, met deze flair heb je alleen de essentiele elementen tot je beschikking voor een perfecte espresso.Flair Espresso Toestel Signature White (met Pressure Kit)


Flair Espresso Toestel Signature White met Pressure Kit

Bekijk de dagprijs


Espresso, handmatig gemaakt met de Flair Espressomaker, is een kunstwerk. Consequent door klanten beschouwd als van dezelfde of betere kwaliteit dan welke andere machine dan ook, onze espressoshots zijn complex en vol van smaak met een delicaat crema die in uw kopje bloeit terwijl u brouwt. De Flair is eenvoudigweg puur espresso.

Ontworpen met espressoliefhebbers in gedachten, zit de Flair klaar om u te vergezellen op elk avontuur.

De Flair is eenvoudig op te delen in vier grote onderdelen en wordt geleverd in een handige, op maat gemaakte draagtas. De Flair kan overal mee naar toe reizen in zijn praktische valies.Flair Espressomaker Signature Chrome Met Manometer


Flair Espressomaker Signature Chrome Met Manometer

Bekijk de dagprijs

De Flair Espressomaker Signature serie is de vernieuwde versie van de Flair Classic. De espressomaker is volledig gemaakt van metaal met een fraaie chromen afwerking en koperen accenten, waardoor de Flair het middelpunt zal vormen van jouw keuken! De Signature editie is gemaakt met dezelfde aandacht voor detail als de Classic Flair, maar dan in een nieuw jasje.

Met de Flair Espressomaker bereid je thuis (of onderweg) met de hand een rijke, overheerlijke espresso. De espressomachine is draadloos, draagbaar, duurzaam, gemakkelijk te onderhouden en vooral heel leuk om te gebruiken! De Flair Espressomaker wordt geleverd in een praktische draagtas, zodat je hem overal mee naar toe kunt nemen. Ideaal voor de échte koffieliefhebber! Ondanks zijn eenvoudige ontwerp is de Flair een buitengewoon exentrieke machine. Je kunt namelijk iedere espresso precies naar eigen smaak bereiden. Kies je favoriete koffieboon, de perfecte maling, verander de pre-infusietijd of de temperatuur en je zet keer op keer een unieke espresso.


 • Hoogte: 25 cm
 • Gewicht: 3,18 kg
 • Reistas: 32 x 23 x 8 cm
 • Voetstuk: 30 x 15 cm
 • Inhoud watercilinder: 65ml
 • Druk: 8 tot 16 bar
 • Extractietijd: 25 sec (8 bar) tot 45 sec (16 bar)
 • Filter capaciteit: 17 tot 28 gram
 • Shot volume: +- 50 mlWaar moet u op letten voordat u er één koopt?


Alle espressomachines bevatten ongeveer dezelfde onderdelen en werken op een vergelijkbare manier. Ze creëren stoom onder druk, die wordt omgezet in het water wanneer het door de espressopuck in de portafilter wordt geperst.

De meeste traditionalisten geven de voorkeur aan manuele espressomachines. Ze geven je volledige controle over elk aspect van het brouwproces. Maar is een handmatige espressomachine beter dan een automatische?

De meeste koffiewinkels gebruiken automatische machines omdat ze gemakkelijker te gebruiken zijn als je meerdere kopjes tegelijk moet zetten. Maar een manuele espressomachine heeft een klassieke esthetiek en stelt u in staat de kunst van het brouwen onder de knie te krijgen.

Toch, als je niet zeker weet of je dit type espressomachine moet kopen, moet je jezelf een paar vragen stellen:


 • Wil ik de flexibiliteit om hem zonder elektriciteit te gebruiken? – De Flair hoeft niet aangesloten te worden op het stroomnet, wat betekent dat u hem vrijwel overal in uw huis kunt opbergen. U kunt hem zelfs meenemen tijdens het glamperen, hoewel een compacter apparaat misschien beter is.
 • Hoeveel tijd wil ik besteden aan koffiezetten? – Een handmatig apparaat is niet zo snel als een elektrisch apparaat. Het kost ongeveer evenveel tijd als het zetten van een pour-over.
 • Hoeveel moeite wil ik doen voor mijn espresso? – Als u uw haar moet doen of uw ontbijt moet klaarmaken terwijl uw koffie wordt gezet, is dit niet de machine voor u. Elk aspect van het koffiezetproces vraagt uw aandacht. De Flair is echter niet moeilijk in het gebruik en heeft een eenvoudig ontwerp.
 • Hoeveel wil ik uitgeven? – Als u minder dan $300 wilt uitgeven aan een espressomachine, is dit misschien de ideale machine.


Overzicht


De Flair Espresso machine is voortgekomen uit een Kickstarter campagne. Het werd aangeprezen als een draagbare espressomachine die even robuust als minimalistisch was. Gebruik hem om met de hand espresso van hoge kwaliteit te maken, precies zoals jij dat wilt.

De Flair espressomachine is anders dan veel andere handmatige espressomachines omdat hij een exclusieve kop van roestvrij staal heeft. De stijve kop zet niet uit onder druk. Daarom zet hij elke keer een consistent kopje.

De waterinhoud van de cilinder is 60 ml. Dit levert een shot op met een volume van ongeveer 45 ml. De fabrikant adviseert om ongeveer 13 tot 18 gram koffiedik toe te voegen om het perfecte shot te maken.

U moet ook de temperatuur van het water in de gaten houden. De ideale temperatuur ligt tussen 195 en 205 graden Fahrenheit.


Dingen die we leuk vinden

 • Draagbaar
 • Gebruikt optimale druk om een shot te maken
 • Geeft je volledige controle over het brouwproces
 • Gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden


Ruimte voor verbetering

 • Niet de kleinste draagbare espressomachine
 • Niet ideaal voor het vermaken van meerdere mensen
 • Bevat geen stomer
 • Verwarmt het water niet


Kenmerken en voordelen


De Flair espressomachine heeft verschillende functies die hem ideaal maken voor vele keukens.


Gestroomlijnd ontwerp


De Flair pretendeert niet iets te zijn wat hij niet is. Het heeft een strak ontwerp dat bestaat uit een basis, een hendel en de brouwkamer. Er is niets extra’s. Geen franje, geen toeters en bellen.

Dit product doet echter precies wat het zegt te doen: u kunt een espressoshot van hoge kwaliteit zetten met de ergonomische hendel. Afhankelijk van de hoeveelheid druk die je gebruikt, kan het een uitdaging zijn om de hendel te gebruiken. Het is even leren, maar als je eenmaal een paar keer hebt geoefend, zou je in staat moeten zijn een consistent kopje espresso te zetten.

De Flair is gemaakt van hoogwaardige materialen. Hij bestaat voornamelijk uit metaal en bevat weinig plastic. De weinige plastic onderdelen die er zijn, zijn goedgekeurd door de FDA voor contact met voedsel en kunnen worden blootgesteld aan temperaturen boven het kookpunt. De onderdelen passen goed in elkaar en het product is stevig.

Het ziet er ook goed uit op uw aanrecht. Het heeft een modern, architectonisch ontwerp dat de aandacht trekt zonder op te dringen.


Draagbaar


Zoals ik al eerder zei, heeft deze espressomachine geen elektriciteit nodig. Hij is ook demonteerbaar, zodat u hem gemakkelijk kunt vervoeren. Hij wordt geleverd met een draagbare, gevoerde koffer en kan plat in uw bagage, auto of aktetas worden opgeborgen. Het is gemakkelijk uit elkaar te halen en in elkaar te zetten.

Het product wordt geleverd met een handleiding die u kan helpen uitzoeken hoe u het in elkaar moet zetten. Er zijn ook video-tutorials op de Flair-website die laten zien hoe u ermee kunt brouwen.


Uit elkaar te halen brouwkop


Je kunt de opzetkop gemakkelijk in één stuk plaatsen en verwijderen. De brouwkop zelf kan echter uit elkaar worden gehaald. Dit is waar de magie gebeurt.

Onderaan de kop zit de portafilter. Dat is waar je het koffiedik plaatst. Die stamp je aan met de bodem van de maatbeker. Je kunt ook een aparte tamper kopen voor een nog beter resultaat. De zeef gaat bovenop de gemalen koffie in de portafilter.

Heet water gaat in het cilindergedeelte van de zetkop. Voor de meest traditionele espresso moet u de zetkop voorverwarmen. U kunt dit doen door hem onder te dompelen in kokend of heet water.

Het water voor uw espresso moet u apart verwarmen. Als u de beste resultaten wilt, moet u een thermometer hebben die de watertemperatuur registreert. Zodra u het hete water in de cilinder hebt gedaan, zet u de zuiger erop. Als je de hendel indrukt, beweegt de zuiger naar beneden, waardoor het water door het koffiemaalsel wordt geperst.

Je moet de zetkop demonteren om hem schoon te maken en tussen het zetten van elk shot espresso door. Het is echter niet moeilijk om dit te doen.

De fabrikant legt uit dat de Flair heel gemakkelijk schoon te maken is. Het enige wat u hoeft te doen is de onderdelen van de brew head in de gootsteen af te spoelen. Verder zijn er geen maatregelen nodig om uw Flair te onderhouden. Dat is een voordeel ten opzichte van veel elektrische machines, die meer afstelling en onderhoud vergen.

Veel andere espressomachines voor thuisgebruik moeten worden ontkalkt of teruggespoeld. Met de Flair hoeft u zich geen zorgen te maken over deze extra stappen.

Sommige gebruikers beweren dat het niet eenvoudig is om de gebruikte puck uit de machine te kloppen. U kunt het gemakkelijker maken door een tweede trek uit te voeren nadat u uw eerste shot hebt gebrouwen. Hierdoor wordt het overtollige vocht uit de puck verwijderd, zodat deze er beter uit glijdt.


Ingebouwde Tamper


U kunt een aparte tamper kopen, maar de Flair wordt geleverd met een multi-tasking tool die dienst doet als tamper als u er geen hebt. Vul de maatbeker met koffiebonen om de perfecte hoeveelheid koffie te krijgen voor een dubbele portie.

Gebruik datzelfde maatbekertje, dat een platte bodem heeft die in de mand van de portafilter past, om de gemalen koffie aan te drukken. U kunt het maatbekertje ook ondersteboven gebruiken om de zuiger van de cilinder te scheiden wanneer u deze moet schoonmaken.


Voel de druk


De druk wordt automatisch aangepast, afhankelijk van de kracht waarmee u aan de hendel trekt, de maalgraad en de stoptechniek. Naarmate u met de machine werkt, voelt u de juiste hoeveelheid druk die u moet gebruiken.

Het basismodel Flair heeft geen manometer. De twee opgewaardeerde modellen hebben dat wel. Als u deze gebruikt, kunt u de juiste druk beter inschatten. Na verloop van tijd zult u echter waarschijnlijk niet meer op de meter vertrouwen. U zult het spiergeheugen ontwikkelen dat nodig is om het perfecte schot te trekken.

Wanneer u de ideale hoeveelheid druk bereikt, krijgt u een kopje espresso met een dikke, boterachtige crème. De beoogde extractietijd ligt tussen 30 en 45 seconden, afhankelijk van de maalgraad en de aandrukkracht.

U moet een paar dingen weten over het verkrijgen van de juiste druk met de Flair. De hoeveelheid kracht die nodig is om de hendel over te halen zal anders aanvoelen als de machine op een hoog oppervlak staat dan op een laag oppervlak. Houd daar rekening mee als u met het apparaat reist en het gebruikt op een ondergrond die u niet gewend bent.

Het apparaat kan ook het gevoel hebben dat het naar achteren wil schuiven wanneer u aan de hendel trekt. Als u de Flair met zijn rug tegen de muur zet, kan dit probleem worden opgelost.


Dispersiescherm


Het dispersiescherm, dat bovenop de gemalen koffie zit, verschilt afhankelijk van het model Flair dat u aanschaft. De zeef op de Pro-versie is van roestvrij staal en voelt steviger aan dan de zeef op de Classic- en Signature-modellen. De goedkopere versies hebben ook een zeef met een rubberen pakking, waardoor deze moeilijk te verwijderen is, vooral als hij heet is.


Beschikbare upgrades


De Flair is verkrijgbaar in drie modellen:


 • De Classic
 • De Signature
 • De Pro


De Classic is de meest eenvoudige uitvoering. Dit model ziet er goed uit en is eenvoudig in gebruik. Het heeft geen manometer.

De Signature is er in een matzwarte of witte afwerking. Het bevat een roestvrijstalen scherm en een aangepaste manometer om u te helpen brouwen met een druk van 6 tot 9 BAR.

De Pro is het topmodel. Het bevat een verwijderbare schenktuit, een drukmeter en een verbeterd bodemloos portafilter. Hij is ook verkrijgbaar in matzwart, matwit of chroom. De hendel heeft ook een extra handgreep voor een betere trekwerking.


Gebouwd om lang mee te gaan


Welk model u ook kiest, u krijgt een espressomachine die gebouwd is om lang mee te gaan. De basis, post en hendel zijn gemaakt van duurzaam metaal. De zetkop en de aluminium persvoet hebben een garantie van 5 jaar.


Alternatieven en conclusie


De Flair espressomachine is een no-frills product dat perfect is voor mensen die hun eigen espresso handmatig willen zetten. Een ding om rekening mee te houden is dat je wat geld moet uitgeven aan accessoires, zoals een molen, waterkoker en thermometer. Maar je kunt de Flair overal mee naartoe nemen voor een authentiek kopje espresso.

Het is een beetje zwaar om te vervoeren als je licht wilt reizen, maar het klaart de klus beter dan veel andere draagbare koffieproducten, zoals de Aeropress, die geen echte espresso maakt.

Er zijn een paar alternatieven die misschien beter bij je passen als draagbaarheid je prioriteit is. De Minipresso draagbare espressomachine is niet groter dan een thermoskan. Je kunt hem in je tas stoppen om mee te nemen op al je reizen. Het enige wat je hoeft te doen is heet water toevoegen en op een knop drukken voor een fatsoenlijk kopje espresso onderweg.

De Staresso is vergelijkbaar met de Minipresso. Het is een kleine capsule die op dezelfde manier werkt als een Franse pers. Het is een andere draagbare, betaalbare optie voor een handmatige espressomachine. Een van de extra voordelen van de Staresso is dat u hem kunt gebruiken met Nespresso pods.

Maar als u het extra gemak van een espressomachine in handtasformaat niet nodig hebt, is de Flair een prima aankoop. Als u echter op zoek bent naar een andere optie voor een handmatige espressomachine voor op het aanrecht, zult u het moeilijk hebben om er een te vinden die net zo eenvoudig en goed werkt als de Flair.

Het zetten van de perfecte espresso is een kunstvorm. Als u meer wilt doen dan op een knop drukken en het espresso zetproces naar uw hand wilt zetten, is de Flair wellicht de ideale manuele espressomachine voor u.

Als u op zoek bent naar meer gemak en weg wilt lopen van uw espressomachine terwijl deze aan het zetten is, dan kiest u wellicht voor een meer automatisch model. De Flair is ideaal voor espressoliefhebbers die van het handmatige proces houden, geen machine willen die veel ruimte inneemt en geïnteresseerd zijn in het ambacht van espresso zetten.


Veelgestelde vragenWaar is de Flair Espresso Maker van gemaakt?

De Flair is voornamelijk gemaakt van roestvrij staal en gegoten aluminium.


Zit er plastic in?

Geen enkel onderdeel van de Flair (zetkop en persstandaard) is van gewoon plastic – dat is een van de voordelen. De buitenste behuizing van de portafilter en de zuiger zijn gemaakt van een FDA voedselcontact goedgekeurde engineering thermoplastic, dat bestand is tegen temperaturen ver boven het kookpunt. Al het andere is gemaakt van roestvrij metaal. De brouwcontainer is gemaakt van roestvrij staal.


Wat is het verschil met de meeste espressomachines voor thuisgebruik?

Bij de Flair zijn er geen koffiepads of elektriciteit. U kunt echter wel de professionele kwaliteit espresso zetten die u van een veel duurdere machine zou krijgen. Flair is de uitdrukking van eenvoud, met alleen de essentiële elementen die u nodig hebt om perfecte dubbele shot espresso’s te bereiden en te extraheren. Van het laden van uw versgemalen koffie tot het overhalen van de hendel met gusto, kunt u uw espresso op de ouderwetse manier maken – en brouwen precies zoals u dat wilt.


Wat is het verschil met andere handmatige espressomachines?

Er zijn misschien andere manuele espressomachines met hendels, maar de Flair is de enige waarbij de zetkop een stijve roestvrijstalen houder is die niet uitzet onder druk. Daarom wordt de druk tijdens het hele brouwproces gehandhaafd, waardoor een veel consistentere espresso wordt verkregen. Het is ook veel gemakkelijker schoon te maken.


Wat is het verschil met de Aeropress of espressopotten op het fornuis?

Met de Aeropress, Franse persen of stoofpotten wordt niet echt espresso gemaakt. Deze maken gebruik van dompel- of condensatiebrouwmethoden. Espresso, daarentegen, komt van een koffie-extractie onder druk. De Flair extraheert koffie met een druk tot 16 BAR, wat zorgt voor de volle body, smaak, aroma en crema die kenmerkend zijn voor espresso. De druk op sommige zogenaamde ‘espresso makers’ in de markt is ongeveer 9 keer lager dan de Flair.

Deze andere koffiezetapparaten kunnen een goede sterke koffie zetten, maar de Flair is bedoeld voor wie thuis echte espresso van professionele kwaliteit wil zetten.


Over hoeveel druk hebben we het?

Dat bepaalt u zelf! U kunt de druk “voelen” wanneer u de hendel omlaag trekt. De Flair stelt de druk in op basis van de kracht die nodig is om de hendel naar beneden te trekken, en de vereiste kracht wordt bepaald door de grootte van uw gemalen koffie en de kracht die u uitoefent bij het aanstampen. U kunt dus een espresso zetten met een kracht van 8 tot 16 BAR, afhankelijk van uw maling en de gekozen aandrukkracht.

Als u bijvoorbeeld de maling instelt op een grover formaat voor het zetten van espresso, en/of u tampt licht, zal de druk ongeveer 8 BAR bedragen en zal de extractie ongeveer 20-25 seconden duren. Als u de maling fijner instelt voor espresso en/of zwaarder tamp, bedraagt de druk ongeveer 16 BAR en duurt het extraheren ongeveer 45 seconden. Binnen dit bereik produceren de hogere druk en langere extractie meestal meer crema.


Hoe moeilijk is het om de Flair schoon te maken en te onderhouden?

Het is heel gemakkelijk schoon te maken. Het enige wat u hoeft te doen is de brouwkop (dat wil zeggen de zuiger, cilinder en portafilter) in de gootsteen af te wassen. De zetkop rust gewoon op de Press stand, dus hij is er heel gemakkelijk uit te trekken en te wassen. Als u de zetkop na elke extractie met water afspoelt, is er geen ander onderhoud nodig.


Hoe werkt de portafilter?

De Flair portafilter hoeft niet op de zetkop te worden vergrendeld. In principe plaatst u gewoon de cilinder op de portafilter en de brouwkop wordt perfect afgesloten. De mand is gemaakt van roestvrij staal en heeft een eigen ontwerp en maat. De mand is een integraal onderdeel van de portafilterkuip en hoeft niet te worden verwijderd, vervangen of apart te worden gewassen.


Hoe kan ik het maalsel aandrukken?

U gebruikt een multifunctioneel instrument dat wij bij de Flair leveren – de maatbeker. We noemen het een maatbeker omdat wanneer u het vult met koffiebonen, u de hoeveelheid krijgt die u nodig hebt om te malen voor een dubbele portie. Het maatbekertje heeft ook een platte bodem die perfect in de mand van de portafilter past. U drukt het maatbekertje gewoon op de maling met de tampekracht van uw keuze. Tot slot helpt de omgekeerde maatbeker u om de zuiger uit de cilinder te halen voor reiniging.

Waarom is er geen zeef (om te voorkomen dat het koffiemeel gaat drijven wanneer heet water in de zetgroep wordt gegoten)?

De Flair portafilter heeft een kleinere diameter dan gewone portafilters, maar hij is ook twee keer zo diep. Wanneer het hete water in de cilinder wordt gegoten, kan een deel van het gemalen koffie naar boven drijven, maar bij de Flair heeft dit geen invloed op de kwaliteit van de espresso of de integriteit van de maling.

Wij denken dat dit komt doordat de korrel twee keer zo diep in de Flair portafilter zit, en de druk in de zetkop bijna onmiddellijk van 1 BAR naar 12-16 BAR gaat, wanneer u de hendel omlaag drukt. De zuiger (plunjer) drukt ook tegen de puck aan het einde van zijn slag, zodat de puck compact en tamelijk droog is, en alle zoete en romige deeltjes uit de gemalen koffie in uw kopje zijn geëxtraheerd.

Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen