Krups EA8150 voor echte koffiedrinkers

De Krups EA8150 is echt voor de koffieliefhebber gemaakt. Dit is een koffiezetapparaat en het maakt 3 soorten koffie: ristretto, espresso en gewone koffie. Er zit ook een stoompijp bij om melk te schuimen zodat ook je ook latte en vergelijkbare drankjes kan maken. Als je een koffiezetter zoekt die ook warm water levert voor thee of chocolademelk voor je maakt, dan vind je dat niet in deze Krups.

Deze Krups espresso apparaat ea8150 gaat niet meedoen in het Internet of Things, bediening op afstand is niet de bedoeling. Daar staat tegenover dat de machine volledig automatisch is en met een touch voor je aan het werk gaat.

krups ea8150

Bekijk de dagprijs

Volledig automatisch

De Krups EA8150 is bedoeld om ieder kopje vers en lekker te maken. Het proces is daar ook volledig op afgestemd. Als jij je keuze hebt gemaakt, gaat de machine aan de slag. De juiste hoeveelheid bonen wordt afgewogen en vervolgens gemalen. Afhankelijk van jouw keuze wordt heet water door de gemalen koffie geperst om de smaak te optimaliseren. De overgebleven koffiedrab wordt afgevoerd. In een tijdsbestek van ongeveer 40 seconden is je koffiezet apparaat weer klaar voor de volgende kop.

De volgende hoeveelheden worden geleverd:

krups ea8150 review

Bekijk de dagprijs

De keuze voor vers gebrande koffiebonen

Het reservoir van de Krups EA8150 kan je vullen met 250 gram koffiebonen. Het verschil tussen koffiebonen en gemalen koffie zit in de etherische oliën in de bonen. Deze verdampen een tijdje nadat de bonen gemalen zijn. Ze veroorzaken ook die heerlijke geur die je ruikt als de bonen worden gemalen. Deze Krups maalt voor ieder kopje koffie precies de juiste hoeveelheid bonen. Daardoor verliezen de bonen hun smaak niet en krijg jij een perfect kopje met een volle smaak en geur.

Krups raadt aan om voor deze machine alleen medium gebrande koffiebonen te gebruiken. De bonen moeten door de zwaartekracht in de molen terecht komen. Indien je donker gebrande bonen wilt gebruiken, moet je deze eerst ‘voorbereiden’. Donker gebrande bonen plakken namelijk meer aan elkaar dan minder gebrande bonen. Voor wie zijn dark roast niet wil missen, is het zaak om te zorgen dat de bonen losjes in het reservoir komen.

Het malen van de bonen

De echte koffieliefhebber kan proeven of de bonen fijn, medium of grof gemalen zijn en heeft een voorkeur voor 1 van de 3. De Krups EA8150 maalt de bonen precies zoals jij dat graag wilt. Als de koffie is gemalen op de juiste fijnheid wordt deze in een compacte houder geperst. Daarin wordt heet water geïnjecteerd met de druk van 15 bar. Als er voldoende van het gekozen drankje is gemaakt, wordt het koffiedrab verwijderd en is de machine klaar voor de volgende bestelling. Het verloopt allemaal gladjes en soepel.

Uiterlijk en veiligheid

Smaken verschillen natuurlijk maar de machine ziet er gewoon elegant en stoer uit. Bij het ontwerp is ook gedacht aan veiligheid en gebruiksgemak. Zo zal je de molen niet met je vingers kunnen bereiken omdat de afstand daarvoor via de koffielade te groot is. Overigens wordt niemand aangeraden om dit te proberen. De koffielade en het waterreservoir kunnen eenvoudig en zonder knoeien worden gevuld. Een sterk punt is de stoompijp. Door het opschuimen van melk wordt deze na gebruik al gauw vies. De reiniging wordt makkelijk gemaakt omdat de stoompijp eenvoudig valt te verwijderen en terug te plaatsen. Op deze beide zaken scoort de Krups EA8150 beslist hoge punten.

krups ea8150 aanbieding

Bekijk de dagprijs

Het waterreservoir van de Krups EA8150

Het waterreservoir heeft een deksel wat omhoog klapt en dan een ingebouwde handgreep laat zien. Een mooie oplossing, omdat hierdoor het vullen eenvoudig en efficiënt is. Krups adviseert voor een optimale kwaliteit van de koffie een filter in de waterbak te plaatsen. Deze filter moet apart worden bijbesteld als je daar gebruik van wilt maken. Dat is mede afhankelijk van de hardheid van het water in de regio waar jij woont. De meeste koffiedrinkers in ons land zijn gewend aan de kwaliteit van het drinkwater dat meestal goed genoeg is voor een lekkere bak koffie. Maar het is een extra optie voor de echte fijnproever.

Gezellig met z’n tweeën

Deze Krups biedt je ook de mogelijkheid om twee kopjes koffie te maken van dezelfde kwaliteit. Dat is handig als je een keer haast hebt en jij en je partner niet willen wachten. Het plateau onder de in hoogte verstelbare koffietuit is groot genoeg om twee kopjes naast elkaar te zetten, dus er wordt niet geknoeid. In hoeverre de smaak inderdaad even goed is vergeleken met een enkel gezet bakje koffie staat ter beoordeling van de echte liefhebber. Gelet op de relatief korte bereidingstijd kan je immers ook altijd ervoor kiezen om de koffie na elkaar te zetten. Dan kan je desgewenst ook de instellingen nog wijzigen.

De temperatuur bij de Krups EA8150

De Krups EA8150 kan gevuld worden met 1,7 liter water. Let op dat je het reservoir niet boven het streepje maximum vult. Als je dat wel doet, loop je het risico dat er water verdwijnt uit de bak zodra de machine in gebruik is. Gewoon niet meer water toevoegen dan nodig is, voorkomt geknoei.

Deze Krups heeft meerdere instellingen voor de temperatuur van het product waar jij op zit te wachten. De hoogste stand geeft een kop koffie van 80°C. Daarmee zal niet iedereen tevreden zijn. Koffie wordt vaak op 85-90° geserveerd. Dan is het echt gloeiend heet, maar veel koffiefanaten vinden dat het lekkerst. Het is een minpuntje van deze machine.

De stoompijp

Er zit een stoompijp aan de rechterkant van de machine. Hiermee kan je melk stomen of schuimen om jouw favoriete kop koffie met opgeschuimde melk te maken. Als je de optie inschakelt, geeft de stoompijp gedurende twee minuten stoom. Dat is meer dan genoeg om een mooie hoeveelheid crema te maken. Het is even opletten als je de melkkan van de stoompijp haalt om te voorkomen dat je gaat knoeien. De melk krijgt een temperatuur van ongeveer 77°C en past derhalve perfect bij je kopje koffie uit deze koffiezetter.

krups espresso apparaat ea8150

Bekijk de dagprijs

Schoonmaken van het koffiezetapparaat

Als het tijd is voor een schoonmaakbeurt krijg je een melding. De machine doet er ongeveer 13 minuten over om zichzelf te reinigen. Als de hoeveelheid kalk te groot wordt, moet je een ontkalkingsmiddel toevoegen. De procedure loopt dan ongeveer 20 minuten. Het gaat efficiënt en eenvoudig. Ook krijg je een melding als de koffiedrab verwijderd moet worden. De stoompijp moet je zelf schoonmaken. Dat is geen moeilijke klus omdat deze eenvoudig te verwijderen is en ook het plaatsen geen probleem vormt. Als je zelf af en toe met een vochtig doekje de buitenkant van de machine afneemt, blijft die er op en top verzorgd uitzien.

Bijvullen van koffie en water

Ook hiervoor krijg je een melding van deze Krups. Indien de bonen of het waterreservoir niet meer voldoende gevuld zijn, wordt dat in het display aangegeven. Zowel de koffielade als het waterreservoir laten zich eenvoudig vullen. Hierbij moet je er wel op letten dat je de gepaste hoeveelheid toevoegt. Op dit punt is de machine beslist kieskeurig. Te veel bonen of te veel water levert probleempjes op bij de bereiding. Wees daarbij dus secuur.

Jouw favoriete instelling

Iedereen heeft een bepaalde voorkeur voor de ideale kop koffie of dat nu ristretto, espresso of gewone koffie is. Uiteraard kan je dat telkens weer gaan instellen als je eenmaal weet hoe de Krups EA8150 dat voor je doet. Maar ook hierin in voorzien. Je kan twee instellingen vastleggen. Dan kan je daarna op ieder gewenst moment precies die koffie maken die jij het lekkerst vindt. Een mooie optie voor de echte liefhebber die weet hoe hij zijn koffie wil.

krups automatic ea8150

Bekijk de dagprijs

De kwaliteit van het water

Niet overal is het water van dezelfde kwaliteit en dat heeft veel invloed op de smaak van de koffie. Bij aankoop van deze koffiezetmachine van Krups krijg je een teststrip om de hoeveelheid mineralen in het water te meten. Op basis van de uitkomst van deze test kan je de koffiemachine informeren welke waterkwaliteit deze kan verwachten. Het is beslist een leuk extraatje waardoor je merkt dat de fabrikant het koffiezetten serieus neemt,

De diverse instellingen van de Krups EA8150

Zoals hierboven gemeld kan je de temperatuur van je koffie op meerdere standen zetten. De maximale stand is daarbij wellicht een teleurstelling. Ook de sterkte van de koffie is instelbaar met drie opties. Om de koffie lekker op smaak te krijgen als je de machine na een tijdje weer aanzet, is het handig om de leidingen even te spoelen. Dit kan je doen door na het inschakelen deze opdracht te geven, maar je kan ook dit volautomatisch laten doen. De spoeling vindt dan iedere keer plaats als jij de machine weer inschakelt.

Samenvatting en conclusies

De pluspunten

  • De Krups EA8150 maakt heerlijke koffie.
  • Het opschuimen van melk gaat eenvoudig en efficiënt, ook bij grotere hoeveelheden.
  • De machine is volautomatisch en heeft voldoende opties en extraatjes.
  • Het schoonmaken is erg eenvoudig.
  • De machine blijft er ook na enige tijd goed uitzien.
  • Het ontwerp is beslist doordacht en de uitvoering is elegant.
krups ea 8150

Bekijk de dagprijs

De minpunten

  • De maximale temperatuur van de koffie zal niet iedereen tevreden stellen.
  • De machine werkt het beste bij medium gebrande bonen. Donker gebrande bonen moet je eerst voorbereiden.
  • De machine heeft geen opties om via het internet te bedienen.

Kortom de Krups EA8150 kan je heerlijke koffie voor je maken als je de minpuntjes accepteert of daar iets aan doet. De ‘lage’ temperatuur van de koffie kan je ondervangen door de kopjes te verwarmen. Hierdoor blijft de koffie langer warm en krijg je ook de indruk dat de koffie warmer is. Als je de koffie van de medium bonen op een wat sterkere smaak zet, kan je daardoor wellicht toch jouw favoriete koffiesmaak realiseren.