Philips 5400 EP5447/90 review: De beste LatteGo volautomatische koffiemachine?

Facebook
Twitter
LinkedIn


Sommige koffiemachines produceren soms een lawaai dat oorverdovend is bij het malen van de koffiebonen. Of ze hebben een pomp die op de achtergrond voor behoorlijk wat lawaai zorgt. Het tubeless LatteGo melkschuimsysteem van Philips is altijd behoorlijk luidruchtig geweest. Deze koffiemachine was de meest luidruchtige die we tegen gekomen waren bij deze test.Philips 5400-serie LatteGo EP5447/90 Chroom

Bekijk de dagprijs


Hoe luidruchtig is zo een machine?


De meest nieuwe Philips 5400 EP5447/90 is behoorlijk minder luidruchtig bij het opschuimen van de melk. Dat is wat Philips aan heeft gegeven in de gebruiksaanwijzing van deze koffiezetapparaat bonen. Fabrikanten hoef je natuurlijk niet op hun woord te geloven. In deze test zijn alle mogelijke drankjes gemaakt met een decibel meter in de aanslag.

Het is inderdaad zo gebleken dat de machine minder luidruchtig was bij het opschuimen van de melk. Rond de 600 euro kan je dus al een machine hebben waar een goede kop koffie uit komt. Het design van deze machine valt ook niet tegen. Het feit dat het opschuimen van de melk minder luidruchtig plaats kan vinden als de voorganger van deze machine is daarbij een hele grote plus.

Deze machine, de Philips 3200 kan je kopen in twee verschillende kleuren Hierbij kan je kiezen voor een machine met een frontpaneel in de keur zilver, of je kan een machine kopen die helemaal zwart van kleur is.

Hier gaan we het hebben over de test van de Philips 5400 LatteGo EP 5447/90, de opvolger van het kleine broertje de Philips 3200. Uiteraard zal de technologie verder doorontwikkeld zin. Welke specificaties je bij deze machine kan verwachten lees je hieronder:


De eigenschappen van de machine


 • Categorie: Details
 • Display: Ja
 • Melkschuimsysteem: Automatisch
 • Gebruikersprofielen: Ja, 4 en 1 gast
 • App: Nee
 • Maximale hoogte koffie-uitloop: 15cm
 • Minimale hoogte koffie-uitloop: –
 • Inhoud Waterreservoir: 1,8Liter
 • Inhoud bonenreservoir: 275 gram
 • Molen: Schijfmolen uit Keramiek
 • Maalgraden: 12 niveaus
 • Twee bonenreservoirs: ` Nee
 • Koffiekan functie: Nee
 • Koffiepoedervak: Ja
 • Voorgeprogrammeerde dranken: Ja
 • Instelbare Melkschuim temperatuur: Nee
 • Instelbare koffietemperatuur: Ja, 3 niveaus
 • Heet waterfunctie: Ja
 • 2-kops functie: Ja, niet voor melkdranken
 • Alleen melkschuim bereiden: Ja
 • Warme melkfunctie: Ja
 • Houder voor filter: Ja
 • Afmetingen: 37,2 x 24,6 x 43,3 cm
 • Gewicht: 8 kg
 • Extra’s: Het melkschuimsysteem kan in de vaatwasser
 • Categorieën: EspressomachinesKoffiemachines – Elektronica
 • Merk: Philips
 • Type koffie: Espresso, Gewone koffie, Latte macchiato, Ristretto
 • Melkopschuimmethode: Automatisch met melkreservoir
 • Onderhoud en reiniging: Inclusief waterfilter, Vaatwasserbestendige onderdelen


Bekijk de dagprijs


De nieuwste ontwikkelingen van de Philips LatteGo

De Philips LatteGo heeft een behoorlijke metamorfose ondergaan. Dit heeft meer dan voldoende reden gegeven om een nieuw testrapport aan deze volautomatische koffiemachine te wijden. In de specificaties ziet het er allemaal niet heel spectaculair uit. Maar soms kan dat bedrieglijk zijn en kom je na een test tot een hele andere conclusie.

Dat het tubeless LatteGo systeem uit maar drie delen bestaat is best bijzonder te noemen. Het is heel makkelijk om de machine uit elkaar te halen en deze onder de kraan schoon te maken of af te spoelen.

Dat het zo simpel is om een machine uit elkaar te halen en schoon te maken is wel een wens van veel mensen die al langer gebruik maken van een volautomatische koffiemachine. Wanneer je de normaal gebruikte sproeiers en slangen los zou halen is het altijd een gedoe dit weer op de juiste manier terug te plaatsen. Het systeem van de tubeless LatteGo heeft deze slangen en sproeiers niet. Is dat niet al meteen een heel groot voordeel van deze machine?

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan een LatteGo machine. Deze nadelen zijn:


 • Je kunt de dichtheid van het melkschuim niet instellen
 • Het maken van melkschuim geeft lawaai


Het geluid komt naar buiten door de grotere openingen die de machine heeft. Het geluid wordt minder goed gedempt als dat bij kleinere versies van sproeiers het geval is. Maar, dit is niet het hele verhaal dat je er aan kan verbinden, want Philips heeft wel degelijk een manier gevonden om de machine bij het opschuimen van de melk minder luidruchtig te maken.

De nieuwste versies van de Philips 2200– en 3200-series hebben ook het minder luidruchtige melkreservoir ingebouwd gekregen. Dat is het mooie van een bedrijf als Philips, hier laten ze zien dat ze naar de klant luisteren en dat de klant wel degelijk belangrijk is.

Mocht je een machine in huis hebben staan waar nog het oude systeem van de melkopschuimer in zit is het door Philips mogelijk gemaakt om het melkschuimsysteem gratis te laten vervangen. Het is wel afhankelijk van welk type en welk model machine je hebt of het gaat lukken dit systeem te vervangen. Het kan zeker geen kwaad om contact op te nemen met de klantenservice van Philips om te kijken of jouw machine in aanmerking komt om het melkopschuimsysteem te kunnen vervangen.

In cijfers uitgedrukt betekent dit verhaal dat je bij het oude systeem tot wel een 90 decibel moest accepteren en aanhoren als je een heerlijke cappuccino of latte macchiato ging maken. Dit geluid is te vergelijken met een trein die voorbij komt denderen. Het verbeterde systeem geeft 72 decibel geluid af. Dit staat gelijk aan een gemiddelde stofzuiger.


Is Stiller meteen beter?

Het opschuimen van de melk met de Philips LatteGo 5400 is nog steeds niet geruisloos. De Melitta Latte Select die op de markt komt heeft hierbij nog een stap vooruit gemaakt. Deze machine heeft een maximum geluid van 67 decibel. Hoewel Philips nooit de belofte heeft gedaan een machine op de markt te brengen die ultra stil zou zijn hebben ze met een vermindering van 20 decibel toch een flinke verbetering op de markt gebracht.

De molen van de machine produceert ook geluid. Deze heeft een decibel uitstoot van 74 decibel. Dit geluid maakt een molen van een gemiddelde andere volautomatische koffiemachine ook. Het nieuwe melkopschuim systeem geeft ook een andere structuur aan de melk. Gelukkig is de smaak van de koffie wel goed.


Review Philips 5400 series

Uiteraard zijn er altijd wel op- of aanmerkingen die je je kan hebben op je koffiemachine van Philips, alleen is Philips er heel sterk in om de apparaten te verbeteren naar een betere versie. Daarbij hebben ze oog voor wat de concurrent doet op het gebied van innovatie

Een voorbeeld hiervan is de vergelijking met de Siemens EQ500 Integral. Die kwam als eerst op de markt met een kleurrijk display. Philips volgde snel al met een dergelijke machine die dan net weer iets beter was dan die van Siemens.

De 12 maal graden die Philips op de machine heeft zitten zijn afgekeken van de DeLonghi machines. DeLonghi werkt op zijn machines met 13 maalgraden voor de molens. De reden waarom Philips er voor 1 minder gekozen heeft is niet duidelijk.

Voor een instap machine of een machine in de middenklasse is het een prima ontwikkeling aangezien je bij andere machines in deze klassen niet snel verder zal komen dan 6 maalgraden voor het malen van de koffiebonen. Dit is dan alleen maar een hele goede ontwikkeling die Philips hier mee gemaakt heeft.


Bekijk de dagprijs


Philips 3200 serie versus 5400

Het serienummer van de Philips 3200 serie EP3246/70 heeft een serienummer dat lager is dan het serienummer van de nieuwere versie 5400. Deze is ook net wat goedkoper. Desalniettemin hebben deze twee machines wel heel veel van elkaar weg

Beide koffiemachines voorzien van het LatteGo melkschuimsysteem hebben:


 • Eenzelfde bonenreservoir
 • Ze hebben beide dezelfde mogelijkheden om het apparaat in te stelen
 • De afmetingen zijn ook gelijk aan elkaar
 • Ze zijn beide voorzien van een zetgroep die simpel te verwijderen is
 • Ze worden op dezelfde manier bediend
 • De prijs van beide machines zijn vergelijkbaar


Deze gelijkenissen laten zien dat de 5400 een mooie lage prijs heeft. Dat heeft Philips goed gedaan, want je krijgt veel nieuwe technologieën en nieuwe opties voor een redelijk lage prijs.


De nieuwste opties bij de 5000 serie

De eerder gelanceerde Philips 5000 EP5335/10 wordt gezien als een overbodig apparaat in deze serie dat heel veel weg lijkt te hebben van een Saeco Incanto. De machine had wel een ander prijskaartje meegekregen. De nieuwe 5400 serie ziet er aan de buitenkant wel veel beter uit! Maar is dat genoeg reden voor een hele revisie en het op de markt brengen van nóg een machine in deze prijsklasseklasse? Eigenlijk wel. Maar de Philips 5400 EP5447/90 heeft nog meer verrassingen voor je in huis.

Buiten het nieuwe systeem van de melkopschuimer die 20 decibel minder luidruchtig is, heeft de hele EP-serie dezelfde insnede. Het idee er achter is hetzelfde en de instellingen Die je kan aanpassen op de machine zijn ook nagenoeg gelijk aan de nadere machine. De meeste vernieuwingen zijn gedaan in de bediening en de displayweergave.

De verschillende van dezer twee machines zijn erg klein. Als je de essentiële zaken zoals de smaak van de koffie, temperatuurinstellingen, hoeveelheid koffiebonen en sterkte van de koffie met elkaar zou vergelijken zie je dat de verschillen bijna te verwaarlozen zijn.Wat is doorslaggevend bij het kiezen van je machine?

Voor sommige mensen kunnen soms hele kleine minder belangrijke punten toch doorslaggevend zijn. Philips laat wel steeds weer zien dat ze oor hebben naar wat de klant wenst. Kijk maar naar het minder luidruchtig opschuimen van de melk en de optie op de machine die er voor zorgt dat je meerdere gebruikersprofielen op kan slaan.

Een van de andere zaken die doorslaggevend zou kunnen zijn is het nieuwe waterreservoir dat aan de voorkant van de machine los gehaald kan worden. Het nieuwe waterreservoir heeft meer flexibiliteit dan de oude versie er van. Hierdoor is het reservoir veel makkelijker te vast te houden en loop je minder kans dat het waterreservoir uit je handen zal vallen als het aan de buitenkant een beetje nat is.


Het instellen van je Philips 5400 LatteGo


De kleine afbeeldingen op het bedieningspaneel zorgen voor een klein beetje meer gemak voor wat betreft het bedienen van de koffiemachine.

Er zitten keuzeknoppen voor een koffie, een espresso, een cappuccino, een latte macchiato of een Americano. Hier kan je dan geen fout mee maken.

Met de andere, afbeeldingstoetsen kan je de meest ideale temperatuur instellen. Dit kan je ook doen met de sterkte van de aroma en ook de vulhoeveelheid is aan te passen. Deze instellingen kan je opslaan bij je favoriete koffiesoort of je kan er een persoonlijk gebruikersprofiel mee invullen.

De keramische molen die voorzien is van twaalf verschillende niveaus is heel makkelijk op de fijnst mogelijke stand te zetten. Doe moet je doen via de schakelaar die je in het bonenreservoir kan vinden.

Het is opgevallen dat bij de kleinere EP3246 Philips erg sterk voor de dag kwam met de eenvoudige bediening van deze machine. Bij de basisinstellingen wordt wel een functie gemist voor een extra shot espresso bij koffiesoorten met melk wanneer dat gewenst is. Dat is alleen mogelijk alleen bij espresso of koffie.

Ook wanneer je een machine hebt met het nieuwe LatteGo-systeem kun je maar koffiesoort met melk tegelijk maken. Dit is wel een klein nadeel van het tubeless systeem. Het is niet mogelijk twee kopjes tegelijk onder de sproeier te plaatsen.


Bekijk de dagprijs


De Espresso en koffie van de Philips 5400


Met een automaat kan veel mis gaan in de tijd dat de bonen in het bonenreservoir gedaan worden en de koffie uiteindelijk doorloopt je kopje in. Het hele proces dat plaats vindt voordat de koffie in je kopje zit kan van invloed zijn op de smaak van de koffie in je kopje.

De Philips espressomachine geeft de profielen van de koffiesoorten heel goed weer, al zijn er toch wel veel verschillen tussen alle verschillende koffiespecialiteiten. Zo is de normale koffie uit een volautomatische machine niet echt smaakvol. Er komt vaak een soort waterige kop espresso uit.

Om een kopje koffie te maken dat de benadering heeft van een heerlijke kop filterkoffie kan je bij een machine met bonen het volgende uitproberen. Je zou de maalinstellingen bijvoorbeeld niet op 200 milliliter koffie kunnen zetten, maar je zou twee kopjes van 100 ml kunnen zetten en deze dan later samen kunne voegen. De machine heeft dan twee porties koffie gebruikt en er wordt twee keer een kleinere koffie gemaakt. Dit in plaats van dat er meer water door dezelfde hoeveelheid koffie stroomt.

Ook al heeft de café Crema een lekkere dikke Crema-laag toch is de koffie toch erg slap van smaak. Bij een echte espressomachine wordt deze schuimlaag mee gefilterd, bij een volautomatische koffiemachine is het alleen maar een kop opgeklopte koffie.

Een Americano maken is met deze machine een veel betere Bij het maken van een Americano wordt eerst altijd een gewoon kopje espresso gemaakt. Later zal deze vermeng worden met wat water. De smaak van de Americano is behoorlijk overtuigend te noemen.

Dat gezegd zijnde: de espresso is vol en aromatisch, heeft een goede temperatuur en maakt in het algemeen een goede indruk. Hier heb ik weinig op aan te merken.

De koffie, die speciaal voor volautomatische koffiemachines ontwikkeld is, geeft in de 5400 serie een fijne chocoladesmaak, dit was het geval bij de Ristretto en bij de espresso. Zelfs bij de Americano en de Lungo kwam deze fijne smaak ook naar voren.

De speciaal ontwikkelde koffiebonen zijn perfect voor alle koffiesoorten die je met de de Philips 5400 kan maken, dit is uit een test naar voren gekomen. Alle koffiesoorten uit deze machine geven met deze koffie een heerlijk resultaat in je kopje.

Alleen met de juiste en met de beste, smaakvolle aromatische koffiebonen en de juiste instellingen op je apparaat, kan je genieten van het ultieme kopje koffie. De beste ingrediënten geven je geen garantie op het beste resultaat. Voor een overtuigende kop espresso kan je je machine het best op de volgende manier instellen:


 • Zet de molen op de meest fijne maalstand
 • Zet het aantal koffiebonen op stand 3 of 4, afhankelijk van je persoonlijke smaak. Bij niveau 5 is de aroma op zijn bes.
 • Stel de vulhoeveelheid in op het meest lage niveau.


De Latte macchiato en cappuccino


Philips zelf heeft aangegeven dat het nieuwste LatteGo-systeem veel minder luidruchtig is als de modellen die er aan vooraf zijn gegaan. Deze verandering heeft ook alle aspecten van het melkschuim veel beter en sterker gemaakt.

Dat Philips deze vertaalslag op het gebeid van geluidsoverlast heeft gemaakt heb je al meerdere malen terug kunnen lezen in dit verslag. Echter is en blijft er nog altijd genoeg ruimte over voor nog meer verbeteringen. Philips zal de technologie dan ook ongetwijfeld wel verder uit gaan werken en verbeteren.

Wanneer je een verse koffievariatie met melk klaar wil maken is het afhankelijk van wat voor soort kopjes of mokken je gebruikt hiervoor. Voor de grotere glazen zal je als nel merken dat de vul graad minder goed zou zijn.

Daarnaast kan je het melkschuim vergelijken met een maanlandschap. De structuur is vrij grof en de smaak van de aroma is vrij matig te noemen. Je zou de grotere bubbels boven in het kopje wel weg kunnen krijgen door het kopje of het glas een of meerdere keren op een hele solide ondergrond te kloppen. Dit verandert de structuur, maar de melk zal er niet ineens meer romig van worden.

Wat wel fijn is dat het geen afbreuk doet aan de smaak. De cappuccino en de latte macchiato zijn beide erg lekker en hebben een hele goede temperatuur. Toch is het jammer dat Philips er zo veel ruchtbaarheid aan heeft gegeven en dat de resultaten dan toch niet helemaal zijn zoals je ze zou verwachten.


Bekijk de dagprijs


De Philips 5400 Series schoonmaken

De zetgroep kan helemaal uit de machine gehaald worden en daarna helemaal worden omgespoeld. Het waterreservoir kan je langs de voorkant uit de machine halen. Dit maakt het veel makkelijker om de machine goed schoon te maken en tussendoor weer bij te vullen.

De onderdelen die je moet spoelen als de koffiedikbak, de lekbak en de zetgroep kunnen allemaal snel en gemakkelijk uit de machine worden gehaald om goed schoongemaakt te worden. Op dit apparaat heb je ook allemaal automatische spoelprogramma’s die je kan gebruiken. Deze programma’s kan je via het display helemaal volgen. Je wordt er helemaal door de programma’s heen geloodst.

Goed met je machine omgaan is heel erg belangrijk voor de smaak van de koffie en de duurzaamheid van je volautomatische koffiemachine, daar valt verder niets meer op aan te merken. Bij het LatteGo melkschuimsyteem hoef je je geen zorgen te maken over eventuele melkresten, het melkschuimsysteem kan van de machine af gehaald worden. Je haalt ze van de machine af, spoelt ze af onder de kraan en laat ze drogen op een handdoek op het aanrecht


Conclusie over de Philips: Succesvolle update


Tijdens de test werd duidelijk dat we de Philips 5400 EP5447/90 volautomatische espressomachine op twee manieren moesten beoordelen. Eerst als een geheel nieuwe machine en daarnaast als een upgrade van al zijn voorgangers.

Deze machine is niet de uitvinding van de eeuw, maar het is wel een apparaat van een zeer degelijke kwaliteit. Helemaal als je de prijs-kwaliteitverhouding bekijkt. De smaak van de espresso uit deze machine is erg vol en goed te noemen. Met een paar kleine foefjes kan je in een kopje normale koffie ook aroma’s krijgen. Ook de smaak van alle andere koffiesoorten die met melk bereid worden zijn prima van smaak. De instellingen die je kan doen hebben een minder overtuigend resultaat laten zien bij de test.

Als je naar de machine kijkt en je hebt zijn voorgangers op je netvlies staan, is gebleken dat de fabrikant Philips echt wel naar hun klanten heeft geluisterd. Deze volautomatische koffiemachine heeft grote stappen gezet in de ontwikkeling van de bediening en het aantal decibels dat werd geproduceerd. De testresultaten maken je enthousiast.

Het is ook een hele goede ontwikkeling dat Philips iedereen de mogelijkheid geeft om de oudere machine te upgraden naar het nieuwste melkschuimsysteem.

De bediening is makkelijk en slim, heeft een mooi design, simpele reiniging, hele kleine prijs. Toch krijgt deze machine geen topscore na het doen van de test. Dit omdat de drankjes niet uitmuntend waren. Het melkschuim mag fijner van structuur.

De Philips 5400 EP5447/90 zwart of zilver is dus zeker een machine die je in je overweging mee zou moeten nemen als je je zou gaan oriënteren. Voor een middenklasser is de prijs kwaliteit verhouding prima in balans.Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen