Koffiewedstrijden: Wat is er nodig om een winnende Barista te zijn?

Facebook
Twitter
LinkedIn


koffie wedstrijden

Als je serieuze koffievaardigheden hebt, waarom doe je dan niet mee aan een koffiewedstrijd? Deze snelle evenementen kunnen erg leuk zijn, al moet je wel eerst wat werk verzetten. Dus wat is er nodig om een winnende barista te worden? We hebben de antwoorden, plus een lijst met grote koffiewedstrijden over de hele wereld. Maak je klaar om je juryleden te imponeren!


Oefenen, oefenen, oefenen

Dit zal geen enkele barista verrassen, maar het trekken van het perfecte schot is een lastige vaardigheid om onder de knie te krijgen. Voordat je meedoet aan een koffiewedstrijd, wil je zoveel mogelijk oefenen. Probeer allerlei soorten drankjes te brouwen tot ze elke keer weer perfect uitkomen. Het ontwikkelen van het spiergeheugen zal ook helpen bij de kriebels van de wedstrijd. Als je weet wat je doet, kunnen de zenuwen je niet tegenhouden!

Houd er rekening mee dat het bereiden van de perfecte latte of espresso niet alleen gaat om hoe het er uit ziet. Uw juryleden zullen uw drankjes proeven, dus u dient ze te proeven terwijl u oefent om er zeker van te zijn dat ze zo lekker mogelijk zijn. Je zult soms aparte technische en smaakjuryleden tegenkomen, en je zult ze evenzeer willen imponeren.


Perfectionisme

Als je een echte concurrent wilt zijn, moet je waarschijnlijk wat perfectionistische neigingen ontwikkelen. Wees zo precies mogelijk in elke stap van de voorbereiding, van het malen van de bonen tot het serveren van de drank. Op die manier kun je er zeker van zijn dat je drankjes zullen uitdraaien zoals je ze wilt, elke keer weer. Je juryleden zullen onder de indruk zijn!


barista koffie wedstrijd

Tijdmanagement

De meeste koffiewedstrijden hebben strikte tijdslimieten, waardoor je vaak maar 15 minuten hebt om een reeks drankjes te bereiden. Je moet je tijd goed beheren om alles op tijd klaar te krijgen. Denk na over je brouwmethodes, overweeg welke drankjes een stilstand inhouden (zoals stomen) die je aan andere dingen kunt besteden. Dat zal u helpen bij het plannen van uw koffiezetstappen.


Creativiteit

Wilt u zich onderscheiden van uw concurrentie? Probeer een beetje creatieve flair. Uw creativiteit hoeft niet al te technisch te zijn – het kan gaan om het combineren van ongebruikelijke smaken of het ontwikkelen van een uniek latte art design.

Bij veel barista-wedstrijden wordt er een kenmerkend drankje klaargemaakt. Daar komt uw creativiteit in het spel. Bij de US Coffee Championships van gebruikte een concurrent met de naam Leah Ritsema een eetbare bubbel om Earl Grey rook te vangen op een espressoschot.


creatief latte arte

Vertrouwen

Er is niets indrukwekkender dan een zelfverzekerde concurrent. Je hebt je routine tot in de puntjes geoefend en gepland, dus als je op de wedstrijd verschijnt, heb je vertrouwen in jezelf! Vanaf het moment dat je het podium oploopt tot het moment dat je je koffiezettrofee accepteert, probeer je vertrouwen te projecteren. Als je weet dat je het kunt, zal iedereen het ook weten.


Wat zijn de grote koffiewedstrijden?

Nu je weet wat er nodig is, is het tijd om deel te nemen aan een wedstrijd. Hier zijn enkele van ‘s werelds grootste koffiewedstrijden:


Wereld Barista Kampioenschap

Het Wereldkampioenschap Barista is een grote internationale koffiewedstrijd. Het omvat meer dan 50 deelnemers die 4 espresso shots, 4 drankjes op basis van melk en 4 kenmerkende drankjes bereiden. De tijdlijn? Slechts 15 minuten. De kampioen van vorig jaar, Zuid-Korea’s Jooyeon Jeon, won met een zeer wetenschappelijke signatuurdrank waarbij monosacchariden uit bramen worden gehaald.


US Coffee Championships

De US Coffee Championships omvatten wedstrijden voor barista’s, bekerproevers, branders en brouwers. Voor het barista kampioenschap bereiden de deelnemers espresso’s, cappuccino’s en handgeschreven drankjes in 15 minuten. De jury bestaat uit zintuiglijke en technische juryleden.


Wereldkampioenschap Latte Kunst

Heb je serieuze latte-art vaardigheden? Misschien wilt u wel meedoen aan het Wereldkampioenschap Latte Kunst, waarbij u bijpassende sets van designers en gratis gietlatten krijgt. Wat zoeken de juryleden? Creativiteit, identieke patronen en algemene aantrekkingskracht.


Cezve/Ibrik Kampioenschap

Een meer gespecialiseerde wedstrijd is het Cezve/Ibrik Kampioenschap, waarbij de deelnemers koffie uit het Midden-Oosten maken met behulp van speciale ibrikpotten. Als je nog niet eerder Arabische koffie hebt gemaakt, bekijk dan onze stap-voor-stap gids.

Nog steeds aan het zoeken? Kijk dan op de kalender van de Specialty Coffee Association voor wereldwijde koffie-evenementen.Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen