Alessi 9090 Koffiemachine | De Gids in 2023

Facebook
Twitter
LinkedIn
alessi-sapper-espresso-koffiezetter-9090-m-10-kops
 • Naam: 9090
 • Merk: Alessi
 • Type: Moka Pot
 • Werking: Handmatig
 • Capaciteit: 3-10 kopjes

Binnen de Moka pots of Italiaanse koffiezetapparaten zijn er, net als bij andere soorten koffiezetapparaten, ook verschillende categorieën of assortimenten om aan verschillende gebruikerseisen te voldoen.

De Alessi 9090 is een Italiaans koffiezetapparaat dat behoort tot de premium reeks, die met de hoogste prestaties en ook met een iets hogere prijs. Voor wie geen genoegen neemt met een eenvoudige Italiaanse koffiemachine, is de Alessi 9090 een belangrijke optie.

De Alessi 9090 is een Moka pot die in de eerste plaats opvalt door zijn onconventionele ontwerp van Richard Sapper. De werking is dezelfde als die van een conventioneel Italiaans koffiezetapparaat, met twee lichamen die in het midden samenkomen. Toch geeft het van buitenaf een heel ander beeld.

Het is volledig gemaakt van 18/10 roestvrij staal, met een glanzend of glanzend (niet mat) uiterlijk, en kan tot drie kopjes espresso zetten. Een andere eigenaardige eigenschap van het ontwerp van deze Alessi 9090 is dat de twee lichamen van het koffiezetapparaat niet in elkaar zijn geschroefd, maar zijn samengedrukt of van elkaar gescheiden.

Alessi 9090 online kopen: Prijzen

Hier vindt u alle prijzen en actuele aanbiedingen van de belangrijkste formaten van dit koffiezetapparaat:

Alessi Sapper Espresso koffiezetter 9090/M – 10-kops

Alessi Sapper Espresso koffiezetter 9090/M - 10-kops

Bekijk de dagprijs

De Espresso koffiezetter van Alessi is niet zomaar een koffiezetter. Niet alleen was het Alessi’s eerste espressomaker, het was ook Alessi’s eerste keukenproduct na de jaren ’30, het eerste product dat een Compasso d’Oro award heeft gewonnen en het eerste object dat werd opgenomen in de permanente design collectie van het MOMA in New York.

Alessi Coffee Maker 3 kops 9090/3FM

Alessi Coffee Maker 3 kops 9090/3FM

Bekijk de dagprijs

Espresso koffiezetapparaat; Drie kopjes; In 18/10 roestvrij staal spiegel gepolijst; Magnetische roestvrij stalen warmteverspreidende bodem.

Koffie opwarmen in het Alessi Italiaanse koffiezetapparaat

Het Alessi 9090 koffiezetapparaat is niet elektrisch, zoals het geval is met andere topmodellen (zoals de Delonghi Alicia, om een voorbeeld te noemen), dus u zult het op het fornuis moeten zetten om het reservoir op te warmen, en de koffie zal naar boven gaan naar het bovenste compartiment. Een groot voordeel van deze Alessi 9090 ten opzichte van conventionele Italiaanse koffiezetapparaten is echter dat je hem op een inductiekookplaat kunt verwarmen.

Wanneer u uw espresso met de Alessi 9090 bereidt, moet u er rekening mee houden dat de fabrikant u aanbeveelt niet te fijn gemalen koffie te gebruiken (fijngemalen is de algemene aanbeveling voor Italiaanse koffiezetapparaten, zoals hier uitgelegd), en ook dat u de koffie rechtstreeks in het reservoir giet zonder te persen. Zoals altijd raden wij u aan in eerste instantie de specificaties van het koffiezetapparaat te volgen en deze vervolgens aan uw persoonlijke smaak aan te passen, om de espresso’s te bereiden zoals u ze echt lekker vindt.

Alessi 9090: algemene kenmerken

 • Het is ingebouwd in 18/10 gepolijst roestvrij staal, zodat het zijn glans niet verliest na verloop van tijd.
 • Geschikt voor koken op inductie.
 • Het kan 3 kopjes espresso (15 cl.) bereiden in elke bereiding.
 • Hittebestendig handvat. Dit handvat heeft een vergrendelingsmechanisme om het bovenlichaam te scheiden of samen te voegen.
 • De twee lichamen van het koffiezetapparaat worden gescheiden door druk, niet door schroefdraad. Er zit een sluitmechanisme tussen, dat u in detail kunt zien op de laatste foto van deze review.
 • Het koffiezetapparaat is vaatwasmachinebestendig.
 • Het weegt ongeveer 680 gram.

Voordelen van de Alessi 9090

 • Het ontwerp en de esthetiek zijn zeer helder. Het ziet er zowel in de keuken als op tafel geweldig uit om mee te pronken als er visite komt.
 • Hij is geschikt voor gebruik in inductie-keukens.
 • Hij warmt de koffie snel op; in die zin is hij iets wendbaarder dan andere Italiaanse koffiezetapparaten.

Nadelen van de Alessi 9090

 • In zijn basismodel kan hij slechts 3 kopjes espresso bereiden; en afhankelijk van hoe u ze graag hebt, krijgt u er misschien maar twee. Met andere koffiezetapparaten kunt u tot 6 kopjes zetten. Je kunt uitgebreidere versies van de Alessi 9090 kopen (met een capaciteit tot 10 kopjes), maar dan gaat de prijs natuurlijk wel omhoog.
 • Omdat hij een kleine capaciteit heeft, heeft de koffie weinig tijd nodig om op te stijven, en is het bovenlichaam nog koud (of op kamertemperatuur, in plaats daarvan). De koffie die je gezet hebt, wordt dus iets koeler dan normaal.
 • Het is jammer dat hij geen elektrische voet heeft, zodat je de koffie kunt opwarmen door hem gewoon in het stopcontact te steken.

Alessi 9090: Video’s

Wil je van dichtbij zien hoe een echte espresso wordt gemaakt op de Alessi 9090? In deze video zoomt de camera in tot bijna aan de binnenkant van het koffiezetapparaat:

Hier is een geweldige video over hoe je de Italiaanse Alessi 9090 correct gebruikt:

Waarom een Alessi 9090 kopen?

De Alessi 9090 is een uitstekend voorbeeld van hoe een design Italiaans koffiezetapparaat niet in strijd is met continu, alledaags, huishoudelijk gebruik in elk huis. Natuurlijk is hij niet geschikt voor elke portemonnee, maar als je op zoek bent naar iets meer van traditionele Italiaanse koffiezetapparaten, is de Alessi 9090 een onovertroffen keuze. We konden niets minder verwachten van een bedrijf zo prestigieus als Alessi.

Andere goede opties, zoals we tijdens het artikel al hebben vermeld, zijn de elektrische Moka koffiezetapparaten zoals de Ariete Moka Aroma of de Bialetti Elektrika. Een andere optie, zonder dit merk te verlaten en met vergelijkbare deugden en gebreken, is de Alessi Pulcina.

Aanverwante koffiemachines:

Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen