Philips 2200 serie EP2220/10 kopen - Sterke tegenspeler in de instapklasse

Het ziet ernaar uit dat Philips met deze EP2220 een sterke volautomatische koffiemachine op de markt heeft weten te zetten, die weinig kost. Zou je de indruk hebben dat DeLonghi en Melitta harder aan de weg timmeren, als je de laatste serie koffiemachines van Philips eens goed bekijkt, zal je zien dat het om zeer sterke tegenspelers gaat. Een goed voorbeeld hiervan is ook de 3200-serie, met zijn innovatieve automatische melkopschuimer.

Het kan zijn dat Philips minder energie steekt in reclame en meer vertrouwd op de naamsbekendheid. Naar onze mening zouden ze er niet verkeerd aan doen de goedkoopste in de instapklassen van de volautomatische koffieapparaten, wat meer in de schijnwerpers te zetten. Met de 2220 machine maak je van verse bonen, met een druk op de knop, immers een uitstekende kop koffie.

philips ep2220/10

Bekijk de dagprijs

Philips EP2220/10 aanbieding en kopen

Modern, mooi en nieuw en volgens ons goed voor 5 sterren.

Voordelen

 • Simpele logische bediening
 • Espresso en melkschuim van goede smaak
 • Koffietemperatuur is prima
 • Veel machine voor je geld

Nadelen

 • Iets te grote bonenhouder
 • Pomp hoor je te goed
 • Behuizing volledig van plastic
philips 2200 ep2220/10

Bekijk de dagprijs

Als je ze naast elkaar zou zetten, biedt deze goedkope koffiemachine van Philips je geen ruimere opties dan DeLonghi. Het apparaat ziet er net alleen een beetje moderner, mooier en nieuwer uit. Daarbij heb je, als gebruiker, een ruime keuze uit functies, waarmee je kwalitatief goede koffiespecialiteiten kunt maken.

In het filmpje kun je zien hoe de Philips 2220/10 getest wordt. Het geeft je ook meteen de mogelijkheid om de machine wat meer in detail te zien. Tijdens zo’n test is het natuurlijk altijd spannend, om te zien of een bepaald apparaat voldoet aan de eisen van de kieskeurige consument en of hij op kan concurreren tegen vergelijkbare toestellen, van andere merken.

Philips EP2220/10 Produkteigenschappen en kenmerken

Het eerste wat opvalt is dat werkelijk alles, maar dan ook echt alles aan dit apparaat, van kunststof is. Het tiptoetsen oppervlak is van kunststof en zelfs het deksel van de lekbak is van plastic. Bij de meeste machines is dit van metaal, of ziet het er in ieder geval zo uit en is het voorzien van een gemetalliseerd laagje.

philips koffiemachine 2200

Produkteigenschappen

 • Merk: Philips
 • Soort apparaat: Volautomatische koffiemachine
 • Type: EP2220/10
 • Zetgroep uitneembaar: Ja
 • Behuizing: Kunststof
 • Systeem melkopschuimer: Stoompijpje handmatig
 • Display: Nee
 • Te bedienen met App: Nee
 • Gebruikersprofiel: Nee
 • Waterreservoir inhoud: 1,8 Liter
 • Hoogte koffieuitloop: Maximaal 15 cm
 • Koffiemolen: Keramische schijven
 • Bonenhouder inhoud: 275 gram
 • Maalgraden: 12
 • Vak voor koffiepoeder: Ja
 • Koffiekan mogelijkheid: Nee
 • Voorgeprogrammeerde koffiespecialiteiten: Gewone koffie, Espresso, heet water
 • Koffietemperatuur instelbaar: Ja, 3 standen
 • Melktemperatuur instelbaar: Nee
 • 2-kops functie: Ja, alleen zwarte koffie
 • Heetwater functie: Ja
 • Warme melkfunctie: Ja
 • Houder voor waterfilter: Ja
 • Gewicht: 7,5 kg
 • Afmetingen (H x B x D): 37,1 x 24,6 x 43,3 cm.
philips 2200 serie ep2220/10 – espressomachine – zwart

Bekijk de dagprijs

Dat alle onderdelen aan deze volautomatische koffiemachine van kunststof zijn, heeft ook te maken met de lage prijs. Een voordeel is wel: bij het uitpakken van het nieuwe apparaat komt je geen plasticlucht tegemoet.

Goed beschouwd, kun je de EP2220 zien als een verkleinde uitvoering van de Philips 3200 serie EP3246/70. Evenals bij dat toestel, valt ook bij deze koffiemachine, meteen het overzichtelijke bedieningspaneel op.

Ondanks dat beide machines over tiptoetsen beschikken en niet over een display, heeft het bedieningspaneel er wel veel van weg. Zodra je een toets activeert, gaat er onder het betreffende symbooltje een lampje branden, zodat je altijd precies weet waar de machine op dat moment mee bezig is.

Het melkopschuimsysteem bestaat uit een standaard stoompijpje en in het apparaat zitten maar twee koffiedranken voorgeprogrammeerd: gewone koffie en espresso. Niet dat dit er zoveel meer zijn bij de 3200 serie. Ook daar kun zijn slechts 4 dranken in het geheugen aangebracht. Zolang je geen melk toevoegt, kun je met de 2220, 2 koppen tegelijk maken.

De afzonderlijke typebenamingen van de Philips volautomaten liggen verwarrend dicht bij elkaar. Zo zijn er bijvoorbeeld drie verschillende koffiemachines, waarvan het serienummer vrijwel eender is, maar de prijs heel verschillend is.

 • Philips EP2220/10, ons testtoestel.
 • Philips 2200 serie EP2221/40, ons testtoestel voorzien van een glanslak. Ietsjes duurder ook.
 • Philips 3200 serie EP 3221/40, met een groter bedieningspaneel en vier koffiedranken.
ep2220/10

Wanneer we het Philipsmodel tegenover hetzelfde model van DeLonghi zetten, zien we een dat hij over een molen beschikt met identieke maalcapaciteiten. Een van de belangrijkste elementen van een koffiemachine bonen is de kwaliteit van de molen, waarmee je de bonen maalt. Daar waar de DeLonghi 13 maalniveaus heeft, heeft de Philips er 12, maar dat verschil merk je nauwelijks.

Verder bestaat het maalmechanisme in de DeLonghi uit een kegelmolen van edelstaal en zit er in de Philips een keramische schijfmolen. Wat ons betreft, maakt het voor de kwaliteit van de gemalen koffie niet uit, welk soort molen je gebruikt. Er zijn echter wel mensen die een voorkeur geven aan een bepaald systeem. Wij proeven eerlijk gezegd, geen verschil.

Naar onze mening mag de bonenhouder iets kleiner. Hoe langer koffiebonen immers aan de buitenlucht blootgesteld zijn, hoe sneller ze hun aroma verliezen. En onwillekeurig vul je toch al snel de gehele houder tot aan de rand. Wat wel heel prettig is dat alle elementen om een goede espresso te maken aanwezig zijn, in deze toch wel goedkope Philips koffiemachine. Zo kun je de maalgraad, vulhoeveelheid en de koffiesterkte, op een heel eenvoudige manier, helemaal naar je eigen smaak aanpassen. Dat kan bij een complexer (lees duurder) volautomatisch koffieapparaat weleens moeilijker zijn.

Kort samengevat is deze Philips koffiemachine een heel sterk model in de instapklasse. Je hebt dan wel geen automatisch melkopschuimsysteem en geen display met fijnafstelling, maar dat heb je bij de DeLonghi ook niet en daarbij, werken tiptoetsen net zo makkelijk. Het enige onderscheid met de DeLonghi is die extra maalgraad, waarmee je de koffiebonen, voor je espresso, nét iets fijner kunt malen.

Philips EP2220/10 instellen. Je moet er even bijblijven.

philips espressomachine 2200

Bekijk de dagprijs

Philips EP2220/10 handleiding

Het voordeel van deze kleine Philips 2220 is dat je geen eindeloze menu’s door hoeft, om uit te vogelen, waar je de instellingen voor de hoeveelheid koffie of melk kunt vinden. Wat je wel moet doen, is er even bijblijven, op het moment dat de koffiemachine voor je aan de slag gaat. De EP2220/10 wil namelijk weleens creatief omgaan met de ingestelde referentiehoeveelheid. Zo moesten wij bij de bereiding van een espresso, tussentijds de waterhoeveelheid verhogen, om het kopje vol te krijgen. Voor een volautomatische koffiemachine is dat eigenlijk minder wenselijk.

De koffiesterkte regel je met de hoeveel koffiepoeder die je de machine laat gebruiken. Je bent hierbij beperkt tot de standen: laag, gemiddeld en hoog. Omdat iedereen zijn eigen smaakvoorkeur heeft voor een pittige of minder pittige kop koffie, is het prettig dat je meer dan drie keuzes hebt. Bij de EP2220/10 is het echter niet anders en eigenlijk ook wel logisch ook, de prijs in aanmerking genomen die je voor dit instapmodel moet neertellen. Het aanpassen van de koffiesterkte kost daarbij ook helemaal geen moeite. Gewoon een tipje meer of minder op de toets voor je gewenste koffiedrank.

Zonder meer een pluspunt te noemen in dit prijssegment, is het bedieningsgemak en overzichtelijkheid van het paneel.

Afstellen van het maalmechanisme: Klein maar fijn!

Daar waar het Italiaanse DeLonghi jarenlang de toon zette, met 13 maalgraden, is het nu ingehaald door Philips die zelfs in de instapmodellen met 12 maalgraden voor de dag komt. De kwaliteit van de maling is gelijkwaardig aan die van DeLonghi. Net als bij de Italiaan, vonden wij onze espresso uit de Philips EP2220/10 het beste smaken op de op twee na fijnste maalstand.

Kleiner compacte volautomatische koffieapparaten, zoals deze 2220 heeft sneller te kampen met problemen door verstopping, kalk of een overbelaste pomp, als een grote machine. Op de allerfijnste maalstanden kun je daardoor kleine haperingen verwachten. Dat is normaal en hoort erbij als je kiest voor een goedkope koffiemachine.

De maalstanden instellen doe je met een druk- en draaiknop die in de bonenhouder zit. Let op! Verstel de koffiemolen alleen als hij draait en bonen maalt.

Instellen van de koffiespecialiteit. Kind kan de was doen!

Als testdrank bij volautomatische koffiemachines gaat onze voorkeur uit naar espresso en dan liefst een dubbele. Bij het maken van een espresso, wordt er van een espressomachine meer gevraagd, dan bij een gewone kop koffie. Als een apparaat een goede espresso bereidt, is de koffie ook zeer zeker goed, terwijl dat andersom niet per se het geval hoeft te zijn.

Voor onze test stelden we de Philips EP2220/10 in op 40 ml en schroefden daarbij de koffiehoeveelheid ook flink omhoog. Dat laatste is met de verlichte tiptoetsen ook geen enkel probleem. Mocht je erover denken, om voor jezelf een Philips EP2220/10 te kopen, zal je zelf eerst moet experimenteren met de smaak. Ons advies is: begin met een zo hoog mogelijke instelling en bouw dan langzaam af naar beneden. Dit geldt niet alleen voor espresso, maar ook voor gewone koffie.

philips 2200 serie ep2220/10

Bekijk de dagprijs

Philips EP2220/10 espresso: Goed, maar niet overdreven

Wat ons het meest beviel, was de temperatuur van de espresso. Die is aanmerkelijk hoger dan van de gemiddelde volautomatische en espressomachines uit de instapklasse. Wanneer je koffie van verse bonen maakt, smaakt deze het lekkerst, als hij goed aan de temperatuur is. Bij de Philips EP2220/10 machine is hij dat zonder meer.

Tijdens de test hebben we gebruik gemaakt van een lichte roast espressobonen. Voor espressokoffie gebruik je het best espressobonen. Bonen voor gewone koffie zijn vaak milder gebrand en hebben een meer fruitige smaak. Een espressoboon mag best een zwaardere roast hebben. Zeker als je graag een traditionele espresso drinkt. Hou je ervan, om zo nu en dan eens te experimenteren met genuanceerdere aroma’s, kun je natuurlijk ook lichter gebrande bonen pakken.

Tot slot het geluidsniveau, wat misschien voor sommigen wat aan de harde kant is. Met name de koffiemolen maakt een doordringend hoge snerp en ook de pomp produceert een behoorlijk lawaai. Omdat het maar enkele seconden is, is het niet echt onoverkomelijk en voor insiders, een bekend gegeven bij de instapmodellen van Philips.

Philips EP2220/10 melkschuim: simpel te maken, maar geen baristakwaliteit

philips ep2220

Voor sommigen onder ons, blijft het modderen met een handmatig stoompijpje. Toch, als je een goede melkkan hebt en er eventjes de tijd voor neemt, om je de handigheid eigen te maken, niet echt moeilijk. Om het lekkerste melkschuim te maken met deze 2220/10 positioneer je eerst het stoompijpje in het midden van de kan, in de melk. Druk eerst op de schuimknop en daarna pas op start. De machine zal nu stoom gaan maken, waarmee hij de melk zowel opwarmt, als opschuimt.

In principe kan iedereen, zonder barista- ervaring, met de Philips EP 2220/10 melkschuim maken van een stevige consistentie en een behoorlijk volume. Natuurlijk kun je er verder mee stoeien, om het melkschuim nóg beter te krijgen. Let er maar eens op hoe een barista de kan houdt en hoe lang hij stoomt.

Technisch gezien, is het stoompijpje voor een professional, eigenlijk te beperkt. Het produceert slechts een bescheiden hoeveelheid stoom, waardoor microschuim eerder toeval, dan standaard is. Voor een gewone huis-tuin-en-keuken cappuccino, latte macchiato of toefje crema op de koffie, voldoet het echter meer dan prima.

Het stoompijpje is niet alleen geschikt, om er melk mee op te schuimen, je kunt er ook water mee warmen. Ideaal als je eens een kop thee of Americano wilt zetten.

Bekijk de dagprijs

Philips EP2220/10: Simpel te reinigen en schoonmaken

Eigenlijk valt er weinig te vermelden over het ontkalken en reinigen van deze volautomatische koffiemachine. De reinigingshandelingen zijn simpel uit te voeren en wijzen zich eigenlijk vanzelf.

Net zoals bij alle andere koffiemachines, moet hij in neutrale stand staan, wanneer je de zetgroep eruit haalt. Hiervoor open je het paneel aan de zijkant en neemt het onderdeel eruit. Net als de andere onderdelen, die ook makkelijk schoon te maken zijn, is even afspoelen onder de kraan voldoende.

De lekbak en koffiedikbak zijn bij dit apparaat geschikt om in de afwasmachine te reinigen. Voor veel mensen is dit een pluspunt. Toch willen we je erop attenderen dat plastic bakjes en gebruiksvoorwerpen in de vaatwasser kunnen vervormen en het misschien beter is ze toch maar gewoon met de hand af te wassen.

Mocht je niet bekend zijn met het ontkalken van koffiemachines, in de gebruiksaanwijzing staat duidelijk beschreven, hoe je dit moet doen. De frequentie, waarin dit nodig is, hangt af van de hardheid van het water en de regio waarin je woonachtig bent.

Voor het gemak laten we je in de onderstaande video nog even zien hoe het ontkalken van de Philips EP2220/10 precies in zijn werk gaat.

Een ander pluspunt, waar we bij deze Philips koffiemachine erg over te spreken zijn, is de uitvoering van het waterreservoir. Het is licht van gewicht en een beetje flexibel, maar blijft wel goed stabiel staan. Het flexibele van het plastic geeft een goede grip en voorkomt breken, mocht je het eens een keer laten vallen. We moeten er wel bij zeggen dat we dit niet getest hebben. Door de band genomen, zijn er maar genoeg, ook duurdere, koffiezetapparaten die een kwetsbaarder reservoir hebben.

Uitspoelen met schoon water en op laten drogen, is de beste methode om hem te onderhouden. Alhoewel het heel verleidelijk is om hem na het omspoelen, meteen te vullen en weer terug in het apparaat te plaatsen, kan dit aanleiding geven tot versnelde kalkaanslag en ongewenste smaakjes aan het water.

philips 2200 ep2220/10

Bekijk de dagprijs

Philips EP2220/10 eindconclusie: Goed in zijn prijsklasse, maar niet de beste

In een voorgaande test, van de DeLonghi Magnifica ECAM 22.110.B deden we de uitspraak dat dít het beste volautomatische koffiezetapparaat bonen, van de instapklasse was. Na het nog maar eens een keer afwegen van alle plus- en minpunten, van onze Philips EP2220/10, moeten we helaas constateren dat hij het nét niet haalt bij de DeLonghi. Dat is en blijft toch echt onze favoriet.

Het verschil tussen de, hier besproken Philips en de DeLonghi zijn echter maar minimaal te noemen. Daarom krijgt hij van ons dan ook 5 sterren.

Voordat je besluit een Philips EP2220/10 te kopen, is het verstandig de onderlinge prijzen eens met elkaar te vergelijken.

 • Bol
 • Coolblue
 • Amazon

We noemden ze al eerder, maar voor het gemak zetten we de voor- en nadelen, nog maar eens een keertje voor je onder elkaar.

philips espressomachine 2200

Bekijk de dagprijs

Voordelen

 • Simpele logische bediening
 • Espresso en melkschuim van goede smaak
 • Koffietemperatuur is prima
 • Veel machine voor je geld.

Nadelen

 • Iets te grote bonenhouder
 • Pomp hoor je te goed
 • Behuizing volledig van plastic

Tijdens de test viel het ons tevens op dat, ondanks de Philips EP2220/10 volledig van kunststof is, hij niet misstaat in een moderne keuken. Hij beschikt over een eigentijds design, in combinatie met een hoge mate aan gebruiksgemak. Drink je toevallig zwart, kun je twee koppen tegelijk maken en ook het reinigen van het apparaat kan niet eenvoudiger.

Gebruik je melk in je koffie, biedt het traditionele stoompijpje je voldoende mogelijkheden, om op een makkelijke manier, goed schuim te maken.

Aan jou de keus of je gaat voor de goedkope volautomatische koffiemachine Philips 2220/10 of het oudere model van DeLonghi die qua bereiding van de verschillende koffiespecialiteiten zeer goed uit de bus kwam.