Wat is een Macchiato?

Facebook
Twitter
LinkedIn


Wat is een macchiato

Dankzij de mix van authentiek Italiaans koffie-erfgoed en de “vindingrijkheid” van coffeeshops (zie Frappuccino) kan het moeilijk zijn om te navigeren door de verscheidenheid aan koffiesoorten op basis van espresso op het menu. Wat nog moeilijker is, is om uit te vinden of uw koffie de real-deal of gewoon een verwaterde (of op siroop gebaseerde) versie van de drank is. Een bijzonder geval van dit fenomeen is de macchiato.

Hoewel veel mensen een goede espresso of een kopje cappuccino gemakkelijk zouden herkennen, zouden de meeste mensen een macchiato niet meteen herkennen. Is dat met suiker en karamel gevulde drankje dat je vriend net heeft besteld echt een Italiaanse espresso? Absoluut niet.

Maar maak je geen zorgen, we geven je de volledige low-down over wat een macchiato precies is, wat de variaties zijn, en waar je naar moet zoeken als je er een bestelt.


Oorsprongsverhaal


macchiato

De macchiato (met name de espresso macchiato) is ontstaan als een manier om stiekem een espresso in de namiddag te kunnen drinken. De andere primaire op espresso gebaseerde optie, cappuccino, was exclusief voor de ochtendpicknick.

De macchiato geeft koffieverslaafden een mooie middenweg tussen een espresso en een cappuccino. Hij heeft niet zo’n grote kracht als een espressoschot, maar hij is ook sterker dan je gewone cappuccino.


Wat zit er in een woord?


Het woord macchiato is, zoals de meeste terminologie rond espressodranken, Italiaans. Het vertaalt zich ruwweg naar “gemarkeerd” of “bevlekt”, wat ons ons uitgangspunt geeft.

De beide belangrijkste macchiato-varianten, de espresso macchiato en de latte macchiato, hebben betrekking op het “vlekken” van het ene element van het melk+espresso duo met het andere.

Maar hou er rekening mee dat de naam “gekleurd” betekent, niet volledig gebleekt, geverfd of verdund. Dat betekent dat je in de eerste plaats het ene element moet krijgen, met slechts een streepje van het andere en niet veel anders.


Caffè / Espresso Macchiato


espresso macchiato

De espresso macchiato, in Italië gewoon een caffé macchiato genoemd, is de oorspronkelijke vorm van deze drank. In dit geval, de melk bevlekt de espresso.

Het doel van deze drank is om een espresso te hebben die enigszins gematigd of ingetogen is door een vleugje melk. Vergeleken met andere dranken op basis van espresso geeft de macchiato de espresso het verst in de richting van de espresso.

Deze drank wordt bereid door eerst een shotje espresso te maken, zoals gebruikelijk. Vervolgens worden er ongeveer 1-2 theelepels gestoomde melk en een beetje schuim overheen gegoten.

Espresso macchiatos kunnen worden geserveerd in glazen of keramische espresso kopjes.


Latte Macchiato


latte macchiato

De latte macchiato is iets meer betrokken dan zijn tegenhanger. In dit geval wordt de gestoomde melk bevlekt door een espressoschot.

De latte macchiato verschilt van een latte in die zin dat hij meer melk heeft, minder espresso, en een gelaagde drank is. De latte macchiato verschilt van de espresso macchiato in die zin dat hij de nadruk legt op de melk, in plaats van op de espresso.

Een barista begint met een groot, 12 oz glas (het moet glas zijn zodat je de gelaagdheid kunt zien). Het voorverwarmde glas begint ergens tussen 1/3 en 1/2 vol gestoomde melk.


latte macchiato maken

Vervolgens is de sleutel tot dit drankje de snelheid waarmee de espresso wordt geschonken. Eén shot espresso (soms minder) wordt heel langzaam over de gestoomde melk gegoten. Sommige barista’s zullen de achterkant van een lepel gebruiken om het gieten verder te vertragen, maar de meeste zullen gewoon in het midden gieten om de duidelijke stip (“vlek”) in de melk te creëren.

Deze gietmethode creëert de kenmerkende gelaagde look van de latte macchiato. Indien correct gegoten, moet er een duidelijk verloop zijn van de dikkere gestoomde melk op de bodem van het kopje, naar de espresso, en ten slotte naar de schuimlaag erbovenop.

Lees ook: Latte Macchiato machine kopen


Het selecteren van een Java


koffie macchiato

Wanneer bestelt u een Espresso Macchiato?


Wilt u iets met een zeer sterke, rijke espressosmaak of is een cappuccino te melkachtig voor u, bestel dan een espresso macchiato. Dit drankje is perfect voor mensen die gewoon niet genoeg kunnen krijgen van die aparte espressosmaak, maar niet de volle kracht van een espressoschot willen hebben.

Houd er echter wel rekening mee dat espresso macchiatos meestal niet erg groot zijn, tenzij je om een dubbele espresso vraagt. Dus als je een groter kopje wilt en bereid bent om een compromis te sluiten over de espressokick, kies dan misschien voor een cappuccino.


Wanneer bestelt u een Latte Macchiato?


traditionele macchiato

Aan de andere kant, als je hier meer bent voor de melkerij dan voor de java of je bestelt voor een kind dat misschien niet klaar is voor een volle espressodrank, probeer dan een latte macchiato. Het zal slechts een vleugje van de espressosmaak hebben, die de gestoomde melk snel glad maakt. Ook, in het geval dat de smaak van deze drankjes je fantasie prikkelt, worden er vaak extra siropen aan toegevoegd (soms zonder dat je er zelfs maar om vraagt).

Als de latte macchiato nog te sterk is voor u, raden wij u een warme milkshake aan. Als het te zwak is of u geen fan bent van het smaakverloop, probeer dan een latte.


Hoe bestelt u uw Macchiato


macchiato coffee

Hoe u een van deze drankjes bestelt, hangt sterk af van waar u het precies bestelt. Als u in een koffiespeciaalzaak bent, kunt u met “macchiato” waarschijnlijk een espresso macchiato krijgen. Maar als u bij een keten bent, zult u waarschijnlijk eindigen met een latte macchiato (waarschijnlijk gewoon een latte-achtig brouwsel met karamel).

Vaak zal de macchiato niet eens op het menu van een café verschijnen. Gerenommeerde coffeeshops zouden toch moeten weten wat u vraagt. Maar als je de kleinere drank wilt die een punch verpakt, en je staat aan een koffieketen, geef dan aan dat je een espresso macchiato wilt.

Vertrouw ons, espressoliefhebbers; deze java zal niet teleurstellen.


Macchiato Recept


macchiato maken

De espresso macchiato, in Italië gewoon een caffé macchiato genoemd, is de originele vorm van deze drank. In dit geval, de melk bevlekt de espresso.

Het doel van deze drank is om een espresso iets te matigen of te temperen door een vleugje melk. Vergeleken met andere dranken op basis van espresso geeft de macchiato de espresso het verst in de richting van de espresso.

Deze drank wordt bereid door eerst een shotje espresso te trekken, zoals gebruikelijk. Vervolgens wordt er een scheutje gestoomde melk en een beetje schuim overheen gegoten.Ingrediënten

  • 60ml espresso
  • 30ml Gestoomde melk


Hoe maak je een macchiato: Instructies

  1. Maak een shotje espresso – we hebben 16,5 gram gemalen koffie gebruikt om een shotje van 60ml te trekken.
  2. Stoom je melk tot je kruik warm aanvoelt, maar niet te heet in je hand.
  3. Voeg slechts een scheutje (ongeveer een halve ons) gestoomde melk toe aan je shot espresso om deze te “vlekken” te maken met slechts een beetje melk.

Gelukkig Caffeïneren!Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen