Kokosolie in koffie: 10 redenen waarom het in je kopje zou moeten zitten

Facebook
Twitter
LinkedIn


Mensen lijken je nu te vertellen dat je overal kokosolie in moet doen, van je eten tot je haar. Maar kan (en moet) je kokosolie in koffie doen? Eigenlijk wel, ja. Deze alleskunner kan ook je koffiespel een boost geven.

Als je nog overtuigd moet worden, lees dan verder voor 10 goede redenen om kokosolie in je koffie te doen!



Kokosolie in koffie

Wat is de hype?

Wat kokosolie zo speciaal maakt is het soort verzadigd vet dat het bevat. Je hebt misschien de indruk dat vetten niet goed zijn voor je gezondheid, maar dat is niet altijd het geval.

Er zijn goede en slechte vetten. De laatste zijn vetzuren met een lange keten, waarvan algemeen wordt aangenomen dat ze een negatieve invloed hebben op je gezondheid. MCT’s (medium-chain triacylglycerols) zijn echter het type dat in kokosolie zit. En, schokkend genoeg, zijn ze in verband gebracht met gewichtsverlies in plaats van gewichtstoename.

Hoewel je misschien geen kilo’s zult verliezen door een pot kokosolie te drinken, kan af en toe een beetje in je koffie doen een positief effect hebben op meer dan één deel van je gezondheid. Zoals altijd is matiging de sleutel!

Kokosolie bevat ook Laurinezuur en ketonen, waarvan bekend is dat ze beide positieve effecten hebben en die betrokken zijn bij verschillende onderzoeken naar gezondheid die op dit moment in de voorste gelederen van de wetenschap staan. We zullen bespreken waar deze in passen als we verder gaan!



Go-Keto Premium Kokos MCT Olie C8 500ml


Go-Keto Premium Kokos MCT Olie

Bekijk de dagprijs

Go-Keto Premium Kokos MCT Olie C8 500ml

In je keto levensstijl ben je afhankelijk van vet als je brandstof. Go-Keto MCT Olie bevat de puurste vorm van MCT (medium chain triglyceride), dat het beste soort vet is dat je kan nemen. MCTs worden sneller verwerkt in je lichaam, wat zorgt voor een snelle energieboost


10 redenen waarom het in je koffie zou moeten zitten


1. Hou je van cafeïne? Probeer MTC’s

Als diepe L liefhebbers is de kans groot dat je een lekkere boost energie wel kunt waarderen. Hoewel kokosolie geen cafeïne bevat, is van de MCT’s die we eerder noemden aangetoond dat ze je energieniveau een boost geven. Ze werken echter wel een beetje anders.

Cafeïne is een stimulerend middel dat je een snelle energiestoot geeft door het vrijkomen van onder andere adrenaline. Hierdoor ontstaat een kettingreactie waarbij je hart sneller gaat kloppen, waardoor de rest van je lichaam extra bloed krijgt en er suikers vrijkomen die voor nog meer energie zorgen. Het zorgt ook voor een actievere hersenfunctie, vandaar de verhoogde alertheid.

Aan de andere kant heeft de energieboost van kokosolie te maken met je metabolisme. De vetzuren in kokosolie worden aanzienlijk sneller en via de lever opgenomen, in tegenstelling tot plantaardige oliën met een lange keten.

Als gevolg van de manier waarop het wordt verwerkt, slaan de vetten in kokosolie in wezen de lijn over en worden ze eerder door je lichaam gebruikt als brandstof (d.w.z. energie) in plaats van te worden opgeslagen in vet. Plus, de ketonen in kokosolie kunnen ook de mentale alertheid verbeteren.


2. Het Gewichtsverlies Krachtpaar

Dit is weer een soort van dubbele whammy, omdat zowel koffie als kokosolie je gewichtsverlies kunnen stimuleren. En deze specifieke combinatie kan effectiever zijn dan andere voedingsmiddelen of dranken + kokosolie combo’s. Hier is waarom:

Koffie op zichzelf helpt je metabolisme te verhogen en gewichtsverlies te stimuleren. Slechts een kopje koffie in de ochtend kan je stofwisseling in rust met ongeveer 4% verhogen. Bovendien is aangetoond dat het de verbranding van calorieën en vet bevordert.

Kokosolie helpt ook bij het beheersen van de eetlust. Omdat het een verzadigend vet is, zul je een vermindering van de eetlust ervaren. Met ongeveer 120 calorieën per eetlepel, kan dat een enorm verschil maken als je worstelt met te veel eten.

In combinatie met andere positieve leefstijlkeuzes kunnen de twee stoffen dus heel nuttig zijn voor gewichtsbeheersing.


3. Lichaamsbescherming van binnenuit

Dat klopt, kokosolie kan je ook helpen beschermen tegen een aantal serieus slechte juju door het stimuleren van je immuunsysteem. Laurinezuur (ook wel het goede spul uit moedermelk genoemd) maakt ongeveer 50% uit van de vetzuren in kokosolie.

Bij inname heeft Laurinezuur aantoonbare anti-bacteriële, anti-virale en anti-schimmel eigenschappen. Het wordt gebruikt voor de behandeling van een hele reeks zaken, waaronder verschillende griepstammen, verkoudheid, koortsblaren en koortsblaasjes, en meer. Het is zelfs nuttig bij het voorkomen van de overdracht van HIV van moeders op kinderen.

Bovendien kan het uw lichaam helpen bij de opname van vitaminen als A, D, E en K. Bovendien bevordert het de opname van antioxidanten. Die eigenschap is vooral fijn als het in koffie zit, die van nature veel antioxidanten bevat!

Als je dacht dat het niet cooler kon, denk opnieuw. Dit spul helpt ook je buitenste verdedigingsorgaan: de huid. Niet alleen zorgt het voor extra vocht, kokosolie weert hier ook schimmels, bacteriën en virussen. Dus als je een extra gebruik wilt voor de enorme hoeveelheid die je in de pot krijgt, probeer het dan ook als moisturizer te gebruiken.


4. Krijg dingen… in beweging

Naast het helpen van je immuunsysteem, kan kokosolie ook helpen bij je spijsvertering. Nu, koffie op zichzelf doet al een vrij groot werk van het krijgen van dingen aan de gang in. Maar kokosolie bevordert ook een goede spijsvertering.

In plaats van te werken als een stimulans, werkt het als een smeermiddel. Bovendien kan het je ontlasting zachter maken. Dus, wanneer het in redelijke hoeveelheden wordt geconsumeerd (lees 1-2 eetlepels per dag), kan kokosolie je ontlasting regelmatig en relatief aangenaam houden.


5. Insuline’s BFF

Net als koffie, kan kokosolie nuttig zijn bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Omdat het geen insuline nodig heeft om verwerkt te worden, is er geen piek in de bloedsuikerspiegel, waardoor er minder behoefte is aan extra insuline. Bovendien hebben sommige studies aangetoond dat het Laurinezuur in kokosolie kan beschermen tegen diabetes-geïnduceerde problemen zoals dyslipidemie.

Bovendien is van koffie zelf overweldigend aangetoond dat het het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes vermindert. Slechts één kopje per dag kan uw risico met 7% verlagen!


6. Krijg die slimme deeltjes!

Zoals we al eerder zeiden, kan koffie alleen al de hersenfunctie verbeteren. Evenzo lijkt kokosolie een nuttige rol te spelen bij het doen van hetzelfde.

Er zijn aanwijzingen dat de ketonen in kokosolie nuttig zouden kunnen zijn bij de behandeling van Alzheimerpatiënten. Omdat hun hersenen schijnbaar resistent zijn tegen insuline, krijgen ze niet genoeg brandstof in de vorm van glucose. Dus, zoals we al eerder zeiden, ketonen kunnen fungeren als een alternatieve brandstof voor de hersenen.

Momenteel worden er studies uitgevoerd om deze mogelijkheid te onderzoeken, wat zeker opwindend is. Hoe dan ook, we weten dat het lijkt te helpen sorteren termijn hersenfunctie ook!


7. De rand van een doorbraak

Er is een hoop relatief onontgonnen gebied als het gaat om kokosolie. Een van die gebieden is de preventie van neurologische aandoeningen.

Terwijl van koffie al is aangetoond dat het helpt het risico op het ontwikkelen van zowel de ziekte van Parkinson als Multiple Sclerose (MS) te verminderen, blijft het bewijs voor kokosolie anekdotisch. Er zijn echter zowel artsen als leken die er bij zweren.

De lopende hypothese heeft ook te maken met de ketonen in kokosolie. Het volgen van een geheel of grotendeels ketogeen dieet is effectief gebleken voor verscheidene Parkinson- en MS-patiënten, hetgeen erop lijkt te wijzen dat kokosolie een vrij grote, ondersteunende rol zou kunnen spelen bij de behandeling van beide.


8. Je hart zal ervan houden!

Wie wil er nu niet dat zijn hart gelukkig is? Een van de weinige nadelen van het zijn een fervent koffiedrinkers is het risico van hoge bloeddruk. Kokosolie lijkt dit risico echter te verminderen en tegelijkertijd de HDL (goede) cholesterol te verhogen.

Hoewel het onderzoeksgebied nog relatief nieuw is, is er een goede kans dat het consumeren van kokosolie naast je ochtendkoffie positief kan blijken te zijn voor je hartgezondheid.


9. ¡Adios, el Cancer!

Dus, we weten al dat koffie waarschijnlijk het risico op het ontwikkelen van verschillende soorten kanker (endometrium-, lever-, colorectale en melanoom) kan verminderen. Met percentages die variëren van 20-40% risicoreductie, is dat al behoorlijk indrukwekkend.

Daar komt nog bij dat kokosolie ook lijkt te helpen kanker te bestrijden, met name darmkanker. Dit gaat terug naar zowel het Laurinezuur als de ketonen waar we het eerder over hadden. Van laurinezuur is aangetoond (in vitro) dat het darmkankercellen uitroeit, wat een veelbelovende eerste stap in het onderzoek is.

En omdat de groei van kankercellen afhankelijk is van glucose en suikers, kan het ketogeen dieet (waarin kokosolie een belangrijke rol speelt) helpen het risico op kanker te verminderen en misschien zelfs te vertragen!


10. Houdt je glimlachend!

Oke, dus hier wat spannend nieuws voor jullie allemaal: de wetenschap kan hebben bewezen dat koffie maakt je gelukkiger. Dat komt omdat het drinken van meerdere kopjes per dag heeft bewezen te verminderen het risico van het ervaren van depressie. Plus, zoals je al weet van het lezen, het kan alertheid en hersenfunctie te verbeteren.

Maar hoewel koffie je mentale toestand kan verbeteren, is het niet echt een topper als het gaat om mondgezondheid. Aan de andere kant kan kokosolie gingivitis en gaatjes helpen voorkomen. Deze opwindende eigenschappen zijn te danken aan de anti-bacteriële eigenschappen van kokosolie.

Dus, met dit nuttige duo, kun je eerlijk en vol vertrouwen glimlachen.


Bonus: het is gewoon lekker!

Hier is één ding waarvan we weten dat iedereen hier erom geeft: hoe je koffie smaakt. Zelfs als iets geweldige potentiële voordelen heeft, zouden veel deep-liefhebbers er niet aan denken om het in hun Joe te stoppen als het de smaak zou verpesten. Maar met deze combinatie hoef je je daar gelukkig geen zorgen over te maken.

In tegenstelling tot andere toevoegingen zoals siropen of suikers, is de smaak die kokosolie aan je kopje geeft niet overdreven zoet. In plaats daarvan zal je merken dat het een unieke, zachte smaak heeft met slechts een vleugje natuurlijke zoetheid. Bovendien werkt het goed gemengd in zowel warme als koude koffie.

Als je een tropische flair aan je zomerse koude koffie wilt toevoegen, kan kokosolie samen met wat vanille-extract en honing wonderen doen, zonder dat je daarvoor ultra-suikere siropen nodig hebt. Aan de andere kant, als je het aan zijn lot overlaat, kan het naadloos overgaan in je warme, winterse koffie met kruiden.

Als je je zorgen maakt over de smaak of geur van kokosolie, kies dan voor geraffineerde kokosolie (in plaats van virgin kokosolie). Die heeft een neutralere smaak en geur en je kunt het nog steeds biologisch krijgen.


Hoe gebruik je het?

De volgende grote vraag is natuurlijk hoeveel je aan je koffie moet toevoegen en hoe je dat precies moet doen. Dat is dan ook waar we het hier over zullen hebben.

Je hebt wat kokosolie nodig en je favoriete brouwsel. Over het algemeen raden we aan om 1 eetlepel kokosolie in je eerste kopje te doen om de voordelen te maximaliseren zonder te overdrijven.

Als je 6 kopjes per dag drinkt, wil je waarschijnlijk niet elke kop zo veel toevoegen, anders zullen de calorieën je besluipen. 1-2 eetlepels per dag is een mooie plek.

Wat het brouwen betreft, hangt het ervan af of je het koud of warm wilt.


Heet brouwen

Als je een hete koffiedrank maakt, is het het makkelijkst om de lepel kokosolie op de bodem van het kopje te doen en er dan de koffie overheen te gieten. Dan hoef je alleen nog maar een beetje te roeren om er zeker van te zijn dat alles is opgelost en je bent klaar om te gaan.

Sommige mensen gebruiken hier nog steeds een blender voor, vooral als ze andere ingrediënten toevoegen zoals boter of honing. Maar als je alleen de olie gebruikt, werkt het ook prima zonder.


Koud brouwen

Als je koude koffie of ijskoffie maakt, heb je een blender nodig om de klus te klaren, maar je kunt het ook gewoon erdoor roeren, misschien lost het dan niet zo goed of snel op. Hier werkt de olie bijzonder goed met melk en honing voor een zacht, romig en verfrissend drankje.


Bulletproof Koffie

Als je al een fan bent van Bulletproof koffie, weet je al dat er kokosolie in verwerkt is. Maar voor degenen onder jullie die nieuw zijn met deze trend of er gewoon nog niet aan toe zijn gekomen om het zelf te testen, het vereist 2 eetlepels boter en 1 eetlepel kokosolie. Deze worden gemengd met een vers gezet kopje koffie voor een serieuze romige energiekick.


Conclussie

We weten al dat koffie een grote, positieve invloed kan hebben op onze gezondheid dankzij al die antioxidanten. Dus waarom zou je je brouwsel niet een spannende nieuwe partner in crime geven. Kokosolie heeft al aangetoond een aantal coole voordelen te hebben en nieuwe studies lijken te suggereren dat het nog beter zou kunnen zijn.

Dus, een kleine hoeveelheid kokosolie in je ochtendkoffie zou wel eens heel nuttig en gezond voor je kunnen zijn.




Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen