Beste Gaggia Espressomachine en koffiemachine: Waarom kiezen voor Gaggia?Gaggia staat bekend om zijn top espressomachines op instapniveau voor mensen die zich echt bekommeren om de smaak van hun koffie. Sinds de oprichting is Gaggia een van de grootste namen op espresso-gebied. Vandaag nemen we een kijkje in hun assortiment om de beste Gaggia espressomachine te vinden voor jouw behoeften op het gebied van shot pulling.


Gaggia Espressomachine

In een oogopslag: onze Top 5 voor Gaggia Espressomachines:


Waarom kiezen voor Gaggia?


Gaggia is een Italiaans bedrijf voor kleine apparaten, opgericht in 1947 en gespecialiseerd in koffie- en espressomachines. Ze zijn eigendom van Saeco (dat op zijn beurt in 2009 werd verkocht aan Royal Phillips Electronics) maar hebben een aparte lijn van espressomachines en koffieaccessoires.

Het verhaal gaat dat Achielle Gaggia verantwoordelijk is voor het patenteren van de originele, moderne stoomloze espressomachine in 1938. Het resultaat is dat Gaggia in wezen het espressospel heeft veranderd en dat hun machines verantwoordelijk zijn voor het prestige dat wordt geassocieerd met crema.


Algemene kenmerken


Met Gaggia kunt u rekenen op een beproefde reputatie voor espresso van hoge kwaliteit. Bovendien biedt het bedrijf een uitstekende klantenservice en worden al hun molens en machines gedekt door een jaar garantie op onderdelen en arbeid.

Omdat Gaggia is begonnen in de commerciële wereld, kunt u bovendien rekenen op een uitstekende bouwkwaliteit. Ze zijn toegewijd aan prestatiegerichte machines die consistent geweldige drankjes maken. Bovendien worden de meeste van hun machines ontworpen en gemaakt in Italië.


Top 5 Gaggia Espressomachines


New classic


Zilveren gaggia classic pro Espressomachine

Bekijk de dagprijs


Deze machine, ook bekend als de Classic Pro, is de 2019 update van een oude fan-favoriete machine, de Gaggia Classic. Lang beschouwd als de perfecte espressomachine voor beginners, heeft de reboot gelukkig de gebruiksvriendelijkheid en bruikbaarheid behouden, terwijl er enkele subtiele, maar broodnodige veranderingen aan de machine zijn aangebracht.

Om te beginnen is de Classic Pro nu van 100% Italiaanse makelij. De nieuwe fabricage brengt een aantal opwindende updates met zich mee, waaronder een vernieuwd frame, gestroomlijnde bedieningselementen (tuimelschakelaars voor voeding, brouwen en stoom), en verbeterde pompbevestigingen (zorgt voor een stillere machine). Het nieuws waar veel oorspronkelijke Classic-fans echter erg blij mee waren, is dat Gaggia nota heeft genomen van de feedback van de consument over de stoomstaaf.

Ze hebben de ondermaatse stoompijp vervangen door een stoompijpje in commerciële stijl dat wel goed microschuim produceert. U kunt er dus zeker van zijn dat u met deze machine echt latte art kunt maken.

Wat betreft dingen die hetzelfde zijn gebleven, kun je nog steeds rekenen op de snel opwarmende boiler, 3-weg magneetventiel, en 58 mm commerciële verchroomde messing portafilter. Dit ding is klaar voor gebruik in ongeveer vijf minuten en overschakelen naar stoom duurt zestig seconden.

Tot slot zijn de bijgeleverde accessoires een plastic stamper, een commercieel mandje voor enkele en dubbele scheutjes, en een onder druk staand mandje voor dubbele scheutjes en een tweewegspen.


Hoogtepunten


Wat we leuk vinden:


 • De nieuwe stoomstaaf brengt deze toch al concurrerende machine op een hoger niveau
 • De tuimelschakelaars en indicatielampjes zorgen voor een nog eenvoudigere interface
 • Qua gebruiksgemak nog steeds toegankelijk voor relatieve nieuwelingen


Wat we niet vinden:


 • De update ging gepaard met een aangepast prijskaartje, wat betekent dat deze machine het moet opnemen tegen enkele krachtpatsers uit het middensegment in plaats van tegen andere instapmodellen


Voor wie is het?


Wij zouden zeggen dat je voor de Classic moet gaan als je een fan was van het origineel en op zoek bent naar een nieuwere machine die je niet zo veel hoeft aan te passen om aan je behoeften te voldoen. En als u nog niet zo bekend bent met de wereld van espressomachines, maar zeker een halfautomatische machine met een goede melkopschuimer wilt, moet de Gaggia Pro zeker op uw shortlist staan. Plus, zelfs met de verhoogde prijs, is hij nog steeds onder de €500.


Brera


Gaggia Brera Super Automatische Espressomachine in Zilver

Bekijk de dagprijs


Dan nu een andere favoriete instapmachine, maar dit is een superautomaat. Het ontwerp van de Gaggia Brera is vanaf stap één op u gericht. Hij is gemakkelijk te gebruiken en te reinigen dankzij het driekleurige LED-display.

Enkele hoogtepunten van deze machine zijn de programmeerbare espressobereiding, de snelle stoomtechnologie, de keramische burr-molen en de compatibiliteit met een waterfilter. Bovendien kunt u met de Optiaroma-functie de sterkte van uw drank aanpassen met instellingen voor licht, medium en sterk. Ook zijn de espresso- en lungo-volumes programmeerbaar en slaat de machine uw voorkeuren op.

Verder heeft de burr molen 5 verschillende instellingen, wat betekent dat de Brera vrij flexibel is wat betreft de maling. En als u toevallig voorgemalen hebt, kunt u nog steeds probleemloos gebruik maken van de geïntegreerde bypass doser.


Hootepunten


Wat we goed vinden:


 • Concurrerend geprijsd voor een instapmodel super-auto
 • Hij is compact, doordacht ontworpen en eenvoudig te bedienen
 • Redelijk flexibel voor een automatische brouwer


Wat we niet goed vinden:


 • Plastic onderdelen zijn waarschijnlijk na een paar jaar intensief gebruik aan vervanging toe, wat de levensduur verkort
 • De plastic pannarello-staf met stalen coating staat erom bekend dat hij een beetje zwak is


Voor wie is het


Deze machine heeft dezelfde prijs als de New Classic, met een vergelijkbare doelgroep wat ervaring betreft. Deze machine is echter het meest geschikt voor mensen die een eenvoudige, ongecompliceerde machine willen die niet te veel handen ineen slaat (lees: geen halfautomaat).


Carezza DeLUXE


Gaggia Carezza De LUXE Espresso Machine

Bekijk de dagprijs

Hoewel de vormgeving van de Carezza Deluxe misschien een beetje kitscherig lijkt, maakt hij in feite consistent fantastische foto’s. Met zijn laagste prijs van de hele Gaggia-lijn krijgt u echt waar voor uw geld met deze halfautomatische machine.

Dit model is voorzien van een voorbraadsysteem, boilertemperatuurmeter, roestvrijstalen kopjeswarmer en dubbelwandige “Crema Perfetta” filterhouder. Over het geheel genomen, komen de componenten van deze machine samen om een aantal behoorlijk indrukwekkende shots te maken.

Hoewel deze machine wat betreft de maling wel even wennen is, is hij toch behoorlijk gebruiksvriendelijk. Het Pannarello staafje helpt het giswerk van het basis melkstomen weg te nemen en is verwijderbaar voor het geval je in koffiehuisstijl wilt gaan voor wat latte-waardig microschuim.


Hoogtepunten


Wat we leuk vinden:


 • Hands-on shotjes trekken zonder al te ingewikkeld of intimiderend te zijn
 • Comfortabelere prijs dan andere Gaggia-machines
 • Pre-infusie en 18 gram portafiltermandjes in commerciële stijl zorgen voor beter shot pulling


Wat we niet doen:


 • Veel handmatig onderhoud, inclusief het reinigen van de portafilter en het melkkannetje na elke drank
 • Het ontwerp kan een beetje frivool zijn (er is bijvoorbeeld een temperatuurmeter, maar je kunt de temperatuur niet regelen)


Voor wie is het?


De Brera is perfect voor de ambitieuze thuisbarista met een budget die niet bang is om de handen uit de mouwen te steken voor een goede kop espresso. Als je niet elk onderdeel van je espresso hoeft te tweaken, maar toch graag zelf aan de slag gaat, dan is dit misschien de semi-auto voor jou.


Anima


Gaggia Anima Coffee and Espresso Machine

Bekijk de dagprijs


De Gaggia Anima is het basismodel van het Anima trio en, eerlijk gezegd, onze favoriet van de drie. Hij is superdun met slechts 8,5″ en hoewel hij met 18″ vrij hoog is, past hij nog steeds onder de meeste kasten. Plus, met de hoogte, krijg je de luxe van het brouwen in uw reisbeker.

Geclassificeerd als een van hun automatische machines, het enige waar je veel moeite voor moet doen met deze machine is het stomen van je melk. En zelfs dat is super eenvoudig. Met één druk op de knop zet u espresso’s en lungo’s volgens uw persoonlijke wensen. In het programmeermenu kunt u uw temperatuurvoorkeur (3 opties), maalgraad (5 opties) en koffiesterkte kiezen.

Verder beschikt de Anima over een Adapting System keramische bonenmaler en een geïntegreerde bypass doser, dus hoe u uw bonen of gemalen koffie ook wilt, u zit altijd goed. Ook is hij voorzien van het Optiaroma-zet-systeem, automatische reinigings- en onderhoudsfuncties, en compatibiliteit met waterfilters.


Hoogtepunten


Wat we goed vinden:


 • De programmeerbaarheid is passend voor de prijs en de machine maakt een geweldige scheut
 • Aanzienlijk betere prijs dan de andere Anima modellen voor een opvallend vergelijkbare machine
 • Slank profiel maakt hem perfect voor thuisgebruik


Wat we niet vinden:


 • De volledig plastic buitenkant is een beetje teleurstellend voor een middenklasse prijs
 • Stoompijpje biedt geen mogelijkheid voor meer handmatige interactie, wat voor sommige gebruikers een domper is


Voor wie is het?


Deze machine is perfect voor iedereen die op zoek is naar een middenklasse geprijsde super automatische machine. Als je het niet erg vindt om een beetje moeite te doen voor gestoomde melk, is dit een geweldig alternatief voor de andere, duurdere Anima modellen, aangezien het grootste verschil tussen hen het opschuimen van de melk is. Als u echter wilt dat de machine dit voor u doet, kijk dan eens naar de Deluxe of Prestige opties.


Velasca Prestige


Gaggia Velasca Prestige Volautomatische espressomachine

Bekijk de dagprijs


Nu is het tijd om te kijken naar de grote jongens machines. De Velasca Prestige heeft 3 pre-infusie-instellingen en 5 maalinstellingen meer dan zijn naaste Gaggia-concurrent, de Anima Prestige. Maar dat is niet alles aan deze machine.

Deze espressomachine met één druk op de knop kan de drank van uw keuze zetten en opschuimen. Bovendien is hij indrukwekkend snel met een verwaarloosbare wachttijd tussen het zetten en het opschuimen. De koffie is ook instelbaar op vijf sterkte-instellingen en drie temperatuurinstellingen. Met deze machine bent u dus maar een tikje verwijderd van de perfecte espresso of zelfs een cappuccino.

Bovendien is de Veslasca Prestige ongelofelijk onderhoudsvriendelijk. Hij waarschuwt u voor zijn eigen onderhoudsbehoefte. Bovendien heeft hij een eigen waterfilter, automatische ontkalkingsfunctie en een “Carafe Quick Clean”-functie om het melkcircuit te spoelen.


Hoogtepunten


Wat we goed vinden:


 • Indrukwekkende aanpassingsmogelijkheden in vergelijking met andere vergelijkbare Gaggia-modellen
 • Ongelooflijk eenvoudig onderhoud maakt hem perfect voor mensen die liever niet met de handen werken
 • Eenvoudige one-touch interface en snelle opwarming


Wat we niet vinden:


 • De prijs is een beetje hoog, vooral wanneer je concurreert met andere krachtpatsermerken die vergelijkbare functionaliteit voor minder bieden


Voor wie is het?


De Velasca is voor de die-hard espresso fan die geen tijd heeft om met een halfautomaat te werken, maar toch top-kwaliteit espresso wil. Ga voor deze als je een groter budget hebt en op zoek bent naar iets makkelijks en betrouwbaars.


Zaken om te overwegen


Automatisch vs. Handmatig


Een van de eerste overwegingen bij het kopen van een espressomachine is de mate van automatisering. Espressomachines kunnen variëren van volledig handmatig tot superautomatisch, dus weten welke soort je nodig hebt voor jouw levensstijl en ervaringsniveau is een essentieel onderdeel van het kopen van een machine.

Als algemene regel geldt dat mensen die serieus met hun espresso bezig zijn, de voorkeur geven aan halfautomatische machines. Met deze machines kun je meer zelf doen, terwijl het brouwproces wordt gestroomlijnd door de moderne luxe van automatisering. Bovendien zijn de prijskaartjes van halfautomaten vaak beter beheersbaar, zodat je vaak meer waar voor je geld krijgt.

Mensen die minder tijd of motivatie hebben om aan hun machines te prutsen, kiezen daarentegen eerder voor superautomatische machines. Deze hebben vaak een hogere prijs, maar compenseren dat in gemak. En als geld echt geen bezwaar is, kun je investeren in een machine die bijna net zo aanpasbaar is als een halfautomaat.

Wat de machines van Gaggia betreft, bieden ze 12 machines in de categorie Automatisch en 9 in de categorie Handmatig (ook wel halfautomaat genoemd). We hebben 2 van de halfautomaten (Classic pro en Carezza Deluxe) en 3 van de superautomaten (Brera, Anima en Velasca Prestige) voor dit artikel uitgekozen.


Molen


De drie hier genoemde super-automaten hebben allemaal een ingebouwde molen, terwijl u voor de twee semi-automaten uw eigen bonen moet malen. Dus welke stijl is beter voor u?

Ingebouwde molens betekenen meestal minder inspanning van uw kant, omdat u gewoon de maling op de machine kunt programmeren en u met minimale inspanning van boon naar kopje kunt gaan. Aan de andere kant, als je al een molen hebt, kan deze functionaliteit een beetje overbodig zijn.

Bovendien hebben sommige ingebouwde apparaten niet veel opties voor de maalgraad, zodat u misschien meer keuze hebt met een apart apparaat.


Melk opschuimen


Vervolgens moet je nagaan hoe betrokken je wilt zijn bij het melkschuimproces. De meeste van de hier besproken opties hebben de Gaggia Pannarello stoomtang, die het midden houdt tussen handmatig en automatisch stomen.

Er zijn echter een paar nuances in de opties voor melkopschuimen. Bij sommige modellen kan het Panarello opzetstuk worden verwijderd voor een meer handmatige opschuimervaring. De New Classic heeft een meer commerciële opzet die u die mogelijkheid vanaf het begin biedt. De Velasca Prestige daarentegen heeft een automatische melkopschuimer die dit voor u doet.

In het algemeen geven veel thuisbarista’s de voorkeur aan de ervaring van het zelf kunnen opschuimen van melk om de textuur te perfectioneren. Beginners kunnen echter de hulp van de Pannarello verkiezen. En mensen die graag achterover leunen terwijl de machine haar werk doet, geven misschien de voorkeur aan iets volledig geautomatiseerds.


FAQ


Zeven machines en zeven reviews zijn achter de rug. Ons doel was om een brede prijsklasse van producten te presenteren – van commerciële machines tot instapmodellen. We hebben verschillende prijsklassen, extra’s, aanpasbare componenten en machine materialen besproken.

Nu willen we naar buiten kijken en ingaan op enkele van de meest gestelde vragen van espressoliefhebbers van allerlei pluimage.

Of u zich nu aangetrokken voelt tot dit bedrijf of alleen maar nieuwsgierig bent naar de voordelen van een klassieke, commerciële espressomachine, wij zijn er om u te helpen.

Hoe gebruik ik de Gaggia espressomachine?

Voor een beginnende thuisbarista bestaat de kennismaking met de Gaggia espressomachine uit eenvoudige stappen. Uiteindelijk wilt u een perfect espresso shot en wij kunnen u helpen dat te bereiken. In dit voorbeeld gebruiken we de Classic machine als leidraad.


 1. Zet de machine aan en wacht 15 minuten om op te warmen.
 2. Plaats het filtermandje.
 3. Maal uw koffie tot een consistentie tussen kristalsuiker en poedersuiker.
 4. Vul het filter overvol met gemalen koffie en zet het waterpas.
 5. Gebruik de tamper om de gemalen bonen te condenseren.
 6. Vergrendel het in de portafilter.
 7. Controleer de schakelaars: stroom is AAN, middelste schakelaar UIT, stoomklep GESLOTEN.
 8. Verwarm het borrelglas voor en plaats het onder de portafilter.
 9. Zet de pompschakelaar aan totdat u 60ml espresso krijgt. Dit duurt 30 seconden.
 10. Zet de brew/pompschakelaar na 30 seconden uit.
 11. U hebt nu een espresso met crèmelaagje!
 12. Als u melk wilt opschuimen, brengt u de espresso over in een ander kopje en bereidt u de melk voor cappuccino of latte.


Is Gaggia de beste koffiemachine?

Dit bedrijf is vooral bekend om zijn assortiment espressomachines voor thuisgebruik die bijna geen onderhoud vergen.

Aangezien de verscheidenheid aan espressomachines op zijn zachtst gezegd een teken is van sterke concurrentie, is het moeilijk om met een definitieve uitspraak te komen over wie de beste is. Wat we wel kunnen zeggen is dat dit bedrijf een A plus reputatie heeft als fabrikant van de beste klassieke stijl, prijs en systeem van machines.

Het leveren van een super shot espresso met top malerijen en speciale boilers is een zware taak voor elk bedrijf om te volbrengen. Dit bedrijf levert al meer dan 70 jaar een espressomachine voor thuisgebruik die aan al deze eisen voldoet.


Wat is beter: Delonghi of Gaggia Koffie en Espresso?

Er zijn talrijke verschillen tussen deze espressomachines voor thuisgebruik. Gaggia is ouder en bezit de mogelijke claim dat het de moderne espressomachine opnieuw heeft uitgevonden. Delonghi is nieuwer (gestart in 1990), en hun status als nieuwkomer heeft hen er niet van weerhouden bergen te verzetten op de markt voor espressomachines voor thuisgebruik.

Om het simpel te stellen, raden we het oudere bedrijf aan boven het nieuwere. Hoewel Delonghi beweert een hetere espresso te produceren met een systeem dat sterker is dan de Velasca machine, denken we toch dat het oudere bedrijf meer in zijn mars heeft.

Ze hebben stijl en super stoomcapaciteiten. Hun led display en roestvrijstalen machines zorgen voor espresso zetten op topniveau. Hun systeem heeft automatismen die wedijveren met de modernste machines. Koffie en espresso met een Gaggia is gewoon beter.


Wie maakt Gaggia Espressomachines?

Dit bedrijf is in 1947 in Italië gestart. Onlangs heeft Saeco hen en hun koffiemachine- en espressomachinefabriek gekocht. Dit is een gebruikelijke gang van zaken. In 2009 verkocht Saeco ze nog verder aan Royal Philips Electronics. Deze groep lijkt nu echt op de internationale naam waar ze altijd voor hebben gestaan.