Je zal je misschien afvragen wat je kan verstaan onder een dubbele espresso en hoe je een lekkere dubbele kop espresso zou kunnen maken. Alles wat je moet weten over een dubbele espresso en hoe je er een kan maken kan je lezen op deze pagina.
Een dubbele espresso, wat is het?
Twee espresso’s in een kopje wordt een dubbele espresso genoemd. Een dubbele espresso heet eigenlijk een Doppio. Doppio heeft de Italiaanse vertaling voor dubbel. Een dubbele espresso is twee keer de hoeveelheid van een gewone espresso. De hoeveelheid koffie in je kopje bij een dubbele espresso, oftewel een Doppio, is om en nabij 70 tot 100 ml. Veel liefhebbers van een espresso kiezen eigenlijk altijd voor een dubbele espresso, dit omdat ze dan langer kunnen genieten van de sterke doordringende smaak van de espresso.
Wat is een espresso?
Doordat er water door een bepaalde hoeveelheid fijn gemalen koffie wordt geperst onder hoge druk komt er een espresso tot stand. Eigenlijk is het dus een klein beetje geconcentreerde koffie die een pittige smaak achter laat in je mond. Om deze reden wordt een espresso ook veel als basis voor koffie soorten met melk, als een latte macchiato of cappuccino, gebruikt.
Hoe ziet een dubbele espresso er uit?
Een dubbele espresso die goed gezet is heeft een hele mooie stevige crema laag. Dit is een goudbruin gekleurde laag die je te zien krijgt als je in je kopje kijkt. De crema laag zijn de vetten en de suikers die onder de hoge druk uit de koffie worden geperst. De crema moet een beetje donker van kleur zijn en moet helemaal dicht zijn. Maar daar houdt het niet mee op. Het is van groot belang dat de koffie die geserveerd wordt een donkere kleur heeft. Als je verder bent in het zetten van de koffie zal de kleur die de koffie heeft veranderen. De kleur is dan eerst roodbruin en verandert langzaam tot de kleur Karamel
Hoe bereid je een dubbele espresso?
Bij het bereiden van een dubbele espresso wordt twee keer zoveel water en dubbele hoeveelheden koffie gebruikt als bij een gewone espresso. De manier waarop de machine is afgesteld is erg belangrijk bij het zetten van een dubbele espresso, net als bij een gewone espresso. Een Barista zal de instellingen van de machine die wordt gebruikt bij het maken van een lekkere dubbele espresso nauwgezet in de gaten houden.
Koffiesoorten
Ontdek hier ook alle andere koffiesoorten:
- espresso
- dubbele espresso
- ristretto
- Café au lait
- cappuccino
- café mocca
- cappuccino speciaal
- caffè latte
- latte macchiato
- café crème
- Wiener melange
- koffie verkeerd
- espresso choc
- koffie choc
- americano
- caffè macchiato
- flat white
- cortado
Gerelateerd
Inhoudsopgave
Toggle