Profitec Pro 300 Review: De Beste Betaalbare Dubbele Boiler?

Facebook
Twitter
LinkedIn


Als je klaar bent om te upgraden naar een dubbele boiler, maar niet zeker weet of je de ruimte of het budget hebt, dan heb je geluk. U hoeft geen duizenden euro’s neer te tellen of een speciaal espresso hoekje in uw keuken te maken! In plaats daarvan kunt u de Profitec Pro 300 kopen. Hij is net zo klein als de meeste compacte espressomachines met warmtewisselaar en zelfs nog lager geprijsd!

Is er een addertje onder het gras? Dat zijn we gaan ontdekken. Lees deze review om te zien wat we hebben gevonden en of deze halfautomatische espressomachine misschien precies is wat u zoekt.


 • Betaalbare en compacte halfautomatische espressomachine met dubbele boiler
 • Geschikt voor koffiespecialiteiten dankzij high-end Gicar PID regeling van de temperatuur
 • Zeer duurzaam dankzij intelligente engineering en ongelooflijke kwaliteit van fabricageProfitec Pro 300

Bekijk de dagprijsEen volledige review van de Profitec Pro 300

Hoe meer u zich verdiept in speciale koffie, hoe meer u zich realiseert hoe belangrijk een stabiele brouwtemperatuur is om het beste uit uw koffiebonen te halen. Vraag het maar aan de profs van Nuova Simonelli.

En als u de ultieme temperatuurnauwkeurigheid en -precisie wilt, dan wilt u een espressomachine die is uitgerust met een PID.

Als je klaar bent om te investeren in deze cruciale upgrade, maar je de bank niet helemaal wilt breken, let dan goed op deze Profitec Pro 300 review. Hoewel het een semi-automatische machine is met twee ketels en een PID voor de brouwtemperatuur, is de Pro 300 het goedkoopste en meest compacte model van Profitec.

In dit artikel zal ik ook de Profitec Pro 300 in de context plaatsen van zijn grootste concurrenten, de Rancilio Silvia Pro en de Lelit Elizabeth, om je te helpen bij je beslissing. Dit zijn ook compacte dubbele boilers met een PID in een vergelijkbare prijsklasse.

Klaar? Laten we in de details duiken.


Capaciteit

De Profitec Pro 300 is een halfautomatische espressomachine met twee ketels. Beide ketels zijn van roestvrij staal, en beide hebben een hoogwaardig isolerend omhulsel om de energie-efficiëntie en temperatuurstabiliteit te verbeteren. Roestvrij staal wordt steeds populairder als boilermateriaal vanwege de duurzaamheid, de redelijke prijs en de uitstekende warmte-eigenschappen. Het is een verbetering ten opzichte van de koperen koffieboiler van de Elizebath.Profitec Pro 300 Espressomachine

Bekijk de dagprijs


Ketelafmetingen

De boilers zijn klein, maar daarom is de Profitec Pro 300 espressomachine ook zo compact en betaalbaar. Desondanks kun je verwachten dat je vier of vijf drankjes achter elkaar kunt bereiden voordat hij tijd nodig heeft om bij te komen, wat ruim voldoende is voor de gemiddelde thuisgebruiker.

De zetketel heeft een inhoud van 0,3 liter en wordt aangestuurd door PID, wat zorgt voor een nauwkeurige brouwtemperatuur met minimale schommelingen. Indrukwekkend is dat bij het testen bleek dat de boiler heet water levert binnen 1 graad Fahrenheit van de ingestelde temperatuur, precies wat je nodig hebt om het perfecte kopje koffie te ervaren. Ter referentie, zowel de Silvia Pro als de Elizabeth hebben dezelfde stoomboiler met een PID regelaar.

De stoomboiler is met 0,7 L iets meer dan twee keer zo groot, en wordt aangestuurd door een statische druk in plaats van een PID-regelaar. Vergeleken met de grotere en duurdere modellen van het merk, is dit het meest wezenlijke verschil. Bijvoorbeeld, de Profitec Pro 600 heeft een 1 L stoomketel, en Profitec’s grootste model, de Pro 700, heeft een 2 L stoomketel.

Het effect van de kleinere boiler is simpelweg dat het iets langer duurt om uw cappuccino te bereiden, en dat u zult moeten wachten tot de boiler weer is opgestart na een reeks drankjes achter elkaar. Maar de kwaliteit van de drank zal er niet onder lijden. Het gaat erom te bepalen voor hoeveel capaciteit u wilt betalen.

Vergeleken met de Silvia Pro en de Elizabeth heeft de eerste een iets grotere stoomketel van 1 L, en de laatste is iets kleiner, met 0,6 L. Maar de Elizabeth is zo geprogrammeerd dat hij een hogere druk bereikt.

Een groot voordeel van deze machines met kleine ketels is dat ze zeer snel opwarmen, nog afgezien van hun lage prijs en compacte vloeroppervlak.

Terwijl de grootste modellen gemakkelijk tot 45 minuten nodig hebben om op temperatuur te komen, is de Profitec Pro 300 al klaar om te brouwen in slechts 10 minuten.


Wat nog meer?

Deze snelle opwarmtijd kan ook worden toegeschreven aan de zware, verchroomde messing verzadigde ring brouwgroep. Hoewel we gewend zijn om de meer klassieke E61 zetgroep te zien op machines uit het hogere segment, heeft dit in sommige opzichten meer te maken met traditie dan met kwaliteit. De moderne ringgroep zorgt voor een uitstekende temperatuurstabiliteit, en je hebt geen oververhitte metalen neus die aan de voorkant van je espressomachine uitsteekt en nietsvermoedende gebruikers kan doen verbranden.

En maak je geen zorgen, de ring zetgroep op de Pro 300 meet nog steeds de industriestandaard 58 mm. Je zult dus geen problemen hebben met het vinden van accessoires zoals tampers en trechters. De Pro 300 wordt geleverd met een portafilter met enkele en dubbele tuit.

De pomp is een vibratiepomp in plaats van een rotatiepomp. Vibrerende pompen maken over het algemeen meer lawaai en u kunt ze niet aansluiten op een waterleiding. Ze zijn echter ook kleiner, minder duur en gemakkelijker te repareren. Sommige gebruikers waarderen zelfs dat de vibratiepomp langzamer op brouwdruk komt.

Dat brengt me bij een van de grootste nadelen van de Pro 300 espressomachine, het ontbreken van pre-infusie. Pre-infusie is een lage druk bevochtiging van de koffie puck voorafgaand aan de extractie, en het is bewezen dat dit de kwaliteit en consistentie van de shots verbetert. Ter vergelijking: de Lelit Elizabeth heeft wel een pre-infusie optie, en de Silvia Pro niet.


Gebruiksvriendelijkheid

Het gebruik van de Profitec Pro 300 dual boiler is zeer eenvoudig, zeker meer dan bij de espressomachines met warmtewisselaar die je waarschijnlijk voor een vergelijkbare prijs zult vinden.

Onder het PID display bevinden zich twee schakelaars, één voor de voeding en één voor de stoomboiler. Het onafhankelijk in- en uitschakelen van de stoomketel is altijd een welkome functie. Zo kun je de opwarmtijd versnellen en het energieverbruik verminderen als je geen melkdrankjes maakt. Een derde schakelaar, bovenaan op de Profitec Pro 300, start het brouwen. En indicatielampjes laten je weten wat de huidige status is van de machine en de stoomboiler.

U kunt de PID regelaar gebruiken om de brouwtemperatuur in te stellen op de Profitec 300. Een van de beste eigenschappen van deze Profitec Pro 300 is dat het PID display automatisch verandert in een shot timer zodra je een shot begint te trekken. Je zou denken dat dit niet veel voorstelt, maar je zult verbaasd zijn hoeveel het je werkproces verbetert. Als je niet aan het brouwen bent, geeft het display de boilertemperatuur aan.


De toeters en bellen

Met de manometer kun je de druk in de ketel controleren. Al deze functies – de timer, de manometer, de PID – waren vroeger alleen voorbehouden aan de duurste modellen. Het is dus prachtig om ze in over de hele productlijn te zien doorsijpelen. Het lijkt erop dat de kloof tussen de bovenkant en de onderkant van de lijn kleiner wordt, waardoor dit een ideaal moment is voor de consument.

Zoals eerder vermeld, is de Pro 300 niet aan te sluiten op een waterleiding dankzij zijn vibratiepomp. Gelukkig is zijn waterreservoir van 3 liter een van de grootste in zijn klasse, zodat u het niet al te vaak hoeft bij te vullen. Ook de roestvrijstalen lekbak heeft een grote capaciteit van 32 ounce. Ter vergelijking: de Elizabeth heeft een tank van 2,5 liter, en die van de Silvia Pro meet slechts 2 liter.


Melk opschuimen

De grootste concessie die je doet als je de Pro 300 koopt in vergelijking met een groter model, is de grootte van de stoomketel, dus melk opschuimen is niet per se het sterkste punt van deze machine. Het stoomvermogen is behoorlijk, zeker een verbetering ten opzichte van de gemiddelde machine voor huishoudelijk gebruik, maar verwacht niet dat het kan tippen aan de Profitec Pro 600.

De kwaliteit van de stoom is gewoon goed. Het is mooi droog, en u kunt nog steeds een zijdezachte latte of een schuimige cappuccino bereiden. De opoffering die u maakt, heeft meer te maken met de capaciteit. Het stomen gaat bij dit model wat langzamer, en na een paar melkachtige drankjes moet je hem even de tijd geven om te herstellen. Als je dagelijks veel latte’s maakt, kan je overwegen om voor een upgrade te betalen.

De Profitec Pro 300 wordt geleverd met een stoompunt met twee gaatjes, maar als u meer stoomkracht wilt, kunt u overwegen deze te vervangen door een stoompunt met één gaatje. Dit is een eenvoudige en goedkope aanpassing.

De stoomstaaf zelf is uitstekend, met een tweewandig “no burn”-ontwerp en een volledig scharnierend kogelgewricht. Er is ook een aparte kraan voor heet water, iets wat je niet altijd vindt op kleinere modellen. Zowel de stoom- als de heetwatertang worden bediend met knoppen in plaats van joysticks, dus je krijgt iets meer tactiele controle, maar het is moeilijker om een snelle stoomstoot te bereiken.


Kwaliteit

Profitec machines staan bekend om hun uitzonderlijke kwaliteit, en de Profitec Pro 300 dual boiler is geen uitzondering, ondanks zijn lage prijskaartje. Profitec is het zusterbedrijf van ECM, en deze merken combineren onberispelijke Duitse engineering met Italiaanse productie en traditie. Zowel de interne als de externe kenmerken van de Profitec Pro 300 laten het resultaat zien.

Aan de buitenkant is de Profitec Pro 300 omhuld met een roestvrijstalen plaat die gepolijst is tot een spiegelafwerking. Het is een klassieke en elegante verschijning, hoewel het ontbreekt aan een aantal van de fancy afwerking van de duurdere modellen. De knoppen zijn van eenvoudig zwart hars, maar kunnen gemakkelijk worden opgewaardeerd tot houtaccenten voor een andere esthetiek.

De Profitec Pro 300 is een relatief compacte machine, zeker voor dual boiler begrippen, met afmetingen van 10 inch breed bij 15 inch hoog bij 16 inch diep. Deze afmetingen zijn bijna identiek aan de Silvia Pro en net iets groter dan de Elizabeth, waarmee je rekening moet houden als je weinig ruimte hebt op je aanrecht.

Binnenin is de Pro 300 voorzien van een Gicar PID regelaar, die bekend staat als de beste van de lijn, en koper en gevlochten roestvrij staal voor alle leidingen onder druk. De stoom wordt zorgvuldig buiten de machine geleid om beschadiging van de interne elektronica te voorkomen, en de pomp is zo gemonteerd dat hij zo weinig mogelijk geluid en trillingen produceert.

Al deze aandacht voor detail is een kenmerk van het Profitec merk, en het is in dit niveau van kwaliteitsbouw dat het de neiging heeft zich te onderscheiden van de concurrentie.


Reiniging en onderhoud

Het reinigen en onderhouden van de Profitec Pro 300 is vrijwel hetzelfde als bij elke andere prosumer espressomachine. Bij deze machines is het oude gezegde “een ons voorkomen is een pond genezen” bijzonder waar. Behandel ze goed, zodat u ze nooit hoeft te repareren.

Gebruik altijd gefilterd water in het waterreservoir om kalkaanslag te voorkomen, want het ontkalken van dit type espressomachine is een serieuze taak die beter aan professionals kan worden overgelaten. Spoel de Profitec Pro 300 ook regelmatig door met heet water, met de bijgeleverde blinde portafilterschijf, en gebruik een reinigingsproduct volgens de richtlijnen van de fabrikant. Spoel uw portafilter altijd onmiddellijk af en zorg ervoor dat u de stoomstaaf na elk gebruik schoonveegt en ontlucht.

Geen van deze taken is bijzonder lastig, en ze zullen u op de lange duur veel geld en frustratie besparen.

Het enige nadeel van de mooie spiegelafwerking van dit model, in tegenstelling tot geborsteld roestvrij staal, is dat het de neiging heeft om vuil en stof te laten zien. Houd dus een microvezeldoekje bij de hand om eventuele spatten van uw Pro 300 af te vegen, zodat hij er op zijn best blijft uitzien.

Zoals ik al eerder vermeldde, gebruikt de Profitec Pro 300 een verzadigde ringgroep in tegenstelling tot de meer traditionele E61 brouwgroep. Het enige potentiële nadeel van de ring-zetgroep is dat als er iets fout gaat, het moeilijker kan zijn om onderhoud te plegen en onderdelen te vinden dan de industriestandaard E61. Maar gezien de reputatie van Profitec op het gebied van kwaliteit, zal er met de juiste zorg waarschijnlijk niets fout gaan.

Productspecificaties


 • Type melkopschuimer: Stoompijpje
 • Instelbare maalgraad: Nee
 • Maalniveau aanpasbaar: Nee
 • Aantal kopjes per keer: 2
 • Kopjeswarmer: Nee
 • Serveert heet water: Nee
 • Afneembaar waterreservoir: Nee
 • Automatisch uitschakelen: Nee
 • Inhoud waterreservoir: 3 l
 • Kleur: RVS
 • Materiaal behuizing: RVS
 • Waterfilter: Nee


Koop de Profitec Pro 300 niet als…


 • U veel drankjes moet maken: Voor een gemiddeld huishouden heeft de Profitec Pro 300 meer dan genoeg capaciteit. Hij kan gemakkelijk 4 of 5 latte’s achter elkaar maken voordat hij een pauze nodig heeft. Maar als je van plan bent om regelmatig meer te maken, dan is iets dat meer volume aankan waarschijnlijk beter. U zult iets meer moeten betalen, maar de tijdwinst zal het zeker waard zijn.

  Overweeg de grootste machine met dubbele boiler van het merk, de Profitec 700, of bespaar een beetje geld door te kiezen voor de Profitec Pro 500 met warmtewisselaar, die nu een PID heeft voor een betere temperatuurregeling.

 • U geeft de voorkeur aan een meer traditionele uitstraling: De Pro 300 heeft beslist een modern, minimalistisch ontwerp. Als dat niet uw esthetiek is, hebt u geluk, want het merk heeft ook een aantal geweldige modellen met een meer retro-uitstraling.

  Als je echt iets uit het verleden wilt, kijk dan eens naar de Profitec 800, een ouderwetse hefboommachine met een paar moderne trekjes. Of als je de look van de E61 groepskop wilt, kijk dan eens naar de Pro 600. Net als de Pro 300 is dit een compacte espressomachine met twee ketels, maar hij heeft de E61-groep, een iets grotere stoomketel en de mogelijkheid om het debiet te regelen.

 • U bent niet geïnteresseerd in melkachtige dranken: Als je meer geïnteresseerd bent in pure espresso dan in een latte of cappuccino, overweeg dan om te kiezen voor een espressomachine met één boiler. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten, zonder dat de kwaliteit eronder lijdt. Zoek wel naar een machine met een PID, als je geïnteresseerd bent in speciale koffie.

  Een goede optie is de ECM Classika, die niet alleen een PID heeft, maar ook bekend staat om zijn ongelooflijke bouwkwaliteit en prachtige esthetiek.

Conclussie

Als je de overstap wilt maken naar een espressomachine met dubbele boiler, maar niet de ruimte of het budget hebt voor een van de duurdere modellen, dan is de Profitec Pro 300 een geweldige optie. Hij is ongelooflijk compact en betaalbaar, terwijl hij toch fantastische functies biedt zoals PID temperatuurregeling, manometer en een shot timer.

Zolang je niet veel back-to-back lattes maakt, zal deze machine aan je behoeften voldoen en een ongelooflijke waarde bieden.Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen