logo

Zo kan je een koffiezetapparaat schoonmaken

koffiemachine reinigen

Ook de allerbeste koffiemachines kunnen na enige tijd gaan tegenvallen. Wanneer je ze niet goed schoonmaakt zal de koffie vanzelf slechter gaan smaken. Je moet ze eigenlijk spoelen met heet water na elke keer dat je koffie hebt gezet. Ieder halfjaar moet je het apparaat dan stevig schoonmaken. Wanneer een espressoapparaat bezit, zou dat eigenlijk zelfs wekelijks moeten. Aan de hand van de volgende tips maak je het voor jezelf een stuk gemakkelijker.

Een stappenplan voor het schoonmaken van een koffiezetapparaat

koffiemachine schoonmaken

Een koffiezetapparaat schoonmaken begint met het spoelen met azijn. Daarvoor gebruik je een mengsel van 90ml azijn met 600ml water. Dit laat je door je koffiezetapparaat lopen. Daarna laat je er tweemaal alleen water door lopen om het azijn weg te spoelen. Eventueel kan dit zelfs nog een derde keer om zeker te zijn.

Het vuil eruit borstelen

Wie snel een koffiezetapparaat goed wil schoonmaken, doet dat door een schoonmaakkit voor espressomachines te gebruiken. Daarin zijn goede borstels te vinden. Die heb je nodig om al het vuil uit de hoekjes te borstelen. Zelfs het meest hardnekkige vuil is op die manier los te krijgen.

koffiezetapparaat reinigen

Let ook op de zijkanten

Wanneer je de borstels gebruikt, dan kan er nog altijd wat achterblijven omdat je het toch niet goed los krijgt. Daar kan je gewoon een normaal schuursponsje voor gebruiken. Waarbij het slim is om specifieke schoonmaakvloeistof te gebruiken voor het schrobben.

Stappen voor de espressomachine reinigen

espressomachine reinigen

Voor een espressomachine zet je nog enkele extra stappen om alles goed schoon te maken. Je gebruikt daar bijvoorbeeld specifieke schoonmaakmiddelen voor. Al is het dan wel slim om eerst de handleiding te lezen voordat je het door de pomp laat gaan.

Het schoonmaken van de filterhouder

Ook ga je met de filterhouder aan de slag wanneer je een espressomachine schoonmaakt. Je doet dit door de houder boven het spuitstuk te houden en de pomp aan te zetten. Zo gebruik je een combinatie van water met de schoonmaakvloeistof. Dit kan je een beetje schudden om alle vuil uit de filterhouder te krijgen. Daarna borstel je deze ook nog even schoon.

schoonmaken koffiezetapparaat

De druppelbak schoonmaken

Er blijft ook altijd residu op de druppelbak achter. Dit is vaak de grootste boosdoener voor een slechte smaak van de espresso’s. Daarom gebruik je ook hier een klein beetje van de espressoschoonmaakmiddelen voor. Was de bak wel goed af met water. Alles kan daarna weer terug in de machine.

Alles nog eens spoelen

Het is nu zaak om het spoelen nog eens te herhalen. Daarvoor gebruik je schoon water. Dit laat je drie of vier keer door de pomp gaan. Laat een interval van zo’n twintig seconden tussen elke beurt vallen.

De laatste onderdelen

Het is nu zaak om ook de laatste onderdelen nog schoon te maken. Gebruik bijvoorbeeld een keukendoekje of een speciale borstel voor de stoompijp. Zo kan je de binnenzijde goed reinigen. Ook de filterhouder kan je nog eens goed schoonmaken op deze manier. Spoel wel alles goed schoon met water.

reinigen koffiemachine

© 2021 coffeelabs.be | Alle rechten voorbehouden. Privacy & Voorwaarden.