Wat is de perfecte doorlooptijd voor espresso?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Wie de allerbeste espresso wil zetten hoeft daarvoor alleen de belangrijkste elementen te onderzoeken. Het doel is natuurlijk om een kop uitzonderlijk goede espresso te maken. Wat hiervoor uitermate belangrijk is: de ideale doorlooptijd.doorlooptijd espresso

Dan komt natuurlijk meteen de volgende vraag om de hoek kijken: Wat is nou de beste doorlooptijd voor Espresso? In dit artikel vertellen we je er alles over. Straks weet jij ook hoe je de allerlekkerste espresso moet zetten.


Wat is doorlooptijd?


Maak je een kopje espresso of een ander soort koffie, dan neemt het hete water tijdens dit proces de koffiemaling op. De tijd die het water hiervoor nodig heeft noemen we de doorlooptijd. In dit geval geldt dat hoe langer de koffie en het water met elkaar in contact zijn, hoe meer smaak en aroma de koffie zal krijgen.

Dat is andersom natuurlijk hetzelfde. Als de doorlooptijd te kort is zal de koffie slap van smaak zijn. Daarom is de juiste doorlooptijd van een hele grote invloed op je koffie. Om de lekkerste koffie te zetten zoek je dus de beste doorlooptijd op. En je hebt natuurlijk ook een goede espressomachine nodig.


Hoe kan je de doorlooptijd op een espresso afstemmen?


Het is niet zo dat de perfecte doorlooptijd alleen maar van de soort koffie afhangt. Dit geldt ook bij het zetten van een kopje espresso. Hiervoor zijn al een aantal vaste factoren bepaald. Hieronder vallen de druk in de koffiemachine, de temperatuur, de hoeveelheid water en het aantal grammen koffie wat wordt gebruikt.

Om een goede balans te kunnen vinden moet je dus niet alleen de doorlooptijd nemen, maar ook de maalgraad van de koffiebonen. Alleen als deze twee samen in balans zijn kan je genieten van een kopje goede espresso.

Over het algemeen kan je ervan uitgaan dat de ideale doorlooptijd voor espresso ongeveer 25 seconden is. Mocht de koffie te slap zijn, dan is het belangrijk om deze stap te verlengen. Is de koffie juist te sterk dan moet de doorlooptijd een beetje verkort worden.

Let er hierbij goed op dat dit maar om enkele seconden verschil gaat. Blijkt dat het echt niet goed gaat met de koffie dan zit het probleem niet in de doorlooptijd maar in de maalgraad. Deze kan dan of veel te grof of juist veel te fijn zijn.


Hoe kan je de perfecte doorlooptijd herkennen?


Er is eigenlijk maar een manier om erachter te komen wat de ideale doorlooptijd is voor espresso. Dit is door goed op de signalen te letten. Zodra je de koffie proeft weet je natuurlijk direct of deze lekker is of niet. Maar er zijn nog meer dingen die je even goed in de gaten moet houden.

Zodra er bij het zetten van espresso een heerlijke geur van vers gebrande koffiebonen vrijkomt is dat een teken dat je op de goede weg bent. Verder kan je ook aan de cremalaag zien of het goed gaat. Deze laag dient lichtbruin van kleur te zijn en egaal verdeeld bovenop de koffie liggen. Laat je er wat suiker op vallen dan hoort het een paar seconden te duren voordat deze in de koffie zakt.


Conclusie

Het kan gewoon niet anders. Voordat je kan genieten van een heerlijke kop verse espresso zal je eerst wat moeten experimenteren. Je weet nu dat je begint met het zoeken naar de perfecte doorlooptijd. Alleen hiermee maak je de beste espresso!Gerelateerde artikelen

Philips Senseo watertank
Nieuwe Philips Senseo watertank of waterreservoir kopen?
Wilt u een nieuwe Philips Senseo watertank kopen? Dan bent u hier aan het juiste adres! In dit artikel...
Reparatie vlotter watertank Philips Senseo
Handleiding Reparatie vlotter watertank Philips Senseo
Het repareren van een vlotter in de watertank van uw Philips Senseo kan een eenvoudige klus zijn als...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen