Nescafé Dolce Gusto Esperta: een ongestructureerd maar gesofisticeerd koffiezetapparaat

Facebook
Twitter
LinkedInMet zijn Esperta-machine heeft Dolce Gusto talrijke opties ontwikkeld, waaronder twee extractiestanden en Bluetooth-connectiviteit. Met deze kenmerken wil Dolce Gusto diepe L-liefhebbers aanspreken.

nescafe dolce gusto esperta

Bekijk de dagprijs


Presentatie


Achter het schijnbaar ongestructureerde koffiezetapparaat gaat een zeer geavanceerde koffiemachine schuil, die liefhebbers van kleine zwarte koffiesoorten voor zich wil winnen. De Esperta, die voor €149,99 op de markt wordt gebracht, is een echt keerpunt in de Dolce Gusto catalogus. De Esperta is een van de duurste machines in de Dolce Gusto catalogus. De Esperta zit boordevol opties, waaronder 3 extractiestanden, 4 koffietemperaturen, 8 koplengtes, Bluetooth-connectiviteit en een app waarmee u uw drankjes kunt personaliseren.

Gebruiksgemak


Nescafé Dolce Gusto koffiezetapparaten zijn niet gelijk. Bij elk model probeert Krups (de officiële fabrikant) consciëntieus het ontwerp te vernieuwen. Na een kubusvormige Oblo, een joystickachtige Drop en een Movenza waarvan het ontwerp is geïnspireerd op de koffieboon, is hier de Esperta waarvan het silhouet is geïnspireerd op vacuümkoffiezetapparaten. De Esperta is volledig ongestructureerd en rond. Hier is het waterreservoir verschoven ten opzichte van het afzuigpijpje.

Dit koffiezetapparaat is relatief compact en past gemakkelijk in kleine keukens. Het gebruikte plastic lijkt meestal van goede kwaliteit te zijn, maar voor deze prijs hadden we kunnen hopen op nobeler materialen (glas of roestvrij staal). De watertank is gemaakt van een vrij lichte kunststof, wat een “dinette”-effect geeft. Voor een topmachine is dit nogal middelmatig.

En nu we het er toch over hebben, de watertank heeft een nogal beperkte capaciteit van 1,4 liter. Voor een machine die bereidingen tot 250 ml kan maken, lijkt dit misschien wat magertjes. Het kan worden verwijderd (bij voorkeur met twee handen) en gemakkelijk opnieuw op zijn basis worden geplaatst. Het enige veiligheidskenmerk dat Dolce Gusto heeft aangebracht, is een klein deksel om te voorkomen dat er water uitvalt. Als er niet genoeg water in de tank zit, stopt de machine met de bereiding, de LED’s beginnen te knipperen en nadat de tank weer met water is gevuld, hervat de machine de bereidingscyclus waar deze was gestopt.

De Esperta werkt op dezelfde manier als de Lumio, die een capsulehouder introduceerde om te voorkomen dat de capsule na de bereiding van een drank zou spatten of lekken. Alvorens de capsule in de daarvoor bestemde gleuf te plaatsen, moet u een kleine vergrendelingshendel optillen, de capsulehouder verwijderen, de capsule neerleggen, de houder weer aanbrengen en de kleine hendel sluiten. Dit gaat heel snel, maar wie ‘s morgens haast heeft, kan snel zijn geduld verliezen.

De Tassimo– en Nespresso (met de Vertuo) machines gebruiken capsules met streepjescode. Dit betekent dat de hoeveelheid water automatisch wordt aangepast. Bij de Dolce Gusto Esperta, in automatische modus, is het de gebruiker die de informatie op de capsuleboxen aanbrengt – of wijzigt. Hoewel dit proces minder comfortabel is, omdat het niet geautomatiseerd is, zijn alle Dolce Gusto machines toch zeer gemakkelijk te gebruiken. Sinds de lancering van de Movenza zijn er 8 cuplengtes beschikbaar (inclusief de XL maat). Om de lengte van de kopjes in te stellen, gebruikt u de pijlen omhoog en omlaag en om te beginnen met brouwen, drukt u gewoon op de knop voor warm of koud water.

Er zijn nog twee andere extractiestanden beschikbaar op deze machine. In de “Espresso Boost”-modus kan vóór de extractie water aan de capsule worden toegevoegd om de koffie vooraf te bevochtigen. Dit proces moet het aroma van de espresso intensiveren en zorgen voor een gladder koffieschuim. Om deze modus te starten, is het nodig capsules te gebruiken met een waterniveau dat schommelt van 1 tot 3 en de aan/uit-knop gedurende één seconde in te drukken (wanneer de machine reeds ingeschakeld is). Het controlelampje “Espresso Boost” gaat dan branden. De tweede extractiestand heet “Delicate Brew”. Dit is een druppel extractie voor “zachtere en meer aromatische” lange koffies. Deze modus is compatibel met capsules met een waterpeil tussen 4 en 7 bar. Om het te starten, drukt u tweemaal snel op de aan/uit-knop (wanneer de machine is ingeschakeld). Het controlelampje “Delicate Brew” gaat dan branden.

Een nieuw kenmerk van dit koffiezetapparaat is de automatische vergrendeling en ontgrendeling van de capsulehouder. Bij elk brouwsel vergrendelt de machine de capsulehouder en ontgrendelt deze zodra de brouwcyclus is voltooid. Zelfs het forceren van de kleine hendel helpt niet. Zolang de machine blijft knipperen en u niet hoort dat het systeem automatisch ontgrendelt, hebt u geen toegang tot de capsulehouder en kunt u geen capsules wisselen wanneer het u uitkomt. Dit automatische veiligheidssysteem is nieuw voor de Dolce Gusto machines.

Net als bij de Dolce Gusto Infinissima kan de bekerhouder op drie niveaus in hoogte worden versteld, afhankelijk van de grootte van het kopje. Schuif het omhoog en vergrendel het door het een kwartslag te draaien. Hier fungeert de kophouder ook als lekbak.

Connectiviteit en toepassing


De Esperta is het eerste Dolce Gusto koffiezetapparaat dat via Bluetooth kan worden aangesloten en door een toepassing kan worden bediend. De applicatie is goed ontworpen en stelt u in staat uw drankjes naar believen te personaliseren. En het minste wat we kunnen zeggen is dat de aanpassingsmogelijkheden talrijk zijn.

Connectiviteit op capsule- en podmachines is niet echt wijdverbreid en dit is geen nadeel aangezien het vaak verre van essentieel is. Het enige is dat Dolce Gusto erin slaagt drank op maat te maken, net zoals sommige automatische machines met molen, en dit zal fans van geportioneerde koffie aanspreken.

Gemak van onderhoud


Dolce Gusto machines hebben de vervelende gewoonte om te lekken nadat de koffie is gezet. Daarom heeft de fabrikant sinds de lancering van de Lumio een capsulehouder ontwikkeld om dit verschijnsel te vermijden. En zolang de gebruiker alleen de automatische stand op het koffiezetapparaat gebruikt, zal lekkage uit de tuit worden voorkomen. Het is een heel andere zaak als je aan een Delicate Brew begint. De bekerhouder lekt een paar druppels aan het einde van het brouwsel, om nog maar te zwijgen van de spatten druppels die volledig worden verspreid wanneer het brouwsel wordt ingeschonken.

Hoe dan ook, in de manuele stand doet de capsulehouder zijn werk perfect. Hadden we kritiek op de Dolce Gusto machines omdat ze constant lekten na het zetten van een koffie, de nieuwe capsulehouder lost dit probleem op.

Zoals alle Dolce Gusto machines heeft ook deze Esperta geen capsule-verzamelaar, in tegenstelling tot Nespresso machines. Na elke bereiding moet je de capsule weggooien, wat enige hantering vereist, maar dat is goed als je weet dat de collectoren nesten van microben zijn.

De capsulehouder, die de waterdruppels isoleert, wordt na elk morsen volledig ondergedompeld. Je moet dus bijzonder voorzichtig zijn om geen druppels op de vloer te morsen.

Het goede nieuws is dat de Esperta een indicatielampje heeft dat oranje oplicht wanneer het tijd is om de machine te ontkalken. Dolce Gusto raadt aan om de 3 tot 4 maanden te ontkalken.

In het geval van de Esperta is de connectiviteit heel nuttig voor het onderhoud van de machine. Vanuit de instellingen en het tabblad onderhoud is het mogelijk een ontkalkingsprocedure te starten en advies te krijgen over reiniging, ontstopping of aanpassing van de waterhardheid.

Snelheid


Dolce Gusto adverteert met een opwarmtijd van 40 seconden, maar in werkelijkheid is het minder. Vanaf het moment dat de machine wordt aangezet, duurt het 27 seconden voordat de extractie begint. De tijd die nodig is om een drank in te schenken is dezelfde als bij het vorige model, namelijk 16 seconden voor een espresso (40 ml) en 25 seconden voor een lange (110 ml).

Geluid


Tijdens het afzuigen is deze Esperta net zo lawaaierig als de Lumio, met een geluidsniveau van 57 dB(A). Dit is echter minder dan wat we gewoonlijk horen van Dolce Gusto machines, die meestal 60 dB(A) bereiken (de Movenza bereikt 61 dB(A) wanneer hij koffie zet).

Stroomverbruik


Net als zijn voorgangers schakelt de Esperta na 5 minuten inactiviteit automatisch over naar de stand-by-modus. In uitgeschakelde toestand verbruikt de machine een enigszins verrassende 0,3 W.

Tijdens het opwarmen – de meest energie-intensieve fase – blijft het verbruik matig, met een piek van 1.500 W. Deze meting is echter hoger dan gemiddeld. Met uitzondering van de Philips Senseo en Dolce Gusto hebben de meeste koffiemachines een stroomverbruik van 1.000 W tijdens het voorverwarmen.

Beschikbaarheid van capsules


Dolce Gusto-capsules zijn gemakkelijk verkrijgbaar in supermarkten en de receptencatalogus van Nescafé is zeer uitgebreid. Bovendien worden er sinds de lancering van de Drop compatibele capsules op de markt gebracht door het Zwitserse bedrijf Café Royal, dat reeds was begonnen met het ontwerpen van voor Nespresso geschikte capsules.

De verscheidenheid aan dranken is zeer waardevol: classico, intenso, cafeïnevrij, chocoladedranken, thee, etc. Zo kunt u uw genoegens vermenigvuldigen. Het stelt u in staat de genoegens en smaken te vermenigvuldigen.

Koffiesoorten en hun prijzen
Net als Tassimo biedt Nescafé een grote verscheidenheid aan smaken. In de winkels vindt u de traditionele capsuleboxen waarmee u verschillende soorten espresso kunt maken: lungo koffie, cappuccino, latte macchiato, chococino, café crème, mokka en zelfs Nesquik chocolade of thee met citroen. Er is een grote verscheidenheid aan dranken, vooral voor melkdrinkers. Nescafé biedt zelfs koude dranken aan. Een doosje kost 4,59 euro en kan worden gebruikt om 8 of 16 drankjes te maken (8 voor melkdrankjes, waarvoor twee capsules nodig zijn). Een eenvoudige koffie (of thee) kost 0,28 euro, terwijl een melkdrank 0,57 euro kost. Voor een basiskoffie is dit goedkoper dan Nespresso (0,36 euro) en duurder dan Senseo (vanaf 0,15 euro) of Malongo (vanaf 0,26 euro).

Productspecificaties


 • Geschikt voor type koffie: Cups
 • One touch koffiespecialiteiten: Café Latte | Café lungo | Cappuccino | Espresso | Ristretto
 • Melkopschuimer: Nee
 • Type melkopschuimer: Geen melkopschuimer
 • Aantal programma’s: 1
 • Geschikt voor koffiesysteem: Dolce Gusto
 • Verstelbaar watervolume: Ja
 • Aantal kopjes per keer: 1
 • Temperatuur instellingen: Y
 • Kopjeswarmer: Nee
 • Serveert heet water: Nee
 • Afneembaar waterreservoir: Ja
 • Inhoud waterreservoir: 1,4 liter inhoud
 • Druk van de pomp: 15
 • Anti-drup: Ja
 • Aanvullende functies: Geschikt voor warme en koude dranken
 • Waterniveau indicator: Ja
 • Automatisch uitschakelen: Ja
 • Via app bedienbaar: Ja
 • Stand by tuning: Ja
 • Switch on timer: Nee
 • Automatisch ontkalkingssysteem: Nee
 • Anti calcium filter: Nee
 • Inhoud waterreservoir: 1,4 liter inhoud
 • Snoerlengte: 1 meter
 • Product hoogte: 36,5 cm
 • Product lengte: 21,5 cm
 • Product breedte: 26,7 cm
 • Product gewicht: 3500 gram
 • Garantie: 2 jaar
 • Reparatie type: Carry-in
 • Model: 3700342439298
 • Mpn: 3700342439298
 • Garantie: 2 jaar
 • EAN: 3700342439298
 • Vermogen: 1600 W
 • Verpakkingsinhoud: Koffiecupmachine, handleiding
 • Automatische waterdosering: Ja
 • Bediening: Touchscreen
 • Bodem met antislip: Ja
 • Geschikt voor andere dranken: Chocolademelk
 • Geschikt voor soja -of amandelmelk: Nee
 • Gewicht: 3817 g
 • Indicatielampje: Ja
 • Instelbare koffiehoeveelheid: Ja
 • Instelbare koffiesterkte: Ja
 • Kleur: Zwart
 • Koord opslagruimte: Nee
 • Materiaal behuizing: Kunststof
 • Model: Esperta
 • Ontkalkingswaarschuwing: Ja
 • Scherm: Niet van Toepassing
 • Taal handleiding: Nederlands
 • Vaatwasserbestendig: Nee
 • Verpakking breedte: 321 mm
 • Verpakking hoogte: 400 mm
 • Verpakking lengte: 247 mm
 • Waterfilter: Nee
 • Categorieën: KoffiemachinesKoffiecupmachines
 • Merk: Krups
 • Koffiesysteem: Dolce Gusto
 • Type koffievulling: Koffiecups
 • Melkopschuimmethode: Geen melkopschuimer


Voordelen


 • Compact ontwerp en kwaliteitsafwerking.
 • Gemakkelijk te gebruiken in het algemeen.
 • Snel voorverwarmen.
 • Beschikbaarheid en verscheidenheid van capsules.
 • Stille machine.
 • Aanpassing van recepten vanuit de app.
 • Handige connectiviteit.
 • Drie extractiestanden (waaronder een automatische stand).


Nadelen

 • Gebrek aan indicator om te waarschuwen wanneer de watertank leeg is.
 • Onhandig vullen van de watertank.
 • Capsulehouder vol met water na extractie.
 • De schenktuit is niet altijd even precies.krups nescafe dolce gusto esperta kp310810

Bekijk de dagprijsConclusie


Als de Dolce Gusto Esperta een koffiezetapparaat voor kenners is, dan is dat vooral te danken aan de toepassing waarmee u uw dranken naar believen kunt personaliseren en waarmee u het apparaat gemakkelijker kunt onderhouden. De Esperta heeft drie extractiestanden en een fijnafstelling naargelang het recept, zodat de smaak van de gebruiker wordt gerespecteerd. Maar deze ervaring wordt uiteindelijk bedorven door de opeenstapeling van kleine fouten (zoals een druipvrije bekerhouder, onpraktische tankvulling, enz.)


Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen