De ideale temperatuur om koffie te brouwen

Facebook
Twitter
LinkedIn


temperatuur koffie

Als koffie voor u van belang is, moet de temperatuur ook.

Dit komt omdat de belangrijkste oorzaak van sup-par-koffie de temperatuur is. Bij te hoge of te hoge temperatuur kan geen enkele boon de volle expressie van zijn smaak bereiken, waardoor uw kopje koffie meer lijkt op een kopje wee.

Gelukkig is er één beste koffiezettemperatuur, ongeacht de methode, ongeacht de boon. Het is het geluksnummer-205 van elke barista.


De ideale temperatuur om koffie te brouwen is…


205 graden (dat is Fahrenheit, of 96 graden Celsius) is de ideale watertemperatuur om koffie te zetten. Dit is eigenlijk lager dan de temperatuur waar het water kookt, namelijk 212 graden (100 graden C). U kunt uw warmtemetingen controleren met behulp van een thermometer, of u kunt de temperatuur bij benadering benaderen. Wij raden echter aan om een thermometer te gebruiken om uw ideale brouwtemperatuur beter te controleren en te behouden.


Wat gebeurt er als u op de verkeerde temperatuur brouwt?


Aangezien de watertemperatuur je brouwsel kan maken of breken, is het belangrijk om te begrijpen waarom te warm of te koud brouwen je koffie kan verpesten.

Te warm zetten kan ertoe leiden dat uw koffiedik overmatig wordt geëxtraheerd. Over-extractie treedt op wanneer de smaken en aroma’s in het koffiedik te snel vrijkomen, waardoor een bittere, onaangename, laagwaardige smaak ontstaat. Daarom moet u bij het handmatig zetten van koffie alleen het water aan de kook brengen en niet overdrijven.

Overkoken van water is wanneer het water langer wordt gekookt dan het zou moeten, waardoor grotere hoeveelheden zuurstof worden onttrokken. Hierdoor wordt de koffie bitter en smaakloos.

Koudere temperaturen vertragen bijna elk proces. Ook het zetten van koffie met te koud water kan de smaak ervan beïnvloeden. De smaken en aroma’s in de koffiedik worden niet genoeg geëxtraheerd als barista’s met te koud water brouwen. Dit resulteert in te weinig geëxtraheerde koffie die vlak en zuur van smaak is.


Gadgets om de klus te klaren


Traditionele thermometers zijn altijd geweldig gereedschap om te hebben. Als u zin heeft, kunt u ook een eenvoudiger (en nauwkeuriger) hulpmiddel aanschaffen: de laserthermometer. Deze handige apparaten zijn verkrijgbaar bij elke bouwmarkt. Ze zijn voordelig omdat u hiermee de temperatuur op afstand kunt meten en uw kat daarna ook nog eens kunt vermaken.

Een ander handig hulpmiddel is de elektrische zwanenhalsketel. Deze ketel heeft een elektronische voet waarmee u de exacte temperatuur van het water in de ketel kunt instellen en bewaken. Perfect nauwkeurig, deze waterkokers zijn de ultieme must-have voor de veeleisende en/of gevaarlijk geobsedeerde koffiekenner.

Tip: Als u met een gewone pot of ketel werkt (nooit beide, zodat beschuldigingen van zwartheid niet door uw keuken vliegen), kunt u altijd de beproefde methode gebruiken die onze voorouders bij Ye Olde Beane & Brew gebruikten, of waar koloniale hipsters ook naartoe gingen: gewoon koken. Als het eenmaal gekookt is, verwijder je het gedurende 30 seconden, wat je typisch iets zal geven in de 199-205 graden buurt.

En terwijl we het over water hebben, vergeet niet: afhankelijk van waar je woont, kan leidingwater een negatieve invloed hebben op je koffie. Gebruik altijd gefilterd water om het best mogelijke brouwsel te garanderen.


Hoe zit het met koude koffie?


Voor hete koffie kan het 2-4 minuten duren voordat de ideale extractie is bereikt. Voor het koud zetten van koffie zijn er twee manieren om de temperatuur te verhogen: het stomen bij kamertemperatuur (ongeveer 70 graden Fahrenheit) en het stomen bij de “standaard koelkast” temperatuur (ongeveer 35 graden F).

Bij kamertemperatuur kan men zowel met koud water als met water op kamertemperatuur brouwen (zolang het maar niet warm wordt). Omdat de temperatuur warmer is, duurt het weken niet zo lang, normaal gesproken zo’n 8-12 uur (wij raden ongeveer 10 uur aan). Omdat de temperatuur warmer is, heeft de koffie de neiging om meer te extraheren, wat een zwaardere, robuustere smaak van de koffie oplevert.

Hoe kouder de temperatuur van het water, hoe langer het duurt om de aroma’s in de grond te extraheren. Deze methode van koud zetten kan tussen 12 en 20 uur duren (wij adviseren ongeveer 16 uur). De voordelen van het koud houden van het steilere proces zijn dat het langer duurt om het te extraheren, waardoor het lichter van smaak is. Het benadrukt ook de smaken en ondertonen meer en produceert koffie die minder zuur is.


Afkoelen…


Het kan teleurstellend zijn als je brouwsel niet zo goed smaakt als je had gehoopt. Maar het grote nieuws is dat bijna elke complicatie die je tegenkomt, kan worden opgelost, dus wees niet bang!

Temperatuur is een van de belangrijkste kwaliteiten van koffie. Het houden van een nauwkeurige, consistente temperatuur is nog belangrijker. Echter, als je nog steeds problemen hebt met de smaak, haal dan even adem, analyseer de situatie en begin de diagnose van het probleem stap voor stap te stellen.

Gelukkig cafeïneren!Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen