Over Italiaanse koffie

Facebook
Twitter
LinkedIn


Italiaanse koffie

Er is geen bekendere koffie dan Italiaanse. Dat is met name te danken aan de uitvinding van de espressomachine. Op veel plaatsen staat Italiaanse koffie gelijk aan espresso, maar de kenner weet dat er veel meer soorten zijn. Toch was Italië al gek op koffie voordat er een espressoapparaat bestond. In Venetië was koffie zo populair dat het gemeentebestuur het aantal cafés moest beperken in de stad omdat er anders geen ruimte meer overbleef voor andere winkels. Ook elders in Italië werd koffie de meest geliefde drank. Iedere Italiaan is een kenner en weet wanneer het tijd is voor bepaalde koffiesoorten. Hieronder staan de meest bekende Italiaanse koffiesoorten op een rijtje.


Espresso


espresso shot

Espresso mag je de hele dag drinken. Deze koffie wordt gemaakt van de duurdere koffiebonen: Arabica. De Arabica bevat minder cafeïne dan de Robusta en is kruidiger van smaak. Voor een kopje espresso is 7 tot 8 gram gemalen Arabica nodig. De bonen moeten speciaal zijn gebrand voor espresso. Onder flinke druk wordt een relatief kleine hoeveelheid water door de koffie geperst. Het resultaat is een kopje geurige koffie met een schuimend bovenlaagje. In Italië vind je nog steeds op iedere straathoek een koffiebar en niet meer alleen in Venetië. Wist je overigens dat een espresso aan de bar goedkoper is dan wanneer je deze op het terras drinkt. Probeer het maar eens als je in het land van espresso bent.


Cappuccino


Wat is cappuccino

Deze koffie drink je niet voor elf uur in de ochtend tenzij je in Italië voor een barbaar wilt worden uitgemaakt. Eigenlijk is cappuccino niet eens een echte Italiaanse koffie, want oorspronkelijk komt deze uit Wenen. Een echte cappuccino bestaat uit gelijke delen espresso en melkschuim. Hierbij gaat eerst de koffie in de beker of de kop en dan pas het melkschuim. De kenner proeft het verschil meteen.


Latte macchiato


macchiato

Ook dit is een espresso met melkschuim. De Italianen drinken deze versie zelf ook graag. De meeste espressomachines hebben dan ook een optie om een latte macchiato te maken. Heb jij geen apparaat in huis dan kan je de volgende methode ook kiezen. Je begin met opgeschoonde melk in een glas of beker te doen. Hierover giet je een kopje espresso. Na een poosje wachten heb je dan een mooie latte macchiato met de juiste laagjes. Vaak wordt een snufje karamel toegevoegd voor de perfecte smaak.


Lees ook Latte Macchiato machine kopen


Ristretto


ristretto

Deze koffie kom je in ons land vooral tegen in de horeca, maar met de meer luxe espresso-apparaten kan je deze ook zelf maken. Deze koffie drink je in één slok op. Het is zo sterk dat je deze koffie eigenlijk alleen kiest indien je een echte boost van cafeïne nodig hebt. De koffie wordt gemaakt door een trage doorstroom bij het persen van het hete water door de gemalen koffie. Alle aroma en smaak komt op die manier in je kleine kopje terecht. Een koffie voor liefhebbers.


Café

Een café kan je overal in Italië bestellen, maar dan krijg je gewoon een espresso. Gewoon koffie voor Italianen is immers hun favoriete soort.


Doppio

Een dubbele espresso noem je een doppio. Die bestel je als je de tijd hebt. De doppio wordt ook gemaakt met twee keer zoveel koffie en water. Heeft jouw espressomachine geen optie voor een doppio dab kan je uiteraard ook twee espresso’s in dezelfde kop doen.


Café macchiato

Als je in Italië toe bent aan een latte macchiato en per ongeluk een café macchiato besteld, krijg je een espresso met een dun laagje melkschuim. Het is een koffie die in ons land niet vaak gedronken wordt, althans niet bewust. In sommige horecagelegenheden wordt er spontaan een laagje extra melkschuim op de espresso gedaan en wordt deze ook als espresso geserveerd. Dat zal een Italiaan uiteraard heel anders zien. Heb jij een melkschuimer bij je espressomachine? Een cafè macchiato is voor jou dan geen enkel probleem.


Cafè Americano


americano koffie

Het is een soort koffie die je in Italië overal kan bestellen en inmiddels is deze ook geaccepteerd . De oorsprong is echter wel spottend. Amerikanen werden in Italië vaak gezien als echte barbaren wat het drinken van koffie betreft. Want je moet wel een vreemde snuiter zijn om een espresso te gaan verdunnen met heet water. Want dat is een cafè americano. Het effect van dat verdunnen is dat er een smaak ontstaat die je kan vergelijken met onze filterkoffie. Thuis kan je derhalve ook een cafè americano maken door je espresso te verdunnen. Wellicht kan je ook gewoon filterkoffie zetten in plaats daarvan?


Cafè Lungo


lungo

Een cafè lungo is wel 100% Italiaans. Het is een minder sterke versie van de espresso en je krijgt ook meer in je kopje. Bij de lungo wordt er meer water door de koffie geperst. Dat levert een lekkere koffie op indien een espresso je even te pittig is. Een espresso-apparaat heeft meestal wel een lungo functie. Wellicht moet je even in de gebruiksaanwijzing kijken om te zien hoe je deze moet gebruiken. Kenners zeggen dat de lungo ongeveer smaakt als koffie uit een Senseo. Maar dat klinkt wel erg Hollands en kneuterig.


Cafè Panne

Wellicht heb je nog nooit cafè panne gedronken. Het is ook meer iets dat je in de VS in een koffiebar zult aantreffen. Daar wordt het ook regelmatig Vienne genoemd. Cafè panne is een enkele of dubbele espresso met daarop slagroom. In Italië is het een drankje dat eerder voor kinderen is bedoeld dan voor volwassen. Thuis is het eenvoudig te maken. Hou er wel rekening mee dat de slagroom snel oplost. Net als in onze ‘gewone’ koffie.


Cafè Latte

Wederom een soort die je makkelijk kan verwarren met de latte macchiato. Ook dit is koffie met melk maar de beide producten zijn niet te vergelijken. Voor cafè latte doe je eerst een espresso in een groot glas. Dit glas vul je verder op opgewarmde volle melk. In Italië en andere Europese landen is dit met name een drankje voor de koudere perioden in het jaar. Als het warmer wordt, is de cafè latte niet langer gewenst.Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen