Wat is een Americano precies?

Facebook
Twitter
LinkedIn
americano-koffie

Wanneer je naar een koffiezaak gaat heb je vast weleens een Americano op het menu zien staan. Een Americano is een hele bekende soort koffie, maar wat is het nu precies? Het lijkt op gewone zwarte koffie, maar dit klopt niet helemaal. Hier lees je wat een Americano is, waar het vandaan komt, hoe je het zelf kan maken en hoe het verschilt van andere koffies.

americano koffie

Wat is het?

Een Americano is heel simpel gezegd een espresso gemengd met water. Er wordt een gelijke hoeveelheid water als espresso toegevoegd. Hierdoor wordt de espresso een stuk minder sterk. Toch blijft de smaak van de espresso wel behouden. De Americano lijkt dus heel erg op een kopje filterkoffie. Een Americano is perfect om te bestellen als je houdt van de smaak van espresso, maar je deze te sterk vindt. Doordat er water bijgevoegd is de koffie niet zo sterk en heb je ook een grotere kop koffie.

wat is een americano

Zelf een Americano maken

Je kan ook heel gemakkelijk zelf een Americano maken. Je hebt hiervoor eigenlijk alleen espresso en warm water nodig. Espresso kan je op veel verschillende manieren maken. Je hebt bijvoorbeeld gemalen espressopoeder die je gebruikt in een filterkoffiezetapparaat. Veel koffiemachines hebben ook een speciale optie voor een espresso. Je kan dit maken met espressomachines die gebruik maken van pads, cups of versgemalen bonen.

Om een Americano te maken, is het belangrijk om eerst het hete water toe te voegen in een kop. Bij een standaard Americano wil je net zoveel water gebruiken als espresso. Vind je dit nu te sterk? Dan kan je altijd een grotere hoeveelheid water gebruiken en minder espresso. Gebruik een ruime mok. Een espressokopje is bijvoorbeeld te klein. Voeg dan de espresso toe bovenop het water. Door deze volgorde aan te houden, behoud je de crema laag van de espresso. De crema laag is het schuimlaagje bovenop een espresso. Wanneer je het water bovenop de espresso giet, verdwijnt deze laag.

Hoe is de Americano ontstaan?

Het verhaal achter de Americano is heel erg interessant. Zoals je al aan de naam kan horen, heeft het iets te maken met de Amerikanen. Toen de Amerikanen tijdens een oorlog in Italië waren, kregen ze espresso’s voorgeschoteld. De Amerikanen vonden deze soort koffie veel te sterk omdat ze dit niet gewend waren. Ze voegde daarom wat water toe aan de espresso om de smaak wat milder te maken.

Americano vs Lungo: de verschillen

Een Americano wordt vaak verward met een lungo. Ze lijken namelijk wel erg veel op elkaar. Een lungo wordt ook wel een uitgerekte espresso genoemd. Er worden net zoveel gemalen espressobonen gebruikt als bij een Americano, maar bij een lungo loopt het water langer en langzamer door de bonen. Hierdoor krijgt het water een sterkere smaak. Bij een Americano wordt de gewone espresso toegevoegd aan water. De sterke smaak van de espresso wordt dan een beetje verdund. Bij een lungo gaat al het water door de gemalen espressobonen heen. Hierdoor is de koffie een stuk sterker en heeft ook meer smaak. Het maken van een lungo duurt wel wat langer. Dit komt omdat er meer water gebruikt wordt bij de extractie.

Een Americano lijkt ook heel erg op filterkoffie. De smaken van deze twee zullen ook erg op elkaar lijken, maar de bereidingswijze is anders. Bij filterkoffie gaat al het water door een filter met de gemalen koffie. Hierdoor krijg je vaak een mild kopje koffie. Bij een Americano krijg je ongeveer dezelfde smaak omdat je de sterke espresso mengt met water. Het eindresultaat bij allebei is een lekker mild kopje koffie. De manier waarop je het maakt is alleen anders.

Gerelateerd: Nespresso Espresso en Lungo Capsules uitgelegd

Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen