Affogato – heerlijk espresso dessert

Facebook
Twitter
LinkedIn
affogato

Geniet je van een espresso met dat beetje extra? Delicaat vanille-ijs bedekt met aromatische, intense espresso – het Italiaanse dessert met een extra dosis cafeïne, verfrissing en een zoete toets. Waar hebben we het over? De affogato, natuurlijk! Wij van roastmarket hebben de koffietrend natuurlijk uitgeprobeerd en zijn dolblij met de resultaten! Vandaag zullen we je laten zien hoe je het heerlijke Affogato recept gemakkelijk zelf thuis kunt bereiden of Affogato aan meerdere gasten kunt serveren.

Vandaag willen wij u een zeer speciale koffiedelicatesse voorstellen: Affogato al caffè, of affogato in het kort. Hier ontmoeten aromatische espresso en romig vanille-ijs elkaar.

Affogato is een heerlijk dessert bestaande uit een bolletje vanille-ijs met daarop een versgezette espresso. Letterlijk vertaald, “affogare” betekent “verdrinken”. Wij geven de voorkeur aan de term “symbiose” tussen ijs en espresso – als het ijs langzaam smelt in de espresso, vermengen de twee zich tot een heerlijk aromatisch melange. Een echte smaakervaring die aromatisch en zoet en verfrissend tegelijk is. En het beste is: met slechts een paar ingrediënten kunt u dit heerlijke recept zelf thuis maken. Alles wat u nodig hebt is een koffiezetapparaat en koffiebonen voor espresso, koud ijs en een geschikt glas. Doorzichtige, dikwandige glazen en diepe espressoglazen zijn hiervoor geschikt, zodat u het live-effect van de affogato ook door het glas kunt waarnemen – het oog eet immers mee.

Affogato

De uitvinding van de affogato

En wie heeft dit sensationeel lekkere dessert uitgevonden? De Italianen, natuurlijk! In Italië weten ze wat culinair genieten betekent. En hoewel de klassieke espresso de onbetwiste lievelingsdrank van de Italianen is, is de affogato al caffè een even populair dessert, vooral op warme zomerdagen! Het wordt typisch geserveerd als een “dolce” om een maaltijd af te sluiten of als een verfrissend en zoet tussendoortje. Fijnproevers en liefhebbers van zoete en mildere koffiesoorten vinden de affogato ook lekker als eerste koffiedrankje op een warme zomerdag, in plaats van een klassieke espresso. Want zo geniet je van de perfecte mix van cafeïne en koffiesmaak met een verfijnde zoetheid en frisheid erbovenop!

Basisrecept: Affogato

Voor een enkele portie Affogato heb je nodig:

  • 1 kopje espresso
  • 1-2 bolletjes ijs, bijv. vanille of andere smaken
  • een glas of mok voor de espresso en het ijs

Serveer de espresso en de bolletjes ijs in aparte glazen. Giet dan langzaam de espresso over het ijs en geniet met een klein lepeltje! De affogato is klaar!

Let op: Als u dit heerlijke dessert aan familie of vrienden wilt serveren, giet de espresso dan niet over het schepijs terwijl het wordt bereid. Hierdoor zou het ijs onmiddellijk beginnen te smelten, nog voor u het hebt opgediend. Serveer in plaats daarvan het ijs en de espresso in aparte bakjes. De espresso wordt dan aan tafel over het ijs gegoten.

Onze tip: Vooral als u het heerlijke dessert aan meerdere gasten wilt serveren, is het een goed idee om de koffie te bereiden in een Chemex of een espressomachine. Zo kunt u de gewenste hoeveelheid koffie zetten, het ijs in verschillende kommetjes serveren en de espresso gewoon in het gekozen potje midden op tafel zetten. Elke gast krijgt dan een bolletje ijs en kan zichzelf aan de koffie helpen.

Verdere Affogato verfijningen

U kunt het basisrecept van Affogato aanpassen aan uw smaak. Misschien houdt u niet van klassiek vanille-ijs? Verwissel het dan met chocolade, stracciatella, hazelnoot, pistache of amandel! Het belangrijkste is dat het ijs dat je kiest romig is en dat de espresso vers gemaakt is. Nog een paar affogato recepten die ons hebben overtuigd zijn de volgende:

  • Affogato al caffè con cioccolato: Affogato die is verrijkt met fijne chocoladestukjes of hagelslag. Rasp gewoon een favoriete chocolade chip vers over het ijs en geniet!
  • Affogato al caffè con panna: Hier wordt de affogato overgoten met een vleugje verse, koude room.

Meer koffie recepten:

Wilt u meer verfijnde koffierecepten ontdekken? Dan interesseren deze onderwerpen je misschien:

Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen