Het geheim van héérlijke Portugese koffie

Facebook
Twitter
LinkedIn


Koffie wordt over de hele wereld gedronken. Deze heerlijke warme drank heeft een aantal eeuwen geleden de harten van de mensen gestolen. Wereldwijd drinkt de mens koffie en het meest bijzondere hieraan is dat er in ieder land weer andere gebruiken zijn voor het drinken van koffie. Zo ook in Portugal. Dit mooie land in Zuid-Europa heeft zijn eigen bijzondere manier van koffie maken. Als je een échte koffie liefhebber bent dan is dit zeker iets wat je moet proberen en ervaren. Hier lees je alles over de Portugese koffie en wat dit precies inhoudt.Portugese koffie

Verschil Portugese en Nederlandse koffie

Als je weleens in Portugal bent geweest dan herken je vast de prachtige straten en mooie terrassen. Overal in Portugal vind je mooie koffietenten waar je de meest lekkere koffie kunt drinken. En de koffie is niet te vergelijken met Nederlandse koffie. Als een Portugees in Nederland koffiedrinkt dan zelf deze het maar een slappe bak vinden.

De Portugezen weten hoe ze een stevige bak koffie moeten zetten. Een kop koffie die je nog lang na voelt denderen door je lichaam. Dat is wel even want anders dan de Nederlandse koffie. Maar wat definieert nu een typische Portugese koffie?


Diverse soorten

Net als in Nederland zijn er in Portugal diverse soorten koffie te verkrijgen die zich typeren als typisch Portugees. Maar je moet er dus wel rekening mee houden dat de koffie in Portugal echt veel sterker is dan in Nederland. Als je dat niet gewend bent dan kan de koffie ook ervaren worden als bitter. Maar gelukkig zijn er in Portugal echt heel veel soorten koffie te verkrijgen, naar jouw persoonlijke smaak.


De uma Bica koffie


uma Bica koffie

Als je in Portugal op vakantie bent, bijvoorbeeld op het platteland dan zul je daar de uma Bica tegenkomen. Eigenlijk betekent dit gewoon zwarte koffie. Niet speciaals dus zoals een cappuccino of latte. Maar wel een heerlijke sterk bak koffie die je eigenlijk wel kunt vergelijken met de Italiaanse espressokoffie.

Als je in de grote steden loopt in Portugal dan zul je daar merken dat de koffie anders heet. Daar heet het namelijk um café maar het is dus dezelfde koffie als de uma Bica.


De café cheio


café cheio

Wanneer jij niet zo dol bent op een hele sterke bak koffie dan zou je eigenlijk eens een heerlijke café cheio koffie moeten bestellen. Door de unieke zetwijze van deze koffie krijg je een hele volle smaak koffie maar mild.

Heel fijn om eens te proeven als je niet dol bent op een hele sterke bak koffie maar wel een volle koffiesmaak wilt ervaren. Want dat is natuurlijk wel heel erg belangrijk. Dat je een volle koffiesmaak hebt.

Dan is de café cheio echt bij uitstek een geschikt kopje koffie voor jou. Een heerlijk vol smaak aroma met toch een milde, zijdezachte afdronk.


Carioca koffie, een slappe Portugese espresso


Carioca koffie

Je hebt espresso en je hebt espresso. Er zit heel veel verschil tussen de ene bak espresso en de andere bak. De sterkte van een espresso is namelijk afhankelijk van diverse factoren zoals de sterkte van de koffieboon, de manier van bereiden (automatische machine of bijvoorbeeld een percolator apparaat).

Maar als jij van een slappe espresso houdt dan zou je de carioca koffie eens moeten proberen. Het koffiepoeder wat overblijft van de bica koffie wordt gebruikt om deze slappe espresso variatie mee te maken. Hartstikke lekker natuurlijk, zeker als je niet van een hele sterke espresso houdt.

Als je een slappe espresso niet zo lekker vindt of iets te slap dan kun je ook kiezen voor een abatanado. Deze koffie wordt aangelengd met een beetje extra water waardoor je dus geen espressokoffie meer hebt maar net iets daaronder. Het is niet slap en niet te sterk, eigenlijk te vergelijken dus met een filtermaling koffie.

Perfect als je dus van koffie houdt maar deze niet te sterk wilt hebben.


Ben jij een échte espresso tijger?


café duplo

Word jij juist wel helemaal wild van een heerlijke, krachtige espresso. Dan moet jij zeker de café duplo proberen. Dit is dus een dubbele espresso. Als je hier een kopje van neemt ben je in één keer wakker en alert! Zeker als je een Portugese espresso drinkt die al veel sterker is dan een Nederlandse espresso.

De café duplo is echt een heerlijke stevige dubbele espresso die jou echt een stevige boost zal geven en waar jij als koffie liefhebber echt van zult genieten.


Ook zonder cafeïne kun je genieten!


Waar je de Portugezen echt credits voor moet geven is het feit dat ze heerlijke koffiezetten en met name ook decafé koffie. Decafé koffie is koffie waarbij de cafeïne door een bepaalde techniek uit de koffieboon is gehaald. Om meerdere redenen drinken mensen vaak decafé koffie. Soms omdat ze uit principes geen cafeïne willen drinken maar ook omdat ze soms heftig reageren op cafeïne.

Cafeïne is namelijk een stofje wat bijzondere eigenschappen maar ook negatieve eigenschappen heeft. Zo is het met cafeïne zo dat je er opgepept van raakt, de bloeddruk stijgt en de hartslag en je krijgt een mega stoot aan energie door je lijf. Maar dit heeft dus ook negatieve kanten.

Als jij lijdt aan hart- en vaatziekten of je bent van nature snel gespannen of heb je een stoornis zoals ADHD dan is het drinken van koffie met cafeïne vaak een negatieve stimulans. Dan kun je juist last krijgen van hartklachten of onrust. En dan is het verstandig om decafé te drinken.

Alleen decafé heeft vaak het nadeel dat de smaak anders is dan gewone koffie. Maar drink in Portugal een kopje decafé en er gaat een wereld voor je open. Want de decafé in Portugal is gewoon lekker sterk van smaak, alsof je dus een normale espresso drinkt.


Op jacht naar de cappuccino


Als je in Portugal bent dan zul je merken dat een cappuccino vinden een lastige opgave wordt want eigenlijk kennen de Portugezen de cappuccino niet zoals wij die kennen. Een cappuccino kopen in Portugal is echt een flinke uitdaging. Maar als je bij benadering een cappuccino wilt drinken in Portugal dan moet je een “meia de leite direta com espuma de leite” bestellen.

Hele mond vol inderdaad, misschien moet je het even een paar keer oefenen met uitspreken. Maar als je dit in een Portugese koffietent besteld dan krijg je dus een heerlijke espresso met een melkschuimlaagje. Bij benadering dus een goede vergelijking met de cappuccino.


Speciale koffie in Portugal


Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is koffiedrinken in Portugal totaal anders als dat wij in Nederland gewend zijn. Maar het mooie is wel dat je ook in Portugal kunt genieten van heerlijke koffie en ook speciale koffiesoorten zoals een goede ijskoffie. In een warm land als Portugal is dat natuurlijk heel erg welkom.

Als je in Portugal een café com gelo besteld dan krijg je twee glazen. Eén glas is gevuld met espresso en je krijgt een glas ijs. Nu ga je dus de espresso zelf uitgieten over het glas met ijs. Zo heb je dus een echte ijskoffie op Portugese stijl.

Maar je kunt ook speciale koffie bestellen met bijvoorbeeld een spannend likeurtje erin. Of als het heel erg warm is een fris schijfje citroen of een blaadje verse munt. Dit noemen ze in Portugal, mazagran. Deze koffie is echt heerlijk op een warme dag in Portugal, en die dagen zijn er in Portugal echt heel veel. Het land van de zon, mooie natuur én heerlijke koffie!


Portugal is een bijzonder land

In alle opzichten is Portugal een mooi en bijzonder land, niet alleen qua het mooie klimaat, cultuur en alles wat er te zien en te beleven valt maar ook de gewoonten en de gebruiken. En zeker als je een echte koffie liefhebber bent, met name de espresso, dan zit je helemaal gebakken in Portugal. Natuurlijk zul je even moeten wennen aan de stijl van koffie bereiden, maar dat is in elk land weer anders. Maar er zijn vele soorten koffie in Portugal waar je echt van kunt genieten.

De espresso is eigenlijk best wel te vergelijken met de Italiaanse espresso, in elk geval qua intensiteit. De Italiaanse espresso is natuurlijk niet voor niks ook wereldberoemd. In Portugal is koffiedrinken ook echt een speciale belevenis, een soort van sociaal gebeuren. En als je dan toch plaats neemt in een mooie koffietent, probeer dan ook eens de lokale heerlijke gebakjes die vaak in de koffietentjes van Portugal verkrijgbaar zijn.

Uiteindelijk is het natuurlijk ook zo dat als je op vakantie bent dat je echt moet proberen om er intens van te genieten en de cultuur (waar het koffie drinken ook onderdeel van is) echt in je op te nemen en te snuiven. Probeer alle nieuwe dingen, ook op het gebied van koffie. Pak eens een andere smaak dan dat je gewend bent. En misschien ontdek je wel hele nieuwe dingen op het gebied van koffie.

In elk geval is Portugal een heel bijzonder koffieland waar jij echt je hart op kunt halen en nieuwe manieren van koffie drinken kunt ontdekken. Veel plezier!


Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen