Waterverlies is een probleem (niet noodzakelijkerwijs een fout, zoals we later zullen zien) dat vooral koffiemachines met een hogedrukwatercircuit, zoals espressomachines en capsuleermachines, treft. Andere soorten koffiemachines, zoals koffiezetapparaten, Italiaanse koffiemachines en Franse perskoffiemachines hebben door hun technologie en extractiemethoden nauwelijks last van deze verliezen.
Als u in het bezit bent van een van deze espressomachines, vooral als u deze al jaren heeft, dan heeft u waarschijnlijk op een gegeven moment met dit soort problemen te maken gehad, een van de meest voorkomende bij deze machines.
Wanneer verliest een koffiemachine water?
Wanneer dit met uw koffiezetapparaat gebeurt, is het meestal niet aan één specifieke oorzaak te wijten: veel factoren kunnen van invloed zijn op de vraag of een koffiezetapparaat water verliest. In dit artikel zullen we proberen de meest voorkomende te verzamelen en er enkele praktische oplossingen voor aan te dragen.
Interessant is dat veel gebruikers precies het tegenovergestelde probleem hebben, zoals we kunnen zien in het artikel over mijn Dolce Gusto-koffiezetapparaat giet geen water.
Hoe dan ook, laten we ter zake komen: als uw koffiezetapparaat lekt, lees dan verder, want de uitleg en de oplossing vindt u waarschijnlijk in de volgende regels. We onderscheiden drie hoofdgroepen van gevallen waarin een koffiezetapparaat water verliest.
Mijn koffiemachine verliest water onder
Het is een veel voorkomend probleem in espressomachines (vooral handmatig), maar het kan ook voorkomen in capsule-machines. Het komt voor wanneer we bij het opstarten van de koffiemachine zien dat deze door de basis water verliest. Een klein plasje water – of niet zo weinig afhankelijk van hoe het lekt – vormt zich op uw werkblad en verschijnt onder het koffiezetapparaat zodra u onzorgvuldig wordt.
Als je brouwer er water onder lekt, is dat waarschijnlijk het gevolg van een gebroken onderdeel of een slecht afgedichte afdichting. Om dit te achterhalen, demonteer je eerst de brewer en controleer je welke onderdelen gevoelig zijn voor waterlekkage.
Om de brouwer te demonteren, heb je een schroevendraaier nodig en verwijder je de achterste panelen. Misschien ook de bovenste. Dit hangt natuurlijk af van het specifieke model van de brouwer. Vergeet ook niet dat dit alleen moet gebeuren als de garantie op uw koffiezetapparaat al is verlopen. Als u het onder garantie heeft, open het dan niet, want dan vervalt de garantie. U kunt hem beter rechtstreeks naar de technische dienst brengen.
De meest voorkomende elementen die kunnen lekken zijn het waterreservoir en de boiler (waar het water doorheen gaat om het te verwarmen).
- Om het waterreservoir te controleren, moet u het verwijderen en ervoor zorgen dat het nergens kapot is en dat de aansluitingen op het lichaam van de koffiemachine in perfecte staat zijn. Het wijdverbreide probleem is dat de rubberen pakking die de verbinding tussen de tank en het koffiezetapparaat afdicht, in de loop van de tijd is verslechterd. Als dit bij u gebeurt, raden wij u aan om met uw koffiezetapparaat naar een bouwmarkt te gaan en een pakking te kopen met de juiste vorm en diameter om perfect te passen. Het kost je maar een paar cent, je hoeft het koffiezetapparaat niet te demonteren, en je zult er zeker van zijn dat die verbinding goed afgesloten is voor een lange tijd.
- Wat de ketel betreft, komen de problemen meestal voort uit de afdichting die de hittebestendigheid aan de pan zelf koppelt. Het watercircuit gaat hier voortdurend doorheen en als de verbinding in de loop van de tijd beschadigd of verslechterd wordt, ontsnapt deze, waardoor er een donkere vlek op de wand van de ketel achterblijft en deze eruit druipt.
De beste manier om te controleren op een lek of breuk is om de brouwer “naakt” te laten draaien, met de deksels of panelen verwijderd. Op deze manier detecteert u in één keer een eventuele waterlekkage. Het is veel gemakkelijker dan proberen te achterhalen waar een breuk in het zicht is.
Wel, meestal zal het een breuk of een barst zijn, dus u zal het moeten vervangen door een nieuw onderdeel in uw dichtstbijzijnde onderdelenwinkel of servicecentrum.
Als u een klusjesman bent, kunt u proberen om ze zelf te lassen (met een gespecialiseerde lijm of koud lassen), maar we raden u aan om het hele onderdeel te vervangen. Op de lange termijn is het veel praktischer en ook voordeliger. Het is beter om ze als laatste redmiddel achter te laten, als er geen andere keuze is.
Een andere mogelijkheid is dat het gewoon een huls of verbinding is die los is gekomen, maar dat geen enkel onderdeel beschadigd is. In dit geval is het voldoende om het vrije element handmatig terug te zetten naar de uitgangspositie.
Zo kan bijvoorbeeld de buis die het overtollige water in de lekbak afvoert, losraken. Of het waterreservoir is niet goed aangesloten op de brouwer.
Bij espressomachines en zelfs bij capsule-apparaten kan het water in het lekbakje overlopen en vervolgens uit de bodem van de koffiemachine komen. Dit komt minder vaak voor en komt omdat we vergeten zijn de lekbak zo vaak als nodig te legen en te reinigen.
Mijn koffiezetapparaat verliest water door de koffiegroep
Het is een ander probleem dat uniek is voor espressomachines.
Het komt voor als er water uit de randen van de lepel of het filter komt waar we de gemalen koffie hebben geserveerd. Dit water ontsnapt in kleine hoeveelheden, beetje bij beetje, en u zult merken hoe kleine druppels langs het handvat van de filterhouder glijden.
De oorzaak van dit waterverlies ligt meestal in het gewricht van de koffiegroep, dat kan worden aangetast of direct gebroken. Deze pakking is vaak een zwart rubber (het kan ook van siliconen zijn) dat rond de uitloop wordt geplaatst. De functie ervan is om zoveel mogelijk druk uit te oefenen op de filterhouder, zodat de ruimte hermetisch wordt afgesloten. U kunt het zien in de eerste foto die dit verslag illustreert, hoewel we u hier een ander perspectief laten zien van de plaats waar de filterhouder is gemonteerd, van onderaf gezien:
Als het rubber eenmaal vervangen of gerepareerd is, is het geen slecht idee om de koffiegroep te ontkalken of te reinigen met een specifiek product. Vaak zijn het de verstoppingen die ervoor zorgen dat het vloeibare element het verkeerde pad opgaat of dat de afdichtingen voortijdig afbreken.
In deze video zien we bijvoorbeeld hoe een Delonghi espressomachine water van onderaf verliest, zonder dat deze zelfs maar één keer is opgestart.
Mijn koffiezetapparaat lekt water rond de capsule
Een probleem dat soms voorkomt in capsule-koffiemachines is dat het water niet correct door de capsule wordt geïnjecteerd.
Wanneer het proces schoon wordt uitgevoerd, gaat het water direct uit het koffiezetapparaat in de capsule, gaat het onder grote druk door de capsule heen en komt het uit de bodem van de capsule in ons kopje.
Als er scheurtjes ontstaan, komt het water niet alleen uit de bodem van de capsule, maar ook uit de zijkanten en zelfs uit het capsulecompartiment. In één woord: het zal overal morsen en vallen, maar in het glas of de beker die je net onder de uitloop hebt bereid.
Als voorbeeld zie je hier het gevolg van dit probleem in een Dolce Gusto Circolo:
- Ten eerste wordt het mondstuk of de tuit waar het water uitkomt, belemmerd en laat het de vloeistof niet soepel stromen. Als dit het geval is, hoeft u alleen maar de stekker uit het stopcontact te halen met een pin of een naald (let op: raadpleeg de handleiding van uw brouwer, want niet alle merken hebben dezelfde assemblage, en door dit te doen kunt u een ander onderdeel beschadigen). Dolce Gusto koffiemachines worden bijvoorbeeld standaard geleverd met een reinigingsnaald om het mondstuk te reinigen.
- Ten tweede kan de capsule defect zijn. Als u gebruikte capsules opnieuw gebruikt, of als u slecht verzegelde navulbare capsules gebruikt, komt dit vaker voor. Maar het kan ook gebeuren in nieuwe capsules met een defecte aluminium dop. In elk van deze gevallen is het gevolg dat de capsule niet hermetisch gesloten is. Daarom lekt het water – dat we moeten onthouden dat het onder hoge druk circuleert – door elke kleine opening in het pad naar buiten.
- Ten derde is de capsule soms in goede staat, maar we hebben hem slecht in zijn compartiment geplaatst, en daarom heeft onze koffiemachine hem niet goed geperforeerd als we de hendel laten zakken. Het is essentieel om te weten dat de capsules in een exacte positie moeten zijn om de koffie-extractie op de juiste manier uit te voeren. Dus, hoewel het voor de hand ligt, moet u controleren of de capsule op de juiste manier is geplaatst voordat u het koffiezetapparaat start.
Als de capsule op de juiste manier is afgesloten zonder defecten, kan het water dat in de koffie is veranderd alleen via de daarvoor bestemde onderste opening naar buiten komen.
In de volgende video worden deze problemen voor een Nespresso-koffiemachine zeer gedetailleerd uitgelegd:
Zoals we in de vorige stap hebben uitgelegd, is het, ongeacht het probleem en de oplossing die we toepassen, altijd goed om een ontkalking uit te voeren. Het zorgt ervoor dat er geen obstakels of sedimenten in het watercircuit zitten.
Gerelateerd
Inhoudsopgave
Toggle