Koffiemerken overzicht 2022Als je in de zoekmachines op internet koffiebonen typt komen er vele merken aan koffiebonen naar voren. Als je zoveel aanbieders ziet dan heb je natuurlijk geen flauw idee voor welke bonen je dan zou moeten kiezen. Douwe Egberts is natuurlijk het meest bekende koffielabel in Nederland. Als je het niet erg vindt wat meer te betalen dan kan je ook koffie kopen bij de lokale koffiebranderij. De afgelopen jaren zijn er heel veel branderijen bijgekomen, dit zijn er zo dat wij ons in dit artikel beperken op de groetere koffiemerken die we kennen.


Welk merk is het beste koffiemerk?

Deze vraag is natuurlijk niet onomstreden te beantwoorden. Smaken liggen persoonlijk soms heel ver uit elkaar. Wat voor mij het beste merk is, kan voor iemand anders weer een heel ander merk zijn. Doordat iedereen een persoonlijke smaak heeft zal deze vraag dan ook niet voor iedereen hetzelfde antwoord kennen.

De lekkerste koffie koop je bij de branderijen zelf. De koffie die je in de supermarkt koopt heeft al een lange route afgelegd voordat deze uiteindelijk in jouw keukenkastje beland. Daar zit dan toch al snel 6 tot 8 weken tijd in. Bij de koffie die je bij de branderij koopt wordt op de verpakking de datum van het branden genoteerd. Hierdoor weet je hoe vers de koffie is.


De commerciële koffiemerken

Bij de grootste en tevens commerciële koffiemerken moet je denken aan de branderijen die de koffie in grote hoeveelheden inkopen en verkopen. De meest bekende merken in ons land zijn Douwe Egberts Illy, en Lavazza. Deze merken kan je zowel online als in de supermarkten krijgen.


De koffiebonen van Douwe Egberts

Het merk Douwe Egberts werd opgericht in Joure door Jacob Egberts. Amerikaanse bedrijf Sara Lee heeft het merk in 1978 opgekocht. Douwe Egberts staat bekend om zijn koffiebonen en de thee. Buiten de reguliere verkoop van de koffie voor alle klanten heeft Douwe Egberts ook een Caffitesse op de markt gebracht. Deze vloeibare koffie die vermengd wordt met water bleek zeer gewild ne geschikt voor bedrijven.


De koffiebonen van Lavazza

Een van de grootste branderijen die je in de wereld tegen komt is de branderij van het merk Lavazza. Als je van Italiaanse koffie houdt dan vind je de koffie van Lavazza vast heerlijk. In Turijn opende Luigi Lavazza zijn eerste winkel. Dit gebeurde in 1895. Lavazza heeft niet alleen koffie op de markt gebracht, maar ook verschillende koffiemachines waar je de meest heerlijke koffie mee kan zetten.


De koffiebonen van Segafredo

Segafredo is net als Lavazza afkomstig uit Italië. Naast Lavazza is het merk Segafredo ook een van de grotere spelers in de koffiemarkt. Bij Segafredo staat bekend om zijn echte Italiaanse espresso. Naast koffiebonen zitten er ook koffiecapsules, gemalen koffie, coffeepads en thee in het assortiment.


De koffiebonen van Mellitta

Mellitta is een koffiemerk dat in Duitsland ontstaan is. Mellitta heeft zijn naamsbekendheid te danken aan de verkoop van de papieren koffiefilters en de koffiezetapparaten. Tegenwoordig heeft Melitta ook naamsbekendheid op het gebied van volautomatische koffiemachines, koffiemolens, waterkokers, melkopschuimers en espressomachines voor in de horeca. Hiermee zijn ze een van de grote spelers in de markt als het gaat om koffiemachines.


De koffiebonen van Illy

In de meeste restaurants wordt er koffie geschonken van het merk Illy. Illy is net als Segafredo en Lavazza en een Italiaanse koffiemerk. In het assortiment van Illy vind je koffiebonen, oploskoffie, gemalen koffie en koffiecapsules. Naast deze koffiesoorten verkoopt Illy ook koffiemachines die je met de hand moet bedienen en machines die gebruik maken van koffiecups voor in de keuken.


De koffiebonen van de Starbucks

Als je een liefhebber bent van de Tarbuckskoffie dan weet je dat je de koffiebonen van Starbucks in een Starbucks shop kan kopen. Het is ook mogelijk deze online te bestellen. Starbucks heeft koffiesoorten uit allemaal verschillende landen. Ook kun je bij Starbucks kieen welke brandgraad je graag zou willen hebben. Deze keuze kan je dan maken uit, licht, medium gebrand of donker gebrand. Voor de Nespresso gebruikers heeft Starbucks ook capsules gemaakt die goedkoper zijn dan de originele Nespresso koffiecups


Koffiebonen van L’OR

De Branderij van deL’OR koffiebonen staat in Frankrijk . DE naam L’OR betekend goud. Deze Franse branderij verkoopt koffiebonen uit Colombia, Guatemala, India, Brazilië en Papua. L’OR was een van eerste merken die de concurrentie aan ging met de Nespresso capsules en bracht hier een alternatieve capsule voor op de markt. L’OR wordt verkocht in supermarkten, op de website van L’OR en ook middels andere online partijen.


Australian Homemade

Bij het merk Australian homemade zit je goed voor levensmiddelen die voor het gouden randje in het leven zorgen namelijk koffie, thee, cacaopoeder en chocolade. Ze verkopen ook allemaal andere soorten koffie, waaronder de koffiesoorten die geschikt zijn voor professionele pistonmachines. Australiëm Homemade is een 100% Nederands bedrijf, al doet de naam je misschien anders vermoeden.


Pellini Caffè

De echte Italiaanse koffieliefhebbers kiezen vaak voor Pellini Caffe koffiebone. Dit merk verkoopt gemalen koffie, koffiebonen, Nespresso capsules en Dolce Gusto en coffeepads. Pellini heeft de smaken Arabica en robusta koffie of mengsels uit een combinatie van deze beide koffiesoorten. Pellini Caffe is momenteel een van de grootste koffieproducenten in de wereld.


Lokale koffiebranderijen

Koffie wordt alleen maar meer populair. Dit is gebleken uit het aantal branderijen die er in de afgelopen jaren bij zijn gekomen. Met name kleine branderijen die zich helemaal op de kwaliteit van de koffie richten en minder gericht zijn op de kwantiteit van de koffie. Koffie van groetere merken kunnen dan wel een prima smaak hebben, als je van een meer verfijnde smaak houdt dan zou je moeten kiezen voor een koffie uit een lokale branderij.


Warom kiezen voor koffie uit een lokale branderij?

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je voor een koffie zou moeten kiezen uit een lokale branderij. Een aantal van deze redenen zouden kunnen zijn:


  • De koffie is gebrand met liefde.
  • De koffie is in kleine hoeveelheden gebrand, wat er voor zorgt dat de koffie van een betere kwaliteit zal zijn.
  • Je hebt altijd verse koffiebonen en de branddatum vind je terug op de verpakking.
  • De koffie wordt meestal direct bij een koffieboer weggehaald, Hierdoor heb je altijd dezelfde kwaliteit. En de boer krijgt er ook nog eens meer geld voor.


Doordat de groei van het aantal branderijen explosief geweest is, is het lastig deze allemaal te behandelen. Daarom heb ik een aantal wat meer bekende merken uitgekozen.


De brandzaak

Dit merk is opgezet in Rotterdam door twee broers. De Brandzaak geeft er hoge prioriteit aan om altijd de beste koffiebonen te vinden. Ze kopen dan ook 100% Single Origin arabica koffiebonen in uit Costa Rica, Brazilië, Guatemala, Honduras, Ethiopië en Peru. Single Origin wil zeggen dat deze koffie uit een regio of streek komt.

Bij de Brandzaak staat voorop dat de bonen ultra vers moeten zijn en dat vind je dan meteen ook terug in de smaak van de koffie. Op hun verpakking vind je altijd de de branddatum terug. Hun koffiebonen zijn te koop als hele bonen, niet als snelfiltermaling. Hier kan je uit opmaken dat vers heel belangrijk is voor de Brandzaak.


Zwartekoffie

De branderij van Zwartekoffie staat in Apeldoorn. Zij halen hun koffie ook direct weg bij de boer. De eigenaar van Zwarte koffie heeft een paar jaar in Costa Rico gewoond en heeft daar een heel netwerk opgezet met allemaal verschillende koffieboeren. Hun assortiment is niet zo heel erg groot, maar dat zorgt er altijd voor dat je altijd een perfect kopje koffie krijgt bij het zetten van de koffie. Bij Zwartekoffie kan je 100% arabica licht gebrande koffiebonen kopen, maar ook bonen voor een heerlijke espresso of een mengsel van arabica en robusta koffiebonen. Deze bonen worden exclusief gebrand zodat ze geschikt zijn voor het gebruik bij volautomatische koffiemachines.


Moyee koffie

Moyee is een van de meest bekende branderijen van Nederland. Het koffiemerk uit Amsterdam is de laatste jaren flink gegroeid en is hun naamsbekendheid groter geworden. Bij Moyee koffie gaan ze verder dan het keurmerk Fairtrade. Zij hebben het idee opgevat om een 50/50 balans te ontwikkelen tussen de producten en de klant.

De producent of koffieboer krijgt hiermee 3x meer dan dat ze anders gekregen zouden hebben. Moyee heeft dit voor elkaar gekregen door direct bij de boer de koffiebonen af te nemen. De Moyee koffiebonen komen allemaal uit Ethiopië. Het branden en verpakken gebeurt gewoon in Nederland.


White Label Coffee

Deze koffiebranderij uit Amsterdam heeft twee koffiehuizen in het centrum van Amsterdam. De kwaliteit van de koffie van White Label Coffee staat wereldwijd bekend als super goed. Naast het uitzoeken en het branden van goede bonen betalen ze de boer een eerlijke prijs. Doordat ze direct bij de boeren afnemen kunnen ze deze prijs betalen. De koffiebonen van White Label kan je alleen in de koffiehuizen kopen of op hun eigen website.


Huismerk koffiebonen

Naast de grote koffiemerken en de lokale branderijen zijn er ook huismerken als Jumbo Albert Heijn, Lidl en Aldi koffiebonen te verkrijgen. De kwaliteit van deze huismerken vaak net zo goed als die van de grote merken, de producten zijn alleen goedkoper in de aanschaf. De meest bekende huismerken zij:


Perla koffiebonen van Albert Heijn

De koffiebonen van Albert Heijn hebben de merknaam Perla gekregen. Sinds 1895 worden alle koffiesoorten van Albert Heijn in een eigen branderij gebrand. De Perla bonen zijn te verkrijgen in verschillende soorten en brandingen. Voor iedere koffiemachine is er koffie te krijgen. Het meeste koffiebonen die gebruikt worden voor de Perla koffie komen uit Tanzania.


Lidl koffiebonen

Bij de Lidl zit je helemaal goed als je op zoek bent naar koffie die betaalbaar is. De koffiebonen van de Lidl zijn als beste getest door het programma Editie NL, bij deze test waren de koffiebonen van de Lidl niet alleen het beste, maar ook waren ze de meest voordelige.


Aldi koffiebonen

De koffiebonen van de Aldi vind je in de winkel onder twee merken. Dat zijn de Moreno koffiebonen en de Markus koffiebonen. De koffiebonen van de Aldi worden volgens de Italiaanse traditie gebrand en zijn dus uitermate geschikt voor een heerlijke kop Italiaanse espresso. Naast de snelfiltermaling kan je bij de verkoopt ook coffeepads en koffiecups kopen. Als je een echte liefhebber van koffie bent is het merk Markus het meest aan te raden. Het merk Markus kan je alleen verkrijgen in Arabica.