Hoeveel schepjes koffie met hoeveel water?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Als je gewend bent van pads of cups koffie te zetten, weet je in het begin niet de verhouding tussen het aantal schepjes koffie en de hoeveelheid water. Dan kan het voorkomen dat, wanneer je met je nieuwe filterkoffiezetapparaat een eerste bakje koffie zet, het niet helemaal is, wat je ervan verwacht.


Hoeveel schepjes koffie met hoeveel water

Hoeveel schepjes koffie met hoeveel water je gebruikt, is niet standaard. Het is afhankelijk van de maling die je gebruikt, grof of fijn, je smaak, de inhoud van de kopjes en de manier van zetten. Voor een filterzetsel heb je bijvoorbeeld minder gemalen koffie nodig dan voor een kopje espresso uit een piston koffiemachine.

Hieronder geven we je een hulpmiddel om een lekker kopje filterkoffie te zetten. Hierbij zijn we uitgegaan van een koffiekop met een inhoud van 150 ml. Doe altijd een klein beetje meer water in het waterreservoir dan de totale inhoud van het aantal kopjes koffie dat je wilt zetten. Er verdampt altijd een beetje water, de filter zuigt water op en ook de koffiedrab behoudt een beetje water. Voor 4 kopjes koffie, meet je dus het water af, volgens de streepjes op de koffiekan en doet er dan nog een beetje bij, voor verlies tijdens het zetproces.


Schepjes koffieWater in mlAantal kopjes
0,5150 ml1
1300 ml2
1,5450 ml3
2600 ml4
2,5750 ml5
41,2 lt8
51,5 lt10

Sterkte van de koffie

Hierboven staat een keurig net lijstje. Toch zal niet iedereen het ermee eens zijn. Deze lijst is voor een lichte bak koffie. Zo’n koffie die iedereen lust. Wil je een vollere smaak, moet je meer koffie gebruiken. Reken voor een pittige bak koffie of een kleine mok op een goed vol koffieschepje per kop. Het hangt er natuurlijk ook vanaf welk soort koffieschepje je gebruikt.

Koffieschepjes zijn er in grote en kleine maten. Een kleine koffieschep komt overeen met de hoeveelheid van een eetlepel. Een eetlepel koffie weegt ongeveer 5 gram. Met een koffieschepje kun je zelf de sterkte van je koffie bepalen. Een koffieschep met of zonder kop, maakt het verschil, tussen een sterke of slappe bak koffie.

Met een pistonmachine is het helemaal proberen. Maar eigenlijk is dat alleen maar leuk. Elk merk gemalen koffie smaakt namelijk weer anders. En wanneer je eenmaal zelf begint met vers gemalen koffie in je koffiemachine te gebruiken, zul je merken dat je nooit ‘echte koffie’ gedronken hebt.


Hoeveel kopjes per liter water?

Wanneer we uitgaan van standaard cups en bijbehorende kopjes, haal je uit een liter water 6,5 kopje Lungo. Voor espresso kunnen dat er zelfs wel 33,3 worden, als je rekening houdt met een kopje dat een inhoud heeft van 30 ml.

Tip: Vul het waterreservoir van je koffiemachine elke keer met vers water. Ook water wordt ‘oud’. Het bederft niet, maar oud water komt de smaak van je koffie niet ten goede. Daarnaast krijg je veel sneller last van kalkaanslag in het reservoir en de machine, als er voortdurend water in staat.

Tot slot nog even hoeveel schepjes koffie je voor een latte macchiato gebruikt: latte macchiato’s bestaan maar voor 1/3 uit koffie. In theorie zet je dus 20 latte macchiato’s uit een liter water.Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen