Wat is een Mocha en hoe maak je het ?

Facebook
Twitter
LinkedIn


Wij hier bij CoffeeLabs zijn gek op Mocha’s. Als je net zoveel van dit zoete drankje houdt als wij, heb je geluk! Of je er nu een geprobeerd hebt of niet, de Mocha is welbekend in de koffiegemeenschap, en we hebben alles wat je moet weten over wat dit drankje is, en hoe je het maakt, hier voor je op een rijtje gezet!


Wat is een Mocha?

Wat is dit drankje nu precies? Simpel gezegd: de Mocha is een afkorting van een “Mocha latte” of een “caffe Mocha,” wat gewoon een gewone latte is met chocoladesiroop er aan toegevoegd. Een van de belangrijkste redenen waarom veel koffiefanaten van latte houden, is dat ze naar wens kunnen worden aangepast, en de Mocha is daar een uitstekend voorbeeld van.


Wat is een Mocha

Wat de ingrediënten en de grootte van het drankje betreft, kan je kiezen uit 1 tot 4 pompjes chocoladesiroop, 2 tot 4 scheutjes espresso en gestoomde melk met een beetje melkschuim.


De Mocha maken: Geschiedenis

De Mocha is overal ter wereld opgedoken en populairder geworden. Het is een Amerikaanse drank, ontstaan als een variant op de klassieke “caffe latte“. Hoewel de caffe latte, in de Amerikaanse cultuur bekend als latte, in de jaren tachtig een grote vlucht nam in Seattle, bleef de Mocha niet ver achter. De term “Mocha” werd populair als de verkorte versie van “cafe Mocha”, net zoals de naam “latte” populair werd als de verkorte titel voor “cafe latte”.

Het werd geïnspireerd door de Bicerin, een Turijnse koffiedrank. De Bicerin is een inheemse warme koffiedrank die in het begin van de jaren 1700 zijn oorsprong vond in een koffiehuis in Italië dat Caffè al Bicerin heette.

Het belangrijkste kenmerk dat de Bicerin van de Mocha onderscheidt, is dat de espresso, melk en chocolade zorgvuldig over elkaar heen worden gelegd. Hoewel de Mocha bestaat uit een mengsel van deze drie componenten, is het zeer waarschijnlijk dat het zijn oorsprong vond in deze drank.


Hoe maak je een Mocha?


hoe maak je Mocha

Als je al eens een latte hebt gemaakt, of weet hoe je een latte in het algemeen maakt, lijken de stappen sterk op elkaar. Als je thuis een espressomachine hebt, zou het super eenvoudig en gemakkelijk moeten zijn om te brouwen. Voordat je begint met brouwen, is het belangrijk om je ingrediënten te verzamelen, die we hieronder voor je op een rijtje hebben gezet. Als u een espressomachine hebt, beschikt u natuurlijk ook over een melkkannetje, espressoglazen en alle benodigde apparatuur.


Ingediënten

  • 16,5 gram gemalen espresso
  • 15ml (3 theelepels)
  • 300ml latte kop
  • 220ml gestoomde melk


Hoe maak je een Mocha: instructies:

  1. Maal 16,5 gram espresso. Giet de chocoladesiroop in de lattebeker.
  2. Giet de espresso over de chocoladesiroop.
  3. Stoom 220ml melk tot ongeveer 75°C. Zorg ervoor dat er een behoorlijke schuimlaag ontstaat.
  4. Zodra de melk klaar is met stomen, giet u het op de espresso.
  5. Garneer uw drankje met een optionele garnering van slagroom, hagelslag, kaneel, enz. Geniet ervan!
Stap één: ingrediënten verzamelen/meten


Voordat u kunt beginnen met koffiezetten, moet u de benodigdheden en ingrediënten verzamelen. Nu is het tijd om uw 16,5 gram espresso in de portafilter van uw machine te malen en uw chocoladesiroop rechtstreeks in uw latte-kop te gieten.


Stap twee: Extraheer uw espresso


Giet twee scheutjes espresso in de lattebeker en op de chocoladesiroop. Door de hitte van de espresso wordt de chocolade verwarmd, waardoor een heerlijk mengsel ontstaat. Als de espresso klaar is met extraheren, moet je de twee goed door elkaar roeren om de smaken goed te mengen.


Stap 3: Stoom je melk


Terwijl de espresso in uw kopje wordt gezet, kunt u beginnen met het stomen van 220ml melk. Wanneer u de melk stoomt, moet u geluiden horen die lijken op het scheuren van papier. Dit duidt erop dat de lucht zich met de melk mengt, zodat er een mooie hoeveelheid schuim voor uw latte ontstaat. U merkt dat het stomen klaar is wanneer de melkkan net iets te heet is om aan te raken, ongeveer 165°F.


Stap 4: Schenken:


Nadat u uw melk hebt gestoomd, kunt u deze in uw kopje gieten, bovenop uw chocolade/espressomengsel. Er moet een dun laagje schuim op het oppervlak liggen, zodat u bij elke slok een gladde, fluweelzachte textuur krijgt.


Stap 5: Versier uw drankje!


Het leuke aan Mocha’s is dat je ze op verschillende manieren kunt versieren. Dus als je daarvoor kiest, kun je slagroom, melk-, pure of witte chocoladesiroop, hagelslag, nootmuskaat, kaneel en zelfs hagelslag toevoegen! Daarna kun je gaan nippen aan je nieuwe creatie!


Drank aanpassingen


Net zoals de latte zelf aan te passen is, is de aangepaste Mocha ook zeer aanpasbaar. Afhankelijk van welke ingrediënten je hebt of bij welke koffieshop je bestelt, kan de Mocha op verschillende manieren worden gemaakt, en hier zijn enkele van de meest voorkomende wijzigingen die je zult tegenkomen bij de magische Mocha latte.


Wit of donker?

Als je je Mocha in een koffiehuis bestelt, is de kans groot dat ze je vragen of je een “witte Mocha” of een “donkere Mocha” wilt. Hoewel dit een lichte aarzeling kan veroorzaken, wees niet bang! Meestal wordt de standaard Mocha gemaakt met melkchocoladesiroop, en een witte/donkere Mocha verwijst naar twee andere soorten chocoladesiroop: witte chocoladesiroop en pure chocoladesiroop.

Wat de belangrijkste verschillen tussen deze siropen zijn, is je persoonlijke voorkeur! Als je meer zin hebt in iets zoets, is een witte Mocha misschien iets voor jou. En als je meer van bittere chocolade houdt, is de donkere chocoladeMocha ook een goede keuze. En dat is nog niet alles, alle drie de siropen kunnen met elkaar gemengd worden om een marmeren Mocha te creëren! De mogelijkheden om Mocha te maken zijn eindeloos.


Cacaopoeder

Een eenvoudige manier om chocolade aan een Mocha toe te voegen: cacaopoeder is een geschikte methode om precies te bepalen hoeveel chocolade je aan je koffie toevoegt. Of je nu een blikje cacaopoeder of je eigen pakjes overgebleven warme chocolademelk mix in huis hebt, er zijn vele methodes om het te gebruiken!


Koffie

Als je geen espresso bij de hand hebt, kun je die gemakkelijk aanvullen met een gewone hoeveelheid goede druppelkoffie! De combinatie is dus zwarte koffie, bij voorkeur medium, puur of Frans gebrand, chocoladesiroop en gestoomde melk.


Chocolademelk

Chocolademelk is een enigszins radicale methode om een Mocha te maken, een andere optie die sommige Mocha-liefhebbers hebben gebruikt om de siroop/poeder tussenpersoon uit te schakelen. Als je op een wanhopig punt bent aanbeland en iets chocoladigs nodig hebt om de klus te klaren, is chocolademelk altijd een snelle en eenvoudige keuze om te gebruiken. Dus, in plaats van siroop, gebruik je espresso en chocolademelk.


IJs, ijs, Mocha!

Het beste van de Mocha? Je kunt hem ijskoud drinken! Als je je Mocha op een warme lentedag mee naar buiten wilt nemen, hoef je alleen maar regelmatig je espresso te extraheren, die te mengen met chocoladesiroop, er koude melk bij te gieten en er wat ijs op te leggen. Voila!


Conclussie

Daar heb je het! Nu kun je een Mocha maken in het comfort van je eigen huis. Dit drankje is een geweldige optie voor degenen die behoefte hebben aan iets met een kick van espresso, evenals een behoorlijke hoeveelheid melk. Dus als je een sterke zoetekauw hebt en vooral van je kopje koffie geniet omdat je er graag een slokje van neemt, dan zou je moeten overwegen om de Mocha te proberen de volgende keer dat je een koffie fix nodig hebt.Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen