Nieuwe versie van het Philips Senseo-koffiezetapparaat: Up HD7884

Facebook
Twitter
LinkedIn
  • Soort koffie: Filterkoffie

 

  • Druk: 1,5 bar(s)

 

  • Afmetingen (B x H x D): 11 x 23 x 35 cm

 

  • Automatische uitschakeling: Ja

 

  • Automatische koffiestop: Ja

 

  • Twee koffie’s tegelijk: Nee

 

 

 

philips senseo up

Bekijk de dagprijs

 

Presentatie

 

De Senseo Up is de nieuwste aanwinst onder de Philips pod-koffiemachines. Deze machine maakt gebruik van hetzelfde “soft pod”-procédé (filterkoffie) als zijn grotere zussen en is verkrijgbaar in 6 kleuren en twee versies: met knoppen die alleen dienen om de lengte van de koffie te kiezen (lang of kort) of met de mogelijkheid om voorkeuren te onthouden op het topmodel dat wij testen. Dit toestel, HD7884/31 genaamd, is ook verkrijgbaar met een zwart omhulsel, voor dezelfde prijs, onder de naam HD7884/61. Bij deze nieuwe generatie heeft Philips de nadruk gelegd op compactheid, want de Up is slechts tien centimeter breed en daarmee een van de kleinste koffiezetapparaten op de markt. De fabrikant belooft zowel energiebesparing als snelheid van gebruik dankzij het systeem dat hij Direct Start heeft genoemd: na elk gebruik gaat het koffiezetapparaat in de stand-by modus en komt er zeer snel weer uit, zodat de bereiding van een koffie met één druk op de knop kan beginnen.

 

Gebruiksgemak

 

Zoals beloofd is de Senseo Up compact: hij is echt klein – slechts een tiental centimeter breed, dus past hij zelfs in de kleinste keuken. Het gewicht is slechts 1600 g. Dat brengt hem op iets meer dan 2 kg met een volle tank, zodat hij op een kleine plank kan worden geplaatst. Philips heeft een zuignap onder het apparaat aangebracht, zodat het niet hoeft te worden verplaatst. Dit is vooral handig als de machine in krappe ruimtes, op de rand van een werkblad of op een plank wordt geïnstalleerd.

 

Teleurstellend, het materiaal is allemaal plastic en ziet er een beetje goedkoop uit. Plastic op alle niveaus, behalve de openingsklink om de peul te installeren of weg te gooien als hij gebruikt is. Hoewel de vorige Senseo-apparaten allemaal van plastic waren, gaven ze niet de indruk van een gebrek aan stevigheid die we hadden toen we de Up uitpakten.

philips senseo up bovenkant

Er is geen in hoogte verstelbare bekerhouder op deze machine, wat bij de vorige generaties niet het geval was. De kophouder is echter volledig verwijderbaar, zodat u een mok onder de tuit kunt schuiven.

philips senseo up tassen

Zowel de bekerhouder als de schenktuit kunnen worden verwijderd en in de vaatwasser worden gedaan, en als de schenktuit moet worden afgeveegd, is dat gemakkelijk te doen omdat deze geen ruwe randen heeft.

philips senseo up accessoires

Het gebruik is nog steeds hetzelfde als bij andere Senseo machines. U moet een zachte peul plaatsen door de hendel op te tillen en dan beginnen met de koffiebereiding.

 

Het is jammer dat de presentatie van deze nieuwe Senseo is veranderd en dat de schenktuit nu enkel is in plaats van dubbel. De mogelijkheid om twee kopjes koffie tegelijk te zetten gaat dus verloren.

 

Anderzijds hebben we een “calc”-indicator gekregen die oplicht wanneer het koffiezetapparaat moet worden ontkalkt. Wij vinden dit praktisch omdat vergeten dit te doen de werking van de machine op lange termijn kan beïnvloeden.

 

Er zijn twee regelknoppen met standaardinstellingen: een voor korte koffie (60 ml) en de andere voor lange koffie (100 ml).

philips senseo up bedieningsknoppen

Beide knoppen kunnen echter worden aangepast. Met een eenvoudige manipulatie kunt u de koffies verlengen of verkorten en deze maten opslaan. Daartoe houdt u de in te stellen toets ingedrukt totdat deze knippert; de koffie stroomt en door even te drukken wanneer de gewenste hoeveelheid koffie is bereikt, wordt de instelling opgeslagen.

 

Hoe zit het met de functie die Philips Direct Start noemt? Het idee is om met één druk op de knop te beginnen met koffiezetten, terwijl u vroeger het voorverwarmingsproces moest starten en vervolgens de grootte van de koffie moest kiezen om hem te zetten. Hierdoor hoeft u niet te wachten met voorverwarmen – door de koffiekeuzetoets (lang of kort) aan te raken, begint het koffiezetapparaat met voorverwarmen en vervolgens met de extractie. Dus u kunt uw gang gaan terwijl de machine alles doet, en dat is erg handig.

 

Wat het reservoir betreft, is Philips er ondanks de compactheid van deze nieuwe Senseo in geslaagd een correcte inhoud van 0,7 liter (ongeveer 5 kopjes) te behouden. Gezien de compactheid, om een redelijke capaciteit te behouden, gelijk aan die van een Nespresso U of Nespresso U Milk, is Philips een beetje listig geweest: de vorm van het reservoir is zo ontworpen dat het zo veel mogelijk gevuld wordt. Bovendien heeft het een schaalverdeling en staat het maximumniveau bijna bovenaan; om morsen te voorkomen is een deksel aangebracht.

 

Een andere truc is dat wanneer u water in de tank giet, een kleine “vlotter” omhoog komt om het minimumwaterpeil aan te geven, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over het aangegeven peil.

philips senseo up waterreservoir

Bekijk de dagprijs

 

Het gedrag aan het eind van de tank is dus onberispelijk. Zodra de vlotter zakt, is het waterpeil tot onder het onderste niveau gezakt. In dit geval wordt er geen koffie gezet wanneer er een koffiemaat is gekozen en gaat de toets knipperen. Dit systeem voorkomt te weinig koffie of verspilde koffiepads.

 

Snelheid

 

Deze machine is een beetje traag, vooral als hij aan het voorverwarmen is. In “koude” toestand, bijvoorbeeld ‘s morgens bij het opstarten, duurt het voorverwarmen namelijk iets meer dan een minuut, waarbij nog de tijd moet worden geteld die nodig is om de koffie te bereiden, namelijk 17 seconden voor een kleine en 23 seconden voor een grote. Voor het tweede kopje is de voorverwarmingstijd iets korter: ongeveer 35 seconden. Gelukkig vereist de Direct Start functie geen bewaking tijdens de voorverwarmingstijd.

 

Stroomverbruik

 

Deze machine verbruikt zeer weinig stroom (1300 W bij het voorverwarmen); het is bijzonder opmerkelijk dat Philips het probleem heeft opgelost dat zich bij eerdere machines voordeed, namelijk een gering verbruik ook als de machine was uitgeschakeld. Bovendien keert het verbruik na elke koffie onmiddellijk terug naar nul. Goed voor de Up.

 

Geluid

 

De Up is niet erg luidruchtig. Tijdens het voorverwarmen kunt u het water lichtjes horen koken, maar het voorverwarmen verloopt over het algemeen geruisloos. Wat de extractie betreft, deze is niet erg luidruchtig: we hebben 55 dB gemeten. Ook moet worden opgemerkt dat deze fase vrij snel verloopt.

 

Beschikbaarheid van capsules

 

De beschikbaarheid van Senseo-pods en hun verscheidenheid zijn sterke punten van deze machine. De softpods van het merk zijn verkrijgbaar via internet of in supermarkten, en er zijn ook compatibele pods verkrijgbaar. Als u geen peulen meer hebt, kunt u ze zelfs bij de meeste kruideniers kopen.

 

De smaak van de lezer

 

Smaak is subjectief… Dit geldt met name voor Senseo koffiezetapparaten, die filterkoffie bieden die espressoliefhebbers kan teleurstellen. Wij hebben ervoor gekozen de smaak van de koffie niet zelf te beoordelen en nodigen de lezers uit dit wel te doen. Met een beoordeling van 3 sterren van een meerderheid van de stemmers (29,5%) wordt de koffie uit Philips Senseo-machines matig beoordeeld.

 

Koffiesoorten en prijzen

 

De beschikbaarheid van een grote verscheidenheid aan Senseo-koffiepads en compatibele capsules is een van de sterke punten van de Philips-podmachines. Er zijn klassieke, sterke, decaf, ontbijt- en melkdranken (chocolade, cappuccino, enz.).

 

De bijzonder lage prijs van de pods is een bijkomend positief punt. Inderdaad, vanaf 15 cent per pod (en zelfs 11 cent voor compatibele pods), is een Senseo-koffie de helft goedkoper dan een Nespresso-koffie.

 

Voordelen

 

  • Compact en licht.

 

  • Gemakkelijk te reinigen en af te vegen tuit en bekerhouder.

 

  • Calc” indicator die aangeeft dat er ontkalkt moet worden.

 

  • Direct Start: koffiebereiding gestart met één enkele knop.

 

  • Goed ontworpen tank.

 

 

Nadelen

 

  • Volledig plastic omhulsel dat geen indruk geeft van kwaliteit.

 

  • Bereiding van slechts een kopje per keer.

 

  • Lange voorverwarmingstijd.

 

 

Bekijk de dagprijs

 

Conclusie

 

De Senseo Up behoudt de voordelen van de vorige Senseo, zoals de beschikbaarheid van pods en een betaalbare prijs. De functie om een koffie te starten met één enkele knop is goed en de belofte van compactheid wordt waargemaakt. De fabrikant heeft ook een inspanning geleverd om het verbruik en het ontwerp van de tank te beperken. Jammer dat hij zo traag is en vooral dat hij er zo “goedkoop” uitziet.

 

Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen