Handmatige vs. automatische espressomachines: Welke is beter?

Facebook
Twitter
LinkedIn


Als aspirant thuisbarista kan het moeilijk zijn om een goede espressomachine te kiezen uit de overvloed aan opties op de markt.

Een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een machine is de mate van automatisering die je wilt hebben. Wil je een klassieke manuele machine? of een modernere automatische machine? of misschien iets ertussenin?Handmatige vs. automatische espressomachine

Wij zijn hier om u te helpen uitzoeken welk type voor u het beste is. Lees verder om uit te vinden wat wat is in de wereld van espressomachines.

Wat zit er in een machine?

Alle espressomachines hebben dezelfde onderdelen, zodat ze de perfecte trek espresso kunnen maken. Deze omvatten een groepskop, een portafilter en een boiler(s).

Voor het maken van espresso zijn een paar basisstappen nodig, te beginnen met een boiler die stoom creëert, die zich verzamelt in de groepenkop. Vervolgens zet een mechanisme (afhankelijk van de machine) de stoom onder druk in water, dat vervolgens door een “puck” van espresso in een portafilter wordt geperst.

De zogenaamde “sweet spot” voor het zetten van espresso ligt bij 195 graden Fahrenheit en 10 bar druk. Hoewel dit ongeacht de machine hetzelfde is, verschilt de manier waarop het proces wordt uitgevoerd sterk.


Handmatig overzicht


Handmatige espressomachines (ook wel pistonmachines genoemd), die de voorkeur genieten van de traditionalisten, zijn de oorspronkelijke manier om espresso te zetten. Ze worden aangedreven door een zuiger en vereisen dat de gebruiker met een hendel pompt om de druk te genereren die nodig is om een shot te trekken.

Het bedienen van een van deze machines vereist precisie en focus van de kant van de brouwer, maar het kan heel de moeite waard zijn om met succes je eigen shot te trekken. Toch zijn ze niet erg gebruikelijk meer, zelfs niet in coffeeshops.

Ze raakten in de jaren 1940 uit de gratie toen nieuwe technologie het brouwproces gemakkelijker en energie-efficiënter maakte. Sommige mensen houden echter nog steeds vast aan de traditie, en wel om een aantal redenen.

Voorstanders van de handmatige machine beweren dat deze machine, eenmaal geperfectioneerd, de lekkerste espresso geeft omdat je elk onderdeel van het brouwproces onder controle hebt. U maalt de bonen, tamponeert ze, bedient de hendel, enzovoort, zodat u onmiskenbaar volledige controle hebt.

Veel fans wijzen er ook op dat deze machines een meer unieke, klassieke uitstraling hebben, waardoor ze esthetisch en conversationeel aantrekkelijk zijn.

Tegenstanders vinden de methode omslachtig en vermoeiend, en klagen dat het handwerk niet merkbaar genoeg resultaat oplevert om de moeite waard te zijn.


Espresso Machine Alternatieven


Het is belangrijk om op te merken dat hoewel handmatige machines niet bijzonder populair zijn, andere handmatige brouwmethodes dat wel zijn.

Er zijn genoeg diepe L liefhebbers, waaronder wij hier bij Roasty, die dol zijn op hun handmatige brouwgereedschap, die in staat zijn om espresso-achtige brouwsels te produceren. Dus als het idee van fysiek betrokken zijn bij het brouwproces je fantasie prikkelt, kun je ook een Aeropress, Moka Pot, of Franse pers proberen.


Automatisch Overzicht


In de klasse automatisch brouwen zijn er een paar verschillende subcategorieën. Het belangrijkste verschil tussen deze machines en de handmatige is dat de barista niet hoeft te pompen.


Automatisch

Met een standaard, volautomatische machine kun je gewoon op een knop drukken en de machine zal een shot espresso voor je zetten. Je zult je bonen waarschijnlijk nog moeten malen en tampen, maar de machine zorgt voor het eigenlijke shottrekken zodra je hem aan de praat krijgt.


Volautomatisch

Superautomatische machines zijn de stap boven volautomatische machines. Deze kunnen meestal uw bonen malen en tampen, en ook het shot trekken voor u doen. Ze hebben vaak veel programmeerbare opties die je een behoorlijke hoeveelheid controle over het brouwsel geven, maar niet zo veel als een handmatige of halfautomatische.


Halfautomatisch

Spoiler: halfautomatische machines zijn onze favoriete optie. Ze zijn vergelijkbaar met volautomatische machines, behalve dat je zelf moet beslissen wanneer je het trekken van een shot stopt.

Deze machines hebben vaak een volautomatische functie, wat een leuke bonus is voor als je ‘s ochtends erg suf bent. Maar over het algemeen bieden ze u de beste balans tussen handmatig en automatisch, zodat u zowel controle als gemak hebt.


Eén voor één


Handmatig


Voordelen


 • Volledige controle over het brouwproces
 • Klassieke esthetiek zorgt voor een leuk uiterlijk en gespreksstof
 • Persoonlijke voldoening door het beheersen van de kunst van het handmatig brouwen


Nadelen


 • Veel oefening nodig om het goed te doen
 • Kan fysiek vermoeiend zijn
 • Accessoires nodig, zoals een molen


Volautomatisch


Voordelen


 • Het eenvoudigste ontwerp maakt deze zeer gebruiksvriendelijk
 • Minder moeite dan een manuele brouwer
 • Consistente resultaten


Nadelen


 • Niet erg aanpasbaar of flexibel zoals een handmatige of semi-automatische
 • Niet zo handig als een super-auto


Super-Automatisch


Voordelen


 • Alle toeters en bellen, neemt giswerk weg
 • Handig, bijna alsof je een thuisbarista hebt, vooral met duurdere machines
 • Mogelijkheid tot een behoorlijke hoeveelheid aanpassingsmogelijkheden


Nadelen


 • Duurste optie- kan onbetaalbaar zijn
 • Goedkopere modellen zijn niet erg flexibel


Halfautomatisch


Voordelen

 • Perfecte mix van handmatige flexibiliteit en automatisch gemak
 • Goedkoper dan andere automatische opties
 • Geeft toch nog enige persoonlijke voldoening omdat je fysiek/mentaal aanwezig moet zijn om er een te gebruiken


Nadelen

 • Kan een beetje een leercurve hebben


Wat wij aanbevelen


Onze favoriete machine is de halfautomaat. Met een halfautomatische machine van hoge kwaliteit combineert u de persoonlijke flexibiliteit van een manuele machine met het gemak en de eenvoud van een automatische machine. Zo krijgt u met deze perfecte huwelijken van machines de beste espresso.Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen