Hoe ontkalkt u uw Gaggia Classic

Facebook
Twitter
LinkedIn


Als u een Gaggia Classic espressomachine hebt, dan is de kans groot dat u een echte koffiekenner bent. U verwacht dat uw Gaggia Classic keer op keer perfecte espresso maakt.

Maar op een dag merkt u dat de smaak van uw koffie niet helemaal goed is. Dan meer dan een beetje. Dan stroomt de koffie nauwelijks meer, en uw Gaggia Classic werkt niet meer.

Geen mooie crema. Geen heerlijke, diepe, donkere espresso.

Als dit u als een nachtmerrie in de oren klinkt, bent u niet de enige. Een eenvoudige onderhoudsmaatregel voor uw Gaggia Classic – ontkalken – kan kalkaanslag en de schade die het aan uw koffiemachine kan toebrengen voorkomen door alle onderdelen die met water in aanraking komen te reinigen. We helpen u er graag bij.


Hoe ontkalkt u uw Gaggia Classic


Het goede nieuws is dat het ontkalken van uw Gaggia Classic halfautomatische espressomachine niet moeilijk, ingewikkeld of duur is. U hoeft alleen maar preventief onderhoud uit te voeren door uw espressomachine te ontkalken met een zure spoeling.


Stap 1: Kies uw zuurhoudende toevoeging


De eerste stap bij het ontkalken is het kiezen van een zure vloeistof om het binnenwerk van uw Gaggia Classic te spoelen. U hebt geen bijtend reinigingspoeder nodig. Een oplossing van witte azijn, citroensap of citroenzuur en water, of een in de handel verkrijgbaar ontkalkingsspoelmiddel verwijdert minerale afzettingen en houdt uw Philips in topconditie.

Het beste is een puur natuurlijke oplossing. Citroensap, citroenzuur en azijn zijn natuurlijk en u kunt op het etiket van uw in de handel verkrijgbare ontkalkingsspoeling zien of deze van natuurlijke ingrediënten is gemaakt.

Azijn is het meest betaalbare ontkalkingsmiddel, maar in de handel verkrijgbare ontkalkingsmiddelen zijn ontwikkeld om de ophoping van mineralen en koffieoliën in koffiemachines en espressomachines tegen te gaan. Gebruik het ontkalkingsmiddel dat in uw prijsklasse de beste resultaten oplevert.

Wat u gebruikt voor het ontkalken van uw espressomachine is minder belangrijk dan of u uw Gaggia Classic ontkalkt. Ontkalken is een klusje dat u niet wilt uitstellen.


Stap 2: Mengen en toevoegen


Als u citroenzuur in poedervorm, azijn of citroensap gebruikt, moet u dit mengen met water. Een verhouding van 1:3 tussen azijn en water zou goed moeten werken. Als u een commercieel ontkalkingsmiddel gebruikt, zoals Clean Machine Powder, lees dan de gebruiksaanwijzing om te zien of u het moet verdunnen met schoon water.

Als u een poeder met water mengt, moet u ervoor zorgen dat het poeder volledig oplost in schoon water voordat u naar de volgende stap gaat. 2 eetlepels citroenzuurpoeder is voldoende voor een kwart liter water.


Stap 3: Reservoir van de machine vullen en laten draaien


Zodra u de ontkalkingsvloeistof klaar hebt, vult u het waterreservoir van uw espressomachine en laat u de machine draaien, net alsof u een espresso gaat maken. Laat de vloeistof door de machine circuleren om afzettingen van mineralen te verwijderen. Vang de vloeistof op in een kopje of bakje en gooi het weg.


Stap 4: Goed spoelen


Als u geen verschrikkelijke espresso wilt maken, moet u de ontkalkingsvloeistof uit uw espressomachine spoelen. Doe dit met warm water, voeg dit toe aan het waterreservoir van de espressomachine en bedien de machine alsof u espresso zet.


Stap 5: Let op uw water


Als u het water van het spoelproces opvangt, ruikt u eraan en bekijkt u het. Ruikt het naar azijn of citroensap? Zo ja, spoel uw Gaggia Classic dan nogmaals met helder water.

Is het water uit uw machine troebel? Het kan zijn dat er zich in uw espressomachine nog minerale afzettingen bevinden. Als dit het geval is, spoel dan een tweede ontkalkingsspoeling door uw machine. Als u hard water hebt, moet u wellicht een tweede ontkalkingsspoeling uitvoeren elke keer dat u uw Gaggia Classic ontkalkt.

Eindig altijd met een helder water spoeling, waarbij het water helder uit de machine komt en zonder zure geur.

Als u niet zeker weet of alle ontkalkingsvloeistof is uitgespoeld, voeg dan een beetje zuiveringszout toe aan het water dat uit de espressomachine is afgetapt. Als het water bubbelt, is er nog zuur aanwezig. U zult de machine nog een keer moeten spoelen om te voorkomen dat u een espresso zet die naar azijn smaakt.


Stap 6: Nu u toch bezig bent


Als u toch bezig bent met het ontkalken van uw Gaggia Classic, waarom neemt u dan niet even de tijd om ook de staafjes schoon te maken? Zo blijven de melk en room voor uw koffiedranken het lekkerst.

Om de stoomstaaf van uw espressomachine te ontkalken, gebruikt u een paar druppels witte azijn gemengd met heet water om de staaf en het uiteinde schoon te maken. Laat de staaf ongeveer vijf minuten in de oplossing weken, en alle mineraal- of melkafzettingen moeten gemakkelijk kunnen worden verwijderd. Zorg ervoor dat u goed spoelt met helder water.


Stap 7: Test het uit


Zodra uw Gaggia Classic-reinigingsroutine is voltooid, kunt u deze goed gebruiken door een espresso te maken. Als de smaak zuur lijkt, spoelt u uw machine opnieuw. Als u uw Gaggia Classic goed hebt schoongespoeld, hebt u een heerlijk, rijk kopje espresso om zo van te genieten of om te gebruiken als basis voor koffiedranken, van een eenvoudige Americano tot cappuccino’s, lattes en meer.


Vaak gestelde vragen


Als u voor het eerst kennismaakt met de wereld van het ontkalken, zijn hier een paar basisbeginselen die u moet weten.


Wat is ontkalken?


Het water dat u in uw Gaggia Classic giet, ziet er misschien kristalhelder uit, maar het bevat calcium, magnesium en andere mineralen. Wanneer het water door uw espressomachine stroomt om koffie te zetten, blijven minuscule sporen van deze mineralen achter.

Na verloop van tijd kunnen deze minerale afzettingen zich ophopen en uiteindelijk de smaak van uw espresso beïnvloeden of zelfs de waterstroom in uw Gaggia Classic blokkeren, waardoor deze niet meer kan werken.

Hoe vaker uw Gaggia Classic wordt gebruikt, des te groter is de kans op minerale afzettingen in uw espresso machine. Als u hard water hebt, is de kans op kalkaanslag in uw espressomachine ook groter.

Door uw espressomachine te ontkalken kunt u voorkomen dat deze kalkaanslag een uitstekende espressomachine ruïneert en een slecht smakend kopje espresso oplevert.


Hoe vaak moet u uw Gaggia Classic ontkalken?


Een maandelijkse ontkalking zorgt ervoor dat uw espressomachine goed blijft werken als u hard water hebt of uw Gaggia Classic vaak gebruikt. Ontkalk minder vaak als u uw Gaggia Classic minder vaak gebruikt of als uw water minder mineralen bevat. Ontkalk één keer per jaar met een sterke ontkalker als onderdeel van uw onderhoudsritueel. Uw ontkalkingstijdschema is variabel en volledig afhankelijk van de mate van gebruik en de kwaliteit van uw water.

Houd uw ontkalkingsoplossing bij de hand. Het ontkalkingsproces, ook bekend als ontkalking, moet ook worden uitgevoerd voordat u de stad uitgaat voor zaken of op vakantie, zodat uw machine geen problemen krijgt met kalkaanslag in het water dat in de machine zit.


Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen