EQ.700 Integral TQ705R03 koffiezetapparaat met molen: Siemens op de top van zijn kunnen

Facebook
Twitter
LinkedIn


De Siemens EQ.700 Integral TQ705R03 automatische koffiemachine met molen is de belangrijkste concurrent van de Delonghi PrimaDonna Soul. Beide willen hun gelukkige eigenaars een iets meer geavanceerde koffie-ervaring geven.


Siemens EQ.700 Integral TQ705R03

Bekijk de dagprijs


Presentatie

Men zou kunnen denken dat Siemens ver verwijderd is van de wereld van koffie. Toch heeft het Duitse bedrijf een degelijke catalogus van automatische koffiezetapparaten met molen, waaronder de EQ.700 Integral TQ705R03. Natuurlijk ontwikkelt hij een maximale druk die voldoende is om espresso te maken die deze naam waardig is – 19 bar om precies te zijn. Met een comfortabel waterreservoir van 2,4 liter en een bonenreservoir dat 350 gram koffie kan bevatten, heeft hij ook een keramische molen die de bonen niet opwarmt. Dit laatste is een van de onderdelen van het iAroma System, samen met de waterpomp, het thermoblok en de extractie-eenheid. Nog interessanter is het feit dat de fabrikant heeft gekozen voor een bijna volledig aanraakgevoelige interface om met het apparaat te communiceren, wat de beste manier lijkt om de ongeveer twintig aangeboden recepten in te stellen.


Gebruiksgemak

Automatische koffiemachines met molen zijn zelden gemakkelijk op een werkblad te plaatsen en de EQ.700 is geen uitzondering op deze regel. Hij is 35 cm breed en 47 cm diep, waardoor er iets meer dan 10 cm ruimte overblijft op een standaard werkblad. Het is ondenkbaar dat het op een plank zou staan, gezien het gewicht van bijna 9,5 kg (precies 9,43 kg).

Ondanks zijn imposante afmetingen is hij relatief discreet en past hij harmonieus in elke keuken, op voorwaarde dat u hem niet in het wit kiest zoals ons testmodel. Gelukkig zijn er meer veelzijdige kleuren (zwart, metallic grijs, enz.) beschikbaar.

Zoals reeds het geval is bij de overgrote meerderheid van de automatische koffiezetapparaten met molen in onze vergelijking, bevindt het bonenreservoir van de Siemens EQ.700 (waarin zich ook de knop voor het instellen van de maalfijnheid bevindt) zich aan de bovenkant van het apparaat. Het deksel heeft een rubberen afdichting om ervoor te zorgen dat het waterdicht is en om het aroma van de koffiebonen te behouden. Met een inhoud van 350 g is dit bakje iets groter dan het gemiddelde (250 g in de regel).

Het reservoir heeft ook een grote capaciteit, 2,4 liter water, zodat u het niet elke keer hoeft bij te vullen. Het goede is dat het aan de rechterkant van de machine is geplaatst, wat veel handiger is om het te vullen dan wanneer het aan de achterkant zou zijn geplaatst. Dit betekent dat de EQ.700 zonder problemen onder een hoge kast kan worden geplaatst. De term “Integraal” geeft aan dat de EQ.700 kan worden uitgerust met een melkkan – een nogal ongebruikelijke vorm – die eenvoudig aan de linkerkant wordt vastgeklikt.

Nog even over de afmetingen, het kleuren touchscreen van de Siemens EQ.700 meet 5 inch. De hoofdinterface reageert vrij snel, hoewel je er even aan moet wennen. Een reeks aanraakgevoelige toetsen onder het display kan worden gebruikt om de machine in te schakelen, de bereiding van twee kopjes te activeren/deactiveren, de onderhoudsbewerkingen te starten/af te sluiten en het tabblad algemene instellingen te openen/sluiten.

Het grote scherm maakt het heel gemakkelijk om een koffie te bereiden, wat bijna speels is. Zoals vaak het geval is, kiest u uw basisrecept alvorens enkele parameters te wijzigen. Het spreekt vanzelf dat, afhankelijk van de gekozen specialiteiten, de opties die kunnen worden gewijzigd niet dezelfde zijn. In het algemeen kan de gebruiker de hoeveelheid geleverde drank, de intensiteit en de smaak ervan wijzigen. Voor melkdranken kan ook de hoeveelheid melk die aan het recept wordt toegevoegd, worden gewijzigd.

Liefhebbers van diepe L zullen echter gemerkt hebben dat er een belangrijke parameter ontbreekt. Het is niet mogelijk om gewoon de proeftemperatuur te kiezen. Verrassend genoeg (en toegegeven onhandig) kan dit alleen worden ingesteld in de opties van de machine voor alle dranken en niet per geval. Jammer… Wat de zaak niet echt helpt, is dat Siemens geen precieze temperatuur in graden geeft, maar een nogal vage schatting (normaal, hoog, maximum). We hebben meer praktische informatie gekend. Dit alles is des te vreemder omdat het mogelijk is de temperatuur van het door de EQ.700 geleverde warme water te kiezen (70°C, 80°C of 90°C).

Een andere eigenaardigheid is dat de Siemens EQ.700 u niet noodzakelijk waarschuwt wanneer het bonenreservoir leeg is. Als je niet oppast, eindig je met een kop vol heet water in plaats van een goed gevulde koffie.

De door Siemens aangeboden recepten zijn talrijk en verdeeld in twee hoofdcategorieën: klassiek en CoffeeWorld. De eerste categorie omvat de meest populaire dranken zoals espresso, long coffee, cappuccino en café crème. Met dit tabblad kunt u ook melk opschuimen of water verwarmen voor thee. De andere selectie richt zich op minder standaardrecepten door informatie te geven over het land van oorsprong. Hier kunt u beginnen met het bereiden van een Australische americano (jawel!), een Italiaanse ristretto of een Indiase kaapi. Wij waarderen de uitleg van de EQ.700 op het scherm, die ons in staat stelt de verschillende subtiliteiten van de aangeboden dranken te waarderen.

Niet alle algemene recepten die Siemens aanbiedt, worden echter op het scherm weergegeven. Andere recepten kunnen worden gedownload via de Home Connect app. Ja, de EQ.700 Integral kan gekoppeld worden met een smartphone om andere specialiteiten te bereiden, maar ook om te profiteren van de verbonden functies: een drank instellen, verschillende statistieken, hulp bij onderhoud, enz. Het is niet onoverkomelijk, maar we hebben het verschillende keren moeten doornemen om het goed te krijgen.

Tot slot kan het koffiezetapparaat worden aangesloten op Amazons thuisassistent Alexa. Spraakcommando’s lijken gimmicky, maar het is veel aantrekkelijker om een scenario op te zetten waarbij ‘s morgens koffie wordt gezet op hetzelfde moment als het licht wordt aangezet.



Siemens EQ.700 op ons aanrecht

Onderhoudsgemak

Het display van de Siemens EQ.700 Integral maakt het gemakkelijk om koffie te zetten en te onderhouden. Het display laat u in duidelijke, leesbare taal zien welke stappen er moeten worden ondernomen. Bovendien geeft de machine voor elke stap aan wat er moet gebeuren en hoe lang het zal duren. Dit betekent dat het ontkalken, het reinigen van de melkkaraf of de zeteenheid zonder angst kan worden uitgevoerd.

De brouwgroep is zeer gemakkelijk te bereiken. Het enige wat nodig is, is het verwijderen van de watertank en de rechterkant van de machine. Het toestel verwijderen is geen probleem, maar het er de eerste paar keer weer opzetten is wat lastiger. Het goede is dat er gemakkelijk verwijderbare onderdelen zijn die slim zijn geplaatst om te voorkomen dat koffiedeeltjes blijven steken op plaatsen die moeilijk schoon te maken zijn. Verwijder gewoon deze kleine rode onderdelen om te vermijden dat u te vaak moet sponzen op moeilijk bereikbare plaatsen.

Het legen van de koffieresidubak kan verrassend zijn. Het heeft de vorm van een vrij plat bakje, dat gemakkelijk kan worden verward met de lekbak. De lekbak heeft ook een atypische vorm met een lang afvoerkanaal in vergelijking met het vuilwaterreservoir. Deze bijzondere configuratie blijkt echter verrassend praktisch te zijn, want zelfs wanneer de lekbak flink wordt geschud en gekanteld, spat de vies ruikende vloeistof er niet uit.



groot bonenreservoir, maar geen luik voor gemalen koffie

Bekijk de dagprijs



Snel

De Siemens EQ.700 Integral is verrassend snel. De eerste espresso van de ochtend duurt iets meer dan een minuut, 65 seconden om precies te zijn. Deze tijd omvat het inschakelen van de machine, het verwarmen van het water, het reinigen van de doseersproeikoppen, het malen van de bonen en het schenken van de drank. U hoeft niet lang te wachten om van een tweede koffie te genieten, want die is na nog eens 40 seconden klaar.

Ondanks het grote display en het te laden besturingssysteem is de Siemens EQ.700 Integral net zo snel als veel meer eenvoudige koffiemachines zoals de Scott Slimissimo. Een echte tour de force.


Stroomverbruik

Het scherm van de EQ.700 heeft niet alleen voordelen. Hij verbruikt veel stroom, want als de machine aan staat, verbruikt hij slechts 5W. Voeg daarbij het feit dat hij na 30 minuten in stand-by modus gaat en je hebt een van de meest energieverslindende modellen in onze vergelijking. Dit moet echter worden gerelativeerd, want de standby-tijd kan gemakkelijk worden verkort en dan hebben we het over 1,05 eurocent per maand.

Met drie espresso’s en drie lange koffies per dag bedraagt de elektriciteitsrekening 15,8 eurocent per maand en het verbruik van 0,074 kWh om deze zes kopjes te bereiden.



afneembare handgreep op de watertank maakt het vullen nog gemakkelijker

Geluid

De Siemens EQ.700 is een van de stilste espressomachines met molen in onze vergelijking. Het geluidsniveau bereikt 50 dB (A) tijdens het spoelen van de sproeiers en loopt op tot 62 dB (A) tijdens het malen van de bonen. Het geluidsniveau daalt tot 55 dB (A) tijdens de koffie-extractie en -afgifte. Het deksel van de bonencontainer en de rubberen afdichting spelen een belangrijke rol bij de geluidsisolatie van de machine en wij hebben geconstateerd dat het geluidsniveau hoger was wanneer het werd verwijderd.


Productspecificaties

  • Afmetingen (HxBxD): 38 x 35,2 x 46,7 cm
  • Druk: 19 bar(s)
  • Twee koffie’s tegelijk: Ja
  • Waterreservoir: 2,4 L
  • Type molen: keramisch
  • LCD-scherm: Ja
  • Filterpatroon: Ja
  • Melkkan: Ja
  • Aanpassing van recepten: Ja
  • Stortkoker voor gemalen koffie: Ja
  • Twee bonencontainers: Neen
  • Inhoud: 250 g
  • Merk: Siemens
  • Categorieën: EspressomachinesKoffiemachinesVolautomatische koffiemachines



bediening van de temperatuur van de drank ontbreekt

Bekijk de dagprijs



Voordelen

  • Mooi aanraakscherm waardoor het makkelijk te gebruiken is.
  • Veel koffierecepten, sommige ongebruikelijk.
  • Veel persoonlijke drankjes kunnen worden bespaard.
  • Afneembaar afzuigblok.
  • Snel gebrouwen.
  • Gemakkelijk te onderhouden dankzij het display en de vele structurele tips.


Nadelen

  • Onmogelijk om de temperatuur van de drank aan te passen zonder de algemene opties te doorlopen.
  • Geen waarschuwing als er geen koffie meer in het bonenreservoir zit.
  • Geen luik voor gemalen koffie.



Nu weet je wat een koffie verkeerd is

Conclusie


Je moet wel heel kieskeurig zijn om iets aan te merken op de Siemens EQ.700 Integrale automatische molen. Maar niemand is perfect en wij hadden graag de temperatuur van de drank even gemakkelijk kunnen kiezen als de geleverde hoeveelheid of de intensiteit. Wij betreuren ook dat wij niet worden gewaarschuwd wanneer het bonenreservoir leeg is. Maar dit zijn slechts kleinigheden in vergelijking met een zeer snelle machine, die eenvoudig te bedienen is en waarmee u ook exotische koffiespecialiteiten kunt ontdekken. Siemens heeft hier een meesterzet gedaan en de EQ.700 is een succes… Integraal.



Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen