De La Pavoni Professionele Handmatige Espresso Maker Review

Facebook
Twitter
LinkedIn


De kans is groot dat je, toen je verliefd werd op espresso, een glimmend koperen en koperen espressoapparaat zag staan achter de bar van een café. Daar stond hij, een glinsterend monument voor de romantiek van dat dikke bruine elixer waar we allemaal naar hunkeren: een vers gezet shot perfecte espresso.

Ooit zwoer je dat je zo’n machine zou hebben. Is die tijd gekomen? Levert de La Pavoni Professional espressomachine wat hij belooft, of wil je meer? Lees verder om erachter te komen!


 • Glorieuze klassieke koperen en messing constructie
 • Kijkglas en manometer
 • Met de hendel heeft u alle controle in handenLa Pavoni Professional

Bekijk de dagprijsDe La Pavoni Professional espressomachine review

Is de La Pavoni Professional elke cent waard? Hier is onze gedetailleerde review.


Ontwerp

De La Pavoni Professional hendelmachine is gemaakt van glanzend koper en gepolijst messing en verfraait elke keuken waar u hem neerzet. De look is half Art Deco en half steampunk, met een vleugje saxofoon of Franse hoorn in combinatie met alle buizen en hendels. Het is het soort apparaat waarvan mensen “Wow!” zeggen als ze het op je aanrecht zien staan. (Denk maar aan de Instagram posts die je kunt maken met een van deze schatjes!)


Zetcapaciteiten

Het zetsysteem van de PC 16 is zo simpel als het maar kan: vul het filtermandje met koffie, stamp het aan zodat het vlak is, plaats het portafilter in de groepskop en trek een shot.

Ja, en piano spelen is makkelijk – je beweegt gewoon je vingers over het toetsenbord en er komt muziek uit, toch?

De LaPavoni Professional PC 16 is niet zo ingewikkeld als Chopin, maar je moet nog steeds leren wat je doet, daarom hebben we er een half punt afgehaald. Een paar dingen om op te letten:

Met de ketelinhoud van 38 oz van deze manuele/hevel-espressomachine kunt u 16 espressoshots van 2 oz maken. In het kleine filtermandje past 9 gram gemalen koffie; in het grotere mandje 13 gram, 14 gram als je het echt fijnstampt met de tamper. Met dat grote mandje krijgt u ongeveer een ons espresso (28 gram) als u voor de populaire 2:1 extractieverhouding gaat, of 42 gram als u voor 3:1 gaat (1). In de praktijk kunt u voortreffelijke espresso produceren met een opbrengst tussen 30 en 45 gram, vooral als u een Italiaanse espresso met een intens aroma zoals Lavazza of Illy gebruikt – daar zijn deze machines tenslotte voor gemaakt.

Preinfusie (het equivalent van “bloom” in de espressomachine, wanneer de gemalen koffie water opneemt en opzwelt in het filtermandje) is eenvoudig, maar niet voor de hand liggend – geen lampjes of zoemers (2). Hoe het werkt: til de hendel op totdat u voelt dat hij aan het eind van zijn bereik blijft haken, wacht dan ongeveer zes seconden. Wanneer u een paar druppels espresso uit het filter ziet druppelen, is de pre-infusie voltooid. U kunt nu uw shot trekken.

Streef naar een trek van 30 seconden, en met de La Pavoni PC 16 zult u beseffen waarom het een trek wordt genoemd: u laat de hendel langzaam zakken, terwijl u de tijd ten opzichte van de hendelpositie in de gaten houdt. Perfect horizontaal is halverwege, dus let op de 15-seconden markering om de hendel plat te krijgen en dat tempo aan te houden (3).

Op dit punt is het meten van het rendement van uw espresso een goede manier om de leercurve te verkorten.

Zet uw demitasse kopje (of uw cappuccino kopje) op uw keukenweegschaal, trek uw 30-seconden shot, en controleer hoeveel het weegt. Een shotje van 30-35 gram met de grote mand is heerlijk, met of zonder gestoomde melk.

Over melk gesproken, de La Pavoni Professional wordt geleverd met twee manieren om melk te stomen: een klassieke stoomstaaf en een automatisch opschuimhulpstuk. Het is eenvoudig om ze te verwisselen: ze drukken op de fitting van de ketel en worden met een inkeping op hun plaats gehouden.

De autofrothing is eenvoudig te gebruiken en maakt schuim dat minstens zo goed is als dat van de gemiddelde groene zeemeermin. Zet het uiteinde van de aanvoerslang in een bakje koude melk, plaats uw kopje (met espresso) onder de aanvoerslang, en open de stoomklep. In een paar seconden zuigt de autofrother melk aan de buis omhoog en schenkt schuimige, melkachtige heerlijkheid in uw cappuccino (of latte of cortado, afhankelijk van hoeveel melk u wilt). We hebben meteen een geweldige cappuccino gemaakt. Het is echter niet te doen om latte art te maken, want het schuim gaat rechtstreeks in het kopje, maar het smaakt heerlijk.

De klassieke stoomstaaf werkt naar behoren, maar hij wordt een beetje in de steek gelaten door het uiteinde met drie gaatjes, dat de neiging heeft om losser schuim te maken. Je kunt er een enorme berg schuim mee maken als je wilt; in ons artikel over stomen versus melk opschuimen vind je tips en foto’s van het gebruik van het stoompijpje van de La Pavoni Professional. Maar op straat wordt gezegd dat een eenvoudige tip met één gaatje voor het stoompijpje je heerlijk romig microschuim geeft. Dit alles heeft bijgedragen tot een vermindering van een half punt.La Pavoni Professional Lusso PL - Pistonmachine

Bekijk de dagprijsReiniging en onderhoud

Als het op schoonmaken aankomt, sta je er alleen voor – geen herinneringslampjes, geen ontkalkingsapps, alleen een tank waar af en toe een beetje witte azijn en water doorheen moet. Je kunt natuurlijk ontkalkingsproducten kopen, maar hoe dan ook, je zult de kalender in de gaten moeten houden omdat de machine geen geautomatiseerd volgsysteem heeft. Dit is vooral belangrijk als uw water een hoog gehalte aan mineralen bevat.

Gelukkig is ontkalken eenvoudig: meng een oplossing (die zo eenvoudig kan zijn als 50% water op 50% gedistilleerde witte azijn), vul het reservoir, verwarm het, en pomp weg. Als u het mengsel hebt doorgewoeld, laat u ten minste één bak helder water doorlopen om het reinigingsmiddel uit te spoelen. (Dit is een van de redenen waarom wij witte azijn zo lekker vinden: het is gemakkelijk te ruiken als je niet alles eruit hebt gehaald, en hoewel je koffie er behoorlijk vies van gaat smaken, is het veilig om te drinken als je niet alles eruit haalt. Dat is een fout die je maar één keer maakt). Voor meer informatie, zie ons artikel over het ontkalken van uw espressomachine.

De buitenkant schoonmaken is nog eenvoudiger: een vochtige keukendoek verwijdert stof, koffiepoeder, enz.

Er zit een laagje juwelenvernis over het koper en messing, dat aanslag voorkomt, dus je hoeft geen schurende schoonmaakmiddelen of metaalpoets te gebruiken – sterker nog, dat is een slecht idee.

Als u het stoomstaafje gebruikt, moet u het schoonmaken na het melkschuimen. Blaas er ook wat hete stoom doorheen om ervoor te zorgen dat er geen melk in de stoomgaatjes achterblijft. Als u een grote schoonmaakbeurt uitvoert, kunt u het stoompijpje verwijderen en het een nacht in een schoonmaakmiddel laten weken.

Als u het automatische melkopschuimhulpstuk gebruikt, reinigt u het door er heet water doorheen te laten lopen – zet er wel een kopje onder, anders spuugt het stoom over uw aanrecht.

Nog een tip voor elke espressomachine: maak er een gewoonte van de portafilter en filtermandjes aan het eind van de dag in een beetje heet water met afwasmiddel te weken; zo blijft er geen oudbakken koffiefilm aan de apparatuur kleven. Omdat de portafilter van deze prosumer machine van gevernist messing is en de mandjes van roestvrij staal zijn, kunt u ze gerust een nacht in de reinigingsoplossing laten staan – geen zorgen over roest of corrosie.

De tweedelige lekbak kan er eenvoudig worden uitgeschoven. Schoonmaken is zo simpel als het verwijderen van het rooster aan de bovenkant, het legen van alle gebruikte koffie in de bodem en het af en toe schrobben.

Het schoonmaken van de groepenkop is wat lastiger. Er kan koffie in de uitsparing komen waar de portafilter in past, en dat is moeilijk te zien. Een wattenstaafje of een zachte borstel is een prima manier om de koffie eruit te krijgen, als je geen speciaal gereedschap voor deze klus wilt kopen (4). Om de zeef van de zetgroep schoon te maken, installeert u de portafilter met een mandje (maar zonder koffie!) en laat u er een beetje water doorheen lopen. Zo verwijdert u alle koffiemalen die aan het oppervlak van de zeef zijn blijven kleven.

Maar nogmaals, dit is een manuele espressomachine, geen superautomatische. U zet handmatig; u reinigt handmatig. En als je het soort persoon bent dat wordt aangetrokken door de verleidelijke glans van koper en messing, dan is het net als het in de was zetten van een oude Italiaanse sportwagen: iets moois en een genot voor altijd.


Bouwkwaliteit

Net als de ROK, onze andere favoriete manuele espressomachine, is de La Pavoni Professional PC 16 echt solide gebouwd. Er zit een laagje juwelenvernis over het koper en messing, wat aanslag voorkomt (en waarom we benadrukken geen schurende metaalpoets te gebruiken) en waardoor deze machine er jarenlang goed uit zal blijven zien.

Na verloop van tijd – we hebben het hier over tientallen jaren, niet maanden – moeten de afdichtingen en pakkingen misschien worden vervangen; deze zijn gemakkelijk verkrijgbaar en kunnen gemakkelijk worden verwisseld. De huidige modellen hebben effectievere elektrische en thermische overbelastingsinrichtingen dan de oudere – maar het is de moeite waard erop te wijzen dat La Pavonis uit de jaren 1970 nog steeds geweldige espresso’s maken.

Een opmerking van voorzichtigheid: het is een beetje topzwaar, vooral met een vol waterreservoir, en het gebruik van de hendel kan de La Pavoni doen kantelen. De oplossing: laat één hand op de voorkant van de basis wanneer u de hendel optilt, en plaats een hand op de vulknop wanneer u een shot trekt.


Waar voor je geld

Niets lijkt op deze machine, en de voldoening om elk aspect van het drankje dat je maakt onder controle te hebben, is enorm. Maar het is een hoop geld.

Aan de andere kant, als je een glimmend steampunk-icoon op je aanrecht wilt waarmee je ook nog eens supergoede koffiedrankjes kunt maken, is het elke cent waard. Zorg er alleen voor dat je de leercurve aankunt en dat je het niet erg vindt om alles zelf te doen. En als je niet zeker bent, nou, lees dan verder…


Productspecificaties

 • Geschikt voor type koffie: ESE-pads
 • Type melkopschuimer: Geen melkopschuimer
 • Aantal kopjes per keer: 2
 • Druk van de pomp: 10
 • Inhoud waterreservoir: 0,8 liter inhoud
 • Product hoogte: 20 cm
 • Product lengte: 20 cm
 • Product breedte: 5 cm
 • Materiaal behuizing: Kunststof
 • Merk: La Pavoni
 • Garantie: 2 jaar
 • EAN: 8010072005744
 • Kleur: zwart
 • Vermogen: 850 W


Koop de La Pavoni Professional niet als…

U alleen maar een kopje espresso wilt – We snappen het – de welverdiende voldoening van het leren zetten van een shot met deze klassieker is voor velen van ons een echte aantrekkingskracht, maar niet voor iedereen. Als je gewoon wakker wilt worden, op een knop wilt drukken en binnen een paar seconden een kopje espresso wilt hebben, zijn er manieren om dat te krijgen. Gelukkig hebben wij de ultieme gids om je te helpen erachter te komen welke machine het beste bij jou past: onze uitgebreide review van de beste espressomachines.

Uw budget zal niet zo ver reiken – Sommige van mijn vrienden wijzen erop dat ze auto’s hebben gekocht voor minder dan de prijs van de La Pavoni Professional. (Ze hebben geen ongelijk, maar laten we eerlijk zijn – een olielek lijkt alleen maar op een espresso). Maar als je een traditionele machine wilt, maar minder te besteden hebt dan deze, kijk dan eens naar de La Pavoni Europiccola. Deze heeft het meeste van wat de Professional te bieden heeft, maar in een kleinere verpakking, zonder het koper en messing, en kost je een stuk minder dan deze machine. Of als je iets betaalbaarders wilt, zijn de Flair Espresso Maker en de Cafelat Robot espressomachine betere opties.

U verkiest een halfautomaat van dit type – Als u van prosumer machines houdt, maar een halfautomaat verkiest boven een machine met hendel, dan is de Slayer misschien de beste optie voor u. Het is wat je zou kunnen noemen de Lamborghini van de espressomachines, dus verwacht een hoge prijs. Hier is onze Slayer espressomachine review zodat je er meer over te weten kunt komen. Een andere optie is de Lelit Bianca, die ongeveer 3 keer goedkoper is dan de Slayer. U kunt onze Lelit Bianca review lezen voor meer informatie.


Het oordeel over de La Pavoni Professional

Steampunk styling en een klassieke Italiaanse cafe vibe maken dit een unieke en bevredigende machine voor degenen die bereid zijn om er de tijd in te steken om hem goed te leren gebruiken. Het kan even duren voordat je het gevoel hebt om een shotje te trekken, en om het in #baristastijl te doen en te leren om een monnikskop te maken met de stoomstaaf. Maar met een paar tips uit dit artikel kunt ook u espresso, cappuccino, cortado en meer maken, met de voldoening van het leren van een nieuwe vaardigheid – en het is nog een beetje makkelijker met de automatische melkopschuimer. Hoe cool is dat?

Als u denkt dat de La Pavoni Professional niet de juiste is voor u, kunt u misschien hier een van onze favoriete handmatige espressomachines kiezen.


FAQs

Zijn hefboom espressomachines beter?

Hefboom espressomachines zijn beter omdat u de controle heeft over alle onderdelen van het drankje. Van het plaatsen van het filter tot het maken van het shot en het stomen of opschuimen van de melk: met een hendel-espressomachine moet u het hele proces in de hand houden. Het resultaat is dat u, als u eenmaal bekwaam bent, elk aspect van het drankje onder controle hebt, van de koffiesterkte tot de hoeveelheid melk en de temperatuur, en nog veel meer.


Hoeveel druk heeft een espressomachine?

Een espressomachine heeft ten minste 9 bar druk bij de puck (het koffiedik in het filtermandje) om als espresso te worden beschouwd. De manometer op de La Pavoni, die slechts iets meer dan 2 bar aangeeft, geeft alleen de keteldruk weer. De druk bij de puck wordt bepaald door hoe hard u de hendel naar beneden trekt terwijl u “een shot trekt”.


Hoe lang duurt het voordat de La Pavoni is opgewarmd?

De La Pavoni heeft niet meer dan tien minuten nodig om op te warmen. Enkele variabelen die van invloed zijn op de opwarmtijd zijn hoeveel water er in het reservoir zit, hoe recent u voor het laatst een shot heeft getrokken, en welke temperatuur het water heeft als u het in het reservoir giet.Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen