Wat is Cichorei koffie en is het gezond? Hier kopen

Facebook
Twitter
LinkedIn

Cichorei of sigorei is een wilde plant, die ook in Nederland en België inheems is. Je ziet de mooie, hemelsblauwe bloemen vooral in bermen en op dijken, maar ook op braakliggende gronden kom je ze vaak tegen. Cichorei behoort tot de familie der composieten of wel samengesteldbloemigen. Elke bloem bestaat in feite uit een aantal kleine bloemetjes. De groenten witlof en andijvie, maar ook paardenbloemen, asters en distels behoren bijvoorbeeld tot deze grote plantenfamilie.


cichorei koffie

Wat is cichorei en hoe komt het in koffie terecht?

Cichorei is vooral bekend geworden als vervanger van koffie. Uit de gemalen en geroosterde wortel wordt een koffievervanger gemaakt, ook wel ‘surrogaat’ genoemd. Dit surrogaat kan je ook gebruiken als toevoeging aan je koffie, wegens gezondheidsredenen of als je wilt minderen met cafeïne. Andere namen voor cichorei koffie zijn notenkoffie, Duitse koffie, cichoreiwortel, chichorei en sigorei. Je kan cichorei oploskoffie gerust ‘s avonds voor het slapen gaan drinken, want doordat er geen cafeïne in zit houdt het je niet wakker. Het werkt eerder ontspannend.
Je kan cichorei koffie maken met een koffiemachine zoals: filter koffiemachine, een handmatige druppelmachine, een espressomachine, een aeropress of een Franse pers.


Cichorei koffie kopen


Cichorei Wortel Bio Witloof Koffie – Witlof Wortels


Cichorei Wortel Bio Witloof Koffie

Bekijk de prijs

  • Een heerlijk aroma en een heerlijke koffieachtige smaak, dit is een geweldig koffie-alternatief.
  • Toevoegen aan koffie om de zuurgraad en het cafeïnegehalte te verlagen. Of zet cichoreiwortel op zichzelf om te genieten van het favoriete koffie-alternatief van Frankrijk.
  • Natuurlijk, cafeïnevrij, kruidenkoffie-alternatief. Een rijke, zachte smaak. Gebruik het rechtop of meng het met koffie.
  • 100% natuurlijk en 100% bio
  • Wij zijn ervan overtuigd dat hoe hoger de kwaliteit van een product is, hoe meer voordelen het oplevert – omdat het vol zit met de juiste stoffen. Daarom zoeken we over de hele wereld naar de beste producten.



A.Vogel Bambu Korrels


A.Vogel Bambu Korrels

0%20gr” rel=”nofollow” target=”_blank” class=”buy-now-btn product-info”>Bekijk de prijs

A.Vogel Bambu is een 100% natuurlijke koffievervanger gemaakt van chichorei, Turkse vijgen, tarwe, gemoute gerst en Griekse eikels. Een lekker en gezond kopje koffie voor elk moment dus. U kunt Bambu met een gerust hart voor het slapen drinken. Doordat het geen cafeïne bevat, beïnvloedt deze koffie de slaap niet.


Historie gebruik cichorei

Het gebruik om van cichorei koffie te maken is ontstaan rond 1800, tijdens de Franse bezetting toen er een Napoleontische handelsblokkade van kracht was. In de Verenigde Staten ontstond dit gebruik ook door een handelsblokkade, maar nu tijdens een burgeroorlog. In New Orleans is men rond 1840 begonnen met het maken van cichorei koffie. Omdat cichorei vroeger veelvuldig voorkwam in de natuur, was het heel goedkoop, zo niet kosteloos mogelijk, om cichorei koffie te maken. Vandaar ook dat koffie van de geroosterde cichoreiwortel vroeger ook wel armeluiskoffie werd genoemd.


Cichorei bij koffieverslaving

Cichorei kan je helpen om van je koffieverslaving af te komen. Cichorei bevat geen cafeïne. Meng wat slappe koffie met oploskoffie van cichorei. Je hebt dan wel de smaak van koffie, maar veel minder cafeïne. Dit voorkomt dat je last krijgt van het afkickverschijnsel hoofdpijn, dat vrijwel altijd voorkomt als je stopt met koffie drinken. Zo kan je langzaam minderen met koffie, zonder hoofdpijn. Voor het maken van een kopje cichorei koffie heb je twee eetlepels gemalen wortel nodig op 180 ml water of melk. Het is belangrijk om het goed te verwarmen, om krampen te voorkomen en om de smaak zoeter te maken.


Cichorei is gezond

In Pakistan is cichorei traditioneel een geneeskrachtige plant die wordt ingezet bij leveraandoeningen. De wortels en blaadjes van cichorei werken laxerend en vochtafdrijvend. Cichorei wordt vooral toegepast bij ziekten waarbij de afvalstoffen niet goed in het lichaam worden verwerkt, zoals geelzucht, jicht en nierziekten, maar ook bij eczeem. De geneeskrachtige werking komt door het polyfenol esculetine in de wortels. Deze stof werkt stimulerend op de lever en de nieren, is gebleken uit wetenschappelijke onderzoeken.

Een andere gezonde stof in cichorei is inuline. Dit is een goed oplosbaar koolhydraat die de groei van goede bacteriën in onze darmen bevordert. Het is een natuurlijke zoetstof en een probioticum en is daarom goed voor onze spijsvertering. Een ander onderzoek wees uit dat cichorei ook een gunstige invloed heeft op het LDL of wel het ‘slechte’ cholesterol en dat het helpt bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Hierdoor verkleint het risico op diabetes.


Antioxidanten en vrije radicalen

Polyfenolen zijn antioxidanten. Iedereen heeft hier intussen wel van gehoord, maar wat zijn antioxidanten precies? Onze weefsels en het DNA in onze cellen worden door antioxidanten tegen vrije radicalen beschermd. Vrije radicalen ontstaan in ons lichaam bij een normale stofwisseling, maar ook door tabak roken en zonnebaden en bij ontstekingen in het lichaam, komen er vrije radicalen vrij. Dit kan schadelijk zijn voor onze cellen en weefsels. Als we teveel vrije radicalen in ons lichaam hebben, kunnen ze onder andere hart- en vaatziekten en kanker veroorzaken. Daarnaast spelen vrije radicalen bij het verouderingsproces een rol. Antioxidanten maken vrije radicalen onschadelijk en werken daardoor preventief goed voor onze gezondheid.


Cichorei bij zwangerschap

Het gebruik van cichorei wordt afgeraden voor zwangere vrouwen, omdat het samentrekkingen van de baarmoeder kan veroorzaken. Normaal gesproken is dit niet schadelijk, maar bij zwangere vrouwen kan het problemen veroorzaken.


Zijn er ook gezondheidsrisico’s verbonden aan het nuttigen van cichorei?

Acrylamide ontstaat vooral bij het verhitten van bepaalde producten, zoals bijvoorbeeld als je frituurt of bij het bakken van brood, of het braden van vlees. Het zit ook in koffie, doordat de koffiebonen geroosterd worden. Ook de wortels van cichorei worden gemalen en geroosterd, waarbij er acrylamide vrijkomt. Deze stof is bij te grote hoeveelheden niet goed voor je gezondheid. Het gebruik van cichorei brengt bij normaal gebruik geen risico’s voor je gezondheid met zich mee. Te veel wil zeggen meer dan honderd gram per dag. Als je drie koppen oploskoffie per dag nuttigt praat je over ongeveer tien gram. Dit is niet schadelijk voor je gezondheid.


Waar kan ik cichorei koffie kopen

Bij diverse drogisterijen en gezondheidswinkels kan je oploskoffie van cichorei kopen. Ook online is er oploskoffie van cichorei te koop, onder de namen Chikko not Coffee Cichorei, Lima Cichorei Koffie, Pacha Cichorei Koffie Caramel of Cichorei kruid en cichoreiwortel. De prijzen per honderd gram variëren zo tussen de € 1,27 en € 4,13. Er zijn biologische en niet-biologische versies op de markt en ook zijn er soms smaken toegevoegd. Pure oploskoffie van honderd procent gemalen, biologische cichoreiwortels zijn het duurst.

Maar wat is er nu leuker dan zelf in het wild de blaadjes en de bloemen van cichorei te plukken? Dit is geheel kosteloos en bij mooi weer geniet je ook nog eens van de buitenlucht en de natuur.


Hoe smaakt cichorei koffie?

De smaak wordt omschreven als een diepe, intense, aromatische en volle smaak. Sommigen noemen het nootachtig en met een klein bittertje, net als koffie. Enfin, je moet het zelf maar eens proberen. Je bereidt het door een paar theelepels te vermengen met wat heet water of warme melk. Warme melk kan de smaak wat zoeter en zachter maken als je niet zo van die volle, diepe smaak houdt.


Recepten met cichorei


cichorei recept

Cichorei heeft meer toepassingsdoeleinden dan alleen voor in de koffie of ter vervanging van koffie. Je kan ook heel goed bakken met cichorei oploskoffie. Gebruik dan 15-20 gram gemalen cichoreiwortel per vijfhonderd gram meel of havermout. Dit is de beste verhouding voor de beste smaak. Ga je pannenkoeken bakken? Doe er een beetje cichorei oploskoffie bij.

Niet alleen de geroosterde en gemalen wortels zijn geschikt voor consumptie, maar ook de blaadjes van de cichorei kan je uitstekend gebruiken in een salade. Zelfs de mooie blauwe bloemen zijn eetbaar en zien er prachtig uit. Zo maak je een kleurrijke salade die ook nog eens goed voor je is. Er zit namelijk vitamine C, B9, kalium en vezels in de blaadjes. Een ander lekker recept is bijvoorbeeld gestoofde cichorei met spekjes of tuinbonenpuree met cichorei (een Italiaans recept). Kortom, er valt genoeg te variëren met cichorei. De smaak van cichorei als groente is een beetje bitter, zoals bij zijn broertje andijvie ook het geval is. Je kan het koken, wokken en stoven en in de soep doen, in ovenschotels of in plaats van andijvie in een stamppot. Best veelzijdig dus. Ga maar eens wat surfen op internet en leef je uit.


Zelf cichorei verbouwen in de moestuin

Natuurlijk is het mogelijk om zelf cichorei te zaaien en te oogsten als groente. De beste tijd om cichorei te zaaien is half april. Houd als zaaidiepte een halve centimeter tot een centimeter aan. Cichorei is nu nog wat onbekend, maar daar kan nu dus verandering in komen.

Op het wereldwijde net kan je zaden van cichorei kopen voor niet al te veel geld. En ja – geloof het of niet – ook in vogelvoer vind je cichoreizaad. Ook voor vogels is dit zaad namelijk erg gezond. Het zuivert het bloed en is goed voor de spijsvertering.

Dus ook op een website van vogelvoer kan je cichoreizaad tegenkomen en wie weet is het ook wel verkrijgbaar bij de betere dierenspeciaalzaken.



Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen