Een volautomatisch koffiemachine ontkalken – 3 mogelijkheden

Facebook
Twitter
LinkedIn


Als u lange tijd heerlijke koffie uit uw volautomatische koffiezetapparaat wilt drinken, moet u het apparaat regelmatig ontkalken. Hier vindt u een gedetailleerde lijst van de beschikbare opties.


volautomatisch koffiemachine ontkalken

Een vers gezette koffie in de ochtend verbant verdriet en zorgen. Om ‘s morgens op gang te komen, trakteren veel Duitsers zichzelf eerst op een kop koffie. De koffie moet echter nergens naar smaken, maar bij voorkeur naar de koffie van het café ernaast.

Echte koffiedrinkers en -kenners veroorloven zich graag een volautomatische koffiemachine. Deze machines zijn duur en moeten natuurlijk lang meegaan. Maar u moet uw koffiezetapparaat ook regelmatig ontkalken.

Het ontkalken van koffiemachines wordt vaak niet echt nodig geacht. Pas wanneer de koffie flauw smaakt, de machine niet meer optimaal presteert of zelfs defect raakt, beginnen de meeste mensen na te denken over onderhoud.


Waarom is het zo belangrijk om de koffiemachine te ontkalken?

Er zijn verschillende redenen waarom u uw volautomatische koffiemachine regelmatig moet ontkalken. Deze omvatten:


  • Kalkaanslag
  • Garantie
  • Smaak en temperatuur van de koffie


1. kalkafzetting

Ontkalk uw koffiezetapparaat. Ons leidingwater bevat kalkaanslag. In de ene stad meer, in de andere minder. Om te weten te komen hoe hoog het kalkgehalte in uw eigen stad is, kunt u een zelftest uitvoeren (zie afbeelding rechts) met teststrips of navraag doen bij uw plaatselijke nutsbedrijf. Zij zullen het u kunnen vertellen.


teststrips kalk

Zodra het water in de koffiemachine wordt verwarmd, komt de kalk vrij. Als het afkoelt, hoopt de kalk zich op in de leidingen. Als u uw machine lange tijd niet ontkalkt, zal de kalkafzetting zo hoog worden dat de leidingen uiteindelijk verstopt zullen raken.

Tekenen van kalkaanslag:


  • Verminderde watertoevoer
  • Luide brouwgeluiden
  • langere brouwtijd
  • Veranderde smaak van de koffie


Elk automatisch koffiezetapparaat heeft zijn eigen ontkalkingsprogramma. Hoe u het moet starten, vindt u in de gebruiksaanwijzing.


Lees ook: Hoe lang gaat een volautomatische koffiemachine mee?


2. garantie

Wanneer u een automatisch koffiezetapparaat koopt, krijgt u meestal 24 maanden garantie. Gedurende deze tijd worden reparaties gratis uitgevoerd. Tenzij het defect je eigen schuld is.

Defecten en gebreken die het gevolg zijn van een gebrekkige ontkalking worden niet gratis hersteld. 2. De fabrikant kan aan de hand van eventuele poreuze rubberen afdichtingen en kunststof onderdelen nagaan of de ontkalking regelmatig is uitgevoerd.


3. smaak en temperatuur van de koffie

Als er te veel kalkaanslag in de machine en de onderdelen daarvan is gekomen, kan de koffie een licht krijtachtige smaak krijgen. De machine doet er ook veel langer over om het water tot de gewenste temperatuur op te warmen. Dit leidt op zijn beurt tot een hoger elektriciteitsverbruik.

Als u lange tijd goede, hete koffie wilt drinken, mag u het ontkalken niet verwaarlozen.


Hoe vaak moet het koffiemachine worden ontkalkt?

Hoe vaak uw koffiezetapparaat moet worden ontkalkt, hangt af van hoe vaak het wordt gebruikt en ook van de hardheidsgraad van de stad. Als u 5 keer per dag een kop koffie drinkt, verkalkt uw apparaat sneller dan iemand die maar één kop koffie per dag drinkt. Hoe meer water er passeert, hoe meer kalk er wordt afgezet.

Veel machines laten een pieptoon horen om u te laten weten wanneer het tijd is voor een nieuwe ontkalkingscyclus. U kunt echter ook individueel beslissen en deze procedure vaker uitvoeren. Het is beter te veel te doen dan te weinig. Ongeveer één keer per 1-2 maanden zou echter verplicht moeten zijn.

Ik moet toegeven dat ontkalken niet een van mijn favoriete taken is. Of het door mijn luiheid kwam of om een andere reden, kan ik niet met zekerheid zeggen. In ieder geval heeft mijn Jura koffiezetapparaat na ongeveer 2,5 jaar de geest gegeven. De ondersteuning van de fabrikant zei dat het te wijten kon zijn aan een defecte thermostaat. Dus ik had precies twee opties: Koop een nieuwe machine of zoek onderdelen! Ik koos voor de tweede optie, gewoon omdat die aanzienlijk goedkoper was. (Mijn tip: reserveonderdelen voor het Jura koffiezetapparaat). Dus je hoeft hem niet weg te gooien en een nieuwe te kopen. Natuurlijk is het nog steeds het beste om regelmatig de tijd te nemen om het ontkalkingsproces te starten. Dit bespaart zenuwen en geld, geloof me!


Voorkomen van verkalking

Er zijn niet veel manieren om verkalking helemaal te voorkomen. U kunt de tijd tussen de ontkalkingsbeurten echter aanzienlijk verlengen.


Stilstaand water in plaats van kraanwater

Stilstaand flessenwater, dat u in de supermarkt kunt krijgen, heeft veel minder kalkaanslag dan leidingwater. Als u dit water gebruikt, hoeft u slechts ongeveer om de 5-9 maanden te ontkalken.


Gebruik een waterfilter


brita waterfilter

U kunt verschillende waterfilters kopen (Brita waterfilter) die stoffen als kalk, lood en chloor uitfilteren. Deze filters moeten echter meestal maandelijks worden vervangen, zodat deze methode niet merkbaar goedkoper zou zijn. Maar het is waarschijnlijk nog altijd goedkoper dan een nieuwe volautomatische koffiemachine te moeten kopen.

Vooral in gebieden met een hoger kalk- en chloorgehalte in het leidingwater kan een waterfilter effect hebben op de smaak van de koffie. Een flauwe nasmaak behoort dan tot het verleden.


Hoe ontkalkt u uw koffiezetapparaat?

Ontkalkingstabletten gebruiken

De fabrikant van de afzonderlijke modellen schrijft vaak voor welke ontkalkingsmiddelen moeten worden gebruikt om de desbetreffende machine te ontkalken. Voor alle andere middelen geeft de fabrikant geen garantie. Helaas zijn deze tabletten of vloeistoffen vaak veel duurder dan de eenvoudige van de discountwinkel. In geval van een garantieclaim zijn er echter geen problemen met de fabrikant.


Gebruik citroenzuur of melkzuur om te ontkalken


ontkalken citroenzuur

Naast dure ontkalkingstabletten kunt u ook kleine huismiddeltjes gebruiken. Citroenzuur en melkzuur zijn bijzonder geschikt voor het ontkalken. Deze twee huismiddeltjes zijn verkrijgbaar in poeder of vloeibare vorm. Het zuur moet echter vaak met water worden gemengd.

Let op: De azijnmethode wordt niet aanbevolen. Azijn is zeer agressief en kan verschillende onderdelen van de machine beschadigen. Azijn heeft ook een onaangename smaak. U kunt azijn gebruiken om het waterreservoir te ontkalken. U moet het daarna echter wel goed uitspoelen.


Conclusie


Binnen de garantieperiode wordt aanbevolen de producten van de fabrikant te gebruiken. Dit is eenvoudigweg omdat de kosten in geval van schade gedekt zullen zijn. Daarna kunt u de huismiddeltjes gebruiken of uw toevlucht nemen tot de ontkalker van de discounter of drogist.Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen