Probleem: Mijn koffiezetapparaat lekt water.

Facebook
Twitter
LinkedIn


Waterverlies is een probleem (niet noodzakelijkerwijs een fout, zoals we later zullen zien) dat vooral koffiemachines met een hogedrukwatercircuit, zoals espressomachines en capsuleermachines, treft. Andere soorten koffiemachines, zoals koffiezetapparaten, Italiaanse koffiemachines en Franse perskoffiemachines hebben door hun technologie en extractiemethoden nauwelijks last van deze verliezen.

Als u in het bezit bent van een van deze espressomachines, vooral als u deze al jaren heeft, dan heeft u waarschijnlijk op een gegeven moment met dit soort problemen te maken gehad, een van de meest voorkomende bij deze machines.


Wanneer verliest een koffiemachine water?

Wanneer dit met uw koffiezetapparaat gebeurt, is het meestal niet aan één specifieke oorzaak te wijten: veel factoren kunnen van invloed zijn op de vraag of een koffiezetapparaat water verliest. In dit artikel zullen we proberen de meest voorkomende te verzamelen en er enkele praktische oplossingen voor aan te dragen.

Interessant is dat veel gebruikers precies het tegenovergestelde probleem hebben, zoals we kunnen zien in het artikel over mijn Dolce Gusto-koffiezetapparaat giet geen water.

Hoe dan ook, laten we ter zake komen: als uw koffiezetapparaat lekt, lees dan verder, want de uitleg en de oplossing vindt u waarschijnlijk in de volgende regels. We onderscheiden drie hoofdgroepen van gevallen waarin een koffiezetapparaat water verliest.


Mijn koffiemachine verliest water onder


Het is een veel voorkomend probleem in espressomachines (vooral handmatig), maar het kan ook voorkomen in capsule-machines. Het komt voor wanneer we bij het opstarten van de koffiemachine zien dat deze door de basis water verliest. Een klein plasje water – of niet zo weinig afhankelijk van hoe het lekt – vormt zich op uw werkblad en verschijnt onder het koffiezetapparaat zodra u onzorgvuldig wordt.

Als je brouwer er water onder lekt, is dat waarschijnlijk het gevolg van een gebroken onderdeel of een slecht afgedichte afdichting. Om dit te achterhalen, demonteer je eerst de brewer en controleer je welke onderdelen gevoelig zijn voor waterlekkage.

Om de brouwer te demonteren, heb je een schroevendraaier nodig en verwijder je de achterste panelen. Misschien ook de bovenste. Dit hangt natuurlijk af van het specifieke model van de brouwer. Vergeet ook niet dat dit alleen moet gebeuren als de garantie op uw koffiezetapparaat al is verlopen. Als u het onder garantie heeft, open het dan niet, want dan vervalt de garantie. U kunt hem beter rechtstreeks naar de technische dienst brengen.

De meest voorkomende elementen die kunnen lekken zijn het waterreservoir en de boiler (waar het water doorheen gaat om het te verwarmen).


  • Om het waterreservoir te controleren, moet u het verwijderen en ervoor zorgen dat het nergens kapot is en dat de aansluitingen op het lichaam van de koffiemachine in perfecte staat zijn. Het wijdverbreide probleem is dat de rubberen pakking die de verbinding tussen de tank en het koffiezetapparaat afdicht, in de loop van de tijd is verslechterd. Als dit bij u gebeurt, raden wij u aan om met uw koffiezetapparaat naar een bouwmarkt te gaan en een pakking te kopen met de juiste vorm en diameter om perfect te passen. Het kost je maar een paar cent, je hoeft het koffiezetapparaat niet te demonteren, en je zult er zeker van zijn dat die verbinding goed afgesloten is voor een lange tijd.
  • Wat de ketel betreft, komen de problemen meestal voort uit de afdichting die de hittebestendigheid aan de pan zelf koppelt. Het watercircuit gaat hier voortdurend doorheen en als de verbinding in de loop van de tijd beschadigd of verslechterd wordt, ontsnapt deze, waardoor er een donkere vlek op de wand van de ketel achterblijft en deze eruit druipt.


De beste manier om te controleren op een lek of breuk is om de brouwer “naakt” te laten draaien, met de deksels of panelen verwijderd. Op deze manier detecteert u in één keer een eventuele waterlekkage. Het is veel gemakkelijker dan proberen te achterhalen waar een breuk in het zicht is.