Hoe stoom je melk (met of zonder stoomstaaf)

Facebook
Twitter
LinkedIn


Wat is jouw favoriete koffiedrankje? Een latte, een cappuccino, een mokka, een cortado of gewoon een long black?

Volgens de statistieken consumeren mensen 600 miljoen kopjes koffie per dag. En slechts 35% van de mensen drinkt het liefst zwart.


Waarom passen melk en koffie zo goed bij elkaar?


Melk complimenteert en brengt de smaken in koffie naar boven. En er zit wetenschap achter.

Tijdens het stomen zorgt de hoge druk van de stoom ervoor dat de vetten in de melk uitzetten en schuim vormen. Verder houdt het eiwit de luchtbellen stabiel en versterkt de lactose de zoetheid.

Hoewel het stomen van melk gemakkelijk lijkt, is het niet eenvoudig om het goed te doen.

Wil je het geheim weten achter de heerlijke romige textuur van de barista in je flat white?

Of ben je op zoek naar alternatieve manieren om je melk te stomen zonder de stoomstaaf?

Dit artikel vertelt je hoe je beide kunt doen.


Opschuimen vs. stomen

Er is een verschil tussen melk opschuimen en melk stomen.

Tijdens het stomen wordt de lucht in de melk gezogen terwijl het tegelijkertijd wordt verwarmd, met kleine belletjes die erin worden opgenomen, waardoor een romige textuur ontstaat, vaak microschuim genoemd.

Bij het opschuimen van melk daarentegen ontstaan grote luchtbellen, waardoor een grote bult donzig schuim ontstaat die bovenop kan zitten. Er is geen goed of fout tussen de twee en iedereen heeft een voorkeur. Maar als je op zoek bent naar dat rijke en romige mondgevoel, is het stomen van melk de beste manier om dat te bereiken.


melk stomen

Melk stomen als een professional

Hoewel de techniek van het stomen lichtjes verschilt naargelang je een latte, een flat white of een cappuccino maakt, blijven de basisstappen dezelfde.


Stap 1: Vul het kannetje met melk

Giet de melk in een metalen melkkannetje dat bedoeld is voor stomen. Het is belangrijk om niet te veel te gebruiken, want dan neemt het volume toe. Over het algemeen wordt aanbevolen om de koude melk net onder de V-kant van het kannetje te gieten.


Stap 2: Melk stomen

De volgende stap is de punt van de stoomstaaf net onder het oppervlak van de melk te dompelen. Dit is het moment waarop u de lucht in de melk begint te trekken, waar het bekende sissende geluid vandaan komt. Hoe lang u de stoomstaaf op deze plaats houdt, hangt een beetje af van de drank die u bereidt, maar over het algemeen duurt het maar 5 seconden. Gedurende deze tijd zet het vet in de melk uit en ontstaat er schuim.


Stap 3: Draaien

Nadat je genoeg lucht in je melk hebt gezogen en het volume hebt opgerekt, beweeg je de stoomstaaf verder onder het oppervlak. Zorg ervoor dat u de stoomstaaf niet te ver beweegt, mik slechts op 1/5 van een centimeter. Kantel de kan lichtjes en probeer de “sweet spot” te vinden waar de melk in een draaikolk draait en de luchtbelletjes volledig in de rest van de melk worden opgenomen, waardoor de melk uiteindelijk wordt verwarmd en een romige textuur krijgt.


Stap 4: Rusten en oppoetsen

Zodra de melk de temperatuur van 140F bereikt, of te heet wordt om aan te raken, stopt u het stomen. Tik zachtjes op de kan om de kleine luchtbelletjes te laten verdwijnen en draai de melk rond. De melk moet er glanzend en romig uitzien, zoals gesmolten roomijs.


Stap 5: inSchenken

Het schenken bestaat uit twee fasen. Aangezien het meeste schuim bovenop zit, moet het eerste schenksel erop gericht zijn in de espresso te duiken en de romige melk met de koffie te vermengen. Bij de laatste gietbeurt glijdt het microschuim bovenop en ontstaat latte art. Maar het vergt heel wat oefening voor je een perfecte tulp of een rosetta kunt inschenken.


gestoomde melk

Veelvoorkomende fouten.

Zoals hierboven vermeld, ook al klinkt het stomen eenvoudig, het is moeilijk om het goed te doen. Als je deze meest gemaakte fouten vermijdt, is de kans veel groter dat je het prachtige zijdezachte schuim ziet…


Te lang aan de lucht trekken

Het eerste proces van lucht in de melk pompen gaat heel snel en gebeurt binnen enkele seconden. Zodra je het gierende geluid van de melk hoort, trek je te lang aan de lucht, waardoor er grote bellen ontstaan en je schuim verpest wordt.


Te laat lucht aanzuigen

Een andere veelgemaakte fout is dat je te laat aan de lucht trekt. De magie gebeurt in het begin en zodra de melk warm is, is het maken van schuim veel moeilijker.


Oververhitting van de melk

Wat goede barista’s van de beste onderscheidt, is de juiste temperatuur van gestoomde melk kunnen inschatten. Zodra de melk te heet wordt, breken de eiwitten in de melk af en gaan de perfecte bubbels en de smaak verloren.


Geen whirlpool creëren

Als je de juiste plek niet weet te vinden om een draaikolk te creëren, wordt de melk niet goed gemengd en krijg je niet die romige textuur.


Te lang wachten na het stomen

Een andere tip is ervoor te zorgen dat je de melkkan blijft bewegen zodra je hem uit de stomer haalt. Dit zorgt ervoor dat het schuim niet van de melk scheidt.


Wat zijn de essentiële ingrediënten om perfecte melk voor je koffie te maken?

Het gebruik van verse en koude melk helpt om een optimale textuur te creëren. Daarnaast wordt volle melk meestal aanbevolen voor microschuim en magere melk als u de voorkeur geeft aan schuimige melk.


Hoe stoom je melk zonder een stoomstaaf?


opschuimen

Hebt u geen espressomachine met een stoompijpje? Goed nieuws. Er zijn andere manieren waarop u melk kunt stomen voor uw ochtendcappuccino.

We zullen een aantal manieren bespreken waarvoor je een basisuitrusting nodig hebt en een aantal die je kunt improviseren met huishoudelijke artikelen die je in elk huis vindt.


Automatische melkopschuimer

Dit is de op een na beste optie om melk op te schuimen als je geen espressomachine met een stoompijpje hebt. Het is ook de enige optie waarbij u de melk niet hoeft voor te verwarmen zoals bij de andere opties. U kunt zelfs kiezen of u de melk warm of koud wilt hebben en de melkopschuimer doet al het werk voor u.


Handopschuimer

Een handopschuimer is een goedkope optie die gemakkelijk te gebruiken, snel en gemakkelijk schoon te maken is. Maar wees bereid om compromissen te sluiten op het gebied van melktextuur en verwacht geen latte art. Zoals de naam al doet vermoeden, kun je er veel schuim mee maken, maar niet zo veel zijdezacht schuim. Het enige wat u hoeft te doen is de melkschuimer in de melk te dompelen en hem aan te zetten. De melk zal aanzienlijk in volume toenemen en grote bubbels creëren.


Franse Pers

Behalve koffie zetten, kan de French Press ook melk opschuimen! Dat noemen we nog eens veelzijdigheid. Nadat u uw melk hebt voorverwarmd, giet u deze in uw Franse pers en duwt u de zuiger herhaaldelijk op en neer totdat het volume van de melk verdubbelt en er een microschuim ontstaat. Zorg ervoor dat je niet te veel melk gebruikt, zodat je jezelf het opruimen bespaart.


Fornuis

Heb je geen van de hierboven genoemde apparaten, maar wil je toch je latte niet opgeven? Geen paniek, je kunt melkschuim ook op een fornuis maken.

Verwarm de melk zachtjes en gebruik een ballongarde (dezelfde die je zou gebruiken om eieren op te kloppen) en klop het snel op tot je een schuimige consistentie bereikt. U kunt ook een staafmixer gebruiken, maar daarmee riskeert u een keukenramp.


Magnetron

U kunt de melk in een metselkannetje met deksel doen en goed schudden voordat u het in de magnetron verwarmt. Of u kunt de melk eerst verwarmen en dan de trektechniek gebruiken waarbij u de melk van het ene potje in het andere giet tot u een schuimige consistentie bereikt.

Wat je barista-vaardigheden ook zijn, of je nu een beginner bent die gewoon wat schuim in zijn koffie wil of gevorderd en bekend met de stoomstaaf en latte art, er zijn meerdere manieren om melk voor je latte te maken.

Welke techniek je ook kiest, zorg ervoor dat je de basistips volgt en de meest gemaakte fouten vermijdt en je hebt het recept voor succes.

Welke ga jij de volgende keer proberen te maken?

Latte, cappuccino of een mokka?




Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen