Philips koffiezetapparaat onderhoud: onze beste tips

Facebook
Twitter
LinkedIn


Vergeet niet uw Philips koffiezetapparaat goed te onderhouden, zodat uw koffie altijd perfect wordt bereid. Hoe goed uw koffiezetapparaat ook is, het moet regelmatig worden schoongemaakt om ervoor te zorgen dat u altijd een goede kop koffie krijgt.

Bovendien kan gebrek aan onderhoud van uw Philips espressomolen een uitsluiting van garantie door het merk betekenen. Maar u hebt geluk, Philips biedt groot onderhoudsgemak met vooraf ingestelde programma’s, zodat u uw espressomolen gemakkelijk kunt onderhouden. Merk echter op dat automatische machines van Philips met een tekstdisplay het onderhoud vereenvoudigen in vergelijking met eenvoudiger machines, omdat alle stappen op het tekstdisplay worden weergegeven.

Hier zijn alle stappen die u moet onthouden voor een perfect onderhoud van uw Philips-automaat:


 1. Het vervangen van het filterpatroon: voordelen en gebruik
 2. Programmeer de automatische ontkalking
 3. Reinigen van de koffie-eenheid
 4. Onderhouden van het melksysteem
 5. Reinigen van de slijpstenen


automatische koffiemachine philips schoonmaken

Een filterpatroon installeren


Alle automatische Philips-machines kunnen worden uitgerust met een filterpatroon in het waterreservoir. Dit filtersysteem zal het kalkgehalte van uw water verminderen. Zo kunt u uw espressomolen vrij houden van kalkafzettingen die zich in de interne leidingen en rond het thermoblok (verwarmingssysteem) ophopen.

Bovendien zal het filterpatroon ook een rol spelen bij de waterzuivering. Het verwijdert slechte smaken uit het water (bijv. chloor), zodat de smaak van uw koffie in het kopje niet verandert. Op Philips automatische koffiemachines zijn er twee verschillende cartridges:


Brita Intenza

De merken Philips en Brita hebben hun krachten gebundeld om een Intenza-filterpatroon aan te bieden die hoofdzakelijk kan worden gemonteerd op oudere modellen koffiezetapparaten van het merk. Ze zijn bijzonder doeltreffend, maar stellen u niet vrij van ontkalking.


Aquaclean


aquaclean

Deze Aquaclean-patroon is compatibel met de nieuwste Philips-machines en is een echte innovatie. Dankzij ionenuitwisseling verwijdert het patroon meer kalkdeeltjes uit uw water, waardoor uw machine nog beter beschermd is. Het biedt een zeker gebruikscomfort, want dankzij dit systeem is ontkalken slechts om de 5000 cycli nodig, d.w.z. gemiddeld om de 3 jaar (bij een verbruik van 3 tot 5 koffie per dag). Dit zal het onderhoud van uw espressomolen verminderen.


Wanneer moet u uw filterpatroon vervangen?

Allereerst moet u de hardheid van uw water testen om te weten hoe lang uw filtratiesysteem effectief zal zijn. Hoe zachter het water, hoe langer uw patroon meegaat. Omgekeerd geldt: hoe harder het water, hoe regelmatiger u het patroon moet vervangen. Gemiddeld wordt geschat dat een filterpatroon 2 maanden werkzaam is.

Bij de aankoop van uw Philips-automaat wordt een teststrip voor de waterhardheid meegeleverd.Onderhoud van uw espressomolen: ontkalken


Een van de voordelen van de Philips-automaten is het automatische, vooraf ingestelde ontkalkingsprogramma. Het is uiteraard gemakkelijker om deze onderhoudsstap uit te voeren als uw koffiemachine is uitgerust met een tekstdisplay op het voorpaneel: de machine toont u dan alle noodzakelijke handelingen. Indien uw espressomolen niet over een tekstdisplay beschikt, hoeft u zich geen zorgen te maken, u hebt gewoon de gebruiksaanwijzing nodig om dit onderhoud uit te voeren.


Wat is het doel van ontkalken?

Met deze stap in het onderhoud van uw Philips espressomolen kunt u de kalkaanslag verwijderen die zich afzet in de leidingen, rond het thermoblok en in de uitlaten. Zelfs als u een filterpatroon gebruikt, zal er kalkaanslag in uw koffiezetapparaat ontstaan. Als u niet ontkalkt, loopt u het risico dat u kalk “verstopt”, waardoor uw espressomolen voortijdig defect raakt.


Welk product moet ik gebruiken?

Het is van essentieel belang een ontkalkingsmiddel te gebruiken dat speciaal voor koffiemachines is ontworpen. Ze zijn perfect ontworpen om kalkaanslag te verwijderen zonder de machine te beschadigen. U kunt het beste de Philips-ontkalker gebruiken, maar u kunt ook kiezen voor een universele ontkalker.

Ik raad u af witte azijn te gebruiken: de azijnzuurrijke samenstelling is te corrosief voor de afdichtingen van uw Philips-automaat. Je riskeert lekken te veroorzaken door leidingen door te prikken. Het merk behoudt zich het recht voor om een garantieclaim te weigeren indien witte azijn is gebruikt.Reinigen van de zeteenheid


In uw Philips-automaat bevindt zich een zeteenheid die ervoor zorgt dat de koffie na het malen wordt samengeperst en dat uw koffie met de juiste druk wordt afgezogen. Telkens wanneer de machine wordt gebruikt, wordt deze percolatiekamer gebruikt en worden de gemalen koffiedeeltjes en de koffieoliën erop afgezet.

Als je deze oliën laat stagneren, krijg je ranzig smakende koffie. Op Philips espressomolens is dit onderhoud eenvoudig uit te voeren. Er zijn twee manieren om dit te doen:


Reinig de koffiegroep met de hand

Om overtollig maalsel en oliën uit de koffie te verwijderen, raad ik aan de koffie eens per week te spoelen. Niets is makkelijker:


 • zet uw Philips-automaat uit
 • haal de groep uit het lichaam door de zijdeur
 • Spoel het af onder warm water om koffieresten en vet te verwijderen
 • laat het aan de lucht drogen
 • stop het terug in de machine als het droog is


Reinig de koffiegroep met een reinigingstablet

Ik adviseer u de koffiegroep één keer per maand schoon te maken met behulp van reinigingstabletten. Dit product zal uw zeteenheid grondig reinigen door alleen het koffievet te verwijderen en niet het voedselvet dat de eenheid in staat stelt goed te functioneren. Om dit te doen, is hier hoe te werk te gaan:


 • zet je koffiemachine aan
 • vul de watertank tot aan de top
 • plaats een ontvettingstablet in de gemalen koffieafscheider
 • kies de gemalen koffie vangfunctie en start een drank
 • als de beker halfvol is, haal je de stekker uit het stopcontact
 • laat het 15 minuten rusten
 • sluit vervolgens uw machine weer aan en zet hem aan: het automatische spoelprogramma start automatisch
 • verwijder de zeteenheid en spoel deze af met koud waterOnderhoud van de melkafdeling


Sommige automatische machines van Philips zijn uitgerust met een systeem voor het maken van uitstekende melkdranken. Om de kwaliteit hoog te houden, moeten alle onderdelen die met de melk in contact komen, worden gereinigd. Vooral omdat melk uit vet bestaat, dat bacteriën kan doen groeien als het niet goed onderhouden wordt.


Wat is de bedoeling van het reinigen van het melkgedeelte?

Afhankelijk van het model van uw Philips, zal het reinigen van het melkgedeelte niet hetzelfde zijn. Een stoompijpje is makkelijker schoon te maken. Daartoe moet het roestvrij stalen gedeelte worden gedemonteerd, moet het mondstuk in een bak met water worden gedompeld en worden aangezet om eventuele melkresten in het mondstuk te verwijderen. Veeg de buitenkant van het mondstuk af met een doek en melkreiniger.

Als uw Philips-espressomolen een karaf heeft, is het belangrijk deze na elk gebruik schoon te maken. Bacteriën uit de melk zullen zich in de leidingen nestelen. Afspoelen is niet voldoende, u moet ook een geschikt reinigingsmiddel gebruiken. Volg de onderhoudsinstructies in de handleiding.


Het nieuwe LatteGo systeem

Philips heeft een nieuw systeem ontwikkeld voor het maken van melkdranken met deze automatische machines: de Philips Lattego koffiemachines. De LatteGo melkopschuimer brengt op hoge snelheid lucht in de melk in een gebogen opschuimkamer en giet vervolgens een laag romig melkschuim in het kopje zonder te spatten. Dit systeem betekent dat er geen interne slang is voor eenvoudig onderhoud. De karaf is volledig uitneembaar en vaatwasmachinebestendig. Praktisch en efficiënt, deze nieuwe opschuimer heeft al veel gebruikers overtuigd.De koffiemolens van uw Philips-koffiezetapparaat reinigen


Een belangrijke maar vaak vergeten stap is het reinigen van de molen van uw espressomachine. Als u echter een uitstekende koffiekwaliteit wilt behouden, zal het onderhoud van de maalstenen van invloed zijn op het resultaat in het kopje.


Wat is de bedoeling van het schoonmaken van de molen?

De molens van uw machine worden in elke cyclus gebruikt. Koffie is rijk aan oliën, zoals ik heb uitgelegd. Deze zetten zich af op de messen en kunnen een vettige ophoping veroorzaken. Bovendien kunnen er deeltjes gemalen koffie op de messen achterblijven. Als dit belangrijke onderdeel van uw espressomolen niet regelmatig wordt gereinigd, zal de smaak van uw koffie worden aangetast en krijgt u een ranzige smaak. Het zou jammer zijn om kwaliteit te verliezen door gebrek aan onderhoud.


Wanneer en hoe moet ik dit doen?

Om alle goede aroma’s van uw koffie te behouden zonder het risico te lopen dat ze worden aangetast, nodig ik u uit deze reiniging ten minste eenmaal per maand uit te voeren. Ik gebruik de SuperGrindz reiniger van Urnex, maar er zijn andere. Dit reinigingsmiddel is bijzonder geschikt voor de molens van automatische machines. Het is gemaakt van granen en is gegarandeerd glutenvrij. Deze reiniger verwijdert slijpdeeltjes en absorbeert vet. Hier is een video die uitlegt hoe u deze reiniging gemakkelijk kunt doen.

Vergeet ten slotte niet om alle bakjes in uw Philips-automaat regelmatig te legen. De machine zal u automatisch vragen om de afvalcontainer te legen.

Maar maak het niet alleen leeg. Eenmaal per week wassen om alle vet en deeltjes te verwijderen en het verschijnen van kleine bewoners te voorkomen ;)

Ook is er een rood lampje op de bekerhouder geplaatst om u te waarschuwen wanneer het nodig is de lekbak te legen. Nogmaals, maak het goed schoon om schimmelgroei te voorkomen. Op automatische Philips-machines kunnen alle lekbakjes in de vaatwasser worden gereinigd, een echt gemak voor het onderhoud!

Aarzel niet om een complete Philips-onderhoudskit te kopen om uw machine te onderhouden en geld te besparen.

Nu weet u alle stappen die u moet nemen om uw Philips-koffiezetapparaat met molen volledig te onderhouden. Aarzel niet om me vragen te stellen.Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen