Maalgraad koffie: hoe bepaal je de juiste ?

Facebook
Twitter
LinkedIn


Wie graag eens met de smaak van koffie experimenteert heeft vast wel eens te maken gehad met de maalgraad. Deze heeft een grote invloed van de smaak van de koffie. Iedere zetmethode heeft een unieke maalgraad. Welke de beste is voor jouw favoriete koffie hangt van een aantal factoren af.


maalgraad koffie

Wat is de malgraad van koffie precies?


De maalgraad van koffie is de manier waarop je bonen gemalen worden. Dit kan variëren van grof tot heel fijn. De snelheid waarmee water door de gemalen koffie stroomt heeft een grote invloed op de smaak.

Je zou het kunnen vergelijken met een trechter die gevuld is met zand of met kiezels. Water zal veel langzamer door de trechter met zand stromen dan door die met kiezels. Door het zand wordt het water een stuk langer opgehouden voordat het door het zand heen kan zakken.


Wat is de invloed van de maalgraad op de smaak?


Om dit even wat eenvoudiger uit te kunnen leggen houden we nog even vast aan het voorbeeld met de trechters met zand en grind. Is de maalgraad fijn (zoals het zand) dan zal het water daar veel langzamer doorheen kunnen komen. Zit zorgt voor een kortere extractietijd, oftewel de tijd die het water gebruikt om geur en smaakstoffen aan de gemalen koffie te onttrekken.

Hierbij zorgt een kortere extractietijd ervoor dat er meer zure smaken vrijkomen. Bij een langere extractietijd zal de boventoon gevoerd worden door wat meer bittere smaken.

Behalve de maalgraad is ook het soort koffiebonen wat gebruikt wordt heel erg belangrijk. Daarom is het verstandig om voordat je begint te experimenteren met de maalgraad eerst wat meer te weten te komen over de verschillende soorten koffiebonen.


Hoe moet je de juiste maalgraad bepalen?


Welke maaltijd de beste is voor jouw favoriete koffie ligt aan de zetmethode. De door jou gekozen methode is bepalend voor zowel de hoeveelheid water die gebruikt wordt en de doorlooptijd. Bij filterkoffie druppelt het water voor een langere tijd door de koffie.

Bij espresso is het juist het tegenovergestelde. Hierbij wordt er in een hele korte tijd een klein beetje water met hoge druk door de gemalen koffie heen geperst. Omdat iedere zetmethode weer anders is, heeft iedere soort een aanbevolen maalgraad.


  • Turkse koffie – zeer fijn
  • Espresso – fijn
  • Percolator – medium grof
  • Aeropress – medium grof
  • Chemex – grof
  • Snelfiter – grof
  • Cafetière – heel grof


Verder heeft ook het weer nog invloed op de maalgraad. Als de luchtvochtigheid hoog is zal de gemalen koffie meer vocht vasthouden. Hierdoor zakt het water er nog langzamer doorheen. Daarom is het in dat geval beter om de koffiebonen een beetje grover te malen.


Wat is de beste koffiemolen?


Wie thuis zelf een goede koffie wil drinken, moet leren om een gelijkmatige maling te maken. Daarom kan je niet zonder een goede koffiemolen. Hiervoor zijn verschillende soorten koffiemolens te koop.

Als je een beginnende koffiedrinker bent dan kan je prima toe met een handmatige koffiemolen. Deze is niet alleen vrij goedkoop in aanschaf maar ook nog heel makkelijk te bedienen. Ben je een ervaren koffiedrinker? Dan kan je beter kiezen voor een elektrische koffiemolen. Deze heeft een aantal mogelijkheden om met de maalgraad te experimenteren.

Om er zeker van te zijn dat je een goede koffiemolen koopt kan je het beste kiezen uit een van deze 3:



Je kan er natuurlijk voor kiezen om voorgemalen koffie te gebruiken. Dit scheelt je een hoop werk maar de smaak zal veel minder zijn dan als je koffie drinkt die gezet is van versgemalen koffiebonen. Bovendien is gemalen koffie niet voor iedere zetmethode geschikt. Er is ook geen mogelijkheid om met de maalgraad te experimenteren.



Gerelateerd: Maalgraad koffie: hoe bepaal je de juiste ?


Aan de slag


Omdat er zoveel verschillende factoren zijn die van invloed zijn op de smaak van koffie en de maalgraad kan je alleen maar experimenteren. Alleen zo kan je tot een goed eindresultaat komen. Daarom is het beste wat je kan doen aan de slag gaan met een koffiemolen. Door het verschil tussen de maalgraden te proeven kom je vanzelf uit op een smaak die voor jou de beste is.


Conclusie


De zetmethode is de reden om de maalgraad van je koffie aan te passen. Toch is het belangrijk om te blijven experimenteren. Proef eerst de koffie die je gezet hebt. Vind je deze te slap? Probeer het dan eens met een maling die iets fijner is.

Je kan ook nog proberen om de extractietijd een beetje te verlengen. Vervolgens ga je hier net zo lang mee door totdat je het beste resultaat hebt bereikt. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is ervoor te zorgen dat je de juiste maalgraad niet vergeet!



Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen