Wat is een Ristretto?

Facebook
Twitter
LinkedIn


wat is ristretto

We spreken duidelijk niet allemaal Italiaans. Dus het ontcijferen van wat alle drankjes op je koffieshopmenu zijn kan een beetje uitdagend worden, vooral met franchises die dingen als “Frappuccino” (die helemaal verzonnen is) erin gooien.

De kans is dus groot dat je de weg “ristretto” bent tegengekomen en niet zeker weet wat de drank is. Maak je geen zorgen, we zijn hier om te helpen! Lees verder voor de volledige break down van de ristretto, zodat je je de volgende keer kant-en-klaar voelt met je beperkte Italiaanse woordenschat in het café.


Laten we beginnen met Espresso


ristretto espresso

Om een Ristretto of een Lungo te begrijpen, moet je eerst de mechanica van een basisshot van espresso begrijpen.

Espresso is een zeer geconcentreerde koffiedrank. Het is over het algemeen ongeveer 30mL en barista’s maken het door heet water te forceren. door extreem fijne, verpakte grond voor 25-30 seconden. De resulterende drank heeft een rijke, volle smaak die een nietje is in de wereldwijde koffiegemeenschap. U zult het waarschijnlijk herkennen aan de kenmerkende crema op de top.

Espresso is ook de basis van de meest populaire koffiedranken die je in een coffeeshop vindt!


Dus wat is een Ristretto?


ristretto

Het verschil zit hem in de hoeveelheid water die gebruikt wordt om de drank te brouwen. Het woord ristretto is Italiaans voor “beperken”, en de drank is zo genoemd omdat je de hoeveelheid water die gebruikt wordt om een schot te trekken vermindert (of “beperkt”). Anders is het proces voor het brouwen van de twee dranken hetzelfde wat betreft temperatuur en druk.

Omdat er minder water is, is er ook minder drank, waardoor ze korter zijn. Hierdoor is een ristretto 15 tot 20 mL in tegenstelling tot de standaard 30 mL. De meeste coffeeshops zullen dus alleen dubbele ristretto shots verkopen, zodat ze ongeveer zo groot zijn als een typische espresso. shot (misschien iets groter afhankelijk van de barista).

Aangezien een ristretto een algemene kortere trekkracht heeft dan een espresso, is de laatste drank een iets zoetere, meer geconcentreerde smaak die zonder enige bitterheid uitkomt.


Brouwen


ristretto koffie

Zoals we al zeiden, is het proces van het maken van een ristretto bijna identiek aan het trekken van een regelmatig schot, alleen met 2/3 of 1/2 van de hoeveelheid water. De meeste espresso machines hebben de mogelijkheid om een ristretto shot te trekken, zelfs als het geen vooraf ingesteld shot is. Echter, zelfs de meest elementaire machines hebben de neiging om de optie voor u voorgeprogrammeerd te hebben.

Het stapsgewijze proces is als volgt, maar houd er rekening mee dat er wel een espressomachine nodig is:


  • Haal wat verse grond (als je zelf aan het slijpen bent, gebruik dan dezelfde fijne maalinstelling als gebruikelijk)
  • Vul het portafilter volgens de specificatie van uw machine – het is niet nodig om de hoeveelheid grond te verminderen.
  • Tamp de grond, zorg ervoor dat deze waterpas staat en stevig wordt aangedrukt.
  • Dit is het belangrijkste onderdeel: U moet 15-20ml koffie halen in ongeveer 15 seconden. Dit is minder water/koffie en een kortere tijd dan de typische 30ml in 30 seconden voor een normaal shot.
  • Als je geluk hebt, heeft je machine waarschijnlijk al een instelling voor het zetten van een ristretto, dus je hoeft niet veel te doen als een van deze handmatig.
  • Extract 15-20mls koffie in 15 sec. = de helft van een standaard espressoschot dat meestal 30 ml in 30 sec. is.


En dat is het! Geniet van uw ristretto.


Smaak


ristretto kopjes

Ten eerste is het belangrijk om op te merken dat een ristretto NIET hetzelfde is als het afknippen van een gewoon schot. De verminderde hoeveelheid water beïnvloedt de algehele smaak van de espresso op een paar belangrijke manieren.


Extra geconcentreerd


Doordat er minder water door het terrein wordt geduwd, is de trekkracht aanzienlijk meer geconcentreerd. Barista’s verdunnen meestal niet met drank met toegevoegd water of melk, dus een ristretto smaakt als een intensievere espressoschot: brutaler, voller, met meer body en minder bitterheid.


Balans


Hier is een snelle les over koffiechemie: bij blootstelling aan heet water lossen verschillende verbindingen in koffie op in verschillende snelheden. Zo komen de sneller oplossende stoffen in een ristretto beter tot hun recht dan de langzamere, die doorgaans met over-extractie worden geassocieerd.


Uittreksels


ristretto coffee

Op dezelfde manier verschijnen er minder koffie-extracten in een ristretto. De meest opvallende is de cafeïne. Het kleinere cafeïnegehalte draagt er ook toe bij dat deze drank meestal onverdund wordt geserveerd.


Maar… Kun je melk toevoegen?


ristretto shot

Als koffieliefhebber weet u waarschijnlijk dat de koffiescene helemaal voor wat experimenten is. Dus, terwijl er in het verleden niet echt met een ristretto is geknoeid, zijn verschillende winkels begonnen met het experimenteren met deze espressoschotvariant.

Hoezo? Je vraagt het je misschien af. Door simpelweg de normale shots in espresso drankjes (zoals lattes, cappuccino’s, etc.) te vervangen door een dubbele ristretto. Meestal zal de melk in deze dranken de zoetheid van de espresso benadrukken en aanvullen.

Zo resulteert het gebruik van de ristretto in een minder cafeïnehoudende drank, maar het produceert ook een zoetere, brutale smaak. Deze praktijk is echter niet erg wijdverbreid geworden, omdat de mensen de neiging hebben om meer van de dranken te genieten in hun klassieke vormen. Sommigen klagen dat het gebruik van de ristretto op deze manier ondergeëxtraheerd smaakt.

Toch zullen de meeste koffieketens en zelfs sommige winkels toestaan om ristretto aan te vragen in plaats van een espressoschot. Als je een Starbucks fan bent, raden ze het specifiek aan met hun “Caramel Macchiato, Americano, Starbucks Doubleshot® on Ice, of Eggnog Latte”.


Moet je er voor gaan?


double ristretto

Naast het melkexperiment is het nu tijd om het belangrijke deel te bespreken: moet je het proberen?

Terwijl we altijd aansporen om je koffiehorizon te verbreden, maar smaken zijn smaken. Bent u dus al een fan van espresso? Dan moet u absoluut een ristretto proberen! Vind je het niet erg om een lekkere, sterke koffie te drinken? Ga ervoor! De intensiteit van dit drankje zou wel eens leuk voor je kunnen zijn.

Aan de andere kant, als je meer van super melkachtige of suikerhoudende drankjes houdt, moet je misschien gewoon proberen je espresso basis te vervangen in plaats van de volledige shebang te nemen. Dus de volgende keer dat u uw go-to cappuccino of latte bestelt, probeer dan de gebruikelijke espressoschot te ruilen voor een enkele of dubbele ristretto.

Hoe dan ook, dit drankje is zeker een variatie op de espresso die de moeite waard is.

Gelukkig Caffeïneren!
Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen