Voor sommigen lijkt het idee om de cafeïne uit je koffieroutine te schrappen misschien ondenkbaar, maar voor anderen is het een noodzaak. We hebben allemaal wel eens gehoord van cafeïnevrije koffie, maar wist je dat er ook cafeïnevrije espresso bestaat?Dus je kunt je favoriete espresso drinken zonder de. kriebels te krijgen.
Als dat als een droom klinkt, blijf dan even hangen zodat we je alles kunnen vertellen over decafé espresso en je koffiegewoonten kunnen redden.
De basis
Decafé espresso? Is dat niet een beetje oxymoronisch? Hoewel het concept in eerste instantie misschien een beetje gek klinkt, bestaat decaf espresso wel degelijk, en de twee dingen heffen elkaar niet op. Nog steeds in de war? Sta ons toe het uit te leggen.
Espresso uitleggen
Laten we beginnen met het deel van de vergelijking waar je waarschijnlijk het meest bekend mee bent: de espresso. Er bestaan veel misvattingen over wat “espresso” nu precies is. Veel mensen denken ten onrechte dat het om een specifiek soort boon gaat, maar je kunt in feite verschillende bonen gebruiken om dit drankje te brouwen.
Bovendien denken sommige mensen dat espresso gewoon koffie is met extra cafeïne, wat waarschijnlijk de verwarring rond “decaf espresso” verklaart. Hoewel espresso per ons meer cafeïne bevat dan een gewoon kopje koffie, is het niet de cafeïne die het tot espresso maakt.
Espresso verwijst eigenlijk naar een specifieke manier van koffiezetten. Terwijl andere brouwmethodes tijd nodig hebben om het water te laten trekken of langzaam door de gemalen koffie te filteren, pompen espressomachines heet water onder druk door een zeer compacte puck van fijngemalen bonen.
Het resultaat is een geconcentreerd, complex brouwsel dat in ongeveer 30 seconden klaar is. En die “concentratie” is niet alleen cafeïne, het is ook smaak. Dus door de cafeïne te verwijderen, lever je niet in op de smaakpunch die je normaal van espresso verwacht.
Definieer decaf
Nu over naar het “decaf” gedeelte van dit mysterie. Het proces van cafeïnevrij maken verwijdert gewoonlijk ongeveer 97% van de cafeïne in koffie. Om cafeïnevrije koffie te krijgen, worden de bonen eerst bevochtigd en vervolgens gewassen in een oplosmiddel dat meestal bestaat uit water, organische oplosmiddelen of kooldioxide. Na verloop van tijd verwijdert dat oplosmiddel de cafeïne uit de bonen.
Omdat het decafeïneringsproces plaatsvindt tijdens het verpletterende gedeelte van de koffieverwerking, is het eigenlijk hetzelfde, ongeacht welke koffie je gebruikt. In theorie is het dus mogelijk dezelfde bonen te gebruiken voor een decaf espresso als voor een standaard decaf koffie uit een automaat.
Waarom decaf espresso drinken?
De belangrijkste reden waarom mensen voor decaf kiezen is simpelweg omdat ze niet zo happig zijn op het consumeren van veel cafeïne. Hoewel een espressoshot minder cafeïne bevat dan een gewoon kopje koffie, kiezen de meeste mensen voor een Doppio (dubbel shot), waardoor de hoeveelheden nog wat worden verhoogd.
We hebben de in’s en out’s van gewone decaf koffie hier besproken. De cafeïnering van decaf espresso werkt op dezelfde manier, dus als je meer informatie wilt over dat front, kun je daar terecht.
Wat zijn de redenen waarom je minder cafeïnevrij zou willen drinken?
Gevoeligheid voor cafeïne
Gevoeligheid voor cafeïne kan een aantal dingen betekenen. Hoge hoeveelheden cafeïne kunnen maag- en hartproblemen irriteren. Bovendien kan het de symptomen van angst verergeren. Maar een gevoeligheid voor cafeïne mag je er niet van weerhouden te genieten van een heerlijke latte of cappuccino. Dus dat is waar decaf espresso van pas komt.
s Avonds brouwen
Een andere belangrijke reden om te kiezen voor decaf in plaats van espresso met volle cafeïne is timing. Terwijl sommigen van u de cafeïnehitte van een shotje misschien nauwelijks opmerken, zullen anderen er urenlang van genieten.
Voor degenen die graag ‘s avonds van een lekker espresso drankje nippen, maar niet tot 3 uur ‘s nachts willen opblijven, is dit de perfecte oplossing. Niemand wil een cafeïnecrash een paar uur voordat hij wakker wordt om te gaan werken.
Veiligheid voor de baby
Het consumeren van grote hoeveelheden cafeïne tijdens de zwangerschap kan het risico op een aantal complicaties verhogen. Dus als je zwanger bent, kan een koffiedrinker met meerdere kopjes koffie een serieus probleem zijn. En helemaal stoppen met koffie kan je routine meer verstoren dan de baby zelf.
Een oplossing is het gebruik van decafé espresso om onder de aanbevolen limiet van 200 mg/dag te blijven. Op die manier kunt u uw normale routine enigszins handhaven zonder uw zwangerschap in gevaar te brengen.
Wat is het verschil in cafeïne?
Het grootste probleem bij cafeïnevrije producten is de vraag hoeveel cafeïne je precies schrapt. Veel mensen realiseren zich niet dat deze koffiesoorten, ook al worden ze “cafeïnevrij” genoemd, zelden helemaal geen cafeïne bevatten.
Een standaard kopje koffie van 8 gram bevat tussen de 95 en 200 mg cafeïne. Als je voor de cafeïnevrije versie kiest, breng je dit terug tot 2-12 mg cafeïne. Aan de andere kant bevat slechts 1 ons espresso ongeveer 50-75 mg, terwijl de cafeïnevrije versie een volledig te verwaarlozen hoeveelheid kan bevatten.
Met “te verwaarlozen” bedoelen we dat in de voedingswaarde waarschijnlijk “0mg cafeïne” zou staan, hoewel het in werkelijkheid slechts een vrij klein deel is dat in een kleine portie zit. Er zijn echter bonen die evenveel cafeïne produceren als cafeïnevrije koffie.
Het verschil wordt meestal bepaald door het type boon waarmee je zet.
Over het algemeen hebben 100% Arabica bonen een lager cafeïnegehalte dan hun Robusta tegenhangers. Het is misschien moeilijker om een espressomelange zonder robusta te vinden, maar als je de cafeïne zo laag mogelijk wilt houden, is het waarschijnlijk de moeite waard om uitgebreid te zoeken.
Stop met het pro-cafeïnegebruik
…en probeer cafeïnevrij te drinken. Of het nu om gezondheidsredenen is of gewoon een lifestyle-keuze, je kunt er gerust op zijn dat het schrappen van cafeïne uit je espressoroutine geen onheil betekent op het gebied van smaak.
Gerelateerd
Inhoudsopgave
Toggle