Rancilio Silvia vs. Gaggia Classic Pro: Welke moet u kiezen?

Facebook
Twitter
LinkedIn


Als u een espressoliefhebber bent die thuis klassiekers wil proberen te maken, overweegt u waarschijnlijk uw eerste halfautomatische espressomachine. Een beetje onderzoek kan je leiden naar een vergelijking tussen twee Italiaanse klassiekers: de Rancilio Silvia en de Gaggia Classic Pro. Hoewel het instapmodellen zijn, behoren ze beide tot de beste espressomachines in hun klasse en beschikken ze over veel functies die je in duurdere modellen aantreft.

Beide koffiemachines zijn ontworpen en geproduceerd in Italië en zijn bedoeld voor de “prosumer” die commerciële kwaliteit weet te waarderen en over enige barista-vaardigheden beschikt. Als je geniet van de gedachte van het maken van een perfect shot of een decadente karamel latte, zul je deze machines willen overwegen.

De Rancilio Silvia kost een paar honderd dollar meer dan de Gaggia Classic Pro voor vergelijkbare functionaliteit. De modellen verschillen echter op een aantal belangrijke punten, zoals de ketelcapaciteit, de snelheid en de veelzijdigheid van het koffiezetten.

Verdient de prijzige Rancilio een plaats in uw keuken? Laten we elke espressomachine eens bekijken om erachter te komen.


Rancilio Silvia overzicht


rancilio silvia review pistonmachine

Bekijk de dagprijs


De Rancilio Silvia is al meer dan 20 jaar de favoriet van fijnproevers en zet de standaard voor duurzaamheid en eenvoud. Het is Rancilio’s originele espressomachine voor thuisgebruik op instapniveau en heeft sinds zijn introductie slechts kleine updates ondergaan.


Onderdelen

De machine is robuust gemaakt met een ijzeren frame en dezelfde koperen en messing onderdelen die ook in de commerciële lijn van Rancilio worden gebruikt.

Deze componenten omvatten een messing zetgroep en boiler, commerciële stoomstaaf en 58 mm vergulde messing portafilter. Een drie-weg magneetventiel en 12-ounce boiler capaciteit leveren uitstekende drukregeling voor extractie en stomen.


Verwarming en temperatuurregeling

Deze machine blinkt uit in de basis als u hem geduld toont. De zeer handmatige bediening vereist een goede aanslag en wat experimenteren. De temperatuur voor stomen of brouwen kan niet nauwkeurig worden geregeld. De temperatuur kan variëren van 185 tot 211 F, en valt soms buiten het ideale bereik van 195 tot 204 F.

Voor een meerprijs zijn er Silvia apparaten verkrijgbaar met een PID regelaar voor een betere warmteregeling. PID staat voor “Proportional-Integral-Derivative,” en is gewoon een mooie manier om een mechanisme te beschrijven dat de boilertemperatuur van een espressomachine heel precies verhoogt, en in staat is om de temperatuur binnen één graad van de door u ingestelde waarde te houden.

Zelfs met het gewone verwarmingssysteem kun je leren je stoom en extractie zo te timen dat de temperatuur in de “sweet spot” ligt. Het is gewoon een kwestie van uw machine te leren kennen.


Filtermandjes

De focus van de Silvia op de basis betekent dat je filtermandjes krijgt van commerciële kwaliteit. U kunt een adapterkit kopen voor ECE-pods en gemalen koffie, die u op de zetkop kunt bevestigen.


Stoomstaaf

Als je je wilt verdiepen in latte art, biedt de volledig handbediende stoomstaaf je een kans. De grote ketel van 12 liter levert stoom onder hoge druk voor het opschuimen. Als beginner zul je wat moeten oefenen met de stoomstaaf. Als u op zoek bent naar koffiehuisprestaties, zult u blij zijn. De scharnierende stoomstaaf heeft een volledig bewegingsbereik en een knop om de druk en de watertoevoer te regelen.


Gebruiksgemak

De bediening op het voorpaneel van de Silvia is intuïtief. Twee knoppen op de grote aan/uit-knop geven aan wanneer de stroom is ingeschakeld en de boiler aan het opwarmen is. Drie schakelaars regelen het brouwen, de stoombereidheid en de stoomafgifte. Een knop regelt het ventiel voor de productie van heet water uit de staaf.


Esthetiek

De Silvia is gebruiksvriendelijk en u hebt gemakkelijk toegang tot het binnenwerk voor onderhoud. Hij is compact en de roestvrijstalen behuizing geeft hem een strakke, elegante uitstraling die een aanvulling zou moeten zijn op uw keuken.


Gaggia Classic Pro overzicht


Zilveren gaggia classic pro Espressomachine

Bekijk de dagprijs


De Gaggia Classic Pro is gebaseerd op de Gaggia Classic die dit bedrijf al meer dan 25 jaar verkoopt. De Pro beschikt over verbeterde commerciële prestaties, waardoor hij zich onderscheidt.


Onderdelen

Het heeft een commerciële zetgroep en een stoomstaaf van café-kwaliteit met een punt met twee gaatjes, geschikt voor latte art. Het portafilter is van 58 mm verguld messing dat een heel pond weegt en ook in een Gaggia espressomachine in uw favoriete koffiehuis zou kunnen worden geschoven.

Het zetsysteem omvat een drieweg magneetventiel om de waterdruk te optimaliseren. Dit vind je meestal in industriële machines, maar het is een bonus voor een espresso-installatie thuis. De pompdruk is 15 bar, wat een goede extractie en stoomprestatie oplevert in een kleine verpakking.


Verwarming en temperatuurregeling

Voor uw gehaaste ochtenden warmt de Classic Pro snel op dankzij een kleine maar efficiënte boiler. De capaciteit van de boiler is 3,5 ounce en het duurt ongeveer 65 seconden om klaar te zijn om te brouwen nadat je hem hebt aangezet. Het nadeel is dat voor meerdere shots meer cycli nodig zijn.


Filterkorven

Of u nu koffiepads gebruikt of uw eigen bonen maalt, met de Classic Pro zit u altijd goed. De Classic Pro heeft een drukfilterkorf voor ESE-pods en een dubbele korf voor gemalen koffie. U krijgt ook mandjes van professionele kwaliteit voor professionele resultaten met versgemalen espresso.


Stoomstaaf

Als u van melkdranken houdt, kunt u met het in de handel verkrijgbare roterende stoompijpje melk verwarmen en opschuimen zoals u dat wilt. Door de relatief kleine boiler heb je ongeveer een minuut voordat het water op is, maar dat is meestal genoeg voor een of twee kopjes.


Gebruiksgemak

Deze espressomachine heeft de intuïtieve bediening van Gaggia behouden. Hij heeft drie tuimelschakelaars met controlelampjes aan de voorkant om het vermogen, de bereiding en de stoom te regelen. Een knop aan de zijkant bedient het ventiel dat de stoom en het heet water regelt. Het waterreservoir is toegankelijk via de bovenkant of de voorkant van het apparaat om het waterniveau te bekijken. De automatische uitschakeling wordt geactiveerd na 20 minuten inactiviteit.


Esthetiek

Het apparaat is compact, met een hoogte van minder dan 15 inch en een breedte van minder dan 8 inch. Het slanke, lineaire ontwerp past in elk interieur. De behuizing is van massief roestvrij staal, maar er zijn ook andere afwerkingen verkrijgbaar.


Verschillen tussen de Rancilio Silvia en de Gaggia Classic Pro

De Rancilio Silvia is ruim eenderde duurder. Waar betaalt u dan precies voor? Het korte antwoord is een voortreffelijk espresso shot. Je zult genieten van een rijk, genuanceerd kopje dat aantoonbaar het beste in zijn klasse is. Als u uw barista-vaardigheden wilt ontwikkelen, vereist de Silvia de menselijke touch tot aan de temperatuurregeling toe. De beloning is een drankje op maat en een aantal serieuze opscheprechten.


Boiler

De boilerinhoud van de Gaggia is 3,5 ounce, terwijl de boilerinhoud van de Silvia 12 ounce is. De kleinere inhoud betekent dat u sneller shots kunt maken en sneller kunt resetten voor het volgende kopje. De grotere inhoud geeft u echter meer stoomdruk voor beter schuim.


Operationele snelheid

Wanneer u die espresso voor het ochtendgloren nodig hebt, is snelheid alles. Dankzij de kleinere ketel heeft de Gaggia slechts 65 seconden nodig om op te warmen. De Silvia daarentegen doet er 3 minuten en 7 seconden over. Het terugwinnen van heet water duurt bij de Gaggia 17 seconden, bij de Silvia 72 seconden. De Silvia kan echter in 20 seconden stoom produceren, tegen 28 seconden bij de Gaggia.

Het voordeel van de prestaties van de Silvia is dat u meer shots kunt maken en uw melk langer kunt stomen, dankzij de grotere boiler.


Veelzijdigheid

De Gaggia Classic Pro heeft zich aan de tijd aangepast en accepteert koffiepads en voorgemalen koffie met behulp van een meegeleverd filtermandje. De Silvia heeft een adapterkit die u apart moet aanschaffen en op de zetkop moet bevestigen.

We moeten hier een kanttekening bij plaatsen. Als u thuis echt van espresso wilt genieten, overweeg dan de aankoop van een kwaliteitstoestel met een burr-molen. Koffiepads en voorgemalen koffie zijn weliswaar handig, maar kunnen niet de smaak leveren van versgemalen espresso.


Vergelijking van de Rancilio Silvia en de Gaggia Classic Pro


 Rancilio SilviaGaggia Classic Pro
Afmetingen29 x 23,5 x 34 cm D38,0 x 23,0 x 24,0 cm
Gewicht14 kg9kg
Portafilter58 mm58 mm
ConstructieBehuizing van roestvrij staalBehuizing van roestvrij staal
Inhoud waterreservoir2 liter2,1 liter
Garantie2 jaar2 jaar


Wat de twee machines gemeen hebben

Deze machines onderscheiden zich door commerciële kwaliteit te bieden voor thuisgebruikers zoals u en ik. Waarom is dit zo belangrijk? U krijgt een langer rendement op uw investering en een consistent betere kop koffie.

Beide modellen zijn voorzien van deze commerciële onderdelen:


  • Messing opzetkop
  • 58 mm verguld messing portafilter
  • Professionele manden
  • Stoompijpje in commerciële stijl
  • Drie-weg magneetventielen voor optimale waterdruk en behoud van onderdelen


Doordacht ontwerp voor thuis

Beide modellen verpakken prestaties in een compact formaat dat zelfs in kleine ruimtes past. Ze zijn bijna een tweeling in hun sobere vormgeving.

Beide machines zijn geschikt voor gemalen koffie en ESE-pods naast traditionele espresso, een zegen voor uw drukke leven. Voor de Silvia moet echter een aparte adapterkit worden gekocht.

Beide machines zijn intuïtief te bedienen met een paar eenvoudige knoppen. U kunt gemakkelijk bij het waterreservoir, de lekbak en de interne onderdelen komen voor onderhoud.


U bent de barista

Dankzij de commerciële functionaliteit en de handmatige bediening van het stoompijpje hebt u de volledige controle over het maken van uw shots en het opschuimen van uw melk. Met behulp van de bedieningsknoppen kunt u handmatig het brouw- en stoomproces starten en stoppen.

In tegenstelling tot een meer vergevingsgezind pannarello-ontwerp, vergen commerciële stoomstaven enige oefening om onder de knie te krijgen. De beloning is dat u drankjes naar uw eigen smaak kunt maken en zelfs latte art kunt creëren.


Welke machine moet u kopen?

Elke koffiemachine is uw huis en uw budget waardig. De Rancilio biedt een vollere, rijkere espressoshot, maar u moet er wel wat werk voor verzetten.

De Gaggia levert het met een commerciële constructie en consistentie. De algehele commerciële kwaliteit overtreft de meeste machines in zijn prijsklasse. Tot de handige functies voor de drukke koffieliefhebber behoren filters voor ESE-pads en voorgemalen koffie. Terwijl sommige puristen dit ketterij zouden noemen, zeggen wij dat het modern is. In een wereld die niet slaapt, is gemak goed.

Het verwarmingssysteem van de Gaggia is stabieler en biedt een goede balans tussen handmatige bediening en consistentie.

Voor dezelfde prijs zouden deze twee modellen het met elkaar eens zijn. Maar de aanzienlijk lagere prijs van de Classic Pro geeft voor ons de doorslag. Hoewel de Rancilio een prima keuze is, biedt de Classic Pro een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding die je innerlijke barista nog jaren zal plezieren.


Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen